Acığa satış yasağı tekrar geldiyse lönkcülerin lehine olmuş.
zaten acığa satışa hep karşıyım. Komple yasaklanmalı
Millet rahat rahat hissesini alsın, ne o öyle acıkcıların yüzünden korkarak hisse almak falan
Printable View
Gecenlerde Qatar'a kadar gidilip alinan paralar bakalim borsayi nereye kadar tasiyabilcek? 5h ve 1D de negatif uyumuzsuzluk var...
Tam ŞARK KURNAZLIĞI olmuş.
MSCI nin parmak sallamasından dolayı AÇIĞA SATIŞI bazı hisselerde kaldır.Sonra,arkadan dolan ve YABANCI KURUMLARA AÇIĞA SATIŞ yasağı getir.
Peki YFAS,TEB vs. den agresif satış yapılamaz mı?
Biz kendi garipliğimize alışığız ama rasyonel düşünen YABANCI YATIRIMCI bunu yemez..
Aksama gene ele verebilirler. Dikkat. Patinaj yapmaya başladı 117.800 patinajda geçemedi 120 uzeri atarsa full long.
Elindeki lotları yerli aracı kurumlara virman yapıp ( ve hatta bugün bizzat tahtadan satabilir) oradan açığa satış yapabilir.YTD.
Şunu demek istiyorum. Açığa satış yapmak istenirse, türlü yöntem bulunabilir. YTD.
Hatta bizim aklımıza bile gelmeyen ne yöntemler vardır, kimbilir... YTD.
tüm dünyada varsa bizde de olacak ,yok şu yasak,yok bu yasak ,o zaman yabancı terkeder işte ,yüzde 65 lerden yüzde 50 ye düşer yabancı oranı,bonolarda yüzde 10 bile yok,neden enflasyon bilgin yanlış tüikden,faizin düşük..........
şimdi sonuc msci endeksinden şutlanıyor muyuz şutlanmıyor muyuz?
tüm mesele o 400.000 ky. KORUMAK ve KOLLAMAK.
ÇÜNKÜ 400.000 ky. meselesi artık kamu meselesidir.olası sert düşüşte dramlar yaşanabilir onun için aklınca önlem alınıyor.
2 şubesi olan bir okul batarsa bu okul yönetiminin sorunudur ama 500 şubesi olan okul batarsa bu kamu meselesidir.ve devlet çözmek ister(bir okul zinciri bu yüzden kurtarıldı)
Takasbank kaynaklı sorundan dolayı biz dahil bütün aracı kurumların Viop piyasasında pasife yazma ve aktif işlemlerinde sıkıntı vardır.
Araci kurumumda Bu sekilde bilgi geldi bana
soru; TÜRKİYE de açığa satış var mı?
el cevap: var ama bazı hisselerde sadece 30 hissede.
üstelik yabancı kurumlar şimdilik işlem,açığa satış yapamaz.
yabancının ne anlaması gerekiyor?
ha biz bize yeteriz diyorsanız o başka..
Kimsenin KY.yi düşündüğü yok. Yurtdisindan alinan paralar, varlik fonundaki paralar, MB.nin bastigi bütün paralar (bankamatikten cektgim her para, 10tl bile, gıcır gıcır ) borsaya giriyor. KY cektigi krediyi borsaya yatiriyor. Bir ara cok feci ağlayacaklar. KY hic bir zaman düşünülmedi.
MGROS, her gün %+2...%+4.. nereye kadar??
Kesinlikle haklısın.
Dışarda arabam var ister 50 bine satarım ister 100 bine. Ama var. Şunu yapmam. 50 binlik arabayı 105 bine anlaştığım birine satıp birilerinin gözü önünde satıp algı yaratmam. Sonra adam 105 satıldı deyip 100 bine araba alırsam zarar etmem algısı oluşmasın. Ya da tam tersi.
Cebim de para var ister X hissesini 10 tl alırım istersem 12 tl'den.
Ama param yok açığa al/sat nedir ya. Paran varsa koy ortaya bölüşelim yoksa piyasayı bozma.
Açığa al sat yasaklanmalı. Zaten vadelide bunu yapabiliyorsun. Düşeceğine inanıyorsan vadeli de açarsın şortunu.
Ha amerikada böyleymiş avrupada böyleymiş. YANLIŞ arkadaş. Adil değil.
Slogan belli; endeks düşmez bankalar yükselmez. Endeks açılışın bin puan üstünde ama bankalar açılışın altınada..
Açığa satışı tam olarak bilmiyorsunuz diye düşünüyorum.
Elimde hisse var ise (mesela 1milyon lot) bunları satmak istiyorsam, yine açığa satış yolunu seçebilirim.
Yani 10 TL den açığa satışa başlarım ve fiyat 5 tl ye düşenerek kadar 1 milyon lot hisseyi açığa satarım. 5 TL'ye düştüğünde açığa satıştan sattığım hisseleri almam (yerine koymam ) ve başlangıçtaki elimdeki (takasımdaki) 1 milyon lot hisseyi veririm.Olay kapanır.
Bende 1 milyon lot hissemi satmış olurum.
YTD.
Yaw kardeşim siz hissecimisiniz viopcumusunuz burada düşersede para kazanıyorsun düşmesi kötü bişey niye zannediyorsun. Hareket olsun ki para kazan. Yoksa yatay piyasada gün boyu durur ne geçecek eline
Teb cuma 19 bin long yapmıştı
Yabtaksıor 0.79 düşüşte
portföyümü bugünkü alımla %44 dolara dönmüş oldum. Ortalama böylece yükselerek 6,1420 kur seviyesine geldi..
Bir cisim yaklaşıyor gibi hissediyorum.
Bizimkilerin efelenmelerinin bir karşılığı olacak gibi. Filler tepişip altında ezilmeyelim.
Aciga satis yasagi sert dalgalanmalarin onunde onemli bir engeldir. Yabancilar en cok parayi sert dalgalanmalardan kazanirken kucuk yatirimcida en cok bu dalgalanmalardan para kaybediyor.
Son bir yilda yuzbinlerce yeni kucuk yatirimci geldi. Bu defada bunlar kaz gibi yolunursa bir 10 sene daha gelemezler. Bist sirf yabancilara para kazandirmak icin kurulmamistir. Her seyi yabancinin gozu ile bakmakda cok dogru degil.
Kahvehanede okey oynarken arada yandaki birine yerime bir kaç el sen oyna benim 10 dakikalık işim var denilebiliyor.
Borsada bazen pozisyona girince başında beklemek gerekiyor.
Evde iki lişi olması ya da super zeka bir robot olması lazım ya da ihtiyacını seans başlamadan görmelisin. Öğlenleri 30 dakika gün ortası karanlık oda yapılsa gayet güzel olur aslında.
Yabancının tüm işlemlerini açığa satış tuşu ile yapması gerekirdi, uyanamadılar ve haklı olarak cezayı yediler.
Okey oynarken bile bir sürü kural var, ben de sevmem, geçmiş taşları karıştırmaya başlayınca koca ıstakayı yersin kafana, keza çoğu kumarhane hile yapanları kara listeye koyar çok film var.
diyelim açığa satış yasağı yok: bugun %5 yaptın.. yarın -%5.. bu dalgalanma değil mi? yabancı parasını yine kazanır..sen merak etme.. ama saçma fiyatlar ve balon oluşursa esas o zaman yerli ayvayı yer.. esasen yerlinin parası yabancıya transfer oluyor bu haliyle.. ama masallara inanacaksan devam et..
twitter da da yazıyorum..burada da pek çok kez yazdım...spk ve bist yönetimi spekülatif yükselişlere göz yumarak büyük risk alıyor...3-5 sene sonra hükümet değişir, siyasi iktidar farklı düşünür...şu anki yöneticilerin çoğu yargılanır.
öyle hisseler var ki, sürekli tavan çekerek 10 katına çıkıyor...sonra sürekli taban yapıyor ve üçte birine iniyor..sonra yine tavan serisi...böyle piyasa mı olur...resmen kumar masası...şimdi az çok herkes kazanıyor..ama piyasaya ciddi bir satış gelirse...çok kişi batacak...nasıl 2000 de bir nesli doğradılar, şimdi de o neslin çocuklarını doğrayacaklar.
bir de aracı kurumlar var...vır vır ağlıyorlardı yatırımcı yok diye...şimdi artan hacimlerle hepsinin keyfi yerinde...çoğu manipülasyon da kurumların bilgisi, hatta desteği ile yapılıyor...şimdi keyfini sürsünler...bu nesil katledilince, niye yatırımcı yok diye ağlar dururlar...bu dalga bittiğinde aracı kurum sayısı yarıya iner, bir sürü yeni işsiz oluşur...o zaman geldiğinde göreceğim şimdiki suskunları.