Merhabalar arkadaşlar.
Eğer eve ihtiyacınız var ise, elinizde o evi alacak peşin para olsa bile, hatta 3-5 katı peşin para olsa bile, bu oranlardan kredi çekmemek kerizliktir. Türkiye gibi kronik enflasyon sorunu olan bir ülkede verilen bu oranlar gerçekten 40 yılda bir olacak bir firsat sunuyor yatırımcılara. Oranlar serbest piyasaya aykırı!!! Devlet resmen zararına para dağıtıyor.
Tabi bu evi alırken 0 konutlardan bence uzak durmak lazım, onların fiyatlaması bence hala sağlıklı değil, 10-15 yaşında piyasası oturmuş 2. el konutları almak daha mantıklı olacaktır. Dolar bazında fiyatlar ankara için konuşursak dibin de dibinde.
Neyse bi senaryo ele alalım. 750 bin liralık bir konut alacaksınız, 250 bin lirasını peşin verip 500k kredi çekecekseniz 15yıllığına. Aynı konutu kiralamanın bedeli 2500 lira olarak varsayıyorum. Ha bir de şu gerçek var, 3 yıl önce bu konut dolar bazında 250 bin dolara satılıyordu, şu an 130-135'den el değiştiriyor, bu rakamlar hayali değil gerçektir.
Neyse efendim, 500 bin liralık kredi için aylık geri ödeyeceğiniz tutar her ay 5962tl
15 yıl sonra bankaya toplam 1.073.000 tl ödeme yapacaksınız
Cebinizden peşin olarak 250 bin lira çıktı, onu unutmayalım, toplam maliyetiniz 1.32 milyon tl olacak.
Evet göze çok pahalı gelebilir bu, ama aslında bedava, Türkiye gibi enflasyon canavarı ülkede yaşadığınızı unutmayın asla.
Bu 750 bin liraya alınan konut her sene %10 değer kazansa, ki burası Türkiye, %10 muhafazakar bir rakam. Kazanır. 15 yıl sonra konutunuzun değeri.
Ek 23803
3 .340 milyon tl!
Her sene %15 değer kazanırsa
Ek 23804
7 milyon tl oluyor.
Ha unutmayalım, taksit sayısı sabit kaldığı için enflasyon canavarı yüzünden ilerde 6000tl çok komik bir rakam olacak. Muhtemelen 5 sene sonra şimdi 2000-3000tl ye satılan en dandik çin malı telefonlar 6000tl ye satılacak, iphone 20 bin lira olacak. Nusrette 4 kişilik bir ziyafet 3000tl olacak, gibi gibi.
Neyse bu konut sizin oturacağınız konut olduğunu varsayıyorum, 2500tl kirası var. Yani aslında 3500tl cebinizden çıkıyor bu eve sahip olmak için, 6000tl değil. Hesabınızı ona göre yapın. 5 yıl sonra asgari ücretin 4000-5000tl olacağını da unutmayın.
Selamlar.
.