İdeal piyasa açıkken baya kasmaya başladı bende(benim pcnin gücü yetmiyor olabilir)
Sabah da kelek yaptı, güzel oranları kaçırmışız : )
YKBNK'leri kapattım %20 altına indiği için bu arada
Printable View
30 eylül kapanış da uzlaşma fiyatı belirlenir.
bu uzlaşma fiyatı 30 eylül kapanışda spot ve viop da her kisinde eşittir.
siz kendiniz daha evvelden pozisyonlarınız kapatmamışsanız.
aracı kurumunuz kendisi otomatikman viop ile spotu nötrleştirerek kapatıyor.
ancak Sayın Yuji nin dediği gibi bu konuda aracı kurumunuza sorup öğrenmeniz lazım.
bazı aracı kurumlarda bu şekilde uygulama olmuyor.
örneğin iş cep mobil üzerinden iş yatırım otomatik kapatmamıştı.
Oranlar çıldırdı..
Bu arada pozisyon alan arkadaşlara uyarı, pozisyonlarınızı aldığınız orandan daha yüksekken kapatmaya kalkarsanız zarar yazarsınız.
Mesela ben isfin ve skbnk açmıştım, sırasıyla %70 ve %48 getiri oranlarıyla, geçen süreye göre kısmi kar etmem lazımdı ama şimdi yukarıdaki oranlar olduğundan bozarsam zarar yazacağım. Teminat tamamlayıp vade sonuna ya da olabildiği kadar taşımam gerekiyor.
Bu biraz anormal bir durum, borsanın da zıbıtmasıyla ilgili sanırım.
Arkadaşlar da yazmış, normalde aynı fiyattan birbirini götürür ben denedim öyle oluyor. Dokunmazsanız kendi kapanır hesabınıza parası geçer.
Ancak burada genellikle son gün ya da önceki gün pozisyonları elle kapayıp sonraki vadeye taşıyoruz, hatta aynı hissede işlem yapacaksanız hisseyi satmayıp viopları sonraki aya aktarıyorsunuz, hisse alış/satış komisyonundan kurtuluyorsunuz ,ekstra kar.
Bir de vade sonunda en iyi oranlar genelde oluyor, kendi kapanmasını beklerseniz ay başında tekrar yapayım derseniz daha düşük oran olabilir (bu ay hariç, bu ay piyasa koptu) bu nedenle kendiniz kapatmak daha mantıklı.
Konuyla ilgili epeyce tartışıldığı için bende paylaşımda bulunayım. Aracı kurum eğer spot hisseyi 100% teminat olarak kabul etmiyorsa, hissenin artışından kaynaklanan short zararını nakit olarak tamamlamanız gerekiyor. Benim aracı kurum teminatı 50% hisse, 50% nakit kabul ediyor. Teminata verilen hisse rehin alınmış olduğundan, vadeli short pozisyonu kapatmadan, hissede işlem yapamazsınız. Bununda gerçekleşmesi 10dk gecikmeyle olabiliyor. O nedenle tavsiyem hisselerinizin yarısından fazlasını rehin vermeyin ki, pozisyon kapatmak istediğinizde sıkıntı yaşamayın.
hisse senedini 100% teminat olarak kabul eden aracı kurum var mıdır?
%100 teminat kabul eden aracı kurum net bir şekilde kimse konuşmadı.
kısaca konu muallakta.
konu ile ilgili olarak Cimer aracılığı ile SPK ya şikayette bulundum.
Takasbank ın RİSK AZALTICI NETLEŞTİRME(RAN) yönetmeliği sunumunua atıf da bulunarak aracı kurumlar yasal olan hakkımızı kullandırmıyorlar diye.
Cevap ne gelir yada gelir mi ? yada ne zaman gelir konusunda bekliyorum.
%50 nakit zorunluluğu takasbank ile alakalı aracı kurumların burda yapacağı bir şey yok. Bir önceki paylaşımımda paylaştığım dökümanda da belirtmişler. Aşağıda tekrar paylaşıyorum ilgili bölümü.
"VİOP'ta %50 nakit zorunluluğu bulunduğundan hesabın risk tutarının %50'si kadarı minimum
nakit olarak teminatında bulundurması gerekmektedir. "
Short açtığınız işlemin bir de karşı bacağını açan taraf var. Sizin zararınız onun kazancı oluyor. Sonuçta o nakitin sizin hesaptan çıkıp karşı tarafa gitmesi lazım. Nakit teminat olmasa nasıl olacak o işlem?
otomatik kapatmayı pek anlamıyorum. kontratın vadesi dolunca aracı kurum kontratı kapatıp spottaki hisseleri satıyor mu yani? 150 spot hisse ve 1 kontrat varsa vade sonu gelince aracı kurum kontratı kapatıp 100 hisseyi satıyor mu? işlem bitince arbitraj karı + 50 hisse mi kalıyor elimizde?
ayrıca vadeli kontrat açabilmek için illa ki elimizde 100 hisse mi olmalı? teşekkürler.
Arbitraj işlemleri için verileri nereden çekiyorsunuz? Bunun için bir api vs var mıdır?
Aracı kurum vade sonunda 100lot hisseyi satar ve 1 kontratı da kapatır, elinizde 50lot hisse kalır. doğru ama 1 kontrata karşılık 150 lot hisse aldıysanız bu arbitraj olmuyor. Nette longtasınız demek bu.
Hayır canım ne alakası var. Vadeli ve spot tarafında birbirinden bağımsız pozisyon açabilirsiniz.
Bizim amacımız arbitraj olduğu için vadeli ve spotta eşit miktarda pozisyon açıyoruz
Ideal diye bi program var, veri terminali. https://idealdata.com.tr/
Bu programın kendi ihtiyaçlarınıza dönük kodlama yapabilmek için kütüphanesi var, onu kullanarak c# dilinde kodlama yapabiliyosunuz.
Veriyi de sağlıyor (bazı veriler ücrete/lisansa tabi ama genelde cüzi oluyor ücreti)
Aracı kurumunuzda işlem hacminiz belli bir meblağın üstündeyse bu programı onlar da ücretsiz olarak temin edebiliyor(benim öyle mesela)
Onun dışında veri terminalinden bağımsız python/java gibi dillerle kendiniz yapmak isterseniz BIST de bu verileri sağlıyor diye biliyorum belli bir ücret karşılığı, ama detaylarına hakim değilim
Teşekkürler. Bende mac var desteklemiyor bu program. Koskoca Borsa İstanbul bir tane adam akıllı api bulamadım internette. Gidip veri akışı sağlayan siteleri traverse edip kendim çekicem artık. Programı da kendim js kullanarak yazarım. Güzel birşey çıkarsa burdan ücretsiz paylaşırım.
Aesir dolar problemini cozdum
dolari vadeliye koydum 3.50 den ve nakit blokaj verdim karsiliginda 2.000.000 tl aldim an itibari ilede arbitraj icin kullandim :)
132.000$ nakit blokaj yaptik dedigim gibi bunuda %3.50 den 88 gunluk bagladilar donuste yeniden bagliyacaklar
1.990.000 tl kullandim 1 sene vadeli seklinde taksitli degil sene sonunda tamamen kapatacagim ama 1 yil daha uzatma imkanim var
ilk ay ay sonunda faiz odemesi yapiyorum sonraki zamanlarda 3 ayda 1 yapilicak
6000 tl dosya masrafi odedim
tam hatirlamiyorum ama 25.50 ye geldi herhalde senelik
bugün aracı kurumla yaptığım görüşmede arbitraj işlemlerinin offset teminata girdiğini ve spot hisselerin tamamını rehin bırakmanız durumunda nakit teminat yatırmanıza gerek olmadığını ilettiler. Ancak short pozisyondan edilen zararı nakit yatırmanız gerekiyor. İlaveten pozisyon kapatmak istediğinizde rehin hisseleri çözmek için gene nakit ihtiyacınız olacak.
Neredeyse hiçbir anlamı yok. Misal, ziraat yatırımdan diyelim 100 bin liralık şekerbank hissesi aldım (20 bin adet), viopta da 200 kontrat short açtım, (200x68) 13600 lira nakit teminat yatırmam gerekiyor. Bunun için benim tüm hisseleri rehin alıyorsa 100 bin liralık hissemi işleme kapatıyor demektir, sonraki zararları da zaten nakit ödeyeceğim, o halde tek faydası başta pozisyona girmek için spot+viop 113,6 bin yerine 100 bin gerekmesi. Bence değmez.
Ben sonraki teminat tamamlama işinden de kurtuluruz diye düşünüyordum hep ama teminatlardaki kar/zarar günlük hesaba geçtiği veya çekildiği için mümkün değil gördüğüm kadarıyla.
Bugün arbitraj fonlarına da bakayım dedim tefaştan, aylık getirileri %3-3.5 aralığında, stopaj da kesiliyor sanırım bundan. Kendiniz yapmak daha karlı oluyor ama uğraşmak istemeyenler için de mevduat üstü getiri sunuyorlar.
Başlığı inceledim ilk sayfadan son sayfaya kadar okudum fakat tam anlayamadım, bist hesabım var kullanıyorum, viop işlemini daha önce hiç yapmadım, hesabı da bugün açtım, bir veya birkaç kere deneyerek işlem yapmadan anlamak zor olacak galiba, denemeden önce iyice anlayana kadar başlığı takip etmeye devam edeceğim.
nitelikli yatırımcı ( yani 1,000,000 tl üstü)
hangi aracı kurumun Arbitraj fonu ise o aracı kurumdan hesap ve kendisinden fona giriş işlemi yapılabilir.
fona ay başında giriş yapabilirsin , çıkmak istersen ayın 15 inde bildirip ay sonu çıkabilirsin.
istediğin an gir istediğin an çık yok.
Arbitraj fonlarının hepsi serbest fon yani nitelikli yatırımcı olmak şart
Nitelikli yatırımcı oldun diyelim tefaşta işlem gören yani her yerden alınabilecek sadece 2 tane fon var(UJA, TMV) onların getirisi de berbat.
Tefaşta işlem görmeyenlerden tatmin edici getirisi olan TZP ve IRV.
TZP için tacirleri aramıştım Özel olduğu için yatırımcı kabul etmiyor(çok yüksek meblağ olsa belki kabul eder)
IRV yi bilmiyorum
bankalar açıkçıları batırmak için tavan serisine devam ediyorlar.
hiçbir cazibesi yokmuş açıkçası.
bu arbitraj işlemi için en uygun yöntem robot kullanmak gibi gözüküyor. idealin kendi arbitraj modülü varmış. bu modülü kullanmak için ideal veri terminalini ve de robotunu mu almamız gerek? veyahut kendimiz ideal üzerinde çalışacak bir robot yazacaksak sadece veri terminalini almak yeterli olur mu?
İdealin kendi arbitraj modülünü denedim ben, biraz basit kalıyor.
İdealgo lisansı olması lazım.
Şu hisse için marj şu kadar olunca pozisyon aç diyebiliyorsunuz o marjı yakalyınca emir gönderiyor
ama emri aktife gönderiyor yani o anda fiyat ne ise o fiyattan işlem gerçekleşiyor, bu da çoğu zaman daha düşük marjlarla pozisyon açılmasına sebep oluyor
Ama deneyin bence, belki beğenirsiniz. Twitterda kullananlar gördüm.
Ben otomatik emir göndermiyorum, emir gönderen arkadaşlar bilgi verir
Ama ideal + Veriler için lisans yeterli olması lazım
ideal de robotun (kendi yazdığınız) çalışması için minimum
Gereksinimler
İdeal
Hisse 1 kademe derinlik (en az)
Viop 1 Kademe derinlik (en az)
İdeal Robot Lisansı (robot gerçek tuşu çalışmaz, aracı kurumdan talep ile açılabilir aylık 150-170 tl bir ücret veya 400-500 tl komisyon taahhüdü)
ideal i kendiniz aldınız yarsayımı ile bu şekilde.
eğer ideal hisse 1 kademe + viop 1 kademe + robot lisansı derseniz komisyon şartı aylık 800-1000 tl gibi bunu yapamazsanız kesinti 400-500 tl gibi rakamlarda olur.