2018 Marka değeri
TAT : 78 Milyon dolar
TUKAŞ: 21 Milyon dolar
2022 Marka değeri
TAT : 13 Milyon dolar
TUKAŞ: 22 Milyon dolar
İstikrarlı bir şekilde marka değeri erimiş. Tukaş yerinde sayarak geçmiş Tat'ı.
Printable View
......KOÇ gurubundan hizmet ve ürün alımları
2021..........=153 milyon
2022...........=438 milyon
2023/9 aylık=327 milyon
--düşük fiyat ile DÜZEY VE ZER ürünleri pazarlasın-satsın; yüksek fiyat ile koç şirketleri ürün satsın hizmet versin...bu da yetmesin satışların maliyeti kalemleriyle oynayarak kar düşürülsün...artı, gereksiz yatırımlar ile döner varlıklar-işletme sermayesi eritilsin ve böylece tahvil-banka faiziyle kanı emilsin....
https://www.kocsistem.com.tr/uploads...rimProjesi.pdf
bu projeye yaklaşık 25-30 milyon TL para harcandı (3-4 yıl sürdüğüne göre dolar kuruna göre 2.5-3 milyon doları bulur); TATGIDA nın cirosuna brüt kar marjına, net karına, marka değerine bir katkısı oldu mu?...reel olarak ne getirdi??.. koca bir hiç...
--ayrıca her yıl hizmet gideri adıyla sağmal inek gibi sağılacak..
ama,
--KOÇ SİSTEM, çiftçilere tanıtımını TATGIDA nın parasını kullanarak yaptı...
--bir de utanmadan bizi seçtiler diyorlar...sanki alternatif aramışlar gibi...proje bile onların aklına geldi mi acaba?
Tat Bakliyat'ın Migros'a fason mal ürettiğini tesadüfen gördüm.
Gıda reyonlarında Tat Gıda'nın ismini bulmaya çalıştım lakin yoktu.
Memişoğulları buralara el atarsa eğer ciroyu katlar..
https://i.hizliresim.com/s0r02cn.png
Evime yakın Migros'ta kendi markası olan "M" olarak üretilen domates ve biber salçası, ketçap ve mayonezini TATGD fason olarak üretiyor. Yine Tat üretimi ketçap, mayonez, konserve, mısır vb. kendi markasıyla satılıyor. Bim'de satılan salça ve ketçap fason üretimlerinde bir çok TATGD ürününe rastlıyorum. KFC, MacDonalds, Burger kingte de fason ketçap ve mayonez üretimine çokça rastladım.Tat Gıda ve Tat Bakliyat birlikte yıllık 10 milyar ciroyu rahat aşacaklar. Amma velakin hissenin durumu berbat.
https://www.migros.com.tr/migros-dom...830-g-p-897ba5
--33.90.TL (kg ı 41 tl) tat gıdanın migros için özel markalı ürünü...bu fiyata satıyor...migrosun ve düzey pazarlamanın kar marjını çıkardığımızda üretim maliyetine finansal gideri de eklediğimizde neredeyse bedavaya vermiş oluyor...bunun adı dostlar alışveriste görsün.
--bu fiyatlara satacağınıza ucuza ihracata verin..daha çok kar edersiniz...
--ben migrostan tat salçası alacağıma migros salçası alırım; o da ayni fabrikadan ayni damates ve ayni şartlarda üretiliyor...sadece ambalajdaki resim ve isim farklı...
--bu uygulama kendi ayağına kurşun sıkmaktır...
--diğer ana üreticiler ile bir araya gelip bu özel marka uygulamasından vazgeçmeleri gerekir..
--migros %10, düzey pazarlama %10, tatgd %20 brüt kar marjı ile satmış ise; üretim maliyeti yaklaşık 26 tl ye geliyor...
--tatgd nın 2.9 milyar stoku gözüküyor...26 lira üretim maliyeti var ortlama %30 brüt kar marjı ile sattığında 3.8 milyar TL eder...
-- stokların satış değeri 3.8 milyar...
--2.5 milyar borç;
--0.6 milyar nakit-benzerleri+hazır değerler...
kalan 1.9 milyar finansal borç... şirketi ele geçirmek için verilen para 3.7 milyar...
--marka-peştameliye, hazır pazar-müşteri... 3 fabrika +740 dönüm değerli arazi...ve RAM+DÜZEY satışından kasaya girecek para...
--sadece bu para ile alınmmış ise bedavaya gitmiş oluyor...
Hissenin değerinin buralar olmadığının herkez farkında tahtacı istediği gibi kağıtta at koşturuyor canı ne zaman isterse bu kağıt o zaman gidecek gibi duruyor. Bazen derinlikte tavan gösterip lotları siliyor. Bakalım ihtiyacımız olmayan para ile yatırım yaptık beklemeye devam edeceğiz
--bunlarda ar ve utanma kalmamış ki; dünyanın parasını kazan, onlar için bir çekirdek parası için itibarını iki paralık et...
--biz 3-4 kuruş kazanırken yüzlerce yatırımcının kaybına neden olduk...diye bir düşünceleri de yok...bu tam bir ahlaksızlık...
--değerleme raporu almadılar...
--enflasyon muhasebesi ile yeniden değerleme yapılmadan önce şirketi sattılar...
--bu sene yeniden değerleme sonrası satsalar, bu kadar düşük fiyata veremeyeceklerdi...
--hisse ölmüş eşek fiyatının da altında buradan bile 3-5 kurş nasıl ucuza alırım derdindeler...tam bir ölücüler...
Şu ana kadar borsada TATGD hissesi olan yatırımcı lehine bir tane bile olumlu gelişme yaşanmamaya devam ediyor. Hisse bir türlü toparlanamıyor. Şu an rekabet kurulu onayı, Düzey ve Ramın pay devri sıradaki işlemler. SPK süreci herhalde bunlardan sonra gelecek.
Şu ana kadar öğrendiğimiz şeyler hissenin bu sürece ayarlanmış olması. Hisseyi toparlamışlar hareket dahi edemiyor. Bugünkü fiyatla 36,44'e satılmış hisseyi 32 üstünde dahi tutmuyor. Matematiğe ve mantığa aykırı ama başarılılar. Bu ellerinin güçlü olduğunu gösteriyor. Süreç çok acımasız ilerliyor ve dozu artırıyorlar. Yani bu süreç her türlü küfürü hakediyor.
--örgütlenip, dava açalım...son 2-3 yıldır hisse taşıyanlar bir araya gelmeliyiz...hatta dernek kuralım...sosyal medyada aktif olarak bugüne kadar yapılanları, rakip firmaya karşı performanslarını, bilanço karartmalarını tek tek yayınlayalım..
--dava açmak isteyenler, dernekleşmek isteyenler, bana özelden yazabilirler...ben kararlıyım...tek başıma da olsa bunların ipliğini pazara çıkaracağım..
Oyak Çimento satışından sonra Rekabet Kurulu izni için 25/12/2023 tarihinde başvuru yapılmış. 18/01/2024 tarihinde rekabet kurulu izni çıkmış. 26 gün sonra izin çıkmış. Yani Tat'ın devir işlemi bu hesaba göre Şubat'ın ikinci haftasını bulabilir. Süründürmek için bayağı zamanları var. Bu hacimle ne kadarlık hisse toplayabileceksin. Sonuçta büyük taşıyıcıların maliyeti de çok yukarıda. Burada kalınca speğin zararı daha büyük. Rezilliği izlemeye devam.
https://i.hizliresim.com/8mgexlp.PNG
https://www.hisse.net/topluluk/showt...26#post5189826
O dönem yazan sayın baddog ve MKA55 bilirler...İlişkili alacaklar konusunu yargıya taşımış ancak bir sonuç alamamıştık. Bu devirde hukuktan fazla bir şey beklememek lazım. Linkini verdiğim mesajdan sonrasını bir zahmet okuyun...YTD
https://www.hisse.net/topluluk/showt...13#post5198113
12-03-2021, 13:16#7141baddog baddog şu an forumda
Sadık Üye
Duhul
Feb 2017
Gönderi
1,891
Koç holding'te hırsızın talancının gaspçının önde gideni.....
Bu kadarını bende hayal edemedim yazıklar olsun.....
Tat gıda 100 milyon dolar kar etsin...onuda iç eder çalarlar....!!!!!!!!
Ortak....mka55 gerçekten senin için çok üzüldüm....yıllarca bu hödük şirkette yatırımın heba olmuş....
En kısa zamanda bu Ahfjdssfhdshfjsdhfjsdjf nun şirketinden kurtıulmam lazım...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Son düzenleme : baddog; 12-03-2021 saat: 13:44.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx
Yılllar önce koyduğum yazı.....!!!!!!!!!!......???????????
12-03-2021, 13:21#7142baddog baddog şu an forumda
Sadık Üye
Duhul
Feb 2017
Gönderi
1,891
Benim bu şirkete ve bu adamlara hiç bir güvenim kalmadı....en kısa zamanda malı döküp kaçacam....
Bu hisse yatırım yapılacak bir hisse değil....!!!!!!!!!!!!!!!!!!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx
Yıllar önce koyduğum yazı.........!!!!!!!!!!!!!!!!.......
tımarhane olmuş memleket....bir bakarsın....spk satışı kabul etmez.....
ALLAH BÜYÜK.....
Daha önce.....hürriyet gazetesinde oldu....tüpçüye eşşek gibi ödettirdi mahkeme hakim....dolar bazında....
Ama öyle...ama böyle....spk adaletli olmasada....mahkeme bunlara dolar bazında eşşek gibi aldıracak hisseleri....
Biz boynuzluyu tanır biliriz....araştırdık...baktık aldık....
Ne üdüğü belirsiz mahlukat almış...
Banane.......bize ne lan...allahın memişinden...yemişinden....!!!!!!!!!!!!!!!
Memleketin her bir yanı çürümüş....
Adaletin olmadığı yerde....ülkemi kalır...devletmi kalır....!!!!!!!!!!
Ulan boynuzlu ...sendede ne adalet kalmış....ne karakter....!!!!!!!!!!
Ali koç....ben seni fener stadında bulmazsam...ulaşmazsam namerdim....belkide haber yok danganın....bakalım ne diyecek...
Ali koç ile çok samimi dostumda var....bu konu ali koça gidecek....!!!!!!!!!!!
brüt kar marjları; sırasıyla 2021; 2022; 2023; 1,.2.,3. ve 4.
1.Ç..2.Ç..3.Ç...4.Ç
20--25--27----29.5.......TUKAŞ
28--31--25.5--31..........TATGD
45.2--45.7--46.29--30....TUKAŞ
34----34.4--26.47--26.5..TATGD
30----29.5--30..............TUKAŞ
25.9--23.9--27.8...........TATGD
2021/ 2. çeyrekten sonra kader ağlarını örmeye başlamış; 2022 sektörün altın yılında TUKAŞ ın brüt kar marjı altın madenleri gibi...
şirketin şatış rakamını makül göstermek için olduğu o kadar aşikar ki?
2021/6 aylık satışlar (satış rakamları dolar olarak gösterildi).
sırasıyla: ilk 6 ay; ikinci 6 ay ve yıllık ( ton ve dolar bazlı satış rakamları)
..ton.........ciro
47.166.....57.745 TAT.........1,224/kg
65.902.....50.706 TUKAŞ ...0,769/kg
ton............ciro
61.135.......65.539 TAT..........1,072/KG
84.879.......69.563 TUKAŞ....0,819/KG
...TON.........CİRO..
108.301.....123.284 TAT.........1,138/kg
150.781.....120.269 TUKAŞ....0,797/ kg
kader ağlarını örmeye başlamadan önce (2021 ilk 6 ayı öncesinde)
kg başına satış fiyatı farkı %59 imiş; 2. 6 ayda %30 a düşmüş; 2022 yılında ise neredeyse eşitlenmiş (%0,04)....
https://www.dunya.com/sirketler/koc-...-haberi-694593
https://www.paraanaliz.com/2023/sirk...latti-g-54277/
https://www.getmidas.com/midasin-kul...kimler-p-21709
24-25 Mayıs tarihlerinde buraya linkini koymaya gerek duymadığım daha pek çok haber sitesinde yurtiçi ve yurtdışından aynı şirketlerin ismi geçiyor. Hatta dünya gazetesinin haberinde şirketlerin isimleri sayılırken ''yapılan yazılı açıklamada '' diyor. Gerçekten yazılı bir açıklama yapıldı mı. Bu şirketler tatgd satışıyla gerçekten ilgilendi mi, teklif verdiler mi. Haber içerikleri aynı olduğu gibi kullandıkları fotoğraflar da aynı. Yani bu haberlerin tek elden sızdırıldığı belli. Şirketten bu haberlere yönelik bir açıklama, yalanlama geldi mi. Haberler doğru da yalan da olsa suç oluşturmuyor mu. Yatırımcıyı kafeste tutmak amacıyla yayınlanan bu haberler koç holding tarafından yayınlatılmış olabilir mi?
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Koç Holding Tat Gıdaâ€â•nın satışı için Unlu & Co.â€â•yu yetkilendirirken; taraflar arasındaki ön görüşmelerin başladığı ve potansiyel alıcılar arasında Oyak, Kraft Heinz, Ajinomoto ve Olam Internationalâ€â•ın da yer aldığı belirtildi.
Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Listenin ilk sıralarını Oyak, Kraft Heinz, Ajinomoto ve Olam International paylaşıyor. Diğer potansiyel alıcılar arasında Campbell Soup Company, Conagra Brands, Del Monte Foods, McCormick & Company, Nestle ve Unilever gibi şirketler yer alıyor†denildi.
Açıklamada yer alan bilgiye göre; Tat Gıda hisselerinin yüzde 41â€â•i halka açık olarak işlem görürken, yüzde 44â€â•ü Koç Holdingâ€â•e, yüzde 10â€â•u diğer Koç Holding şirketlerine, yüzde 5â€â•i ise Sumitomo Corporation ve Kagome Coâ€â•ya ait bulunuyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonom...ndirdi-2084678
kaynak olarak Reuters ı vermiş...
yayınlanma tarihi 25 mayıs
Tat Gıdaâ€â•nın satışı için potansiyel teklif verenlerin çoğunlukla Türkiye ve komşu ülkelerde benzer satın almalarda faaliyet gösteren küresel gıda markaları olduğu belirtildi. Listenin ilk sıralarını Oyak, Kraft Heinz, Ajinomoto ve Olam International paylaşıyor. Diğer potansiyel alıcılar arasında ise Campbell Soup Company, Conagra Brands, Del Monte Foods, McCormick & Company, Nestle ve Unilever gibi şirketler yer alıyor. Ayrıca, Tamek ve Sagraâ€â•yı bünyesinde barındıran Tat Gıda'ya en güçlü teklifi Oyakâ€â•ın verebileceği belirtiliyor.
Tat Gıda'nın yüzde 41'i halka açık olarak işlem görüyor ve hisselerinin yüzde 44'ü Koç Holding'e, yüzde 10'u diğer Koç Holding şirketlerine, yüzde 5'i ise Sumitomo Corporation ve Kagome Coâ€â•ya ait bulunuyor. Şirketin 2022 yılı net satışları 2,7 milyar TL olarak gerçekleşti ve yıllık bazda yüzde 155 büyüme kaydetti.
https://www.bloomberght.com/koc-hold...ndirdi-2331904
kaynak; vermemiş; reutersten alsa idi verirdi...
yayınlanma tarihi 24 mayıs.
bu ikisinde haberin yazılışında ufak tefek değişiklikler olması nedeniyle, birilerinin her iki kuruma da ayni metni gönderdiği anlaşılıyor...
tomatonews, dünya, cumhuriyet gibi daha büyük haber siteleri reuters u kaynak göstermiş.
reutersta arattığında haber görülmüyor (arşiv tutmamış ya da belli bir süre sonra otomatik siliniyor olabildir).
Reuters kaynak verenler; konuya ilişkin yazılı açıklama diyor...muhtemelen holding bünyesinde yazılmış ve her iki kuruma (bloomberg HT, Reuters) gönderilmiş.
Hep edilgen cümle kurulmuş. 'belirtildi, söylendi, kaydedildi' gibi. Açıklamayı kim yapmış belli değil. Yani koç holding ten yapılan resmi bir açıklama olduğunu sanmıyorum. Öyle olsa basınla beraber kapta da yayınlanması gerekirdi. Xortz*****n paylaştığı videoda Memişoğlu genel müdürü gizlilik sözleşmesi imzaladık diyor. Bu gizlilik sözleşmesi sadece Memişoğlu tarıma mı imzalatıldı. Yada gizlilik sözleşmesi tek taraflı mı imzalandı. Koç holdingi bağlamıyor mu.
Haberleri koç holding resmi olarak yayınlatmıyor. Sızdırma haberle süreç manipüle ediliyor. Hisse oranları da özellikle vurgulaniyor. Bakın koç holding olarak %43 ama yan şirketlerde de %10 var. Yayla gıda ve dardanelin %53 için teklif vermesi de bilerek ya da bilmeyerek bu algıyı güçlendiriyor.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
üretim:
........2021--------2022
tatgd 130.192---150.165
tukaş 150.781---199.523
..........................2021 ile 2022 arasında üretim= TATGDIA da %13,7; TUKAŞ da %32,3 artmış...
satışların maliyetinde ilk madde ve malzeme gideri=TATGIDA da %268; TUKAŞ da %226 artmış...belirgin negatif uyumsuzluk
2022 de ciro artışı miktar olarak TAT da %24. 7; TUKAŞ da %34.1 artmış;
2022 de ciro artışı fiyat olarak TAT da %155; TUKAŞ da %277 artmış (TL bazında).
şu anda dünyada domates kıtlığı var. Bizim üretimimiz iyi. Şu an salçacı olmak altın madeni sahibi olmak gibi bir şey.â€
https://merko.com.tr/merhaba-dunya/
10.Ağustos 2022
Merko Gıda & Frigo Pak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı; Uludağ İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Uluslararası Domates İşleyicileri Derneği (AMITOM) başkanı Alistair Baran Blake
--2022 TUKAŞ için altın yıl iken TAT için teneke yıl olmuş...
Blomberg Koç Holdingin gıda macerasına yönelik bir haber yapmış. Holding gıdayı beceremedi demiyor. Migros şu an Anadolu Grubuna geçtikten sonra Bim, A101'den ciddi pazar kapıyor, kapmaya da devam ediyor. Gıdada bir çok firma heleki pandemi döneminde altın çağını yaşadı. Şu anda hala en önemli sektörlerden birisi.
Benim en çok zoruma giden bir Allah'ın kulunun TATGD'ın yüzde 49'unu satıp çağrıdan kaçtığını ve borsa yatırımcısını mağdur ettiğini yazmıyor. O kadar yatırım şirketi var bir tane yorum görmüyorum. İşleri analiz olan uzmandan bir tanesi yorum dahi yapamıyor. Yurt içi ve yurtdışı emsallerinin 3/1'i fiyata satarken siz niye yaklaşık 2023 yılı cirosuna şirketi sattınız, paraya bu kadar mı ihtiyacınız vardı demiyor. Çok kötü bir ortamdayız. Kim kimi yakalarsa.
https://www.businessweek.com.tr/habe...sturdu-2345955
...Tat Gıda San A.Ş.'nin hakim paylarının (%53 oranındaki paylar) satın alınması konusunda...DARDENEL
...Tat Gıda Sanayi A.Ş.'nin hakim paylarının (%53,33 oranındaki paylar) satın alınması konusunda...YAYLA GIDA...
--"Şirketimiz ana ortağı Koç Holding A.Ş. tarafından, sahip olduğu Tat Gıda paylarının satışı dahil stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma başlatılmış ve konuyla ilgili finansal danışmanlık alınması için görevlendirme yapılmıştır.
--DARDANEL ve YAYLA GIDA, mecbur olmadıkları halde koç holding ve diğer gurup şirketlerindeki tüm hisseleri satın almak için ayni kalıp ve ifaleri kullanıyorlar...yani çağrı yükümlülüğüne giriyorlar...birilerinin bunlara bu şekilde yazılmasını dikte ettirdiği anlaşılıyor; yoksa niye çağrı yükümlülüğü altına girip bir 82 milyon dolar daha para bulmak zorunda kalmak ister..i.steseler bile bunlara güçleri yetmezdi...
--MEMİŞOĞLU na da satın alma başvurusunda dardanel ve yayla gibi %53 dayatması yapıldı mı?...
Sene 2009'da arkadaşım bana Sasa demişti, o zamanlarda 50 kuruş civarında geziyordu. Ardından Sabancı Sasa'yı Erdemoğlu'na sattı. "Sasa'da beklenti / kar olsaydı Sabancı satmazdı demiştim" çok büyük yanıldık.
Tat'ın satışı belki daha iyi olmuş olabilir. kim bilir!
--2021 2. çeyreğinden itibaren bilançolardaki karartma-bozulma (ciroyu ve karı düşürmek) ile birlikte değerlendirildiğinde satışın 2 yıl önceden zihinlerde planlandığını ve ucuza satarak devlete verilecek verginin minimumdan olması amaçlandığı aşikar...
--son iki yılda halka arzların yıllık cironun 3 katından fazla ve FD/FAVÖK 15-25 aralıklarından olmamış olsaydı, fiyatı çok daha ucuz gösterebilirlerdi...
--hisseyi de satış rakamlarına yakın bir yerlerde tutmak için son aylarda ellerinden gelen her çabayı da birileri gösterdi...
--eğer bu satış 2-3 yıl önceden birilerine önceden gizli sözleşmeler ile yapılmış ise (böyle olduğu yüksek ihtimal), bilançolardaki bozulmaların da yapay olduklarını bildiklerine göre, hisseyi baskılayarak toplamış olmaları da su götürmez...
--TEMEL TİCARET, KOÇ dan kağıt üzerinde ayrılmasaydı çağrı muafiyeti olmayacaktı...yabancı bu tür şaibeli-alengirli işlere çekilemeyeceğine göre, yerliye satacakları baştan belliymiş,
--önceden kotarılan-bitirilen bir satış...dardanel- yayla gıda, reutrs bloomberge geçilen açıklamalar, diğer gelişmeler vs vs hepsi bir tiyatrodan ibaretmiş...
https://i.hizliresim.com/dvp0iig.png
İlerlemek istiyorsanız, büyük çapta işler kurmak kararındaysanız iyi öğrenim göreceksiniz, alçakgönüllü olacaksınız, çok çalışacaksınız, adam yönetme sanatını her gün biraz daha öğrenmeye çabalayacaksınız, dürüstlükten ayrılmayacaksınız.
https://www.vehbikocodulu.com/vehbi-...g%C3%B6sterdim.