piyasadaki dovizin toplam TL emisyonuna oranini bilen varmi?
Doviz daha fazla olabilirmi?
Printable View
Kabaca %40 civarında. Çok kaba hesap söylüyorum toplam M3 para arzı 1560 milyar TL ise bunun içinde döviz kısmı 650 milyar TL civarı sanırım.
%40 lı rakamlar dahi dolarizasyon için ciddi seviyeler. %50 leri geçtiğinde zaten tcmb kısmen para piyasası kontrolünü kaybetme sınırına yaklaşmış olur.
1.1.2013 tarihindeki dolarizasyona baktım o tarihte %27 civarındaymış, yani M3=783 milyar TL yabancı para= 214 milyar TL.
4 yılda ciddi bir fark oluşmuş.
Altınla ilgili şöyle faydalı bir giri buldum. Altını nereden buluruz, denizden mi çıkarsak yoksa Mars'a maden mi kursak diye düşünenler düşünenler iyi okusun.
https://i.hizliresim.com/RPvZdZ.png
Burada dikkat edilmesi gerek önemli bir nokta var, Çok az bulunuyor tanımı, dünya ve ay'ın kütlesine göre yüzdesel olarak az bulunuyor anlamında kullanılıyor. Ancak toplam altın miktarı insanoğlunun bugüne kadar kazdığı miktara göre epey fazla bir büyüklükte. (insanoğlunun elindeki: 350.000 ton , Toplam kütlede yüzdesel olarak az olan toplam altın miktarı 2-3 milyar ton)
Sonuç: O altın gözümüzün önünde duruyor, biz çıkaramıyoruz. Yani yeni altın üretimi için 2 supernovanın çarpışmasına ve buraya sürüklenmesine gerek yok. Ciddi miktarda altın gözümüzün önünde duruyor, sadece teknolojimiz *şimdilik* o altını oradan ayrıştıramıyor.