Hangi fon? Gunluk getirisi mi bu
Printable View
Dolar kuru asansör oldu. Gündüz biraz değer kazanıyor, akşam piyasalar kapandıkdan sonra daha çok düşüyor. Biz de dövize dayalı yabancı fon alıyoruz. Bereket son iki üç günde abd piyasaları yüksek kapattı da zarar bir nebze daha az oldu. Dolar, altın, borsa bütün yatırım araçları ekside.
Esfender hoca Dolar bozdurup TL mevduatına geçmenin Riskleri ni açıklamış
https://www.youtube.com/watch?v=S41m9rPTOqc
katılım hisse senedi fönlarında , faize dayalı olmayan sermaye ve para piyasası araçlarına yatırım yapılabilir. O fönün danışma kurulunun kararları ile belirlenen , menkul kıymet yatırım ortaklıkları hariç , börsaİstanbul' da işlem gören ve faüzsüz finans ilkelerine göre icraaii faaliyetle meşgul olan şirketlerin hisselerine yatırım yapılır.
imdi tez bu yanıtım ulaştırıla. ulak : güvercin değil , teleks değil , telgraf değil , atlı postacı hiç değil , internet evet o !
Fonların risk değerleri ile ilgili hatalı bilgi üzerinden beklenti içine girmeyiniz. Bir fönün risk değerinin 3 olması demek ileride risk değerinin 5 e fırtlamayacağı anlamına gelmez. Fonların risk değerlerinin nasıl hesaplandığına dikkat etmeniz gerekir. Mesela risk değeri 2 olan bu '' gaye '' ile yönetilen ünlüjo 'nun sühası eğer bir kaç hafta daha böyle negatif getiriler elde ederse , fönün volatilitesi artarsa , fön halen risk 2 olarak tanımlanmışken aslında risk değeri yükselmiş demektir. Ha fon yönetimi , biz halen risk 2 değerine göre yönetme amacı ile hareket ediyoruz , çabamız ve seçtiğimiz portföy içindeki alokasyon bunu gösteriyor derse Risk değeri halen 2 ye göre ye göre yönetiliyor demektir. fakat haftalık değerlere göre hesaplandığında yüksek çıkabilir.
https://www.hsbcportfoy.com.tr/yatir...on-risk-degeri
mesela yeni çıkan fonlarda geçmişe dönük veri olmadığı için , fönün risk değerini ilan ederlerken altında da şöyle bir açıklama margarinlerler :halay:
şöyle ;
Fon yeni kurulan bir fon olduğundan geçmiş 5 yıllık verisi
bulunmamaktadır. Belirtilen risk değeri fonun yatırım
yapmayı planladığı ürünlerin geçmiş performansına göre
belirlenmiştir. Bu nedenle Fon'un gelecekteki risk
profiline ilişkin güvenilir bir gösterge olmayabilir.
- Risk değeri zaman içinde değişebilir.
- En düşük risk değeri dahi, bu Fon'a yapılan yatırımın
hiçbir risk taşımadığı anlamına gelmez.
gerek yatırım gerek spekülasyon olsun , basitten komplekse doğru gidilir. Deneşmeleriniz ( denemeleriniz değil deneşmeleriniz ! bunun da ne demek olduğunu az sonra açıklarım ) basititten komplekse doğru olur ise , basitte yakaladığınız bir getiri riskinizi yöneterek anlamlı getirlier size sunuyor ise , daha üst basamaklarda , kertiğin belli bir kısmı ile , acaba daha yüksek getiriler bu savanalarda var mı diye bir bakılabilir.. Kompleksten basite giderseniz ( ki hayat bir seçkidir , belki de siz o yoldan daha çok para cukkalarsınız ) o halde çok minnak minnak deneşmelerle yol alırsınız ! yeter ki hayatın kalıcı bizlerin geçici olduğunu bilelim.
Sayın Servet bey benim nikim sizi ilgilendirmez ayrıca isbankasi fonları ortalamasını aşağı yukarı söyledim +1 diye hayatta sadece sizin aldığınız fonlar yok. - eksi getirenlerde var saygılar.
ben yazdım zaten. konuştuğumuza göre başkaları da yazmış. çok üzgünüm deyip duruyor. bu fonun kapasitesi bu demekki. daha fazla üzerine gitmenin anlamı yok. bizim almamız gereken bir ders var daha çok: değişken fon demek aylık bazda istikrarlı getiri sağlayacak bir fon demek değildir. misal ija çok hasar vermedi ama ondan da çıktım. ders derstir.
sn. friendly_1980, bugünden kabaca örnek verecek olursak vadeli xu30 kapanışı 2095. %7 yukarısı 2244, %7 aşağısı 1956. Eğer fiyat 2244'ü geçerse 2102 stoplu (atr:142) long açıyorsunuz. Eğer fiyat 1956 aşağısına düşerse 2098 stoplu (atr:142) şort açıyorsunuz? Doğru mu anladım?
Herkesin gozu , tv de altta yazan ve cep telefonlarindan kolayca gorulen dolar kurunda,hafta sonu hacimsiz piyasada dusurup ,algi operasyonu yapiliyor
1 ay once dahada cikacak algisi yaratilip alim yaptirilirken , simdi de dahada dusecek yapilip satim yaptirilmaya calisiliyor.
Benim de düşüncem öyle, fon alım saati geçmeden doların düşüş oranına göre azar azar elimdeki yabancı fonlarından alayım diyorum, değişkenler de aynı şekilde borsanın durumuna göre, tabi öğleden sonra durum birden değişebiliyor, bu biraz da şansa kalıyor. Artık uzun vadeli düşünüp yukarı doğru sert çıkışlarda parça parça satacağım. DÇM yapıp yapmamakta kararsız kaldım, biraz daha düşüş olursa bir miktarla neden olmasın.
Artık öyle hale geldi ki yabancı fonlarda abd piyasalarından çok doları takip eder olduk, orası %1-2 artmış veya düşmüş hiç önemli gelmiyor ama işin bir de o tarafı var, abd borsaları da düşmeye başlarsa bir de oradan darbe yeriz. 2022 sonuna kadar bekleyecek dengeli bir portföy yapmak istiyorum ama hiç bir şey güven vermiyor şu anda.
Bir de şöyle bir şey var risk denilen şey fiziksel değil böyle el avuca gelecek tanımı yok. Şu sabit koşullarda şu olacaktır gibi bir tanımı yok. Piyasadaki volatilite ne kadar büyükse ve kaynağına ne kadar yakınsa her sermaye piyasası aracı bundan o oranda etkilenir.
Mesela PPF için sanki sabit getirili yada mevduat alternatifi sanrısı var ama onlar bile negatif getiri getirebilir.
ZDD fonunun 13 - 24 aralık arası piyasa hareketini inceleyen var mı? içinde döviz barındırmıyor. 13 aralıktan 21 aralığa kadar düşüş var. (bu tarihlerde döviz yükseliyordu borsa düşüyordu) 21 aralıktan 22 aralığa yani şu meşhur dolar düşüşünde fon artmış. Herhalde 22 aralıkta düşmeyen nadir fondan biri.bunun altında bşka birşey aramıyorum.
Dün gece dolar kuruna baktığım zaman, ki şu anda öyle gösteriyor alış 10.98 satış ise 10,99 gösteriyor. Bugün saat 17.00 gibi çarşıdaki döviz bürosu önünden geçerken; kuara bakayım dedim. içeresi ana baba günü gibiydi. dolar alış 11.40, satış ise 11.85 idi. Çok garip dengesiz bir piyasa var.
kardeş direk benim grafiği atayım, gördüğün her 2'li çubuk bardaki alt çizgiler long stop şort başlangıç, üst çizgiler şort stop long başlangıç. bist100'de bu rakamları gördüğün an viop30 kaç olursa olsun farketmeksizin alacaksın, satacaksın. bu kadar basit, indikatör yok, bant yok, formasyon yok, hacim yok hepsi bu. bunu altına uygula dolara uygula farketmez. bu rakamları ben belirledim sen ister bunları biraz daha kaydır, ister aynısını kullan 1 yılda koyduğun teminatı en az ikiye hatta üçe katlarsın. ali perşembe kitabının ilk cildinde anlatıyor ayrıntılarını taa 2000 yılında yazmış. benim bildiğim bu kadar basit şeyi fon yöneticisi bilmiyormu anlamıyorum..
Ek 28094
Benim bildiğim fon yöneticisi olmak için 10 yıl ve üstü diye biliyorum
21 aralıktan yapılan türkiye ekonomi tarihinde görülmemiş bir manipülasyondur.
bilader senin bu dayı balataları sıyırmış,hadi dolar yükseldi kazandım, peki ya düşerse zararımı kim karşılayacak diyor: ) hadi o saçmalıyor, karşısındaki adam hak veriyor, sen burda paylaşıyorsun..bu ana para korumalı mevduat kardeş etmeyin..dünyaya mı batıyor yoksa benmi süper zekaya evriliyorum vallahi sorgulamaya başladım..
Yanlız dolar düşerse dçm yaptıranlarda zararda olacak çünkü dçm en çok %17 oluyor, ama şu anda 1 aylık normal vadeliye %20 veriyorlarmış. 3 ay bileşiği de hesaplarsanız dçm'ciler en az 3,5-4 puan az faiz almış olacaklar.
Mesela şu anda nkolay bono bile günlük hesap olarak 19,5 veriyor.Hergün al sat yapın 19,5'u bileşik yapıyorsunuz birde o artısı var, ayrıca günlük, baktın olmadı çık o gün.
dçm'nin tek iyi yönü doların tekrar çıldırması durumunda durumu kurtarması olur.
Ayrıca %40 gerçek enflasyonda %17 faiz baya baya düşük kalıyor.
hesabındaki hata bürüt rakamı söylemen. mevduatta aylık net getiri hesaplanırken o rakam 14'e bölünür. 20/14=1,43 aslında gelmiş geçmiş en güzel sabit getiriyi sunan nzh fonunun gerisinde kalıyor, o yüzden nzh'yi baz alalım, tefasta 1,61 şu an. dçm getirisi ne 17..17/14=1,22 yani aylık bazda nzh'nin net 0,40 altında kalacağım. 3 ayda 1,2 eder. bunun bileşiği de var dediğin gibi..taş çatlasın 3 aydaki net kaybım %1,6 olur. hadi 2 olsun. şu bir haftada %10 paramız gitti çok da sorun değil. liranın erime tehlikesi şu an çok daha büyük bence.
Elinizde dolarınız var, önümüzdeki dönemde belli bir vade sonunda dolar kurunun düşeceğini düşünüyorsunuz, iyi bir giriş noktası yakalarsanız, dçm ye yatırıp beklentiniz çıkarsa, dolar vade sonu düşerse, vade sonu mevduat faizini alıp, dolar miktarı arttırılabilir. Beklenti çıkmaz ise ve vade sonunda dolar mevduattan fazla yükselirse, başabaş çıkarak aynı sayıda dolar alacak Tl ile hesaptan çıkış yapılır.
Yani bence, özetle dolarda önümüzdeki süreçte düşüş bekleyenler için güzel bir ürün. Yükseliş opsiyonu satın alınıyor.
Dolarda, yükseliş bekleyenler için ise çok mantıklı değil bence.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Adam ikisat profesörü yaşı 81 demek bu işi yanlış yorumlamış. Burada paylaştığımız bilgiler hiç bir arkadaşımızın en küçük bir zarara uğramaması için yaptığımız paylaşımlar. Aynı fikirde olursunuz ya da olmazsınız değerlendirme size kalmış. Aşaığdaki videoda doların durumu değerlendirimiş ki; bu Myfinans ın görüşünü bana göre destekliyor.
https://www.youtube.com/watch?v=MV_-CShy6DI
hesaplaman hatalı. yüzde 17 faizlle ne 30 günlükte ne 32 günlükte o rakam 1,22 çıkmaz. normalde zaten bankalarda bir aylık mevduat yapılmaz 32 gün ve ötesi kırık vadeden gider ayrıca.
30 günlük yüzde 17 faizin ana para net getirisi % 1.327397
32 ( osiki ) günlük yüzde 17 faizin ana para net getirisi % 1.415890
ayriyettten , mevduat faizinin brüt veya net getirisi hesaplanırken , şubat ayının 29 çektiği senelerde formüldeki 36500 , 36600 yapılır.
Rpd yüzde 9;zararı 3-4 kaç ayda çıkarır mı sizce.
Rpd eksimi nerden baktınız sayın r.ukas
biraz fazla dolara yüklenmişler demek ki. yılanoğlu düşerse pozisyona ekleme mi yapacaklarmış peki ? fön yöneticisiyle görüşenlerden buna yanıt alan varsa ???
para ve sermaye piyasalarında işlem yaparken bu kuralı aklınızdan hiç çıkartmayın. Türkçesine çevirirsiniz herhalde
[IMG]https://i.hizliresim.com/evgrt33.png[/IMG]
rpd yi çok kurcalamadım bilmem de , bu ıpb hakkında alternatif karşılaştırmalı getiri analizi yapınca , aklımda büyükçene bir soru işareti oluşuyor bu fönü tercih edersem niye tercih edeyim , marjinal faydası ne olacak diye... mesela rastgele bir fon seçtim hisse yoğunlardan , GOH ile IPB nin getirilerini karşılaştırdım goh yerine ıpb yi tercih edebileceğim gerek volatilitenin oluşturduğu fırsat kriteri olsun gerek fon yönetiminin başarı kriteri olsun , goha karşı ıpb yi tercih edecek marjinal faydayı yakalayamadım.
Sonracıma diğer değişkenlerle de mukayese ettim gene içime sinmedi. Tamam ıpb geçmişte de durup durup birden yüksek getiri sağlıyor fakat o pik yaptıktan sonrasının devamında ne oluyor , orası önemli !! Şimdi bu fönün geçmişten bugüne olan getirilerine bakarken , başlangıç noktası için dikkate alacağımız tarih 2020 yılının ya temmuz ya haziran ayıydı , o aylardan birisi olması lazım. Niye , çünkü o tarihten itibaren serbest fon mantığı ile yönetmeye başlamışlar yani milat o tarih... Benim aradığım ne ? Bu fönün başta değişken olmak üzere diğerlerine göre bi gıdım da olsa , portföyümde ağırlıklı olarak !! tercih etmeme sebep olacak bi şeysi. İşte o şeysini bulamıyorum. Yani portföy çeşitlendirmesinde iyi bari IPB de olsun diye ekleyebilirim fakat IPB ' yi portföyü çeşnilendirme enstrümanı olarak şu görüntüde kullanmam , onun içün de portföyün pastasında baktığımda, diğer fonlardan daha fazla yüzde ile yer vermiş olarak görmem... koşullar değişirse , güncellerim fikrimi ..... bu ıpb kötü yönetiliyor falan demek değil , gayet de işlerinin başındalar , anormal risklere girmeden , anlamlı getiri gayreti ile fonu yönetiyorlar. Rüzgar arkalarından estiği zaman diğer fönlardan getirisi pozitif yönde ayrışmaya başladığını görürsem , o zaman çeşni kategorisine alırım fonu... aktif takip lazım , şarttır aktif takip !
Çeşnilendirmek şu demek benim lugatimde , getiriyi arttıran faktör ( etmen , etken )