Şimdi de bir indikatör kodlama modası başladı.. Önüne gelen bir indikatör çıkarıyor.. Eyvallah, kimsenin çabasına bir şey dediğimiz yok, ancak illa bir şey yapacaksan ve bunu pazarlayacaksan ya alternatifi olmayan yeni bir şey olmalı, ya da bir şeyin benzerini yapıyorsan diğerlerinden daha verimli bir sonuç çıkarmalısın.. Diğer türlü zaten ortalık indikatör çöplüğü olmuş.. Şöyle bir Matriks IQ'daki indikatörleri sayayım dedim 150'den fazla indikatör var.. Büyük kısmı kimseye bir faydası olmayacak çöp indikatörler.. Sanki kütüphanende ne kadar çok indikatör varsa o kadar çok başarılı bir platform ve sistem vadediyorsun..
Anıl Özekşi ve Kıvanç Özbilgiç indikatör oluşturulması/kodlaması ve bunların nasıl kullanılması gerektiğinin anlatılması babında piyasaya büyük emeği geçmiş kişiler.. Ama onlar da bana göre bu anlamsız furyaya hiç de gereği yokken katkıda bulunmaya başladılar.. MOST ilk çıkarıldığında devrim niteliğinde idi, fark edip kullananlar açısından.. Anıl Özekşi'nin masterpiece'i idi belki de.. Sonradan onun bazı defolarını ortadan kaldırabilmek için bazı yeni dokunuşlarla OTT'yi sundu kullanıma Anıl Bey.. Backtestler'de Supertrend'i yenemeseler de en azından onun kadar verimli sonuçlar ortaya çıkaran ve (ister manuel şekliyle kullanım olsun, isterse robotlarla algoritmik trading olsun) kullananlar için oldukça iyi trend sürücü indikatörlerdi ve hâlâ da öyleler.. Bu ikisi kadar verimli olmasa da, Kıvanç Bey'in PMAX'ini de bu gruba dahil edebiliriz.
Bu intro'yu neden yaptım? Bu iki değerli arkadaşımızın bu piyasaya emekleri oldukça fazla. Aynı zamanda, her ikisi değişik görevler aracılığıyla da olsa, bir çoğumuzun kullandığı Matriks platformunun gelişiminde ve algoritmik trading uygulamaları konusunda toplumu eğitme ve bilinçlendirme hususunda ciddi katkıları olan kişiler.. Bu konuda haklarını teslim etmez isem ciddi vefasızlık yapmış olurum. Lâkin son zamanlarda, daha önce geliştirmiş oldukları ve zaten verimli olan indikatörleri daha da sofistike hale nasıl getiririm ve bu indikatörlerin özellikle yatayda ortaya çıkan defolarını nasıl azaltırım şeklinde bir çalışma yapmak yerine, 'benim de şuna benzer bir indikatörüm olsun, bir de bundan olsun, bir de şundan olsun' kabilinden, aslında ne trend takibi ne de trading açısından kimseye ciddi anlamda faydası olmayan ve olmayacak olan yeni yeni indikatörler icat etmeye ve bunları piyasaya sürmeye başladılar.. En son lansmanını yaptıklarına daha girmeden daha önce geliştirdikleri bence gereksiz indikatörlerden birkaç örnek vereyim.. Mesela TOTT.. OTT'den hiç bir anlamlı farkı ya da katkısı yok trend sürücü için.. OTT Channels da anlamsızlık ve gereksizlik açısından TOTT'tan çok farksız değil.. Benim de bandım olsun diye yapılmış ve kimseye hiç bir faydası dokunmayan sadece kütüphanede kalabalık yapmaktan öteye gidemeyen bir yapıdan farksız. 'Keltner'in bandı olur da benim neden olmasın?' ya da 'Bollinger'ın var da bizim neyimiz eksik?' kabilinden.. Ha onların da ciddi anlamda ne trader'a, ne trend sürücüye bir faydası yok ya... Hepi topu bir hareketli ortalamadan belli oranlarda bir standart sapma ile oluşturulmuş bantlar sonuçta.. Şimdi bunlara belki de yenileri eklenecek, henüz Matriks'te görmesek de..
Sadece eleştiri olsun diye eleştiri yapmıyorum.. Anıl Bey de, Kıvanç Bey de sevdiğim ve saygı duyduğum kimseler ve verdiği emekler ve katkılar inkar edilemez ve sonuna kadar saygıyı hak ediyorlar. Ancak zaten ellerinde iyi çalışan ve gerçekten iş gören bir kaç adet trend sürücü indikatör var.. Bunları Supertrend'den daha iyi hale getirebilirler ve hatta mümkünse bunları heikin ashi'den daha çabuk sinyal üretebilecek şekilde özel bir değişime ve gelişime de sokabilirler.. Ancak nedir bu türev göstergeler Allah aşkına? Harcadığınız zamana da emeğe de yazık.. Ne kadar çok indikatör, o kadar çok başarı ve şöhret değildir.. İyi çalışan tek bir ürün size ömür boyu iyi şeyler kazandırır zaten. Anlamsız örneklere alternatif üretme çabasından vazgeçin lütfen..