Çıkar gözetmeyen yorumlarınızı keyifle okuyoruz. Böyle devam edin lütfen. İnternette veya tv’de rakam görüş verip ardından rüzgar yaratmaya çalışanlara artık güvenmiyorum.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Bir de şu var. Siyasi-dünya görüşüm az çok tahmin ediliyordur. Ekonomi-piyasa yorumlarıma siyasi görüşlerimi karıştırmamaya çalışıyorum. Bir doktorun, hasta ayırt etmemesi gibi, ekonomi alanında doktora yapmış biri olarak, doğru bildiklerimi tarafsız bir şekilde aktarmaya çalışıyorum.
Maalesef, kurum bağı olmadan görüşlerini paylaşan kişilerin çoğunda da siyasi-dünya görüşü çerçevesinde konuları yorumlama eğilimi var. Yani bazıları, olguları olduğundn çok daha kötü göstermeye çalışırken, karşı görüştekiler de toz pembe bir resim çizmeye çalışıyor. Bu da inanılmaz bir kafa karışıklığı oluşturuyor. Bu nedenle, görüşlerini takip ettiğiniz kişilerin dünya-siyasi görüşünü işine karıştırıp karıştırmadığına özellikle dikkat edin derim.
Sessizce takip eden ben gibiler çoktur
Emeğinize sağlık
Ben bir doktorum ve nasıl inançlarımı hastanın tanısına tedavisine karıştırmıyorsam para kazanmak isteyenler kendi dünyalarına görüşlerine değil reel kanıtlara bakmalı [emoji106]
Bununla beraber ben hasta bakarken duygularımı da karıştırmıyorsam para kazanmak isteyenler de bu işe profesyonel yaklaşmalı ve duygularını karıştırmamalı
Bence en zor olanı bu !!
Piyasayı biliyorsun ne yöne gidecegini de biliyorsun ama yine kendini ters köşe yapmaktan uzak duramıyorsun [emoji16]
Lenovo K53a48 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://youtu.be/ukVOr2uEcLY
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
avrupa işi de gündeme geldi bence bu da olumlu yansıyacak.
Cumhur ittifakı bozuluyor gibi, yakında erken seçim de gündeme gelir. Belki de Bahçeli’nin her zaman ki gibi haydi seçime demesi bekleniyor.
Yalnız bir uçtan diğerine bu kadar sert savrulmalar kimsede güven oluşturmaz, daha da güvenilmez yapar. Biden sonrası ABD den sert salvolara karşı hazırlık da olabilir.
Bahçeli kısa vadede kazanmış görünüyor. Ama oyun yeni başladı, daha çok el var oynanacak.
Mi Note 10 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Öncelikle bu konudaki yazılarınızdan ötürü cauti hocama teşekkürler. Bence, herkesin Konuyu baştan sonra bi kere okuması gerekiyor. Çok değerli bilgiler paylaşıldı.
Siyasi açıdan 2-3 haftada çok hızlı dönüşler oldu. Bunu yabancı yatırımcı ne oranda yiyecek , göreceğiz. Elbet olumlu adımlar ama bu kadar sert ve keskin dönüşler , çok güvenilir gelmeyebilir yabancıya.
RTE eğer şahsi ve parti menfaatleri değil de ülke çıkarlarını düşünürek 2023 e kadar iktidarda kalmak istiyorsa Bahçeli'den kurtulmalı. Bahçeli onu dibe çeker. Bahçeli 1990 larda kalmış bir siyaset tarzına sahip. Dijitalleşmenin zirvede olduğu teknoloji çağına ayak uyduramaz.
Adalet alanında reform yapılmasını da engeller. Adalette reform olmazsa da güven ortamı oluşmaz ve yatırımcı gelmez. Nasıl biz gidip Rus tahvili, hissesi vs almıyorsak yabancı yatırımcı da bizden almaz.
Piyasa faiz arttırımı ile hükümete süre tanıdı. Bunu değerlendirip değerlenmeyeceğine bakacaktır.
Daha öncede yazdığım gibi şahsi görüşüm aynıdır. Sorunu yaratanlardan çözmesini bekleyemeyiz maalesef.
valla hep ortalamalarda oldum..ortalama zeki, ortalama akıllı vs. o yüzden kendi aklım bana ancak yetiyor diyebilirim:)
zaten, esas faydalı olmaya çalıştığım konu, dediğin gibi tecrübelerimi beyaz yakalı genç arkadaşlara aktarmak...iş hayatında, tasarruf yaparken, yatırım yaparken vs.
başarısız olduğum, zaten çok da hoşlanmadığım konu, trade konusu..al-sat bana göre değil..geçmişte denemelerim oldu ve bu konuda kendimi gayet iyi biliyorum.
yani...öncelikle kişi kendini tanımalı ve oma göre yatırım stratejileri belirlemeli. benim en iyi yaptığım konu, riski değişik enstrümanlara dağıtmak...bu sayede, bu yıl aktif yönettiğim portföy kötü gitse de, overall olarak sıkıntı oluşmadı.
Bu nedenle, kendim risk alarak 40 yaşında, iyi bir pozisyon ve maaşı bırakarak (üstelik eşi çalışmayan, iki çocuğu özel okula giden biri olarak) erken emekliliği tercih etsem de...bunu çok da önermiyorum..herkes bu konuda hesap kitabını ve planını çok iyi yapmalı. pandemi gibi 100 yılda bir yaşanabilecek bir olay bile dengeleri bozabiliyor...açıkçası risk analizimde bu tip bir felaketi öngörmemiştim mesela:)
[emoji23]
Lenovo K53a48 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu çok önemli bir grafik. Usd bazlı olmasına rağmen, aynı zamanda enflasyon bazlı durumun bu şekilde olduğunu düşünüyorum. Grafiğe konu şirketler cirolarını zaten enflasyona göre düzeltiyorlar. Bunları dikkate alınca ; bist aşırı şişti, yada tarihi zirvesinde yorumları gerçekçi gelmiyor. Yorumlarınız nedir ?
Bence de borsa cok önemli bir seviyede kapanıs yapti destekten güc alıp gidecek mi yoksa nefesi bu kadar mı dususe mi.gececek dinlenmek icin testere piyasasina mı gececek önumuzdeki birkac gun icinde gorecegiz... cok karisik bir durum Allahtan temettücüyüm :)
“Kurdaki artışı açıklayacak rasyonel bir neden bulamıyoruz. “Jeopolitik risklerdeki artış” endişesiyle Türk lirasının iki günde %4 değer kaybetmesi açıklaması bize anlamlı gelmiyor. Libya’ya insani yardım taşıyan bir Türk kargo gemisinin Alman deniz kuvvetleri tarafından durdurulup aranması Türkiye Avrupa ilişkilerini falan koparmaz.”
http://rapor.isyatirim.com.tr/2_20201124100136338_1.pdf
İş yatırımın günlük bülteni blog formatına dönmüş. Kurumsallık nerede kaldı.
iş yatırımdan dolarını 7.5'tan satıp %15'ten TL faize yatıran var mıymış acaba.... eğer yoksa, ki yoktur, nesine şaşırmışlar ben de ona şaşırdım...
bütün ülke enflasyonun en az %20-25 olduğunu biliyor ama sanki bilmiyormuş gibi yapıyor ve %15 faizle millet niye dolar alıyor diye şaşırıyor gibi yapıyor her allahın günü...
Terste mi kaldiniz zaaa xd :D
Arastirma direktorunun sabah soyle bir blog postu yaptigi gun ters yone sert hareket olunca ellerinin sirazesi kaymis biraz.
https://blog.isyatirim.com.tr/turk-l...-devam-edecek/
Gerçekten inanılmaz raporu okuyana kadar abarttiginizi düşündüm, okudum şimdi de ismen leri satsam mı diye düşünüyorum :)
Bu arada pozisyonum rapordakine benzer, ama foruma yazarken bile böyle dil kullanmıyoruz çoğu zaman gerçekten şaşırtıcı... SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu grafikte şuan obo görüntüsü var.
Buradaki trendin üstüne çıkmadan ralliye inanmam.
Saygılar
Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ons altin yukselise gecemedi bir turlü... mart ayindaki gibi bir durumun öncüsü olmaz insallah
Bu konuda kendi düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Sağdan, soldan, yukarıdan, aşağıdan bakıyorum ama altından başka alınabilecek bir şey göremiyorum.
Sürekli söyleniyor işte parasal genişleme olmaz ise altın gidemez, herkesin gözü kulağı parasal genişlemede. Ali abi de söylemişti altının FED'in parasal genişleme ile aman aman alakası olmadığını, buna bel bağlamadığını. Şant Manukyan'da(bu arada adamın soyadı ne kadar garip yav :) ) bu konuya dair geçmiş videolarında şu grafiği paylaşmıştı.
https://i.hizliresim.com/SJr3Kl.png
Grafikteki sarı çizgi Fed bilançosu, 2001-2008 arası neredeyse parasal genişleme yok ama altın fiyatları yukarı gitmiş.
2013-2014 arasındaysa Fed bilançosu artmasına rağmen altın fiyatları düşüş göstermiş.
Şimdi arkadaş gidip 500 milyar dolarlık Tesla mı alalım, bizim borsaya mı girelim bir günü bir gününü tutmuyor. Yurt dışı almış başını gitmiş oradan bir sopa gelse ne olacağı belli değil, bu kadar oynak kurda faize mi gidelim? Yani yok, ya da ben bulamıyorum.
Geçtiğimiz günlerde altın rallisi başlamış olabilir diyerek bir grafik paylaşmıştım başlıkta. Beni çok sallayan, sözümle iş yapan olduğunu sanmıyorum ama birilerin yanılttıysam özür dilerim bu arada. Gerçekten çok güvendiğim bir sinyal olduğu için paylaştım.
Şimdi altına vurup duruyorlar, ya ardakaş DXY ya da 10 yıllıklar artsa başım gözüm üstünede, orada da bir hareket yok.
Tabi 10 yıllıkların 0.5'ten 0.8'e gitmesini hareket olarak görmüyorsanız.
Bu arada dow jones ve bir çok büyük hissede inanılmaz negatif uyumsuzluklar var yani nereye kadar devam eder bu bilemiyorum. Uyumsuzlukları dinlemeden devam edecekse bi 35.000'e kadar yolu var orasını ama alınacak risk değil bana göre.
https://i.hizliresim.com/k9TOU4.png
Bu dediğim sinyali ile de xu100 grafiğinde tanıştım, aslında çok bir şey yok kendi düşünceme göre ciddi anlamda yatırımcıyı bezdirdikten sonra geliyor ve iyi bir hareket oluyor. 50 Günlük ile 100 günlük arasında gidip gelen 20 günlük ortalama 50'yi kestiği zaman hareket başlıyor. Burası önemli mutalaka 50 ile 100 arasında olmalı. Altın grafiğinde her ne kadar yanıltmış olsa da çalıştığı Xu100 ve Deva Holding grafiklerini paylaşmak istiyorum.
https://i.hizliresim.com/PxW7WT.png
https://i.hizliresim.com/L6dqyi.png
Onay için mavilimw (Bir Türk tarafından kodlanmış.) kullanıyorum, Kıvanç Bey'in youtube kanalında videosu var indikatörün genellikle cross olmadan 1 gün öncesinde pozisyon açtırıyor.
Mesela migros için bugün al geldi, sistem çok nadir ve görece risksiz sinyal üretiyor. Alın anlamında paylaşmadım ama haddim olmadan al veren bir hisseyi paylaşmak istedim.
https://i.hizliresim.com/Rw4N3q.png
Saygılar
2020 bitse de kurtulsak...pandemi, deprem vs derken çok yorulduk.
Üstüne son haftalarda portföyümdeki gram altın ve deva da hayal kırıklığı oldu. Gerçi deva üçe katladı sayılır bu yıl, ama 10 kat artmayan kağıt iyi gitti denmiyor:)
Onsa gelirsek...şu pahalı vs laflarına kıl oluyorum. MB Bilançoları patlamış, bir sürü belirsizlik, sıkıntı. Coin ler bile kaça katladı bu yıl. ABD borsalarında bedava gibi hisse alımları devam ediyor...onsa gelince para yok
Gerçi, bu hareketler bıktırma gibi geliyor bana. 2015 de 1050 lerden yükseliş trendi başlamış, 2100 görülmüş. Bu donemde Kasım en kötü aylardan, genelde Kasım da yılın düşüğü görülmüş, sonraki 4-5 ayda kuvvetli yukarı trendler oluşmuş. Detaylı bakmadım ama, muhtemelen Kasım son 5 yılda ortalama getirisi en düşük ay, Aralık en iyi ay olabilir.
Üstelik genelde Kasım ayında en dipten kapanmış, sonra Aralık ayı başlayınca topuklamış( bir yıl istisnası var bunun). Kesin jp morgan gibi küresel çakalların parmağı vardır bu fiyat oluşumlarında.
martta ons öncü değildi pek... dow başladı önce düşmeye, 2 hafta falan düştü hatta... ons o ara yeni zirve bile yaptı 9 martta hatta ama dow düşmeye devam edince ve MC'ler gelince millet elindekileri altınları sattı bu sefer nakit yaratmak için...
ama 200 gunlukten bile hiç tepki verememesi enteresan... damat kalsa en azından dolar/tl tarafı destekliyordu gramı ama şimdi o taraf da biraz mechul... bir yandan burdan düşerse kademeli alsam mı tekrar diyorum, ama nerden gireyim ne kadar alayım kısmını oturtamadım kafamda... eur/usd'ye paralel aşağı iniyor bu ara, 1.20 üstüne atarsa parite 1.25 var son 4-5 yılın zirvesi... oraya gelirse ordan denenebilir...
ama diyelim olmadı yukarı döndü, o zaman da 100 günlüğün üzerine atarsa girilebilir.. gibi gibi kafamda düşünceler var...
https://www.youtube.com/watch?v=KsPCPe5_gA4
şant manukyan videolarında altının fed'in para basmasıyla değil enflasyon beklentileriyle paralel hareket ettiğini belirtiyordu...
yanlış hatırlamıyorsam bu dönemde de fed enflasyon artsa dahi faizleri yükseltmeyeceğinden altın pozitif düşünüyor...
https://twitter.com/laplace2011/stat...26216066543618
devrim akyıl bir twitinde altınınorta vadeli alım bölgesine girdiğini düşündüğünü, Aralık ayında geciktirilmiş yüklü fiziki teslimatlar olduğunu, Kasım sonu margin sıkıntısına düşürüp toplama çabası olarak gördüğünü belirtti.
https://www.tradingview.com/x/dbaadMSJ/
ben de sayın Cautionary gibi büyük bankaların piyasayı manipüle ettiğine inanıyorum..... bunlar gerçekten istediği gibi at koşturuyor... sayın Cautionary nin belirttiği gibi istiyorlar ki herkes sadece abd hisselerinden alsın onların zenginleri zengin etmeye devam etsin .ancak uzun vade de para basımı devam ettikçe, enflasyon yükselmesine rağmen faizler arttırılmadıkça kaçınılmaz olarak altının da artacağına inanıyorum...
son zamanlarda tüm piyasaların her yönden gelen haberlerle manipüle edildiğini gördükçe piyasalara daha fazla teknik açıdan bakmaya başladım...çizimim çok amatörce gerçekten.. şu dönemde ralliye başladığı çizgiye tutunmaya çalıştığını düşünüyorum... alttaki mavi alan ise mart ayındaki kısa vadeli çöküşün uzatılması... bence ons bakımından buralar maliyetlenmek için uygun olabilir , düşüş devam ederse bir %4 daha altında belirttiğim çöküş bölgesini de kıracağından pozisyon taşımayı düşünmüyorum... ne olur ne olmaz 1350lere düşürüp en alttaki kırmızı çizgiye değdirmelerinden çekiniyorum...
belirttiğim gibi tamamen amatör çizimler üzerinden yaptığım yorumlar olup kesinlikle tavsiye olarak ifade etmiyorum... benim yüzümden bir zarar eden ralli kaçıran olursa çok üzülürüm gerçekten zaten neye elimi atsam kuruyor :D
tüm arkadaşlara sağlıklı hafta sonları dilerim saygılar :)
Warren Buffet indikatörü = Borsanın değeri / amerikan ekonomisinin 1 yıllık üretimi
1999 yılındaki .com balonundan daha yüksek seviyedeyiz. 99'da %150'den patlamış şimdi ise %180'deyiz.
Buffet amcayı takip etmiyorum ama borsa hakkında olumlu konusuyorsa kendisiyle çelişiyor demektir :)
Çin sitesinden google çeviri ile çevirdim, o yüzden tam çeviri olmadı ama anlaşılacak düzeyde
Saygılar
https://i.hizliresim.com/kIfhjM.png
https://i.hizliresim.com/vzjcEE.png
Amerikan ekonomisi şaha kalkarak da orantıyı değiştirebilir tabi ama... Zor.... tabi buffett bunları söylediği zaman sirketler kendi hisselerini alıp bilancoya kar yazamıyorlardı, sonsuz para basılıp junk bondlara akitilmiyordu vs vs vs
Ama ne olursa olsun bence temel analiz galip gelecektir...SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
sıfır faizde herhangi bir borsa değerine pahalı demek zor... gelecek karları bugune ındırgeyeceksin, payda 1+r, r sıfır...
eee, nasıl olcak, sonsuza kadar yolu var :)
trajikomik...
Sn Cauti sayenizde tanıştığımız devayı severek alıp satıyoruz. Teşekkürler
Diğer yandan borsalara bakarsak bu pandemi dünyayı hiç etkilememiş. Oysaki hizmet sektöründeki kaybın geri dönüşü olmadığını hepimiz biliyoruz. Peki bu kayıplar nereye süpürüldü.
Diğer yandan yanlışım varsa düzeltin eksi faiz furyasının 4 veya 5 yılındayız bu trendin emeklilik fonlarına etkisini ne zaman görmeye başlarız.
Growth hissesi diyebileceğimiz, düzenli büyüme kaydeden şirketlerde al sat önermiyorum. Deva'yı aldık, yattık üstüne. Üt üste iki kötü bilanço getirene dek kalmayı düşünüyorum.
Öte yandan..borsalardaki çılgınlık devam ediyor...2001 de .com krizinde bir masa-bir server dan ibaret şirketlerin değerinin nereye gittiğini görmüştük. Yıllar sonra insanlar bu salaklığı nasıl yaptı dedik..aynı şey 2008 deki mortgage krizinde oldu...çöp değerindeki tahvillerin, paketlenip paketlenip A ratingle satıldığını gördük. Sonra vay, insanlar amma salakmış dedik.
Yine aynı senaryo yaşanıyor, 10 yıl sonra da bu dönem için, amma salakmışlar diyecek birileri...kaçınılmaz olan, yine yaşanıyor bir şekilde.
Son yaşanan borsa yükselişinde canımı sıkan şu oldu...FAANGT denen (facebook, amazon, apple, netflix, google, tesla) şirketler inanılmaz bir piyasa değerine ulaştı...oluşan karların da çoğunu bu şirketler topluyor...güzel bir tabir var, bu firmalar için dünyayı yiyorlar deniyor, sömürüyorlar manasında.
super zenginler, daha da zenginleşti...elon mask zibidisi 3 senede dünyanın en zengin listesinde 2. sıraya yükseldi. bu teknoloji devleri, dünyayı sömürürken, geri kalan da boğaz tokluğuna çalışıyor.
ortalama, çalışan bir beyaz yakanın durumu bu kadar basılan paraya, sanal zenginliğe rağmen iyileşmedi...hatta görece olarak daha da fakirleştiler..bu sadece bizde değil, amerikada da böyle, almanyada da, çinde de....yani yoksulluk artıyor, çalışan orta kademe geri gidiyor.
birkaç biz zengin, masada en güzel yemekleri götürürken, bazıları da dökülen kırıntıları topluyor..sevinçten uçuyor...babalar, böyle devam etsin, yesin içsinler, biz de kırıntılarla yolumuzu bulalım diyorlar.
bu düzenin bu şekilde devam etmesini isteyen orta kademe çalışan kesim, hem bencil hem de akılsızdır bence..bilerek zekadan bahsetmedim, akılsızdır dedim.
Gereksiz tüketimden, gösteriş için israftan kaçırarak, hak etmediği hayati yasamaya çalışmayarak beyaz yaka bir nebze olsun giderler kısmını en azından toparlayabilir abi senin de burada ısrarla belirttigin gibi. Ama gelir korkunç düştü ona elimiz kolumuz bağlı malesef. Dolar bazlı maaşlar yerin dibinde.
Beyaz yaka olmak geçinmeye yetmiyor eskiden memurlar gece taksiye çıkardı onun gibi beyaz yaka gece 2. İşle uğraşacak ben borsaya böyle bakıyorum 2. Bir gelir kapısı oluşturmak istiyorum başkası saat alıp satıyor başkası arac alıp satıyor başkası arsa alıp satıyor mutlaka bir nakit kaynağı daha oluşturmak zorundayız maaşlara en fazla yaşamak mümkün birikim yapayım filan bitti. Ki orta kademe yönetici 15 yıl tecrübeli olarak ben böyle isem yeni giren kardeşimin Allah yardımcısı olsun diyebiliyoruz sadece...SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.