Bilançoların enflasyon düzeltmesi için 10 hafta ek süre tanınacağına dair daha önce şifahi bir şeyler duymuştum, ancak pek ciddiye almamışım olsa gerek, portföy kurgumu şekillendirirken ve kısa vadeli yol haritamı belirlerken ek süreden habersizmiş gibi ve biraz da enflasyon muhasebesinin etkisini düşünerek planlamalar yapmaya başlamıştım. Ama şimdi ek süre konusunda iş resmileşti.
Geçmiş örneklere baktığımızda şöyle bir durum var: Daha erken bilanço açıklayan şirketler olsa bile, şirketlerin çok büyük kısmı genelde bilanço bildirimlerini son haftaya, hatta bazıları son 1-2 güne bile bırakabiliyor. Bu durumda ben borsaya kote şirketlerin %80 veya daha fazlasının Mayıs'tan önce bilanço bildirimi yapmayabileceği senaryosuna göre yeniden planlama yapacağım. Aşağı yukarı 4 aylık bir süreden bahsediyoruz. Borsada fiyatlamaların genel akışının değişmesi açısından az bir süre değil bu. Bilanço fiyatlaması denilen sürecin başlaması için bile en az 2,5 - 3 aya yakın bir sürenin mevcut olduğunu düşünebiliriz. Piyasa geneli, önceden verilerin elde edilebildiği bazı şirketler ya da sektörler haricinde, diğer şirketler hakkında sadece genel sektör haberleri ile ve şirketlerin geçmiş bilançolarındaki trendleri ile yetinmek zorunda kalacak. Enflasyon düzeltmesinin her bir şirket için kendine has durumlar içermesi ve şirketlerin bilançolarından kamuya yansıtılanlar haricinde geçmişe yönelik içsel muhasebe kayıtlarına erişimin zor olması, özellikle geçmişe yönelik varlıkların elde edinim ve şirket defterlerine giriş tarihlerinin net olmaması durumu bu konuda piyasanın net bir tavır ve net tercihler oluşturmasına mani olabiliyor. Bir taraftan enflasyon düzeltmesi sonucunda varlıkların yeniden değerlemesi durumunda varlık fiyatlarına göre ucuz kalan piyasa değerleri ile karşılaşabilecekken diğer yandan stok maliyetlerinin ve amortismanların artacağı yeni muhasebe mantığı ile küçülen kâr marjları ve pahalanan değerleme rasyoları (kazanç bazlı olanları kastediyorum) ile muhatap olacak piyasa ve bu durumda hangi tercihi yapmaya zorlanacağını şimdiden kestirmek zor.
Bu noktada kafaların karışık olduğunu varsayarsak, enflasyon düzeltmesinden bağımsız mevcut bilançolara göre yapılmış değerleme rasyoları ve fiyat hareketlerinin teknik açıdan sunduğu fırsatlar, bilanço beklentilerinden bağımsız bir şekilde, en az 2-2,5 ay kadar daha devam edebilir. Yani bu durumda endeksin genel gidişatı ve makro trendleri de dikkate alarak yeni bir planlama ihtiyacı hissedebilecek bir çok kişi, özellikle bilanço ve sektörel trendler odaklı hareket eden yatırımcılar. Aracı kurumların model portföyleri ve öneri listelerinin büyük çoğunluğu hali hazırda enflasyon düzeltmesi olayını bypass ederek eski usul bilanço ve gelir tablosu mantığına göre hesaplanmış fiyat öngörülerine göre oluşturulmuş durumda. Ben de olası not artırım kararını ya da pass geçilmesi durumunu gördükten sonra kısa vadeli seri bir yeniden yapılanmaya sokacağım portföyü. Son bir kaç gündür almış olduğum kararlar ve alım satım işlemlerim pusulasını kaybetmiş bir kaptanın gemisine yön vermeye çalışması gibi bir durum arz ediyor. Yorum yapmak için henüz erken olsa bile, 3 hissede yoğunlaşan varlık yığılımın doğru bir tercih olmadığı kesin, hisselerin değerlemeleri hakkında en azından bence negatif bir durum olmasa bile. Bu durumu bir tedaviye sokma gerekliliği hasıl oldu. Yatırım hayatımın bir çok safhasında kafam çok net iken şu an için aynı berraklığa sahip olduğumu söyleyemiyorum. Çünkü yatırım işlerinde kendimizce neyin doğru olduğundan ziyade piyasanın neyi doğru görebileceğini tespit edebilmenin daha önemli olduğuna inananlardanım. Yani bu konuda Keynes gibi düşünüyorum. Yerel bir Varan Büfe olmaksa niyet, kendimce doğruları bulup, piyasanın benimle hemfikir olmasını bekleyecek bir zaman lüksüm yok. Bu konuda piyasanın neleri doğru bulacağını ya da kabul edeceğini anlamak ya da anlamaya çalışmak daha önemli. Piyasayı zamanlamayı (timing the market) kastetmiyorum elbette. O zor zanaat zaten. Öyle görünüyor ki, oturacağız, düşüneceğiz ve seçme mantığını yeniden şekillendirip birçok şeye yeniden karar vereceğiz. (Kendi açımdan konuşuyorum.) Bunları yaparken seçim süreci, faiz artırım süreci, bazı sektörler için kış sezonu durgunluğu ve özellikle yeni nesil yatırımcılar için önemli bir alternatif piyasa olan ve BTC'nin halving sezonuna hazırlanan kripto para dünyasının borsa için oluşturabileceği negatif etkileri göz ardı etmeden bir mantık kurgusu oluşturmak da mühim. Bazı yatırımcılar böyle zamanlarda ya da durumlarda hareketsiz kalmayı ve bazı şeyleri zamana bırakmayı tercih edebiliyorlar. Ancak ben bu konuda aynı fikirde olmadığım için proaktif tercihler yapmaya zorluyorum kendimi. Bu zorlama da bazen yanlış kararlar almama sebep olabiliyor. Allah doğru tercihlerle muhatap etsin cümlemizi.