Bereketini gör....İyi kar etmisin vade kisaysa....
Güven en büyük değerdir.
Printable View
Arkadaşlar bir şey sormak istiyorum.
Aygazın Son 6 yılın bilançosunu incelediğimde öz kaynaklarının hiç artmadığını görüyorum.
Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle abcd görüşlerini bildirirse sevinirim.
Bir kaç sebebi var bu gözleminizin (son 6 yıla baktığımızda):
1-Öncelikle koç grubu şirketleri kazandıkları parayı dağıtırlar, yani temettü verirler, böylece kar kadar özkaynak artarken dağıtılan temettü kadar özkaynak düşer yani özkaynak artış hızı azalır,
2-Diğer yandan, aktifinde bulunan finansal duran varlıkların değerlemeleri sonucu oluşan farklar, gelir tablosuna kar olarak yansımaz da, özkaynaklar grubu altında değer değişikliği olarak yer alırlar
3- 2 no lu grubu irdelediğimizde, yeniden değerlemeden kaynaklı değer artışı pozitif ( + 200 mln TL iken), özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan kaynaklanan negatif( -200 mln civarı) kalemler oluşuyor.
4-yukarıdaki 2 ve 3 nolu başlığın detayları ise, Elektrik iştiraki olan entek firmasının yatırım yıllarında zarar etmesi ve yeniden değerlemenin negatif oluşması, KFS (YKB ye iştirak eden şirket) şirketi dolayısıyla ise pozitif yeniden değer kalemi oluşması...
Biraz teknik oldu ama siz şöyle bakın olaya;
-bedelli Sermaye artırımı yapılmadığı , faaliyet karları mümkün olduğunca dağıtıldığı, iştirak edilen şirketlerin ve şirketin kendi varlıklarının yeniden değerlemeleri +- birbirine yakın olduğu için, özkaynak tutarı yani hissemiz açısından defter değerini hesap ettiğimiz tutar genelde aynı kalmış. Bunun şirket değerlemesiyle genellikle ilgisi olmaz zaten.
-Gerçek şirket değeri , satıldığında ortaya çıkar.
Bu arada, ben düşen petrol fiyatlarından ilk çeyrekte Aygaz ın olumsuz etkilenmediğini, 50 mln tl taşınmaz satış karı, 13 mln KFS iştirak karı da dikkate alındığında (tüpraş tan zarar gelecek olmasına ve entek in geçen yıldan daha az katkı sağlamasına rağmen) bilhassa ebitda yani faaliyet karını olumsuz görmüyorum.
Ama 2. çeyrek için aynı şeyi söyleyemeyeceğim maalesef. 10 güne bilanço gelir diye tahmin ediyorum.
Tüpraş şirketin ayağına çelme takıyor görünen o....
KFS hisseleri alınması gereksizdi. Aygaz finans şirketi değil. Ayrıca pasif bir varlık.
KFS hisselerini holding devredip karşılığında “Entek Elektrik Üretimi A.Ş” hisseleri alınması daha iyi olur.
Hatt pasif bir varlık olan düşük miktardaki “Enerji Yatırımları Aş” hisselerini de holding le entek karşılığında swap yapabilir
Bu günlerde aracı kurumların ilk çeyrek kar tahminleri yayınlanmaya başladı.
Şu ana kadar 3 kurum gördüm,
Unlu
Yapı kredi
Ak yatırım
Her 3 ü de şirketin negatif faaliyet karı 40 mln eksi ( ebitda) ile ilk çeyreği kapatacağını, türaştan gelecek 230 civarı zarar ile 300 mln civarı çeyrek net zarar açıklayacağını tahmin ediyorlar.
Ancak, tahminlerinde hepsi düşen lpg fiyatları dolayısıyla ve mart ayı satış düşüklüğü etkisiyle negatif ebitda çıkacağını varsaymışlar,
Ocak ayında lpg fiyatları 35 dolar yukarıda , şubat ayı 20 dolar martta 65 dolar aşağıda, yani ilk çeyrek fiyat hareketleri yataya yakın seyretti.
Ayrıca şirket kısmen bütan ürününde düşüşe karşı hedge yapıyor ( 20 bin ton) , 3 aylık miktar satış rakamına gelince ise , satışların ilk çeyrekte hissedilir bir daralma olmadığını sektör raporlarından görebiliyoruz.
Yani ilk çeyrek faaliyet zararını açıklamak çok zor, tüpraştan dolayı nette zarara geçmesini hepimiz bekliyorduk ama ebitda zararı tahminleri !!!! İlginç
Nisan ayından itibaren yani 2. Çeyrek pek iyi gitmiyor, hem fiyat düşüşleri hem de satış düşüleri ama ilk çeyrek tahminleri umarım doğru değildir.
Diğer yandan, 63 mln taşınmazve kfs temettü karı da ayrıca var.
Merakla bekliyoruz.
Çok sessiz baslik ya aygaz hissesi sadece koc ta mi var;)
Güven en büyük değerdir.
Bazı aracı kurumların AYGAZ için 1. çeyrek kar tahminleri aşağıdaki gibidir.
En düşük kar tahmininde bulunan aracı kurumlardan biri Ak Yatırım olup, 302 milyon TL zarar tahmininde bulunmuş.
*FOREKS ANKETİ-AYGAZ'IN 2020 YILI 1.ÇEYREK ZARARININ 256 MİLYON TL OLMASI BEKLENİYOR(2019 1Ç 10,1 MİLYON TL)
https://www.paraborsa.net/i/2020-1-c...iraat-yatirim/
Bu da Ak Yatırım tahmini.
Ek 24937
8 mayısta ilk çeyrek bilanço açıklanacak. Bu bilançoya göre de yönünü belirleyecek.
Ben kayıtlara not düşmek için, bu aracı kurum tahminlerini girdim. Amacım elinde Aygaz olan ky yı panikletmek değil.
Ben de Aygaz var. Hep de olacak inşallah.
Şimdi gelelim kendi düşünceme, bana göre stok karı stok zararı diye bir şey yok. Sanal bir kar veya zaradır. 6 ay 1 yıl sonra petrol fiyatları artar bu sefer stok karı yazar. Gerek Tüpraş, gerek Aygaz genelde dolu stoklar ile çalışır. Yani petrol ya da LPG yükseldi stokları boşaltalım, düştü dolduralım diye bir durum yok. Ki petrol fiyatları bu sevilerde sürdürülemez. Ben yıl sonu 30-40 dolar bir aralığa geleceğini düşünüyorum.
Önemli olan faaliyet karıdır. Ne Tüpraş, ne de Aygaz ilk çeyrekte rekor bir zarar açıklayacağını sanmıyorum. Açıklasa bile ben asla satmayı düşünmüyorum. Bu tahminlerden dolayı 10 gündür Aygazın piyasa değeri baskı altında kalmış olabilir. Önemli olan yıl sonu bilançosu.
Aygaz için, tahminleri şaşırtacak bir bilanço ile görebiliriz diye düşünüyorum. Az kaldı. 8 mayısta her şey belli olacak.
Şimdi bu aracı kurumlar ters köşe olursa tahminleri boş çıkarsa o zaman bir şeyler daha yazarım.
[QUOTE=uzunvade87;4395807]Tüpraş var mi sizde?
Vardı hepsini aygaza çevirdim. Sonuçta aygaz almış olmakla tüpraş da almış oluyorsunuz.
Bu arada bugün Aygaz ve Tüpraş faaliyet raporlarında gördüğüm kadarı ile stok zararına karşı her iki şirket de fiyat dalgalanmalarına karşı hedge yapıyor.
Eğer bu olay başarılı bir şekilde yapılıyorsa tüm aracı kurumların çuvallaması lazım.
AYGAZ 2019 FAALİYET RAPORU
(Emtia riskine yönelik, uluslararası piyasalarda fiyatlardaki dalgalanmaların etkisini sınırlaması açısından, doğal hedge
amacıyla tutulan stoklara ilişkin türev işlemi yapılmaktadır.)
Aracı kurumlar AYGAZ ın ilk çeyrek bilançosunu tahminen 8 mayısta açıklayacağını söylüyordu.
Henüz açıklanmadı. Acaba 11 mayıs 2020 pazartesi günü mü açıklar?
Ya da net bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
https://www.paraanaliz.com/2020/bors...minleri-46334/
Bu arada Ziraat Yatırım da AYGAZ için ilk çeyrek kar rakamını 259 Milyon TL zarar olarak tahminde bulunmuş.
Elinde tüpraş gibi bir hissen olsun. Dolar bazında yarı fiyattan işlem görüyor. Bunu bir tehdit olarak değil fırsat olarak görmek lazım. (bu tür fırsatlar yaklaşık 10 yılda bir karşımıza çıkar)
Şahsen ben bu düşüşlerde elimdeki bu durumu yıllar içerisinde oluşan bir fırsat olarak görüp aygaz miktarını arttırarak devam ettim.
Yani ben şimdi paniklemek yerine, geleceğe yatırım yaparak iyi ki bu düşüşler oldu diyebiliyorum. Peki karda mıyım? henüz değil ama emin ol o da olacak. Hiç bir şüphem yok.
Geçen gün bir arkadaş bir spekülatif hisse sordu bana. Ben de teknik ve temel olarak hissenin ne kadar edebileceğini inceledim. Hissenin ederi en fazla 70-80 kuruş. (ki zaten bir kaç ay önce bu fiyatlardaymış) Peki ben 70-80 kurusa bu hisseyi alır mıydım? Kesinikle hayır. Ama arkadaşım hisseyi 1,80 lerden aldı. Yani hisse ederinin 2 katı fiyat verip spekülatif hisseye parasını bağladı.
Tüpraş ve aygaz ise tam tersi. Bana göre ederinin yarı fiyata işlem gören Türkiye'nin en büyük şirketleri. Bu durumda benim ne korkum ve riskim olabilir ki? Varsın 6 ay yada 1 yıl sonra istediğim fiyata gelsin. Sorun yok.
Tupras var bende.
Ama yillar icinde petkim ve tupras tan cikcam.
Aygaz i tuprastan daha cok begeniyorum son zamanlarda cunku dogalgaz alani ve banglades yatirimlari iyi Tupras a yuzde 10 ortakligi da var...
Bakicaz ulke risklerimiz olmasaydi bu paralara alamazdik bu sirketleri zaten....
"Memleketim varsa Ben de varım."Vehbi KOÇ [emoji1250]
Karanlıkta 9,95 lere kadar mal vermişler..
Şirketimizin 01.01.2020-31.03.2020 hesap dönemine ilişkin finansal raporlarının 21.05.2020 Perşembe günü KAP'ta yayınlanması planlanmaktadır
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/845056
Biraz geç oldu ama, geç olsun güç olmaz inşallah.
Bakalim nolcak...su virus bitse de guzel raporlar okusak;)
Ytd
ANALİZ-Piyasalarda Gelişmeler/Beklentiler(Şeker Yatırım)
15/05/2020 09:16:16
Şirket Haberleri:
Aygaz (AYGAZ), 1Ç20 finansallarının 21 Mayıs 2020 Perşembe günü açıklamayı planlıyor. Piyasa, Aygaz'ın 1Ç20'de 247mn TL net zarar,
-10mn TL FAVÖK ve 2.231mn TL net satış geliri açıklamasını beklemektedir.
Yarın akşam bilanço geliyor.
Son 2 seanstır, Aygaz yukarı bir tepki verirken , tüpraş aynı tepkiyi veremedi.
Bu durumda, yukarıdaki alıntı da da belirttiğim gibi piyasa beklentileri olan aygaz ın kendi ebitda sı 30-40 mln TL zarar yerine, sanki daha iyi bir ebitda rakamı gelecek. Ama tüpraş ın( % 10 u aygaz a ait) zararının aygaz'a yansımasından dolayı dipte net zarar rakamı oluşacak.
Fakat, piyasanın çok karamsar (300 civarı) net zarar beklentilerinden daha iyi gelecek gibi bir hareket var ekranda. Öngördüğüm şekilde bu hareketleri hayra yoruyorum ben.
Yarın akşam belli olur.
Gelecek zararın tümü tüpraş kaynaklı olacağını düşünüyorum… Haydi hayırlısı...
Net Dönem Zararı -226.160.000.-TL,
https://www.aygaz.com.tr/uploads/yat...u-21052020.pdf
COVID 19, ülkemizde Mart ayının 2. yarısı ülkeyi etkilemesine rağmen, Aygaz finansal verileri çok olumsuz etkilemiş.
Satış gelirleri düşmüş -%6
Faaliyet Karı düşmüş -%184
VAFÖK düşmüş -%126
Net karda dramatik bir düşüş var. -% 2345
Evet , gerçekten çok kötü benim beklentilerime göre de.
Üstelik, taşınmaz satış karı (50 mln), KFS fesih tazminatı, entek firmasından (32 mln)iyi bir katkı gelmesine rağmen;
-nisan ayına devreden stoklarında stok zararının hesabında dikkate alınmasıyla, favök (piyasanın beklediği gibi ) zarar etmİş,
-tüpraştan gelen devasa zarar payı olan 230 mln gelir tablosunu alt üst etmiş,
-hem zarar hem de temettü ödemesi dolayısıyla , yeni finansal borçlar alınmış,
-vb başkaca burada sıralamayacağım sebeplerle....
2020 beklentileri kötüleşmiştir.
Anlayamadığım şey ise, piyasa beklentileri bu rakamlar civarında iken , son 3 gündür (Dün tavan oldu) HSBC kurumunun agresif alımlarıyla yaklaşık 1,6 mln lot u tek başına almasıdır.
Bu agresif alımlar, açıkçası bilançonun piyasa beklentisinden daha iyi geleceği izlenimi oluşturmuştur. Buna rağmen elimde bekleyen kısmın yarısını bu sabah 12,05 ten vererek azaltma tercihim teselli oldu.
Yarın ise kalanı ile de vedalaşıp, bu yıl için artık aygaz da beklentim kalmadığı için uzaktan izleyeceğim.
Bilanço hayırlı olsun:-((
ben şahsen bu kadar zarar beklemiyordum, kötü gelmiş.:(
Tupras yakmistir aygaz i...
Ytd
Koç grubunun Ykb alımı için KFS şirketi ile yapılan işlemin sonuçlarının aygaza etkisi çok sınırlı Kalırken koç holdinge çok büyük kar olarak yansımış, beklediğim gibi. Her ne kadar tek seferlik kayıt ve işlem olsa da ana firmaya çok yaramış.
Bu sonucu 20 şubat tarihli mesajımda bu forumda paylaşmıştım, sürpriz olmadı bana, önemli olan detayları görebilmekti.
Doğru tahmin edip koç holdinge kaymıştım.
Her ne kadar daha çok aygaza odaklanıp buraya yazsamda ( çünkü koç sayfasına pek yazan olmuyor) iyi bir tahmin olarak aşağıda tekrar alıntılayıp hatırlatmak istedim.
Darısı başka işlemlerde Aygaz ın başına olsun. Her ne kadar bilançonun esas faaliyet zararını beğenmeyip satmış olsamda , burayı takibe devam edeceğim.
Koç holding KFS işlemi dolayısıyla 3 aylıkta 3,5 mlyr kar açıklamış, süper...
Çok yüksek bir kar geleceğini öngörmüşüz ama , aygaza etkisi maalesef sınırlı kalmış,
Keşke Aygaz da elindeki kfs hisselerini satsa...
Sn abcd,
yazılarınızı dikkatle takip ediyorum. Siz buradan yaklaşık 2-3 ay önce koç holdinge dikkat çekmiştiniz.
Bütün aracı kurumlar Kchol ilk çeyrek bilançosunda çuvalladı.
Ben şahsen aracı kurumların ilk çeyrek tahminindeki bu yanılgıyı Aygaz da bekliyordum. Hatta Aygaz'ın kar açıklayabileceği ümidim vardı. Arsa satışı,, temettü gelirine rağmen olmadı.
Son yasananlardan dolayi degil ama genel itibariyle Aygaz i Tupras tan daha saglam goruyorum.
Aygaz Banglades hamlesi onemli ivme olabilir ilerde.
Dogalgaz ile ilgili dagitim anlaminda ne tur hamleler alabilir ileride.Genel kurullarda gozunuze carpan bir sey var mi?
Ytd
Bugün işcep Teknik Analizinde AYGAZ için 9,91 TL ve 9,65 TL hedef veriyor.
Bakalım hedefleri ne derece tutacak?