Teşekkür ederiz.
Printable View
Uzun yatırımla para nasıl kazanılır veya kaybedilir birkaç örnekle tekrarlayım. Geçen yıllarda tüpraş muhteşem bir getiri fırsatı sundu. Fiyatı 30-40'larda gezerken rup yatırımı ile hangi yıl devreye alacağını ve ne kadar kazanç beklediğini şirket yetkilileri ifade etti. Şirket güvenilir bir gruba ait olduğundan dediği zamanda yatırımı tamamladı ve dediği karları yapmaya başladı. Fiyat 2-3 sene içinde 4 katına kadar geldi, karlar önceden oldukça tahmin edilebilirdi, çünkü riskler olsa da rafinerimarjı gibi basit bir parametreye dayanıyordu . En basit büyüme temelinde para kazanma fırsatı.
Simdi bu durumda olan kim var bi arastirma yapsak iyi olur..
Mesela Brisa olabilir mi Aksaray yatirimi nedeni ile?
Veya Soda?
Veya bir baskasi?
Yatirim planlarina bakip kim yatirimin ne asamasinda?.
Yatirim bitince satis ve kar nasil etkilenir?
Isin sahibi gibi dusunmek lazim.
Syg,
Bence pegasus bu kapsamda değerlendirilebilir. Sahibi ve temettü konusu negatif yönleri..Aman benim modelimde 6-7 kriterin ağırlıkları var, sonuçta sınıfı geçmişti pegasus.
Makro analiz olarak. 3. havalimanının açılması, atatürk hava limanı nedeniyle görece dezavantajlı olduğu thy ye göre avantajlı hale gelecek. siyasi ve askeri gerilimlerin azalması ise, Türkiye hub olarak transit yolcular için çok kullanışlı olacaktır. Bu nedenle özellikle 1-2 yıl sonrasını parlak görüyorum.
İkinci bir Tüpraş olabilecek bir Petkim var ayrıca. Limanı, arazileri, yeni petrokimya yatırımları ve yanıbaşında kurulacak rafineri...Dünyanın en büyük entegre tesislerinden biri olabilecek potansiyelde. İlerde star raf. ve petkim birleşip tek firma bile olabilir...türkiyenin en büyük-en değerli şirketi olma potansiyeli var.
Özet: Benim belirttiğin kapsamda yıldız adaylarım Pegasus ve Petkim...Yedek olarak da Aksa derim.
Tüpraşın biraz daha yeri var ama geçmiş birkaç yılda yaptığı performansı sürdüremez. Petkimin yatırımlarının bitişi yaklaştı, orada potansiyel var ama şirket yönetimi açısından tüpraşın yanına bile yaklaşamaz. Iyi yönetim ve iletişim sıkıntısı var.
Önümüzdeki yıl seçim atmosferi olacak, yeni fırsatlar çıkacaktır, bir miktar nakit bulundurmakta da fayda olabilir.
Genç bir beyaz yakalı emeklilik için yatırım yapmaya başladığında, büyüme odaklı hisse senetlerinden bir portföy yapmalıdır. Sermayesi küçük, fakat ilerleyen zamanlarda kar açıklayabilecek şirketler. Yeterli portföy büyüklüğüne ulaştığında ise daha portföyünü koruma amaçlı temettü getirisi yüksek sağlam firmalara dönebilir. Ne kadar portföy büyüklüğünün yeterli olacağı kişinin hayattan beklentileri, ailesi vb. faktörlere göre değişecektir. Önemli olan ilk etapta bu portföy büyüklüğüne ulaşmak. Bu kimisi için 1 milyon tl iken, kimisi için 500 bin tl yeterli olacaktır.
Bunu sağlayacak formülü bulanın sizin paranıza da ihtiyacı yoktur..
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
hedef olarak yıllık reel getırı yani enflasyon +%10 hedeflendiği için yazdım arkadaşlar yani ister borsa,ister gayrimenkul veya başka yatırım araçlarıyla yapacağınız herhangi bir yatırım sepetinin uzun vadede bunu yakala sansı cok ama cok zor dusuncesındeyım, zaten buna yaklaşabilecek bıle fıkırler varsa hemen uygulamak ıcın forumdayım su an...
Syg.
Arkadaşlar...neden bir anda karıştı ortalık...bugün yıllık %20-30, yani at atabildiğin kadar reel kazançlardan bahsediliyor...Ben de buna istinaden benim için %5 reel kazancın yeterli olduğunu, %10 u hedeflediğimi ve çok iyi bir rakam olduğunu söyledim...%10 reel kazanç kolay diyen olmadı...1-2 yıl borsa çoşarken belki yakalanabilir...ama 10 yıl üzeri uzun vadeler için ortalama %10 reel getiri mükemmel bir kazanç..bunda hem fikiriz.
Öte yandan...Bugün enflasyon %10 civarı...belli bir miktarın üzerinde %13-14 mevduat faizi almak mümkün...eğer biz bu işe bu kadar kafa yoracak ve risk alacaksak en az % 5 reel getiri elde etmeliyiz ki, kendimizi başarılı addedelim...Bence daha aşağısı söz konusu ise hiç kafa yormaya gerek yok, gidip parayı mevduata bağlayalım daha iyi.
GM olmaz, likit degildir.
Herseyin bu denli suratle degistigi bu ortamda, GM'u satmak zordur.
Altin'in son 20 senelik grafigi, bugun ki fiyatlarin cok yuksek oldugunu soyluyor.
Firsatlardan yararlanabilmenin en etkin yolu, likit asset sahibi olmaktan gecer.
Enflasyondan gercek anlamda arinmis reel %6 bile cok iyi bir getiridir.
Ben bu amacla Kanada Borsasindan REIT aliyorum. ( Real estate investment trust )
Kazandigim %6 - %7- %8.
Kanada enflasyonun %2 oldugunu dusunursek, % 4-%5 gibi reel return.
Konut fiyatları uzun vadede enflasyon kadar artıyor. Kiradan elde edilen gelir ise, 25 yıl kira çarpanı ile % 4e geliyor. Bu durumda, niye uğraşalım sürekli, en iyisi konut yatırımı. Enflasyon+ % 4 reel getiri.
açıklanan rakamlara güvenilebilir. ülkedeki ekonomik durum hakkında çok başka şeyler yazılabilir ama yeri burası değil.
parasal değer güncellemeleri için:
https://biruni.tuik.gov.tr/medas/donusum_hesap.zul
burda bir tarihteki misal 1000 tl nin bugünkü değeri hesaplanabiliyor.
kurumsal sağlam şirketler uzun vadede enflasyon ve dövize yenilmez diye düşünüyorum. misal 5 yıl önce EREGL dolar bazlı 0,75 dolar imiş. şimdi 2,39 dolar.
tabii dolar bazında kazandırmamış yerinde saymış şirketler de var. onlar da en azından temettü vermiş. çimento şirketleri son 5 yılı böyle geçirdi. ama 10 yıllık grafikte şu durumda bile çimsa 3 dolardan 4 dolara çıkmış. veya soda 10 yılda 0,40 dolardan 1,40 dolara çıkmış.
Şu gerçeği unutmayalım bu ülkede borsada sadece bin kişiden birinin senedi var. USA'de bu oran yaklaşık %50. Borsa uzun vadede kolaylıkla para kazandırıyor olsaydı bugün yerli yatırımcılar 4 evi varken 5.'sini almaya çalışmaz, en azından bunu borsaya yatırırdı. Bu durumu halkın konuyu yanlış değerlendirmesine değil tam tersine konuya yıllar öncesinden uyanmış olmasına yani akıllılığına yoruyorum.
Düzenli olarak her yıl dış ticaret açığı, cari açık veren bir ülkenin düzenli büyümesi imkansız, krizlere girmesi ise geçmişte de görüldüğü gibi gerçektir. Dolayısıyla bizim borsanın da düzenli para getirmesi olası değildir.
Buna rağmen doğru senetlerle para kazanmak da imkan dahilindedir, buraya kadar bir çelişki yok bence durum tespitidir.
Bir diğer taraftan da kira getirisi 25 yıl çarpanı ile %4 net getirmesi de bana göre eksik hesap, bu aynı borsa uzun vadede kazandırıra benzemiş, eksik çok fazla veri var.
Evin her yıl artan emlak vergisi var. Evin, amortisman giderleri var, çatı uçtu, dış cephe yapıldı, kapı kırıldı vs. gibi bunlar mal sahibine aittir. Kiracı bulamama bulsa bile ödememe riski var, bunu sigortalarsanız sigorta riski var. Herşeyden önce kiranın vergisi var, bu yıl bunun istisnası bile düşürüldü. Neyse çok uzatmayalım ben hesaplamıştım 25 sene olan 56 sene çıkmıştı, yani 56 senede amorti ediyordu, bu veri de ortalama bir temettü getirisinden bile düşük. Evin ayrıca getiri sağlaması ise başka bir konu onun da her yıl sürdürülebilir olmasını beklemem doğrusu.
sayın Wiseinvestor,
Evin amortisman gideri zaten ev fiyatında realize oluyor. Bir evin, kapısı kırılır, boyası gider vb. olur bu ev eskiyor demektir. Eskiyen evler zaten yeni evlere göre daha ucuza satılır. Bu amortisman gideridir. Evin asıl getirisi, yapı kaynaklı değil arsa kaynaklıdır. Arz fazla, arsa az olduğundan merkezi yerdeki eski evler bile milyon tllerden satılabilmektedir İstanbulda. 25 kira çarpanını ortalama verdim, Bir evin yıllık masrafı ne olabilir ki? En fazla 1 aylık kira olsa, % 4 yerine, % 3,8 getiri elde edersiniz. Vergi oranını % 15 alsak, % 3 civarında getirisi olur. Bu oran temettü gelirinden düşük görünebilir, fakat temettü gelirindeki sorun, hisse fiyatlarının beklendiği gibi yükselmemesi problemidir. % 3 üzerinde temettü verip, fiyatı enflasyonun üzerinde artan 20 hisse olsa, bunların gelecekte aynı performansı göstereceği belirsiz.
Buradaki riskiniz piyasa çalkantılarında dayanak varlığın fiyatı ve temettü getirilerinin sürdürülebilirliği. Ayrıca Türkiye'de tam mükellefseniz yurtdışı piyasaların kazançları doğrudan gelir vergisine tabiidir, bunu da unutmamak lazım.
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Hemfikirim, kira getirisi benim hesabıma göre %2 bile değil. Söylemek istediğim temettülü borsa şirketleri ile ev getiri anlamında çok fazla fark etmediği. Arsa getirisi, yerine göre fazla olabiliyorsa, tüpraş'ta da hem temettü alıp hem değeri artabiliyor örnek.
Gerçek para kazanmaktan bahsediyorsak, maalesef bizim borsa daha doğrusu piyasalarımız bu konuda imkan vermiyor. USA borsalarında 80'lerde 90'larda iyi bir senedi olan, erken emekli olmuyor bildiğin zengin oluyor, yani gerçek anlamda para yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar.
Bizim generasyonda böyleydi, bence öngörülebilir gelecekte yani bir sonraki generasyonda da farklı olmayacak.
Hayallerimiz bile %5 reel getiri ile kısıtlı, yıllık %30, %40 sürdürülebilir bir şekilde 10-20 yıl büyüyen onlarca şirketimiz olsa böyle olur muydu, imkansız değil onlarca örneği var yurtdışında?
Saniyorum site de sandigimizdan cok emlakci arkadasimiz var.
Her an isyerinde olduklari icin, rahatca katki saglayabiliyorlar.
Sevgili Mann bu yazdiklarinin hicbirine katilmiyorum.
Eski evler bile milyon TL.lerden satilabiliyor demissin asla satilmiyor.
Eger satilan miktari can egrisinde degerlendirirsen, degerlendirme disi kalirlar.
Ben kiraci kacmasindan, ev onarmaktan, elk.paralarini odemekten yoruldugum icin evi sattim ve asla kira geliri icin ev mev almam.
Belki bunlar hic kiralik evi olmayanlar icin anlamli olabilir, ancak bizzat isin icinde olanlar, ya ruh hastasi ya kalp hastasi.
O nedenle kanun ve hukukun olmadigi hic bir ulkede kira geliri diye bir gelir kalemi yoktur.
Kerizler ve bedava lojman kullanan cakallar vardir.
Isterseniz UYAP'a intikal etmis davalarin adetine bir bakin.
mevcut açıklanmış yasal enflasyonu baz alırsak %10 cıvarı zaten hıc bırsey yapma gıt vadeli mevduat yap 13-15 aralığından azda olsa 3-4 reel getırı elde edersın fakat bu pratıkde böyle degıldır cunku gerçek enflasyonun mın% 20 olduğunu düşünüyordum yoksa vadelı mevduatta para tutanların param erıyor soylemıne gerek kalmazdı.
yani vadelı mevduat reel olarak kazanç sağlamıyor, amaç reel olarak kazanç sağlamak ıse doğru hısse bulacaksın, doğru yerden doğru fıyata gm alacaksın veya en doğru zamanda usd trade edeceksın tum bunlarda cooook ama cok zor canım ülkemde... o nedenle 5-10 arasında surdurulebılır reel getırıyı sağlayacak her fıkrı tartışmak ısterım....
Ben de boyle bir imkan yok, buna en yakin sirketleri bulalim diyorum.
Ancak hisseleri yazmak istemiyorum, cunku dunyadan haberi olmayan birileri cikip ipe sapa gelmez seyler yaziyor.
Bir dusunun yilda %12 getirisi olan bir hissenin piyasa degeri icin , enflasyon kadar getirmis bir sey kazanmamis bu fiyat etmez diyebiliyor.
Oysaki o sirketin bir fabrika oldugunu, alet ekipman ve sistemlerinin her yil yeniden degerleme ile degerlendigini dusunemiyor ama konut icin hic yoksa enflasyona karsi en saglam bu diyor.
Yani kurulmus bir fabrikanin degeri ile konut degeri adamin gozunde farkli.
Nasil anlatacaksiniz.
Sayın HSIM,
Hisselerle ilgili bir sitede emlak yorumu yapmak ne kadar doğru olur bilmiyorum. Neticede herkes burada hisse yatırımı için bulunmakta. Fakat, bence emlak da, hisse gibi yatırım araçlarından biridir. Neticede, aldığım riske göre elde ettiğim getiri hangisinde yüksekse ona yatırım yaparım. Emlak için bir benchmark koydum. Katılır veya katılmazsınız. Eğer borsa gibi riskli bir yatırım aracına giriyorsam getirisi, emlaktan iyi olmalıdır. Doğru, emlak için vakit harcamak gerekir. Fakat aynı şey hisseler için de geçerlidir. Teknik, temel analiz, gelişmeleri takip et, forumlarda yaz vb. Temettü getirisi ile geçinen hiç kimse görmedim, fakat kira getirisi ile geçinen pek çok insan gördüm. Bu sebeple sadece şeytanın avukatlığını yapıyorum. Temmettü ile geçinen kişiler görseydim belki de bu kadar kuşkucu olmazdım.
Bence her konuda getirileri abartma, götürüleri de küçültme alışkanlığımız var. Tam tersini yapmamız lazım. Mevduat faizinde 13,8 tavan oran bir büyük özel banka için, onu da belli bir vadeye ve belli tutara veriyor.
Bu oranın da %15 stopajı var hem de getiriden direk tahsil ediyor. Yani gerçek getirisi, 13.8X0.85 = 11,73. Enflasyon %10 üzeri ise ki öyle, vadeli mevduat direk eksi çalışıyor demektir.
Et fiyatına bakın, dünyada 20 TL her yerde, bizde 70 TL, enflasyon %10 öyle mi?
[QUOTE=Mann;1091154]Sayın HSIM,
Hisselerle ilgili bir sitede emlak yorumu yapmak ne kadar doğru olur bilmiyorum. Neticede herkes burada hisse yatırımı için bulunmakta. Fakat, bence emlak da, hisse gibi yatırım araçlarından biridir. Neticede, aldığım riske göre elde ettiğim getiri hangisinde yüksekse ona yatırım yaparım. Emlak için bir benchmark koydum. Katılır veya katılmazsınız. Eğer borsa gibi riskli bir yatırım aracına giriyorsam getirisi, emlaktan iyi olmalıdır. Doğru, emlak için vakit harcamak gerekir. Fakat aynı şey hisseler için de geçerlidir. Teknik, temel analiz, gelişmeleri takip et, forumlarda yaz vb. Temettü getirisi ile geçinen hiç kimse görmedim, fakat kira getirisi ile geçinen pek çok insan gördüm. Bu sebeple sadece şeytanın avukatlığını yapıyorum. Temmettü ile geçinen kişiler görseydim belki de bu kadar kuşkucu olmazdım.[/QUOTE]
Koc grubu, Sabanci grubu, AEH grubu tum aile fertleri bu sirketlerden maas aliyor olmali.
Benim boyle bir mantiga yazacak hic bir seyim olamaz.
Mantığınız anlayamadım. Hisse sahibi olmakla patron olmayı karıştırıyorsunuz sanırım. Çevrenizde temettüyle geçinen varmı diye sordum, Ali Koçu örnek verdiniz. Neyse daha fazla yanıt yazmayacağım bu konuyla ilgili.
Enflasyonu kaç kabul ediyorsunuz reel getiri yılda % kaç ve üzeridir sizce
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
TUIK'i dikkate alalim peki, ya emekli maaslarina yapilan zam oranlarina bir bakin, ikisi birbirini tutmali degilmi ?
Bilancolara uygulanan yeniden degerleme deger artis yuzdesini nasil bulacaksiniz.?
Muteahhit agzini actimi, gecen seneki demir cimento fiyatlari ile bugun ku fiyatlar ayni mi diye soruyor.
Haklimidir, haklidir.
O halde bu satislarin gerceklesmesi lazim, neden satilmiyor dersiniz ?
Topik süper okumaya yetişemiyoruz üstadlar döktürüyor hisse seçimi konusuna biraz daha ayrıntılı girermisiniz bir DOAS mağduru olarak rica ediyorum 3 yıldır bekliyorum elde var sıfır
GM 5 Plus d cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
benim fikrim yıllık %20 surdurulebılır bır gelır oluşturamıyorsanız reel getırıden canım ülkemde soz etmek cok doğru degıl. +- 2 oynayabılır bu getırı... yıllık TL bazlı mın. %20 getırı elde edılıyorsa ıs yapmak,yatırım yapmak rasyonel altında harcanan emek,zaman ,stres,enerjinin boşuna olduğunu düşünüyorum...
sonuç olarak burada ağırlıklı hısse konuşacaksak stratejı ve hısse paylaşımlarına ve analızlerıne gırmenın vaktıdır bence...
Borsa için tamamen hemfikirim, kriz öngörmediğiniz yıllarda %20 altı getiri potansiyeline hisse taşımak bence üstlenilen riske değmez. Kriz yıllarında ise enflasyon altı, sıfır üzeri bir getiriye razı olurum.
Sürekli %5-10 reel getiri yerine, kriz yıllarında minimum zarar, normal yıllarda olabildiğince kar hedeflemesi daha uygun olur, dünyanın sürekli değişken olduğunu göz önünde bulundurunca bu yaklaşım normal.
Son 5 yılda yıllık ortalama getirim %22 . Belli bir formülüm yok ancak yaptığım işlemlere bakınca Bist 30 dan neredeyse hiç kağıt almadığımı farkettim. ( Kozal ve Tavhl hariç ) . Genelde bir hisse almadan önce son 5 yıllık faaliyet raporu , finansal rapor , özel durum açıklamalarını okuyup şirketin gidişatı ve hedefleri ile ilgili fikir sahibi olmaya çalışıyorum.Bununla birlikte olumsuz bir haber dolayısıyla aşırı satış yiyen, piyasanın ederinin altında fiyatlamaya başladığını düşündüğüm hisseler hedefimde. Bu endekste 5 yıl dokunmamak üzere bir portföy yapacak olsam aşağıdaki ilk onbiri kurardım.
Adana , Aksa , Btcim , Deva , Doco , Gents , Kords , Kutpo , Mrdin , Nuhcm , Unye
İlave : Emtia olarak da önümüzdeki 5 yıl için platinin altın ve gümüşten daha iyi getiri sağlayacağını düşünüyorum.
Benim eskiden gelen tüm birikimim %100 hissede.
Yeni para girişim olduğunda, o günün koşullarına göre değerlendiriyorum. Dolar alınması gerekiyorsa dolar, euro'ysa euro, tahvilse tahvil. Asla forex veya türev diğer piyasalar değil. Çünkü birincisi anlamıyorum, ikincisi çok riskli buluyorum.
Ne zaman ki borsa istediğim seviyeye geliyorsa, mutlaka ama mutlaka BIST 30 hadi bilemedin 50 içindeki kendime göre sağlam, temettü verme alışkanlığı olan, mümkün mertebe şeffaf yönetilen, muteber gruplara ait şirketlerin hisselerine geçiriyorum parayı. Yani yine %100 hisseye dönüyorum.
Çok eskiden yaptığım al-sat dönemlerimdeki hataları saymazsak, son 22-23 yılda sadece bir kaç kere, çok aşırı yükselmelerin cazibesine dayanamayıp hisse satmışlığım var. Satıp, dolara, yada faize koydum. Baktım bankadaki para adamı aşırı harcamaya teşvik ediyor, ne zaman borsa düştü hemen hepsini yine götürüp hisseye bağladım.
Farkettimki belli bir yaştan sonra huzur ön plana çıkıyor, hırslarını törpülüyorsun. Huzurunda, kendi normlarımda, düzenli gelirden geçtiğini gördüm. Başkası için farklı olabilir tabii. Eskiden dükkan ev yatırımım vardı, kötü kiracılardan ve devletin yüksek vergilerinden bıktım, sattım. Şimdi hanımla alıyoruz temettülerimizi, ya çocuklara, torunlara harcıyoruz yada sağlığımız el verdikçe geziyoruz.