BofA Spot da toplamda aldığı kadarını EREGL de satmış,
https://i.hizliresim.com/dyqiirk.PNG
Printable View
BofA Spot da toplamda aldığı kadarını EREGL de satmış,
https://i.hizliresim.com/dyqiirk.PNG
3 ay sonra da son alınan 750 milyon dolarlık kredinin 0.08375x750=62 milyon dolarlık yıllık faiz ödemeleri başlayacak. Yılda 2 taksit, Ocak ve Temmuz.
Bu yorumu anlıyorum, teoride doğru olsa da pratikte duruma biraz müdahale edeceğim.
Borsacılık zengin olma hırsıyla ilgilidir ancak hedefe ulaşabilmemiz için o hırsı doğru biçimde törpülemek zorundayız. İfadenin tezatlığı borsanın gerçekleriyle uyumlu.
Açgözlülüğümüzü törpülemenin tek yolu bilgi ve veri havuzumuzu geliştirmek ki; bu uzun yıllar sürecek bir iş olduğundan, üstüne bir de sabırlı olma zorunluluğu doğuyor.
Her şeyi bir anda silip radikal dönüşler yapmak gibi can sıkıcı bir zorunluluk yok bence Mathias. Zaten bu psikolojiyle insan kendini engellemeye ve verimsiz yatırım kararlarında hapsolmaya başlıyor. Bizim ekonomi zaten dalgalı ve öngörülemez ama buna rağmen kafamızda bir kurallar zinciri oluşturup oyunu anlamak zorundayız. Mutlaka belli bir iktisadi ve piyasa görüşü oluşturup çıpalama yapmak gerekiyor yoksa ara dalgalarda söz ettiğiniz darbeler kaçınılmaz. Misal geçen hafta söz ettiğim, mevcut ekonomik programın tutarlılığına veya tutarsızlığına karar verip buna inanmamız gerekiyor. Olması gerek 5 özellikten sadece birinin bulunduğu mevcut programa inanmıyorum ve bunun piyasalar üzerindeki olumsuz etkisinin bir anda olumluya dönmesi ihtimalini dışlıyorum. Tespit ettiğimiz temel konularda ya tutarlı ya değil diyebilmemiz önemli bunun da bedeli çok okumak, araştırmak, çalışmak elbette. Tutarlı ama her an bozabilir demek bir işe yaramıyor.
Borsanın uzun vade verileri bu yüzden çok konuşulur ve hiç hareket etmeden bile ortalamayı aşabileceğimiz örnekler gösterilir. Burada amaç borsayı ana eksen olarak belirleyip belirlememek. Aksi halde birşeylerden korkup dövizde kalabilir ve fırsatları kaçırabiliriz. Tabi borsaya tepeden girmenin risklerini de araştırmak bizim görevimiz. Siyah kuğular arada bir olacak ama şimdiye kadar hiç borsanın total getirisine gölge düşüremediler. Elbette yıllar süren acı dolu dönemler de oldu.
Yasak bir işe yaramıyor. Açığa satış serbest olmalı. Piyasa nihai karar vericidir, hiç bir güç serbest piyasa gücünü yenemez. Eninde sonunda her kağıt ederini bulur yeter ki serbest piyasaya müdahale edilmesin, manipülasyonlara izin verilmesin. Açığa satanlar da dahil ne kadar çok katılımcı olursa o kadar iyidir.
Öyle bir şey dediğimi hiç hatırlamıyorum, sen beni başkasıyla karıştırdın galiba. BİST'te her daim açığa satış vardır her ne kadar resmen yasak olsa da. Hisseler ücret karşılığında ödünç alınıp satılabiliyor, BofA gibi imtiyazlı gruplar zaten açığa satış yapabiliyorlar, günsonunda veya T+2 içinde mahsuplaşma yolu ile çıplak türden açığa satış yapan kurumlar da cabası. Sonuç itibariyle resmen yasak olsa da açığa satışlar tam gaz devam ediyor.