tanesi 4.5 liraya satılıyordu 3 sene önce 15 tane alıp kaldırmışlığım vardı hey gidi günler hey
Bahri şöyle de bir durum var misal ülkemizin buğday uretimi 17 milyon ton bize lazım 6 milyon daha ithal edilen işte bu 6 milyon civarı belki daha azdır..ekmek israfı olmasa belki 3 milyona düşecek .ekmek israfı kadar hiç bir şey yoktur bizim ülkede e 2.5 lira olunca israf edersin.50 sene önce kendimize yetiyormusuz e dedelerimiz ekmek kaldımi ekmek tatlısı yumurtalı ekmek envayi şekilde değerlendiriyor larmis ...bizde dedelerimiz zihniyetinde olsak bigday ithaline gerek kalmaz .
enflasyon sıfır olsun....
kimse faiz maiz istemez....
Hükümet seçime kadar nakit 50 milyar dolar bulmak zorunda bulabilir mi hiç zannetmiyorum doları tutamaz gibi 2 ay sonra döviz 16,5 yılsonunda 20 olur gibi burda sorun döviz alıp yatmak mı yoksa kkm mi yapmak daha avantajlı
2002 de 65 milyon olan nüfusla 3 çocuk kampanyası yapılmayıp 8-10 milyon kayıtlı-kaçak mülteci-göçmen olmasaydı ülkenin tahıl ve diğer gıda üretimi fazla verirdi.
Bakamayacağız çocuk ve mülteciler için dışarıdan yüzde 8,6 tefeci faizi ile BORÇLANARAK tahıl FİYATLARININ EN ZİRVESİNDEN BUĞDAY İTHAL EDİP onların aile başı yaptıkları 6-8 çocuklarına veriyoruz.
Üstelik bu borçları düşük ücret verdikleri mülteciler nedeniyle iş bulamayan çocuklarımız ödeyecek.
Ümmetcilik bizi BATIRIYOR...
GERÇEK BU...
riske nedir burger de
https://www.youtube.com/watch?v=zLx2_1eydk4
Dolarda deprem bekliyorum! & Türkiye'de öyle bir para yok | Atilla Yeşilada
Halkın oy verirken en çok dikkat ettiği şey ayçiçeği yağı veya patlıcan fiyatı değil.
Artık kendi birikimleri ile en dandik yerli arabayı, evi bile alamayacaklarını hissettiklerinde ne din kalır ne milliyetçilik...
Artık dünya 1970 lerin dünyası değil. Herkes lüxü tattı ve alıştı.
Kimseyi doğalgazı, kombisi olmayan, mutfak dolapları eski olan bir evde oturtamazsın.
NAS diye diye TL mevduatı bitirip emlağı şişirdiler. Kimsenin gücü yetmez oldu.
Ancak N.Ayan ın dediği gibi yüzde 30 faizle alabiliyorsan kredi desteği ile hiperenflasyon ve belki de hiperdevalüasyon döneminde yine de dükkan veya konut daha mantıklı görünüyor.
En azından elle tutuluyor...
Papazkaçtı oyunu ve Nasrettin Hocanın Kazan Hikayesi...
BİST ve yüzde 17 lik KKM faizi deyince bu günlerde bu ikisi aklıma geliyor.
O nedenle strateji belirlemekte zorluk çekiyorum.
KKM de her şey iyi gitti.
Babacan ın ilk 10 yılı gibi hadi sıcak para için TL yi değerli kıldılar.
Sen dolardayım diye zannederken gerçekte TL ye Yüzde 17 faiz aldın.
Yüzde 7 ABD enflasyonuna gitti mi...
Sana kaldı yüzde 10.
5 yılda yüzde 50 kazandın.
TR de hangi dönemde bir konutun 5 yıl sonra fiyatı yüzde 50 den fazla artmadı?
Var mı böyle bir dönem?
ankara bahçelievler de 50 yıllık bakımsız asansörsüz en üst kat daireye 1500k isteyen bir ilan gördüm iş çığrından çıkmış Keçiören ovacık da yeni evlere 2500k isteniyor Keçiören alt gelir grubunun tercih ettiği bir ilçe üstelik inanılmaz rakamlar dönmeye başladı kim kimi düdüklerse bu gidişle karavan da yaşam bizde de yaygınlaşır
https://www.memurlar.net/haber/10234...ayacaklar.html
Habere yorum yapanlardan...
2017 yılında Ordu Merkezde 250bine aldığım daire (euro 4,11 TL) şuan en az 1.1 milyon civarında döviz olarak fiyat aynı fakat bizim paramızın alım gücü düştü. Şuan aynı daireyi benim 2 katı maaş alan bir kişi bir birikimi yoksa alamaz.
3 ay önce 370 e alınan bir ev şuan değeri 650 oldu şaka gibi..
Eylül ayında bir eve bakmıştım. Fiyatı 900 bin idi. Aynı ilan gene duruyor bu sefer fiyatı 2.500.000 tl . Adam satamadı evin fiyatını 6 ayda 2,5 kat artırmış. Dünyanın hiç bir yerinde bu kadar kolay para kazanılmaz. Bu balon eninde sonunda patlayacak ama nasıl bakalım.
Eylül ayında bir eve bakmıştım. Fiyatı 900 bin idi. Aynı ilan gene duruyor bu sefer fiyatı 2.500.000 tl . Adam satamadı evin fiyatını 6 ayda 2,5 kat artırmış. Dünyanın hiç bir yerinde bu kadar kolay para kazanılmaz. Bu balon eninde sonunda patlayacak ama nasıl bakalım.
Bahri işin kötüsü bireylerin satın alma gücü ve yüzde 1,95 konut kredi faizleri ile müteahhitler yeni projelere başlamıyorlarmış. Herhalde KKM yapıyorlardır.
Yani arz olmayınca iş turfandalık sebze fiyatlarında olduğu gibi bilinmezlere doğru gidiyor.
Ekonomistler faizi yükseltmedikçe alternatif yatırım aracı yok diyor her Allahın günü...
Ancak bizimkiler deneme-yanılma yöntemi ile ekonomi idare ettiklerinden bir şey yapılması için önce en kötüsünün yaşanması gerekir...
Zabıta, zabıta yok mu, şu ev satanlara bir göndersek....
Türk işi enflasyonu önlemi yöntemi....
Dudunun dediği gibi en ucuz ne , Banka hisseleri, Garan 2001 krizinde en dibi 1 dolardı , şimdi hala 1 dolar...2000 de YKB 7.2 görmüştü , 12 dolar yapıyordu , şimdi 0.5 cent bile değil....
Devlet bankaları ise sudan bile ucuz...Yönetim değişirse ilk topuklayacak olanlar bunlar...
Bankaların ortağı dövlet. Zopa ellerinde kafalarına çökmüşler. Ne globalde, ne yerelde en dokunmayacağım hisseler bankalar. Globalde de aynı vaziyet. Açın bakın DeutscheBank ne hale gelmiş borsada.
ytd
İyide 2001 yılında garanti alan 20 yıl sonra başladığı noktadaysa bu kötü bir yatırım olduğunu gösterir.
Bu durumda banka hissesini uzun vadededen ziyada dönemsel alıp satmak gerekir.
Son 20 yılda döviz bazında yükselen azda olsa temettü veren hisseleri bankalara tercih ederim.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
https://www.amerikaninsesi.com/a/min...ı/6527869.html
“Mesela bende şoför çalışıyordu iki tane. Ben çıkarttım, bir haftadan beri kendim çalışıyorum mecburen. Hafta sonu çalıştırıyorum yedekçiyi. Neden, çünkü çok fazla para bırakmadığı için. Lastik ona keza, bakım ona keza. Başa çıkamıyoruz, Allah yardımcımız olsun” dedi.”
“Taksi şoförü İbrahim Velioğlu, zammın ardından yolcu sayısının yüzde 70’e yakın azaldığını söyledi. VOA Türkçe’ye konuşan Velioğlu, “İlk gün iyiydi, kimsenin haberi yoktu. İkinci gün biraz daha azaldı. Üçüncü gün biraz daha. Çünkü taksimetreyi gören müşteriler dağıldı. İlk gün binen bir daha binmedi. Ne oldu şimdi, yüzde 70’e yakın bir kaybımız oldu. Alışır mı müşteriler, bu şartlarda ne kadar alışır bilemeyiz. Ama bayağı bir kayıp var. Ben olsam ben de binmem”
Forum KKM ile uyuşturucu etkisinde gibi uyuşmuş...
Görüş bile belirten yok nerdeyse...
Dolar oranı bile soran yok.
Herkes 3 aylık bağlamış yıllık yüzde 17 ye fit olmuş gibi...
Analiz yapan yok, bari başkanlarının analizlerini tweet lerini paylaşalım...
1,5 yıl önce 900 bine satılık olan daire şu anda 3,750 000'e ilanda
Satar yada satamaz bilemem ama fark olağanüstü boyutlarda.
%300 artış demek.
Ne dolar, ne altın ne borsa hiçbir şey buna yetişemez.
%17 kkm falan hikaye olarak kalacak.
alan falan yok , satıcı lar emlakci kanalıyla
keriz avinda
Faiz artışı dalgasına Güney Kore de katıldı
Güney Kore Merkez Bankası enflasyonla mücadele etmek için politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 1,5 seviyesine çıkardı. Böylelikle banka Yeni Zelanda ve Kanada merkez bankalarının ardından sıkılaşma dalgasına katılmış oldu.
Enflasyon, dünya üzerinde para politikası yetkililerini agresif sıkılaşma kararı almaya sürüklüyor.
Yeni Zelanda ve Kanada'nın ardından Güney Kore de faiz artışı kararı aldı.
Güney Kore Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 1,50 seviyesine çıkardı. Bloomberg anketine katılan 21 ekonomistten 11'i faiz artışı öngörürken, 10 ekonomist bankanın politika faizini sabit tutmasını bekliyordu.
Faiz artış kararı oybirliği ile alındı.
Banka geçen hafta yakın gelecekte enflasyonun yüzde 4 civarında kalacağı uyarısında bulunmuştu.
Güney Kore Merkez Bankası Ağustos-Ocak döneminde politika faizinde üç ayrı artış kararı almıştı.
Seçim sonrası gelecek taze kan KKM de ŞİMDİLİK birikmiş 50 milyar DOLAR ı kucağında bulacak.
Bu kadar parayı MB matbaası ile ödersen İLERİ HİPER ENFLASYON olmaz mı?
Ki böyle bir enflasyonda şimdi de faiz hassasiyeti olanlar için çıkacak enflasyona endeksli bonolar da eklenecek.
İMF bize ne kadar bir borç verir ki bu 2023 haziranına endexli devhasa ödemelere yeter mi?
Arjantin Merkez Bankası, faiz oranını 250 baz puan artırarak, yüzde 44,50'den yüzde 47'ye çıkardı.
https://twitter.com/AnlikDoviz/statu...96439522627585
işte bu
hayatın olağan akışı :)
İyide olsa ne fark ederki bunca yıl taşıyanlar zararına taşıdılar. Borsanın istikrarlı bir getiriden ziyade dönemsel bir araç olduğunu kanıtlar. Buda bizim gibi mevduattan dönme yavaş yatırımcının ruhuna ters.
İşc 1997 yılında 0,021 dolar mış
1998 yılında 0,887
2010 yılında 3,312
Bugün 0,723
2000 0,351 euro
2010 2,39 euro
Bugün 0,661 euro
Deutsche bank
1997 34 euro
2000 60-80 euro arası
2010 40 euro
Bugün 10 euro
Tek amaç betonun ucuza fonlamasının devam etmesi resmi enflasyon 60 iken 15 den konut kredisi verilmesi olağanüstü bir destek konut sektörü için koparılan bunca tantana bu yüzden
Liralaşma<betonlasma .
Sadece konut için düşünme her türlü kredi için geçerli .borclada olsa refah kaybı istenmiyor ..tüketici kredileri ,ticari krediler şuan hepsi enflasyondan düşük ..bugün evini ipotek göster birazda basiretli tüccarsan yıllık yüzde 25 faizli krediyi alırsın ..misal kredi kefalet kooperatifi ..0.80 faizli taşıt kredisi veriyor esnafa ..bireysel krediler ona keza .hayatıni bu şekilde çeviren milyonlarca insan var .
https://twitter.com/ozukanbelit/stat...3d32HcG6Q&s=19
MB faiz kararı öncesi [emoji39]
Dolar 14.60 faiz 14 .
Dolar 20 faiz 20.[emoji39]
https://twitter.com/AnlikDoviz/statu...pEj08XWjA&s=19
Enag a geçmiş olsun