Alıntı:
Doç. Dr. Ferhat Arslan
@Ferhatarslandr
·
4s
Karadeniz’de Yaz, Kene ve Lyme Riski
Amerika’nın Long Island ve Wisconsin bölgeleri ile Karadeniz kıyılarımız (Sinop’tan Trabzon’a) doğa ve bitki örtüsü açısından çok benzer. Bu bölgelerde yaşayanlar, tıpkı Amerika’daki gibi Lyme hastalığı riski altındadır.
Kene ısırığı sonrası haftalar aylar içinde şu belirtilerden biri ya da birkaçı sizde varsa dikkat edin:
Halsizlik, sürekli yorgunluk
Eklemlerde gezici ağrı
Kas ağrıları
Baş ağrısı
Konsantrasyon ve hafıza sorunları
Deride kızarıklık (özellikle büyüyen halka şeklinde)
Lyme hastalığı her zaman ciltte halka şeklinde kızarıklık ile başlamaz. Amerika’daki geniş araştırmalarda, hastaların %21’inde bu belirti hiç görülmemistir.
Ne yapmalı?
Ormanda veya otluk alanda uzun süre kalacaksanız kapalı, açık renk kıyafet giyin.
Eve dönünce vücudunuzu ve çocuklarınızı mutlaka kene açısından kontrol edin.
Kene ısırığı fark ederseniz en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurun.
Lyme hastalığı genellikle kene ısırığı ile bulaşır, ancak bazı sinek, pire ve bit türlerinde de Lyme etkeni bakteri tespit edilmiştir. Bu türlerin bulaştırıcı rolü kesinleşmemiştir ama doğada korunurken yalnızca kenelere karşı değil, kan emen tüm böcek ve artropodlara karşı tedbir almak en güvenlisidir.
Şüpheli belirtiler haftalar sonra bile ortaya çıkabileceğinden, hekiminize bu öyküyü mutlaka anlatın.
Hastalık yerlesirse tedavisi çok zor.
Onun için maruziyet sonrası ampirik tedavisi öneriyorum.
Tek doz doksisiklin (200 mg PO erişkin; çocuklarda 4.4 mg/kg, max 200 mg)【IDSA 2020】önerisidir. Ama ben kene 24 saatten uzun sure kalırsa en az 3 gün öneriyorum.