bu raporu getir de biz de görelim...
Printable View
B. Kırteks Metal Sanayi ile Çatı Güneş Santrali Yapım İşi
Güneş Enerji Santralleri müteahhitlik faaliyetleri kapsamında, ESENBOĞA ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. ile
KIRTEKS METAL TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. arasında ÇATI GÜNEŞ SANTRALİ anahtar
teslim yapımı için sözleşme imzalanmıştır. Kahramanmaraş'ta gerçekleştirilecek ve Kırteks Metal'in
elektrik ihtiyacını karşılayacak olan projenin sözleşme bedeli, KDV dahil 6.606.766,59 Türk
Lirasıdır(1.005.657,36 Amerikan Doları).
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++
D. Yurt Dışı Proje Geliştirme ve Müteahhitlik Hedefleri Doğrultusunda Sözleşme İmzalanması
Şirketimiz, Yurt Dışı Proje Geliştirme ve Müteahhitlik faaliyetleri kapsamında KURTEKS Tekstil Enerji
Tic. ve San. A.Ş. ile, İtalya'da 50 MWp Güneş Elektrik Santrali proje geliştirilmesi ve kurulumu amacıyla
anahtar teslim esaslı 45.000.000 Avro + KDV (346.113.000 TL+ KDV) toplam bedelli sözleşme
imzalamıştır.
--ikisi arasında dağlar kadar fark....1.si somut....2. isi ise sanal (hayali, müşteri bulursak),
ikincide kısaca söylenen şu ben italya da iş yapmak istiyorum bana katılır mısın evet katılırım mealinde bir sözleşme ...burada neden rakam verilmiş ki daha ortada bir şehir yok, bir tesis yaptıran yok....fol yok yumurta yok...bir niyet sözleşmesi...
--yatırımcı böyle anladığına göre.....yazımda bir hata mı var acaba???
Bu nasıl bir üslub kardeşim.Biraz kendine gel edepli ol,senin niyetin ne ,amacın ne bilgi sahibi olmak istiyorsan adam gibi sorarsın ,niyetin sataşmaksa,veya hisseleri kötülemeye memur edildiysen senin gibilerle işim olmaz başka kapıya ,daha sen okuduğunu anlamaktan acizsin nasıl borsacı olacaksın.
Böyle devam edersen senden değil borsacı hiç bi şey olmaz.
Şimdi gelelim mevzuya
İnsanız bizde yanılabiliriz yazıda 'devam ediyor sanıyorum çünkü bu işlere ait gelirler raporlarda var demişim 'yani bir ihtiyat payı var ,okuyup geçiyoruz yanlışta hatırlama olabilir diye.
Sana bu raporun yerini üslubundan dolayı söylemiyecem,gerek yok çok meraklıysan araştırır bulursun,öyle bedava bilgi yok senin
tarzındakilere.
Patron yalancı,ceo yalancı, rapor yalan , ben yalancı bi tek sen doğrusun.
Hocam şu yüzden sordum. Kap'ta Kurteks ile anlaşma yapıldı yazıyor. Okurken müşterinin kim olduğu net olarak anlasilmadığı için sordum. Cem Göçmen'in de eski videolarında dinlediğimde tam olarak anlayamadım. O yüzden sormuştum.
Şirket hakkında çok araştırma yapıyorum son 1 haftadır. Uzun vade için çok hoşuma gidiyor. Orta vade içinse önümüzdeki bilançoyu bekliyorum. Ödemesi yapılan projeler ve son alınan santralin finansmanını merak ediyorum. Ve tabi bir de halka arzdan gelen paranın nasıl kullanıldığı. Teşekkürler.
Hocam varsayalım yer belli, iş kesin. Bunu İtalya'daki hangi kurumdan öğrenebiliriz? Oraya mail atıp öğrenmek istiyorum. Ülkemizde olsa bu iş için nerelere belge verilir. Hangi sistemde görünür. İtalya'daki muadili nedir. Bunları araştırmam lazım. Sonuçta çok yüksek bir meblağ. Servet GYO da böyleydi. Frankfurtta bir arsa sattı. O zamanlar 16-17 liraydı. Sonrası malum. Bunu kaçırmak istemiyorum.
Şimdi son alınan santralin bedeli ve ödeme şekli henüz açıklanmadı ama eski satın almalara bakarsak 12 - 13 milyon dolarlık bir maliyeti var gibi.Buna uygun kredimi kullanır peşinmi alır bunu bilemeyiz ama yakında açıklarlar.Halka arzdan gelen 204 milyon nerde kullanılacağı belli zaten yeni satın almayı halka arz taahhütleri doğrultusunda alıyoruz diyor.
Sayın Cem Göçmen cuma günkü konuşmasında diyorki 2 senede 100 mw a çıkma hedefimiz var diyor yani santral satın almaları yolda .Şimdi şirketin eli güçlü parası var elinde ,rahat hareket edebiliyor.
Tabiiki inanıp inanmamak yatırımcısına kalmış,yatırım yapacak kişi buna karar verecek.
Daha önce yazdığım gibi naten ve bağlı şirketleri 2020 de bir çok iş aldı.Her anda yeni bir iş alabilir.
Şirketin elinde nakiti var,borçlarıda var,iş alıyor yapıyor ordan gelecek karlar var ,işletmedeki santrallerin karları var yani şimdi bunları öyle bir hesaplama içinde ayarlama yapmaları gerekiyorki, eski borçlar ödenecek ,yeni yatırımlar yapılacak,eldeki para ve yeni krediler,bilanço karları kullanılarak optimal şekilde bütün bu karmaşık durumun içinden çıksınlar.Ve neticede şirket kapasitesini artırmış olsun.
Şirketin büyüme hızına ve iş yapma kabiliyetine baktığımızda bunları başarabilir diye düşünüyorum.Dikkatimi çeken bir şeyde Sn. Cem Göçmen'in kariyer geçmişi beni etkiledi.Düşüncemde etkisi oldu diyebilirim.
İtalya işlerinin işverenleri türk firmaları ,yüklenicisi naten,bunları nerden teyit edebilirsiniz onu bilmiyorum ama ben teyit ihtiyacı duymuyorum, yani kapta açıklandı kurteks ve berteks tekstille sözleşme imzalandı ve bunlardan gelen paralarda bir kısım belirtilmiş ,ama inşaat başladımı veya hangi safhada bunu şirket henüz açıklamadı.Belki diğer arkadaşlar bu konu ile ilgili bilgi verebilirler.
Sn .Cem Göçmen son konuşmasında yurt dışında hem müşterilerine (yerli yada yabancı) ve hemde kendi hesaplarına santral işi yapabileceklerini söyledi,yanlış duymadıysam.
Bu bana göre çok kuvvetli bir ihtimal olabılır çünkü yurt dışı güneş enerjisinde çok avantajlı olduğunu duymuştum finansman açısından.
Akmaz kokmaz. Pandemi vs dinlemez. Garanti para alıyor devletten. Üstüne bir de mühendislik ve inşaat kısmıyla da kazanıyor. Yeterince proje de alıyor. Yurt dışına da açılmaya çalışıyor. Bunlar olumlu noktalar. Ancak en temelde anlamadığım bir şey var neden naten varken esen oldu? Hatta belki ilerde bu üçü varken margün de gelecek. Tek proje ile 3 firma birden nemalanacak gibi. Bunun mantığı halka arzla para toplamak mı yoksa YeKalara katılmak için böyle bir yol mu gerekiyor?
Tabiiki halka açılarak para toplamak önemli bir nedendir,zaten halka açılmanın gayesi faizsiz kaynak yaratmaktır.Önemli olan bu kaynağın nasıl kullanılacağıdır.Şirket para topladıda ne yaptı parayı daha şurda nerdeyse 2 ay dolmadan yarısına bir santral alarak işe başladı. yani şirketin kapasitesini artırdı ,içini dahada doldurdu .2. neden iş yoğunluğunu şirketlere yayarak işleri daha kolay idare etmek ,bence bundan korkmamak lazım halka açılan şirketlerin içi doldurulduğu sürece sorun yoktur.İlerde şirketlerin içeriği de farklı olacaktır. Burda görülmeyen asıl 3. neden ise patronun vizyonudur.Tahminimce Hedefler çok büyük olduğu için alınacak ve yapılacak işlerin önümüzdeki süreçte artacağı hesaplanarak ona göre bir yapılanma düşünülmüş ve ona göre hareket edilmektedir.
Şirket yönetiminin hareketlerini izlediğimizde tamamem büyüme odaklı olduğu görülmektedir.
Şirketin faaliyetlerini her ne kadar bir borsa yatırımcısı olarak takip etmekteysemde, daha önemlisi eski bir iş insanı olarak acaba şimdi nasıl bir yol izleyecekler öncelikleri ne olacak diye gerçekten büyük bir ilgiyle izlemeye devam ediyorum.
Yani dediğiniz gibi tek proje ile 3 şirket nemalanmayacak ilerde bu şirketlerin iş yoğunlukları çok fazla,içerikleri farklı olabilecektir,mesela birinde güneş ağırlıklı iken öbüründe rüzgar ağırlıklı olabilecek işler farklı hale getirilecektir,yoksa dediğiniz gibi olursa hisseler tercih edilmez ve bir anlamı olmaz.
bugünkü işlem grafiğini gönderebilecek arkadaş olursa sevinirim, teşekkür ederim, iyi akşamlar.
Hocam teşekkür ederim. Uzun uzun cevap yazmışsın. Bu cevapları inşallah ilerleyen günlerde yöneticilerden de alırız. Böyle birkaç tane sıkıntılı yer var kafama takılan. Hissenin hareketleri pek umrumda değil açıkçası. Ben genel olarak sektörde bir ışık görüyorum. Ne yazıkki bu sektörde de sadece bu iki şirket (yoksa tek mi desem) var borsada.
Ayrıca şu İtalyadaki olayı etraflıca öğrenmek için araştırmalara devam ediyorum.
Şirkete yazdığım;
Sayın yetkili;
KAP duyurusuyla da açıkladığınız gibi şu an için İtalya'da iki farklı Türk şirketiyle anlaştığınız projeleriniz var. Bu projeler için alınan arazilerin konumu belli midir?
Somut bir alım yoksa ve proje geliştirilme aşamasındaysa neden KAP duyurularında toplam 57.3 mln Avro olmak üzere miktar belirtiniz.
Teşekkürler.
-Yatırımcı ilişkileri yetkilinizin varsa e-posta adresini sitenizde güncellemenizi rica ederim.
Gelen cevap;
Değerli yatırımcımız,
Şirketimiz tarafından Sermaye Piyasası Kurulu’nun ilgili düzenlemeleri kapsamında kamuya açıklanması gereken tüm bilgiler süresi içerisinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP’ta) açıklanmaktadır. Bu şekilde başta pay sahiplerimiz olmak üzere tüm ilgililerin şirketimizle ilgili gelişmelerden aynı anda bilgi sahibi olması sağlanmaktadır. Bu kapsamda Şirketimizin KAP’ta yaptığı açıklamaların takip edilmesi uygun olacaktır.
İnternet sitemizde güncelleme yapılmakta olup en kısa zamanda bilgiler güncellenecektir.
Sağlıklı günler dileriz.
Net bir cevap yok yani...
******ESEN*****
Destek 17,50 direnç 18,50 2 aydır yatay seyri devam ediyor 19,30 kırılırsa yön yukarı hedef 20 nin üzeri olur. İzlemedeyim.
Şirketten bu gün gelen kap çok önemlidir.
İtalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından; Şirketimiz "İtalya'da yapmış olduğu güneş enerjisi proje geliştirme ve elektrik üretimine ilişkin önemli yatırımları nedeniyle" 2020 yılı "Yılın Yatırımcısı Ödülüne" layık görülmüştür.
İlgili ödül Oda Yönetim Kurulu Başkanı Sn.Livio Manzini tarafından şirketimize bugün bildirilmiştir.
Yatırımcılarımıza ve kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.
Gelen bu kap, yatırımcıların şirketin İtalyada iş yapmadığına dair şüphelerine bir cevap niteliğinde olması ve İtalya ya gidişinin daha 1. yılı dolmadan adeta işe ödüllerle başlamasının takdire şayan olduğunu gösteriyor.
Aynı zamanda alınan bu ödül Natenin İtalyada hızlı bir başlangıç yapıp kendini göstererek Türkiyede olduğu gibi zaman içinde büyümede dereceler alacağını , rekorlar kıracağını gösteriyor.
Tebrikler Naten Yönetimine ,yolunuz açık olsun.
Aynı zamanda şunuda önemle ilave etmek istiyorum .Önceki yazılarımda zaten şüphem olmadığını belirtmiştim. Düşüncem odur ki
benim şirkette gördüğüm şudur:Yönetim şirketi bir dünya markası yapabilmek için çalışmaktadır.O yüzden şirketin küçük hesaplar peşinde olduğunu hiç sanmıyorum.
Herkes çalı arkasında mi yav
ahan da bi dene daha buldum..
https://i.hizliresim.com/GDrSaD.jpg
grafik yükleyemedik.. sorun var sanırım..
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/895521
Özel Durum Açıklaması (Genel)
A+ A-
Özet Bilgi
ÇATI GÜNEŞ SANTRALİ Tamamlama ve TEDAŞ Kabulü
İlgili Şirketler
[NATEN]
İlgili Fonlar
[
Açıklamalar
04.06.2020 tarihli KAP açıklamamızda belirttiğimiz üzere, Şirketimizin Güneş Enerji Santralleri müteahhitlik faaliyetleri kapsamında, sermayesinin yüzde yüzüne sahip olduğumuz ESENBOĞA ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. ile SAF MENSUCAT SAN. VE TİC. A.Ş. arasında ÇATI GÜNEŞ SANTRALİ anahtar teslim yapımı için KDV dahil 15.518.596 Türk Lirası (2.301.472 Amerikan Doları) bedelli sözleşme imzalanmıştı.
Sözleşmeye konu ÇATI GÜNEŞ SANTRALİ tamamlanmış ve TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.) kabulü yapılmıştır.
Kamuoyuna ve yatırımcılarımıza saygıyla duyurulur.
Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş. Güneş Enerjisi alanındaki yatırımlarını artırma hedefi ve Halka Arz taahhütleri doğrultusunda, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği çatısı altında geliştirilmiş ve kurulmuş olan, 11 adet Güneş Elektrik santralini satın almak üzere, Özyer Group (Hasan Özyer ve Ömer Özyer) ile satış sözleşmesi imzalamıştı.
Bu satın almanın toplam bedeli 13.625.000 USD (On Üç Milyon Altı Yüz Yirmibeş Bin Amerikan Doları) olup, satın alınan şirketlerin tüm banka ve piyasa borçları düşüldükten sonra kalan tutar, hisse bedeli olarak ödenerek tamamlanmıştır. Satın alınan şirketlerin piyasa borçları ve banka borçları kapatılmıştır. Bu satın alma 11.036.250 USD karşılığı Euro tutarında 7 yıl vadeli banka kredisi ile finanse edilmiş, kalan 2.588.750 USD tutar özkaynaklardan karşılanmıştır.
Satışa konu Güneş Elektrik Santralleri Afyon'da işletmede olup toplam kurulu güçleri 12.275 kWp'tir.
Bu satnraller, ürettikleri elektriği, geçici kabul tarihinden itibaren 10 yıl süre ile 13,3 USD cent / kWh fiyatla 5346 ve 6094 sayılı kanunlar gereğince devlet alım garantisi altında satacaklardır. 2021 yılında bu santrallerden yaklaşık 20 milyon kWh üretim, 2.660.000 USD satış geliri ve yaklaşık 2.500.000 USD net gelir beklenmektedir.
Bu satın alma ile birlikte, Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş.'nin kurulu Güneş Elektrik Santrali gücü %36.34 artarak, 46.060 kWp güce ulaşmıştır.
Bu haberden dolayımıdırki hisse bir kaç gündür yükseliş kanalına girdi.
Safkar forumunda “fabrika gezdim, bana safkar anlatiyorlar efelenmesi ve bu forumun efesi benim” modunda gezerken tanidim sizi...Ne oldu safkara?fabrika gezerken birgun hisseye operasyon cekilecegini dusunemediniz herhalde?
Esenin santrallerini de gezdiniz mi?
Ayhan bey, kimseye efelenmek haddimize değil.
Öyle bir anlayışımız yaklaşımımız olmadı hiçbir zaman.
Safkar 2.2TL de iken ucuz idi 12 TL de iken pahalı. 12 TL den almışsanız onu bilemem.
Safkar'daki mesajlarımıza da bakarsanız "operasyon çekilebilir" dediğimi görecektiniz.
Saygılar, sevgiler, bol kazançlar.
Sayin andrei28:
Formasyonum ve borsa tecrubem safkarin ederinin 4,5 tl oldugunun farkinda olacak kadar var, spekulasyonla 2020 cinnet borsasinda ya da 2020 borsa cinnetinde ederi 7,00 tl’dir, uzeri manipulasyondur, ve bu da suctur.Benim burdaki size sitemim safkar formunda kemal ile birlikte safkari adeta sasa gibi pozisyona sokmanizdir...12 tl de uyarmisiz olmaniz sizi gunahtan vareste tutmaz ki safkarin ederi asla ve asla 12 tl olamaz...12 tl de operasyon olacagini soylemeniz sizi 5 tl gibi bir farkla safkar vebaline ortak etmistir...
not: safkar en son satis fiyatim 6,02’dir...
Veballerle...
Ziraat fonu alışa geçmiş.
https://www.kap.org.tr/tr/ek-indir/4...76cdc6a349564e
Güneşte mini YEKA yarışmaları için başvurular 2 ay içinde alınacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yıl gerçekleştirilecek Mini YEKA-GES yarışmalarıyla güneşte yakalanan ivmenin yukarılara çekileceğini belirterek, "36 ilimizde toplam 1000 megavatlık 74 yarışma için başvuruları iki ay içerisinde alacağız. Mini YEKA-GES yarışmalarımız özellikle güneş enerjisi yatırımlarının tabana yayılması açısından oldukça önemli." dedi.
Dönmez, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneğinin düzenlediği Güneş Zirvesi'ne video konferans yöntemiyle katıldı.
Yenilenebilir enerjinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından güçlenerek çıkan sektörlerden biri olduğunu belirten Dönmez, "Küresel durgunluğa rağmen yenilenebilir enerji sektörüne yapılan yatırımlar durmadı. 2020'nin ocak-ekim döneminde küresel ölçekte bir önceki yıla göre yüzde 15 daha fazla yenilebilir enerji ihalesi tamamlandı. Hatta Ekim 2020'de dünya borsalarındaki güneş enerjisi şirketlerinin piyasa değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre 2 kat arttı." değerlendirmesinde bulundu.
Dönmez, Uluslararası Enerji Ajansı'nın yayımladığı son rapora göre güneşin gelecek dönemde üretimde daha fazla söz sahibi olacağını, maliyetlerin de düşmeye devam edeceğini söyledi.
Güneş enerjisi sektörünün Türkiye'de 10 yıllık geçmişi olduğunu dile getiren Dönmez, şunları kaydetti:
"2014'te 40 megavat olan güneş kurulu gücü bugün 6 bin 630 megavata ulaştı. Güneş kurulu gücümüzü 3 yıl içerisinde neredeyse 2 kat artırdık. Güneş enerjisi kurulu gücü bakımından dünyada 13., Avrupa'da 7. sıradayız. Toplam kurulu gücümüz içindeki payı yüzde 7'ye yaklaştı. Elektrik üretimimizde güneşin payı ise yüzde 4 seviyelerinde. 24 saatlik zaman dilimi olarak düşündüğümüzde günlük tüketimimizin ortalama 0,7 saati güneş enerjisinden karşılıyoruz."
Türkiye'nin elektrik üretiminde güneşin payını 2030'larda 3 kat artırma hedefi olduğunu açıklayan Dönmez, güneş enerjisindeki maliyetler düştükçe bu oranın daha da yukarılara çıkacağını belirtti.
Dönmez, bu yıl gerçekleştirilecek Mini YEKA-GES yarışmalarıyla güneşte yakalanan ivmenin yukarılara çekileceğini vurgulayarak, "36 ilimizde toplam 1000 megavatlık 74 yarışma için başvuruları iki ay içerisinde alacağız. Mini YEKA-GES yarışmalarımız özellikle güneş enerjisi yatırımlarının tabana yayılması açısından oldukça önemli. Yatırım kültürü ve yatırımcı profilinin değişmesinde önemli bir etken olacak. Bu yarışmalarla bir nevi enerji KOBİ'leri ortaya çıkacak." ifadelerini kullandı.
- Çatıda 458 megavat kurulu güce ulaşıldı
Geçen yıl sonu itibarıyla 458 megavat çatı GES kurulu gücüne ulaşıldığına değinen Dönmez, toplamda 3 bin 490 megavat kurulu güce sahip 9 bin 178 çatı GES başvurusunun bulunduğunu kaydetti.
Dönmez, güneş enerjisinin Türkiye'de gelişme dönemine girildiğini belirterek, güneş enerjisi teknolojisinin yerlileştirilerek yerli üretimin artırılmasının önemli olduğunu söyledi.
Depolama ve pil teknolojilerinin de önemine dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti:
"Bugün elektrikli otomobiller yüzyıllardır kullanılan benzinli ve dizel otomobillerin yerini almaya hazırlanıyor. Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla benzin ve dizel motorlarda verimlilik, kapasite, hibrit gibi yeni teknolojiler geliştirilmeye başlandı. Benzer bir durum aslında enerji sektörümüzde de yaşanıyor. Bugün pek çok petrol ve doğal gaz şirketi artık yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya başladı. 2025'e kadar büyük petrol ve gaz şirketlerinin yenilenebilir enerji yatırımlarını 10 kat artırması bekleniyor. Bu alanda ciddi bir yatırım, ciddi bir teknoloji geliştirme gayreti mevcut."
Dönmez, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide attığı adımları artıracağını vurgulayarak, 2020'nin bu anlamda oldukça iyi geçtiğini dile getirdi.
Bu yıl ve sonrasında da bu başarı trendini devam ettirmek istediklerinin aktaran Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı:
"Geçtiğimiz yıl devreye aldığımız yaklaşık 4 bin 900 megavat kurulu gücümüzün yüzde 98'ini yani neredeyse tamamına yakınını yenilenebilir kaynaklar oluşturdu. Yenilenebilir kurulu gücümüz 49 bin 550 megavata ulaştı. Toplam kurulu gücümüz içerisinde yenilenebilirin payı yüzde 51,7 seviyesine yükseldi. Enerji dönüşümünü yeni dönemde ekonomik kalkınma stratejilerinin bir parçası olarak görüyoruz. Ekonomik durgunluğu hareketlendirecek, piyasaları yeniden canlandıracak önemli bir argüman olarak değerlendiriyoruz. Bu dönüşümün temelinde enerjinin sürdürülebilir, çevreci, uygun maliyetli ve ulaşılabilir olması en temel amacımız."
Kaynak : Anadolu Ajansı
esen tavan yaptı ama sanırım kimse kalmadı hissede. yazan çizen yok. Bayağı bi bekletti ama belliydi yukarı sürecekleri.
--matruşka(*) yapılanmasında 3. halka arzın hazırlıkları başladı sanırım...
*Rus yapımı bir oyuncak bebek türüdür. Ahşap el yapımı olan bebekler ortasından açıldığında başka bir bebek çıkar, onu açtığınızda yine başka bir bebek çıkar. Tek anne figürünün içerisinde iç içe yerleştirilmiş beş veya yedi bebekten oluşur.
--NATEN-ESEN-MRGUN(MRGNE)(*)
*isim telif hakkı isterim
Fıkıhta, ancak nakit para şirket sermayesi olabilir. Ayınlar, yani nakit para dışındaki mallar sermaye olamaz. T.T.K. ya göre ise ayınlar şirket sermayesi olabilir. Durum böyle olunca bir şirketin hisse senedi diğer şirket için sermaye olmakta ve bununla ikinci bir şirket kurulabilmektedir. İkinci şirketin hisse senedi ile üçüncü, üçüncününki ile de dördüncü ya da bir kaç şirketin hisse senetlerinin birleştirilmesiyle beşincisi kurulabilmektedir.
Holding, bir kaç şirketi tek elden idare etmek için kurulur. Bir şirketin hisse senedinin diğer şirket için sermaye olarak gösterilebilmesi gerçekte küçük sermayeli olan kişilerin ya da ailelerin büyük sermayeli olarak gözükmelerine, büyük iş sahibi rolüne soyunmalarına sebep olmaktadır. Mesela 100 milyon lira sermayeli bir şirketin 51 milyon liralık hissesine sahip olan bir aile, bu hisseleri sermaye olarak göstererek bir Holding kurabilir. Holdingin bir kısım hisselerini halka ya da eşe dosta satarak bundan elde ettiği sermaye ile üçüncü bir şirket kurar ve böylece şirketlerin sayısını zincirleme olarak artar. Bu üç şirketten her birinin toplam sermayesi 300 milyon lira olarak gözüküyorsa topu topuna 51 milyon liralık sermayeye sahip olan aile toplum karşısına 300 milyon lira sermayeli üç şirketin büyük sahibi ve yöneticisi olarak çıkar ve hisse senedi satın alma durumunda olan insanları bu görüntüsüyle aldatabilir. Bu konuya Muharrem Karslı'nın(*) Borsa adlı kitabının 95. sayfasında geçen şu örneği verelim.
"Sancaktar ailesi, 100 milyon lira sermayeli Sancaktar Boya Sanayii A.Ş.'nın %51 hissesine, yani 51 milyon lira nominal değerde 51.000 hisseye sahiptir. Bu 51 milyon lira nominal değerdeki hisse senetlerine mahkeme kanalıyla değer biçtirildiğini ve bu değerin 102 milyon lira olduğunu kabul edelim. Sancaktar ailesi 200 milyon lira sermayeli Sancaktar Holdingi kurarak 102 milyon lira değer biçilen Sancaktar Boya Sanayi A.Ş.'nın hisse senetlerini Holdinge alır. Holdingin geri kalan %49 hissesini halka satar; halktan aldığı 98 milyon lira ile 192 milyon lira sermayeli Sancaktar Vernik ve Reçine Sanayi A.Ş.'ni kurar ve %51 hissesini Holdingin portföyüne koyar. Yeni şirketin geri kalan 94 milyonluk hisselerini piyasadan tanıdığı diğer müteşebbislere, diğer holdinglere veya halka satar.
Böylece, Sancaktar ailesi cebinden bir kuruş yeni yatırım yapmadan iki şirket ve bir holdingin sahibi ve hâkimi olur."
Halbuki şirket sermayesinin nakit para olması şartı getirilecek olsaydı Sancaktar ailesi topu topuna 51 milyon liralık hisse senedine sahipken toplam 492 milyon sermayeli şirketlerin sahibi gibi gözükmeyecek ve karşısında bulunan muhatapları bu yolla aldatma imkânını elde edemeyecekti.
--*İMKB Başkanlığı`na ilk olarak Mart 1985 tarihinde Muharrem Karslı atandı ve Borsa Karslı Başkanlığı`nda açıldı. Kurucu Başkan Muharrem Karslı, Mart 1990 yılına kadar bu görevi yürüttü
(not bu yazı 2004 yılında Süleymaniye Vakfı internet sitesinden alıntıdır, yazıyı yenilenmiş site içeriğinde bulamadım)
Margün Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, sermayesini 18,1 milyon liradan, 40 milyon liraya çıkarıyor. Kaynak: Margün Enerjiâ€â•nin sermayesi 40 milyon liraya çıkarılıyor.
Esenboğa Elektrik Üretim AŞâ€â•nin, %100 oranında bağlı ortaklığı Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ, İtalya'da yürüttüğü proje geliştirme ve müteahhitlik faaliyetleri için 1 Ekim 2020 tarihinde, Palermoâ€â•da bir şube açtı.* Kaynak: Esenboğa Elektrik İtalyaâ€â•da şube açtı.
Naturel Yenilenebilir AŞ, bağlı ortaklığı Angora Elektrikâ€â•i diğer bir iştiraki olan Margün Enerji ile satış yoluyla birleştirdi.*Naturel Yenilenebilir Enerji Ticaret AŞ, %100 bağlı ortaklığı Angora Elektrik Üretim AŞ'nin, ortak kontrolünde bulunan Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ'ye sattı. Şirket yaptığı açıklamayla, satış işlemi ve hisse devir sürecinin, 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle tamamlandığını duyurdu.*Açıklamada satış işleminin amacı; operasyonel faaliyetleri kolaylaştırmak, elektrik üretim maliyetlerini düşürmek, santral bakım ve işletme giderlerini azaltmak, santral yönetimlerini aynı idari çatı altında toplamak olarak bildirildi.*Angora Elektrik Üretim AŞ bünyesinde toplam 10.290 kWp gücünde güneş enerjisine dayalı elektrik üretim santrali (GES) bulunuyordu.*KDV istisnasına tabi olan satış işleminin bedeli, değerleme raporunda 20.318.000 dolar olarak belirlendi.*Margün Enerjiâ€â•nin diğer ortağı Esenboğa Elektrik Üretim AŞ de yaptığı açıklamada satın alınan santrallerin ürettiği elektriğin, geçici kabul tarihinden itibaren 10 yıl süre ile 13,3 dolar-cent/kWh fiyatla, devlet alım garantisi altında satılacağı kaydedildi.*Satın alma işlemiyle birlikte, Esenboğa Elektrik Üretim AŞâ€â•nin kurulu GES gücü %22,34 artarak, 56.350 kWp düzeyine ulaştı. Kaynak: Naturel AŞ Angora Elektrik ve Margün Enerjiâ€â•yi birleştirdi..
--halka arzın ayak izleri (makyajları)... ...sağ cepten sol cebe taşı, yurtdışı iş yapıyor görüntüsü ver...ayni malı 3. kez halkımıza arz et...
normalde bu şirketlerin fiyatlarının düşmesi gerekirdi...neden düşmedikleri anlaşıldı...
halkımızı çok sevdiklerinden ayni malı 3. kez verecekler ondan sonra sen sağ ben selamet...
çünkü yapılanmanın içinde 4. bir BORGÜN yapılanması yok...
ayni suda 4. kez yıkanılmaz herhalde...
https://margunelektrik.com.tr/
erkenden açık etmişler....hayırlı pazarlamalar...
ŞİMDİ GEL...SEN DE GÜNEŞ İLE KAZAN
Sayın ft-2 çok güzel tespitte bulurmuşsunuz tebrikler
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Joe Biden’in Abd başkan olması ve ekibinde yenilenebilir enerjiye çok önem veren kişilerin bulunması ile yurt dışı borsalarda yenilenebilir enerji hisseleri yüzde 100 primler yaptılar devam da ediyorlar.Bizim borsamızın iki yenilenebilir enerji şirketinden biri olan ve 2021 de şu anda 46 mw olan kurulu gücüne 100 mw ta yakın daha ekleme yapacak olan Esen ne zaman güçlü yukarı hareketine başlayacak bakalım.