en sevdiğim projeydi...
alamadık zamanında...
harika bir yer...
Printable View
Tesla Manisaya fabrika kuracak gibi. Bunun Izmire cok buyuk etkisi olacaktir
Cunku orada calisan hemen herkes Izmirde yasamak isteyecek. Izmirde zaten ev fiyatlari tavan ve zaten Izmirde yeterince ev yok al basina belayi
Ulan ben ev aldktan sonra kursaydiniz su fabrikayi ya offf
https://www.sahibinden.com/satilik/i..._text=mayavera
1,3 milyona da ev var, ani bir dolar artışında 1 milyona bile alınabilir.
bu siteyi biliyorum fena yerde değil. anayola da yakın.
işin komiği merkezde diye 1+1 residence bu fiyat istenen yerler var istanbulda
Müteahhit Emre Maraşlı:
İstanbul'da neredeyse hiç Türk yaşamamalı. Arap gelmeli, göçmen gelmeli.
400 bin dolara vatandaşlık satmak da çok iyi bir şey. Demografik yapımız değişiyormuş. Değişsin, ne olacak ki?
Enflasyona çözümü yurttaştan istedi! Erdoğan'dan 'satın almayın' çağrısı
Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek enflasyonun çözümü için yurttaşın otomobil ve konut satın almamasını isteyerek, "Milletimiz gerektiğinde malını satın almayarak bu fırsatçılara cevabı vermesini istiyorum. Otomobilden konuta kiraya kadar yapılanların önüne ancak bu şekilde geçebiliriz" dedi.
almayın dedikleri şeye daha düne kadar sıfır faizli kredi veriyordu....
Yazlık fiyatlarında DOLAR EURO bazında en az %50 düşüş bekliyorum yaza kadar. Bu benim beklentim. Şu anda zirveye göre -%10 lardayız. Gidecek -%40 daha yolumuz var yazlıklarda. Düşüş son sürat devam ediyor. İflas edenler her zaman ilk yazlıklarını satarlar. Yüksek faize hiçbir ekonomi dayanamaz.
Kuşadası'nda merkez mahallelerde satılık apartman dairesi adedi 533 ile en diplerde.
Arama filtresinde merkezde homojen olması için en ucuzundan en pahalısına 8 mahalledeki apartman dairesini baz alıyorum.
Krediye uygun ve 0-10 yıllık bina yaşı da filtrelerin içinde. Bir de villa malikhane vb müstakil evleri değil sadece apartman dairesi fitrede.
https://www.sahibinden.com/satilik-d..._source=paylas
Bu rakam pandemide bile bu sayılara hiç düşmemişti. İlan adedi aynı filtre uygulamama rağmen genelde 650-750 adet civarında seyrediyordu.
SONUÇ: Arz yok.
----------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
Nuh'un gemisine döndü memleket..
https://twitter.com/haskologlu/statu...13534799118835
Ukrayna ve Ruslardan sonra İsrailli komşularımız da olacak...
https://twitter.com/Sprinter99800/st...w8a7skznw&s=08
-------
Ev fiyatları dolar cinsi düşmesi için doların artması lazım. Eğer hükümet kredi genişlemesi yapmazsa dövizde artış sınırlı olur. Hatta kredi konusunda bu duruşunu devam ettirsinler 2024 yılı için koydukları kur beklentilerinin bile altında olur.Belediye seçimi de sonrası hükümetin kimseye kıyak geçme ihtiyacı enaz 4 yıl daha olmayacak. Seçimler nedeniyle zayıflattığı ekonomiyi toparlamaya çalışacak. Ekonomi zayıf olunca normalde hiç muhatap almayacağı partilerle bile ittifak yapmak zorunda kaldı RTE. 2015 yılına kadar %45 in altında oy almazken %35 lere geri geldi. Bu durumdan da memnun olmadığını düşünüyorum. İlk hedefi ekonominin tekrar toparlanması ve tek başına ittifaksız iktidar.
Ev fiyatlarının TL cinsi düşmesi veya artamamasına gelirsek, öncelikle arz çok sınırlı seviyelere geldi. Sıfır konutlarda kimse zararına ürün satmaz. Bu nedenle yeni inşaat ruhsatı sayısı günden güne düşüyor.
Gidişatımız tam stagflasyon yönünde görünüyor. Elinde nakiti olup ev almak isteyenin bile ev bulamayacağı dönemler göreceğiz. Bu mesajımda buralarda dursun...
Sn Pit konut arzı düşüyor fakat sadece sadece 57 iş günü sonra dolaşımda olan kağıt para arzı bir anda %50 den fazla artacak.
Bu yılbaşından itibaren Karı-Koca memur olan en düşük bordrolunun maaşı toplam 70 Bin TL civarında artacak. Ardından beyaz yakalılar...
Hal böyleyken malların fiyatının düşeceğini beklemek... Dediğiniz gibi kriz olacaksa bunun adı resesyon değil STAGFLASYON olur...
Son cümlenize katılıyorum Dövize bizim hükümet, altına da FED baskı uyguladığından dolayı enflasyonun altında kalan bir enstrüman artık bunlar.
Geçen yanımdaki ev sahibine biri euro teklif etti "napacam ben kağıt parayı? bana takas bir ev vereceksen öyle satarım" diyordu ev sahibi...
Merkez bankalarının hunharca para bastığı bir dönemde kimse kağıt para ve hatta altında durmak istemiyor.
Ben de satacak olsam bu saatten sonra sadece başka bir konutla takas yoluyla mal satarım.
Kağıt paralar ateş gibi kimin elinde kalırsa zarar ettiriyor.
------
Bu arada
Yerinizde olsam şimdiden güzel bir turistik şehirden yazlık ev edinir, yazları orada tatil yapardım.
Çünkü artık Airbnb de ev kiralayıp tatil işini ucuza kapatma devri bitiyor.
Airbnb yasaklandıktan ve işlevsiz hale getirildikten sonra Otel fiyatları kara borsa olur. Bunu fırsat bilen otel sahipleri oda fiyatlarını bu yaz 3 kat fazla ister.
"Yazın tatilsiz yapamam" diyorsanız şimdiden daha yasa çıkmadan, ucuzundan yazlık edinmelisiniz.
Uber yasaklandıktan sonra nasıl ki istanbul'da taksi bulmak imkansız hale geldiyse yazın da tatil yapmak için otel bulmak imkansız hale gelecek. Bakan acenta-otel sahibi olunca halkı kimse düşünmez tabii ki...
Öyle böyle insanlar yaz tatilini ailece yazlık kiralayıp ucuza getiriyordu şimdi olan yine halka olacak.
Sonuç olarak: Daha önce millet; "Yazlık alacağıma, yazın otelde geçiririm, ya da dönemsel ev kiralarım" diyordu artık bu imkansız hale gelecek
-------
Antalya'nin en buyuk ilcelerinden birinde denize 2.5 km de bitmek üzere olan tek katlı ama geniş bahceli 3+1 müstakil ev için 12 13 mlyn isteyim diyordum Sayin vivatrader ve Sayın pit in öngörüleri sonrası fiyat yükselecek gibi görünüyor.
SM-N770F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Valla hanımın bir evi vardı.Esenyurt kiptaş yenikent konutlarında.Kiracısı 2000 den oturuyordu ,15 yıllık kiracı.Emsal evler 10 ila 15 bin arasında kiraya gidiyor.Hazır kiracı çıkmışken satayım dedim,sarı siteden benzer bir daireye 2.150 yazmışlar.Aradım emlakçıyı benimki kaça gider diye.Adam bu ilan 3 haftadır ilanda.Bir kişi aradı o da 1.600 verdi ,dedi.1.800 den bile ilana çıksak şu anda satılmaz.Sarı siteye baksan aynı sitede evler 2200 2500 arasında,acil satmaya kalksam 1.600 e anca gider gibi duruyor.E hani ev yoktu,asıl değerin yüzde 30 altında işlem görüyorsa bu sarı sitedeki fiyatlar sanal.Tabi tüm beklentiler de o rakamlara göre olunca olayı çözemedim.Ev esenyurtta elbet o semt pek sevilmiyor ama,kiptaş ın sitesinde fiyatlar öyle ya da böyle oturmuş olmalıydı.1800 acil fiyatı min olmalıydı.Ama sanırım bilmediğimiz anlıyamadığımız bir durgunluk var.Emlakçı satış falan yok dedi,krediler açılmazsa evler satılamaz dedi.
Kiracı ile de uğraşmak istemiyorum,boş dursun bakalım bir kaç ay.Piyasa ne olacak görelim.Ama sanırım araba fiyatlarındaki düşüş ve durgunluk şu enda emlakda da var.
Yok sn finans mt elbette satmam da foruma bilgi katkısı olsun diye yazdım.Piyasa acaip kilit alım satım yok dediler.Aynı durumda başka evini satmaya çalışan forumdaş var mı acaba.Bu genele özgü bir durum mu.Yüzde 30 40 iskonto ile anca satılır dendi,çok garibime gitti.Ben üç dört ay boş tutarım,reis bir kredi genişlemesi falan yaparsa sonra duruma bakarız.Kiracı işi aklıma yatmıyor.
Benim istanbuldaki daireyi bi suredir satmaya calisiyorum, sadece 1-2 tane ciddi alici oldu onda da anlasamadik. Doviz arttikca fiyati doviz bazli guncellemeye calisiyorum ama yine de su aralar nisan haziran tepe noktasina gore usd bazli fiyatlar dusmus durumda.
bu arada sarı sitede istanbul satılık ilanları yatay giderken kiralık sayıları sürekli artıyor.
Yabancı alışı durdu, piyasa da durdu.
Rize'de içinde 15 yıllık kiracım oturan bir evim var. 4 bine oturuyor, ama rayiç 7-8 bin gibi. Mayısta 1800 ile ilana koydum, 2 şer ay arayla 2, sonra da 2,2 yaptım. iki ay önce de ilandan kaldırdım.
3-4 ciddi alıcı, 10 civarı de soran oldu. Temel sorun konut kredisi limitleri çok düşüktü yazın. Son faiz artışları ile limitler açılsa da bu sefer yıllık %50 lere varan krediler var. Bu oranlarla kimse krediyle ev alamaz. Parası hazır adam alır, o da yatırımsıysa şu zamanda alıma pek yanaşmıyor...Oturmak için de ikinci el ev tercih etmez, yabancı aktivitesi de belli şehir ve mahallelerle kısıtlı.
Özetle maliyetlerin bu kadar arttığı, muadil yeni evlerin 3-4 milyondan başladığı yerde kimse 2 milyondan evini satmaz...Mecburi satışlar el altından el değiştirir, piyasaya çıkmaz zaten bunlar.
Özetle: kiracılar için zor günler geride kaldı, daha zor günler başladı. Zorunlu olmadıkça alıcı da satıcı da devreye girmez, bu nednele işlem sayısı azalır. Biz buna stagflasyon diyoruz zaten. 2024 ekonominin geneli için stagflasyon yılı olacak.
Demek ki forumdaşların geneli de aynı fikirde ve benzer deneyimlere sahipler.O halde ev boş durmaya devam edecek.Satamayacağız.Kira işi de bu ortamda sakıncalı.Kiraya verirsek asla satılmaz.Piyasa kilitli demektir.Reis bir kredi falan açıklamazsa barınma krizine bir ek de ben yapmış olacağım.Cidden yazık,o ev neden boş dursun,bu saçma sapan yüzde 25 işi olmasa verirdik kiraya kiralayanın da işine yarardı benim de.
Emlak işi böyle ,aslında likit olmayan bir yatırım olduğu için düşüşleri bazen anlıyamıyoruz.Borsa bugün yüzde 4 düşse bakarız kağıdımıza paramız yüzde 4 düştü anında anlarız.Aslında emlakta da son üç dört ayda yüzde 40 kadar bir kayıp var ,satmaya kalksak o kayıp realize olur.Satmadığımız için borsada taban yemiş kağıt misali satmadıkça zarar yok deyip oturuyoruz.Emlaktaki zarar gözümüze çok batmıyor.
Emlak yatırımının psikolojisi daha iyi ,orada ev var işte,benim diyorum olayı kabulleniyorum.Ama finansal açıdan o yatırımdan dört aydır dayak yiyorum ama o kadar canım acımıyor.Borsada olay daha bariz o yüzden daha can yakıcı.Neyse ki ikisinde de zarar da kara da çok alışkınım,artık pek umursamıyorum:))))))))))
turizm bölgelerinde işler böyledir.
kesildimi bıcak gibi kesilir. herşey.
aydında tanıdığım müteahhit arkadaşım var mesela. 4 villa bekliyor bu yaz 1 tane bile satamadı.
ek akarı olmasa. batık...
:drunk:
Bugün kırıkkale yahşihandan apart daire baktım 650-750 bin arası 2+1 veya 2+0 evler var. Fakat inşaat kalitesi çok düşük. 4.5-5 arası kira getirisi var. Yahşihanı bilen varsa kırıkkale ünv olduğu bölge ve çok fazla öğrenci var. Üyelerin değerli yorum ve görüşlerine ihtiyacım var.
Bizim bir dükkan var, emeklilikte ek gelir için, kira getirisi için almıştık. Geçen yıl piyasa canlı iken iyi bir fiyat olursa satalım dedik. Emlakçıya sordum 16 milyon eder dedi, ilana 16 milyondan koyduk. Sarı siteden ilanlara baktım, millet eşdeğer dükkanlara 20-25 milyon istiyor. Ya bizimki çok ucuza gidecek dedim, fiyatı 21 milyona çıkardım. Daha sonra emlakçıyı aradığımda 16 iken arayanlar vardı ama 21 de arayan soran yok dedi. Ben de trende uydum, satılmadıkça ilanlara göre sürekli fiyatı güncelledim, şu anda ilan 30 milyon, halen satılık. :)
Özetle herkes benim gibi, kendi malının değeri için diğer ilanlara bakıyor ama son 3 yıldır ilan fiyatlarının gerçekle bir bağı kalmadı, tamamen sanal.
Hep derim zaten, eğer eve giriş kapısının üzerlerinde dijital bir fiyat göstergesi olsa her gün eve girerken düşen fiyatları gördükçe millet kafayı yer. Ama şimdi, benim ev 3 milyon eder, 5 milyon eder deyip kendini rahatlatıyor. :)
Bu arada eğer yakın dönemde evi satmayacaksanız boş tutmayın yazıktır. Bakmayın siz sürekli %25 goygoyu yapanlara, fiilen uygulandığı yok. Tüik bile yıllık kira artışı %94 diyor. Zaten 2 temmuz 2024 te tekrar yasa çıkarmazlarsa mevcut yasa şu anda kiraya verilen evleri kapsamıyor. Kaldı ki elinizde tahliye taahhütnamesi olduktan sonra 1 yıl sonra anlaşamazsanız zaten çıkarırsınız.
Belalı kiracıya denk gelirsek mahkeme işleri zor sn boymatlı.Millet birbirini öldürüyor ,insan dediğin kavun değil ki koklayıp iyi mi kötü mü anlayasın.Başta çok makul olan biri ilerde tamamen değişebiliyor,ben kiraya vermeden beklemek taraftarıyım şimdilik.Tabi satılma umudu sıfırlanırsa yapacak bir şey yok o zaman tabi kiraya veririz el mahkum. .
Ben yüzde 25 artış işinin gelecek yıl sonlandırılacağından da emin değilim.Reisin son konuşmasını hiç beğenmedim,hep betoncuları kolllayan adam bambaşka bir konuşma yaptı..Emlakta bu ara gelecek görmüyorum.