İşte o hikaye bizim borsadaki yabancılar için de geçerli...
Herkes zannediyor ki, bunlar borsa tarihi fiyatlara düşünce giriyor, sonra tutuyor 'hiç kıpırdamadan' tarihi zirvelerde satıyor..
Adamlar sürekli çeviriyor..Maliyet ne Allah bilir..muhtemelen külliyen çıktıklarında kalan yabancı payı da onların karları..hepsi kar..
Ünlü bir trader vardı..gömlekçi...bir kurum ile çalışıyor ama kendi adına işlem yapıyor...adam tek başıma toplam işlem hacminin %10 unu ben yapıyorum diyordu...Verdiği vergiler de doğruluyordu adamı..çoktandır adı geçmiyor hiç...ben de şu an hatırlayamadım..
Neyse röportaj yapmışlar, aynı şeyi söylüyordu...derinlik olan hisselerde habire çeviriyorum, yabancılar da aynısını yapıyor...diyordu.
Büyük para hem akıllı hem donanımlı...bir sürü traderi var, en hızlı datası, en hızlı robotları...bizim gibi KY de 20 yıl önce Metastock la yapılmış, başarılamamış ne kadar optimizasyon, expert advisor meselesi varsa, şu an Matriks'e dahloldukça bu işler, dünyayı yeniden keşfediyorlar...Ama adamların robotları başka bir boyutta, henüz bizimkiler uyanamadı..