Originally Posted by
selka
Arkadaşlar finansal uzmanı olmaya gerek yok. Türk bankalarının mevduat miktarı 1,700,000,000,000 TL dir.. Aylık %15 faiz den günlük 700,000,000 TL faiz ödemesi demektir. Stopajı düştükten sonra 600,000,000 TL eder... Buna enflasyon mu dayanır? Sıkı duruş mu?
Yani; anlaşılamayan birşey yok. TCMB ne denli sıkı durursa dursun mevcut sistemdeki bankalar USD'ı frenleyebilmek için günlük vergisi düştükten sonra NET 600,000,000 TL mudilere para veriyor..
Bunun bileşiği ne yapar?
Bununla bitmedi...
2017 yılında KOBİ lere verilen 250,000,000,000 TL kredi.. İnanılmaz rakam.. TCMB NET 35 milyar usd Altın ve USD rezervi var. Bunun kullanılabilir 18 milyar USD Altın, 17 milyar USD ı net ABD USD...
KGF ile dağıtılan TL miktarı 70 milyar usd a tekabül ediyor...
Uzun lafın kısası;
110 milyar USD kısa vade, 230 milyar usd uzun vade, ortalama yıllık 35 milyar usd cari açık, 70 milyar usd lık KGF, içeride iç borcu çevirmek için günlük 0,6 milyar TL ödemeyi elindeki sadece ama sadece 17 milyar usd net rezerv ile çevirmeye çalışmak 20 babutu tek eliyle çeviren jonklörden daha büyük marifet ister...
Üzerine bir de savaş riski, savaş ekonomisi...
Ve USD 3,49 TL de...
Bırakın şimdi onu bunu akademik ağızı, finansal bilançolar filan...
Sizce bunun gidişi ne olabilir? Ben bu hükümetin asla kabul etmeyeceğini düşünüyorum ama seneye bu zamanlar seçim öncesi kur tahminim 5 TL olarak görüyorum...
Bu yazıma itiraz edenler elbette olacaktır. Saygı duyarım.. Ama 2018/09/25 tarihinde bu itirazlar ile yazımı yapıştıracağım...
Kısaca; önümüzdeki yıl TL de risklerin fazla olduğunu, hükümetin ise asla ekonomi ile zırnık ilgilenmediğini, sorun ve sıkıntılara kulak tıkadıklarını görünce, ufak çaplı bir devalüasyon beklediğimi söylemek istiyorum...
"Yazdıklarım Yatırım Tavsiyesi değildir... Lütfen her fikri okuyunuz. Ama en son kararı kendiniz veriniz"