Ek 24989
Hisse adı yok... tamamen örnek olarak verilmiştir.
Printable View
Ek 24989
Hisse adı yok... tamamen örnek olarak verilmiştir.
Bist100
1 ve 2 nolu üst trendler esas alınarak çizilmiş ve kanal oluşturulmuş bir çalışma..
https://i.ibb.co/vqf5TK3/71.png
Borsa yatırımcısıysanız duygularınıza hakim olmayı bilmelisiniz.
Düşünce sinirlenmemeli, yükselince sevinmemelisiniz. Ortamların gergin olduğunu söylememelisiniz.
Düşünce üzülüyor, yükselince seviniyorsanız yatırımcılığınızda sorun vardır.
Düşünce çok üzülüyor, yükselince çok seviniyorsanız yatırımcılığınızda çok sorun vardır.
En iyi sistem uygulayabildiğindir, en iyi yatırımcı duygusuz olandır.
Bir abimiz vardı, rahmetli.
- Abi, ne işle iştigal edersin sen.
- Ticaret ile meşgulüm, alır satarım.
- Ne alır ne satarsın abi.
- Hayal kırıklığı alır, rüya satarım.
derdi. Borsacıydı rahmetli.
Yani, ne rüya görün, ne de hayal kırıklığı yaşayın.
Sadece, anı yaşayın. (seize the moment)
sn ceshme, akşam cevaplayacağım sorularınızı.
To do list.
- BIST 100 grafiği incelenecek.
- Sn ceshme'ye cevap yazılacak.
- Forum üstatlığı konusu irdelenecek.
İlginiz ve yardımlarınız için Çok Teşekkür ederim Sayın DeliKAN.
Sizlere zahmet vereceğim.
Ve hazır sizi yakalamışken sistemlerimdeki tıkanıklığı aşmak adına bir grafik daha paylaşmak istiyorum.
Ek 24991
Görüş açım doğru mu acaba;
RSI (95) ve MOM (195) indikatörlerinin en tepe noktasından oluşan düşüş, RSI da 70 noktasında sonra erip tekrar 75-80 lere geldiğinde, hisse değeri RIS 95 noktasındaki değerden daha yukarıda olmasına karşın RSI indikatörün bu RSI 95 tepe değerinden daha aşağıda olması ; bir NU göstergesi midir? Bu NU MOM daki düşüş trendi ile teyit edilmeli midir?
Saygılarımla.
Ve cevaplarınızdan sonra anlaşılan daha da farklı bir görüş ile foruma en başından tekrar başlayacağım.
Piyasada ucuz veya pahalı mal yoktur. :he:
Piyasada düşük fiyatlı, görünen fiyatlı ve yüksek fiyatlı mal vardır.
Öngörenler düşük fiyatlıyı alır, görenler görünen fiyatlıyı alır.
Düş görenler yüksek fiyatlıyı.
3 aşamalı, 5 dalgalı dow kuramının temeli de buna dayanır ve 100 küsür yıldır kusursuz şekilde işler.
Nedir dow kuramı.
1. Topla,
2. Yükselt,
3. Dağıt.
Şimdi..ii... Öngören mi, gören mi, düş gören mi. (hangisinde duygu var)
Lütfen cevabı bana vermeyin, kendi kendinize verin. :)
to do list
- dördüncü madde : Kaptan neredesiniz, şu doji star meselesini bir aydınlatsanız. BIST 100 endeksinin bu günkü kapanışına doji star diyebilir miyiz. ?
to do list
- ikinci madde : Sn ceshme, sizin soruların cevapları biraz uzunca, müsade edin sindireyim iftarda yediklerimi. :)
Sn ceshme,
Birinci sorunuzdan başlayayım.
RSI bir endeksin (veya hissenin fiyat endeksinin) göreceli güç indikatörüdür. RSI fiyat değeri ile ilgilenmez, fiyat değerinin yükselmesiyle veya düşmesiyle ilgilenir.
Yani, RSI size fiyatın değerini değil, fiyatın yükseliş mi, düşüş mü yaşayacağını anlatır.
Bir daha yani, endeks değeri 10 lira iken 30 değeri veren RSI, gün gelir endeks değeri 15 iken de 30 verebilir. Çünkü 10 lira zaman içinde 20 olmuş, geri 15'e düşmüş olabilir. Bunu geçmiş zaman grafiklerini inceleyerek görebilirsiniz.
RSI için vadenize göre bir periyot belirler ve bu periyot içindeki fiyat hareketlerine göre (fiyat değeri değil dikkatinizi çekerim) RSI değerinizi bulursunuz. Bulacağınız değer 0 ile 100 arasında bir değerdir. Fazlası eksiği yoktur. Negatif değer almaz.
Kendinize bu değerler arasında bir hat belirlersiniz. Örneğin 30'un altında ise ( 30 değerini siz verdiniz diye 30 diyorum) endeks aşırı satış bölgesindedir ve 30 değerini yeniden yukarı kesene kadar uzaktan izlerim dersiniz.
Aynı şey, üst bandınız için de tam tersi olarak geçerlidir. Belirlediğiniz üst band 69 ise, 69 değerinin üzeri aşırı alım bölgesidir ve fiyat en yüksek değerlerini bu hat üzerinde görüyor demektir. Bu hat üzerinde kaldığı sürece yüksek değerlemelere devam edecektir. Bu bölgeyi terk etme eğilimine girdiyse de düşüş yönünde, yani değerleme kaybı yönünde hareket edecektir.
RSI'ı açıkladık.
Formülü nedir derseniz de;
https://i.hizliresim.com/ccgRDh.png
budur derim. :)
Bir sonraki gönderimde (kısaca) MACD'yi anlatayım.
Bist100
Hemde en afillisinden..
Diğer yandan Göstergenin (Fx Snipper - RSI nin modifiye edilmiş hali olan KAIRI nin bir üst modeli) 0 referans çizgisine inmesi , buradaki trend desteği, 2 Nolu alandaki Negatif Uyumsuzluk, 2 nolu alanın 1 nolu alana benzemesi..
Üzerinde özellikle durmamız gerekiyor sanıyorum..
https://i.ibb.co/ZzhhnLR/74.png
Allah kabul etsin Sayın DeliKAN... çok teşekkür ederim. vakit ayırıyorsunuz bilgilendiriyorsunuz... bu zamanda bu niyetle... Allah razı olsun...
RSI anlaşılmıştır tamamdır 👍
saygılarımla.
RSI anlaşıldıysa da MACD indikatörü için bu yazının en alt kısmındaki nokta (.) ya tıklayarak karşınıza çıkan sayfadan bilgi edinebilirsiniz. Noktayı bulun ve tıklayın.
Bu bilgiyi de edindiğinizden emin olursanız, bildirin lütfen. Sorunuzun can alıcı cümlesini (parantez içinde olanı) cevaplayayım. :)
. (nokta)
Kaptan, bu günkü doji starı'ı ve teyidini nasıl açıklayabiliriz.
Sizden dinlesek bence daha yararlı olur.. Eksik söyleyebilirim..
Grafikte 3 ema nın içinde kaldı 8-25-50 nin.
yarın göstergenin mavisinin başını yukarı kaldıracağını umuyorum ve bugün kırmızının yanında bir mavi mum bekliyorum.
Fikrimi yazayım öyleyse... müsadenizle. :)
Bana göre bu gün kapanışta BIST 100 endeksi bir doji star yapmıştır.
Fakat bu doji star teyit bekler. Zaten biliyoruz ki, dojiler teyit bekleyen oluşumlardır.
Gelelim bu doji star'ın teyidine.
Eğer yarın bu günkü doji starın gövdesi üzerinden başlamak üzere büyük gövdeli bir mum oluşursa bu doji star'ı yukarı yönlü dönüş sinyali olarak algılayacağız. Sabah yıldızı diyeceğiz adına.
Değilse, bir illüzyonmuş diyeceğiz.
Yani ben öyle diyeceğim en azından. :)
https://i.hizliresim.com/AQnz5Q.png
Sabah yıldızı örneği
Çok teşekkür ediyorum, sağolun..
Sn ceshme,
Ya noktayı bulup tıklayamadınız, ya MACD bilgisini edindiğinizden emin olamadınız, ya da bana çok zahmet verdiğinizi düşünüyor olmalısınız ki, bir şey bildirmediniz.
Ben yinede birinci sorunuzdaki (Geçmişteki bu noktaların hisse değerlerini mi baz almamız gerekiyor) sorunuzun cevabını vereyim.
Uzunca bir cevap isterseniz, cevabım Hayır'dır.
Kısa bir cevap isterseniz, cevabım No'dur.
Bunu cevapları aşağıdaki (zamansız, mekansız, fiyatsız ) grafikte görebilir, inceleyebilirsiniz. (Siz bunu inceledikten sonra ikinci sorunuzun cevabına geçeceğim.)
https://i.hizliresim.com/YwmRiu.png
Sn ceshme,
Birinci sorunuzu kısaca cevapladıktan sonra şimdi de ikinci sorunuzu cevaplayayım.
Evet, yeni bir trend olarak algılamalı ve bu trendin karakteristiğini çözümlemeye çalışmalısınız.
Çünkü, yüksek noktadan düşük noktaya değerlendirme yapıyorsanız, demek ki bir düşüşün (tepki) geri alım noktalarını bulmaya çalışıyorsunuzdur.
Bir düşüşün geri alım değeri en fazla kendisi kadardır.
Kendisinden daha fazlasını geri alım yapmaz., tabiat kanunlarına aykırıdır.
Yapıyorsa, artık yeni bir trend oluşmuştur.
Umarım anlatabilmişimdir.
Tespitiniz doğrudur ve yerindedir sn ceshme.
Görüş açınız doğrudur.
Bu vesile ile de NU hakkında iki cümle yazayım.
- NU bildiğiniz gibi en az iki göstergelar arasındaki uyumsuzluklardır. Fiyat çizgisi de bir göstergedir. Yani hisse değerinin o anki TL karşılığını gösterir size. Ya da USD ile bakıyorsanız onu. Yani, fiyat da bir göstergedir.
- Bazı göstregeler NU değerlendirmesine dahil edilemezler. Mesela MACD, Mesela Bollinger. Bunlarla herhangi bir gösterge arasında uyumsuzluk oluşup oluşmadığına bakılamaz. En[ B] iyi sonuç[/B] Fiyat göstergesi ile RSI ve/veya MOM arasındaki korelasyondan alınır. Bu sebeple şu yukarıdaki çalışmanız çok güzeldir.
Başka sonu yoksa, .... Bitti.
Günaydınlar...
Sayın DeliKAN,
Noktayı bulmaz olur muyum, buldum tabi ki de ama haklısınız, telde incelediğim için linkteki görselleri göremedim ve sadece sözel anlatımda kafama oturmadı ve size anlamadım diyemedim daha fazla zahmet vermemek için. Bildirimde bu sebeple bulunmak istemedim. Kusura bakmayın.
Dersimi çalışıp ve "anlayıp" size geri dönüş sağlayacağım.
Sağlıklı günler dilerim.
Teşekkürler & Saygılarımla,
to do list.
- Akşam BIST 100 grafiği incelenecek.
- Hafta sonu forum üstatlığı konusu irdelenecek.
To do list --> Ask Mr. DeliKAN "Was it morning star?" :)
Lenovo K33a48 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
in the evening, we're going to see what will happen.
/waiting for confirmation.
Sayın DeliKAN,
MAC da anlaşılmış, görüş açımıza eklenmiştir.
Okumaya, çalışmaya devam... Arada tavsiyeleriniz olursa; RSI-MAC dan sonra şu... şeklinde sevinirim, yoksa foruma tekrar başlayıp temeli ve açımızı sağlamlaştıracağım (arada doji içinde hazırlık yapılmıştır efendim :) ).
Çok teşekkür ederim, vaktiniz, ilginiz ve emekleriniz için.
Saygılarımla,
/* naçizane tavsiyelerim,
öncelikli olanlardır. */PHP Code:
- Trend, AnaTrend, AraTrend, Trend çizgileri, Trend kanalları,
- Hareketli ortalamalar,
- Düşüşe tepki, Yükselişin düzeltmesi, (fibonacci oranları),
- Dalga sayımları (DOW kuramı, Elliot teorisi),
Ah şu ortalamalar
https://i.ibb.co/rMjyTXq/82.png
Bugün 0.382 seviyesinin ( 98.209 ) altında kapanacak BIST 100 endeksi.
Bu da mevcut durumu yeniden gözden geçirmemiz gerektiği anlamına gelir.
/check bottom line
Bu grafiği ilk belirlediğimden beri takip edenler için daha fazla anlam ifade edecektir.
BIST 100 Günlük grafik.
Göstergesi RSI
Fibonacci geri alim ( tepki ) seviyeleri.
Not: Yorumum daha sonraki mesajımda olacak. Sizler grafiği inceleye durun.
https://i.hizliresim.com/cly40Q.png
3
Ytd değildir
Anladığım kadarıyla grafiği bir kişi okumuş.
Az daha bekleyelim bakalım yorum yapmak için.
Bu arada biraz da felsefe yapayım.
Mesela.....
Alış-veriş yapacaksanız matematik bilmek önemlidir.
Yoksa....
Bir gün bir kurnaza denk gelirsiniz.
Size
"seezen seezen yüz seezen, seezen daha üç yüzden fazla eder, ama ben sana otuz lira indirim yapiim, iki yüz seezen olsun."
der ve 240 liralık malı 30 lira indirimle 280 liraya satar.
Abi desteğin altında kapanış yapar, sonra da "pullback' -gerivurum- ben türettim- yaparsa beşmiş derim, destekte tutunur, uzun yeşil bir çıbık yaparsa üç derim.
Üç olma ihtimali yüksek zannımca çünkü yurt dışı piyasaları ile negatif ayrışma var bizim endekste. Bizim oranın soylemiyle " Ne davun değdi de ele yaptı ki " :)
*Davun: taun(veba hastalığı)
Lenovo K33a48 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi