google.com.tr ve youtube.com
Printable View
kızmayın ama daha önce dediğim gibi bu hala bir soru işareti bende malesef. iyi hatırlattınız, şu benim bitirme tezini eurobond üzerine yapan ve böyle olmadığını iddialı şekilde savunan şube müdürü araştıracaktı bunda bir değişiklik olmuş mu diye güya. unuttum.. arayayıp sorayım bir..
7.46 vade sonu bileşik faiz. Eurobondları karşılaştırırken bakacağınız rakam budur.
2030 vadeli eurobondda 100 dolar değerinde eurobond için altı ayda bir 5.94 dolar yani yılda iki kereden toplam 11.95 dolar faiz alırsınız. Ancak şu anda 100 dolarlık eurobondu almak için de 138.5 dolar ödemeniz gerekir. Vade sonunda alacağınız kuponlara ek olarak 100 dolar da eurobond anaparayı alacaksınız. Aldığınız yüksek faizlerle anapara kaybını kapatınca yani toplam bileşik hesabını yapınca yatıracağınız 100 dolar için faizi %7.46'ya gelmiş oluyor.
Kupon ödemeleri sabit ama piyasa şartlarına göre eurobond fiyatı değişiyor, mesela bu eurobondun fiyatı 138 dolardan 100 dolara düşerse ve alırsanız yıllık %12 faizi cebe atarsınız, ya da fiyatı yükselirse bileşik getirisi düşmüş olur.
Bu arada ben bu eurobondu çok beğenmiştim kupon ödemesi yüksek diye ama iş bankasında da ziraatte de yoktu, alamadım. Başak böyle yüksek ödemeli yok.
Neden kızayım. Benim yazma seklimden öyle zannediyorsunuz herhalde. Sadece öyle olmadığına eminim. Hem size hem de diğer tüm arkadaşlara bir sey sorayim? Siz bankacılarınıza sorun bizi aydınlatın. Bankalarin size tavsiye ettigi 3-6 aylık banka bonoları var ya TL olanları kastediyorum. Bunlar iskontolu bono mu diye sorar misiniz? Eğer iskontolu bono ise, yani 100'den itfa olacak bonoyu 90'dan size satıyorlarsa(kuponsuz bono) ve şube müdürü arkadaşınız da haklı ise bu iskontolu bonolarda stopaj olmaması gerekir çünkü kupon yok. Herkes tanıdığı MT'ye sorsun burada açıklasın, öğrenmiş olalım.
Diğer taraftan önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bu vergi uygulaması başka ülkeden alınma bence.
Abd'de nasıl oldugu burada yazıyor:
https://www.investopedia.com/article...asis-bonds.asp
Buna göre de itfa gelirinin vergisi alınıyor. Primli alınan da vergiden düşülüyor.
Bütün bu bilgiler olmasaydı da sadece piyasaya bakarak o verginin alındığı sonucuna varabilirdik, çünkü alınmıyorsa hiç kimse kuponlu bono ihraç etmezdi. Hepsi iskontolu bono ihraç ederdi ve hiç kimse bir kuruş vergi ödemezdi. Oysa bir tane bile iskontolu ya da kuponsuz Eurobond yok piyasada.
Eurobond konusunda Google de ve YouTube daki bilgiler çok sınırlı.bu forumdan yaklaşık 20-30 sayfaya yakın okudum ama yinede bazı konularda insanın aklına bazı sorular geliyor o nedenle öğrenmek isteyen kimselere daha tecrübeli arkadaşların biraz daha sabırlı olunmasını rica ediyorum.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
YKB borçlanması konusunda KAP'a yapılan açıklama:
"08.01.2019 tarihli açıklamada belirtilen talep toplama süreci tamamlanmış olup, bu kapsamda yurtdışında 650 milyon ABD Doları nominal tutarında, BDDKâ€â•nın Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmeliğiâ€â•nin “İlâve Ana Sermaye†başlıklı 7â€â•inci maddesinde belirtilen nitelikleri haiz, vadesi olmayan, BDDK onayına bağlı olarak ihraçtan sonraki her beş yılda bir erken itfa edilebilir nitelikte, ilk beş yıl için yıllık %13,875 getiri oranına sahip ve 6 ayda bir kupon ödemeli, çekirdek sermaye yeterliliği oranının %5,125â€â•in altına düşmesi halinde geçici değer azaltmaya konu edilebilecek, İlâve Ana Sermayeye Dâhil Edilebilir Borçlanma Aracı (AT1) ihraç edilmesi planlanmaktadır.
İhraç edilecek AT1â€â•in toplam 400 milyon ABD Doları tutarındaki kısmının Bankamız nihai ana ortaklarından Koç Holding A.Ş. ve Unicredit S.p.A tarafından eşit tutarlarda alınması ve alınan bu tutarlar için 180 gün boyunca satmama taahhüdü verilmesi öngörülmektedir."
Bu durumda piyasada işlem görecektir bu kağıt, çünkü 250 milyon $'lık kısmını kendileri almıyor ve aldıklarını da 6 ay sonra satabiliyorlar. Tabii Türkiyeden alma imkanı olur mu orası şüpheli.
Diğer bir konu sermaye yeterlilik oranı düşerse bononun değerini düşürebiliyorlar, ne kadar bilmiyorum ama yüksek faize bakarken bunu da dikkate alın.
Bizim sermaye yeterliliğimiz düştü 100 değerindeki bonolarınız 80 ediyor (rakamları afaki söylüyorum) diyebilirler.
Avrupada bireylerin alması yasakmış:
https://www.euromoney.com/article/b1...ou-should-know
Yatırım tavsiyesi değildir.
Yani bu ürünün her altı ayda bir 5.90 yılda 11,5 civarında getirisi oluyor.ama bu eurobond 100 dolar değil 138 dolardan alınacağı İçin getirisi 7.46 ya iniyor.ben garantiye sorduğumda bu eurobond vardı.varsa almamı önerirmisiniz.
yahu sn epicurist arkadaşım falan değil. şubede yüklü param olmasa sokakta tanımaz beni :) netekim ben de bir kişinin lafından yola çıkmıyorum. rica ederim. daha önce bu yönde birkaç yazı okuduğumdan bu konudaki şüphem. muhtemelen siz haklısınız ama benimki emin olma çabası.
bence'leri birlikte netleştirelim diye.
siz ve sürekli bu işi yapan mt niz bu kadar emin olduğunuza göre sizin elinizde patlamayacağı kesin:) bu kadar tecrübenizle aksini iddia etmek için yeterli bilgim henüz yok dediğim gibi. olursa paylaşırım. svg.
http://www.gib.gov.tr/node/91093*********************
Eurobondların döviz cinsinden ihraç edilmesi nedeniyle, bu kıymetlerin itfası sırasında oluşan değer artışları irat sayılmadığı gibi, elde edilen gelirlere indirim oranı uygulaması da söz konusu değildir. Bu uygulamada Eurobondların ihraç tarihinin herhangi bir önemi bulunmamaktadır." açıklamaları yer almaktadır.
http://www.fortuneturkey.com/yazarla...ndirilmesi-101
Konuya dair detaylı düzenleme 258 no’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yapılmıştır. Tebliğ uyarınca, eurobondların vadesini bekleyip itfa geliri elde eden tam mükellef gerçek kişilerin vergi matrahı hesaplanırken, alım ile vade tarihi arasında doğan kur farkları vergilendirilmiyor.
https://kpmgvergi.com/Blog/Pages/Ful...px?article=872
Vergilendirmede öncelikli olarak Eurobond getirileri döviz cinsinden gerçekleştiği için vergi matrahının tespitinde alım ve satım tarihlerindeki kurların tespit edilerek TL'ye çevrilmesi gerekiyor. Bir bakıma kur farkları da vergilendirilerek alım satım matrahınızın içerisinde bulunuyor. Bu konudaki tek istisna Eurobond'un itfasında söz konusu. İtfa sırasında oluşan kur farkı vergi matrahına dahil edilmemektedir.
anladığım..
ilk link... alım satım farkından oluşacak karın hiçbir şekilde vergilendirilmeyeceğini söylüyor..
diğer ikisine göre ise itfada alım satım arası fiyat farkı vergilendiriliyor. ancak kur farkından doğan kar vergilendirilmiyor.
yani şöylemi oluyor mesela 100 usd eurobond vade sonunda 130 usd olduysa aradaki fark vergilendiriliyor.ama kur farkından doğan kazanç vergilendiriliyor.zaten kur yükseldikçe ve cds oranları artığı içim eurobond değeri düşüyor dolayısı ile eurobond değeri düştüğü için vergi ödemiyormuyuz.çok karışık oldu umarım anlatabilmişimdir kusura bakayın.
Öncelikle Eurobond (ya da, yurtdışında çıkarılmış olması kaydıyla Altın bonosu, farketmiyor) ile ilgili 2 tür vergi var:
1-) Menkul Sermaye İradı vergisi; Eurobondun faizi ya da altın için aldığınız faiz
2-) Değer Artış Kazancı vergisi; Eurobondun döviz veya emtia cinsi neyse onun fiyatındaki artış, doların değer kazanımı ya da altın fiyatındaki artış
İtfaya kadar beklerseniz sadece 1'i, alım-satım yaparsanız hem biri, hem 2'yi ödüyorsunuz.
Şimdi siz verdiğiniz yazılara tek tek bakalım.
"Eurobondların döviz cinsinden ihraç edilmesi nedeniyle, bu kıymetlerin itfası sırasında oluşan değer artışları irat sayılmadığı gibi, elde edilen gelirlere indirim oranı uygulaması da söz konusu değildir. Bu uygulamada Eurobondların ihraç tarihinin herhangi bir önemi bulunmamaktadır." açıklamaları yer almaktadır."
Burada ne diyor (altını çizdim) itfada sırasında oluşan değer artışları irat sayılmaz diyor. Yani yukarıda yazdığım gibi sadece 1 numaralı vergiyi ödersiniz diyor. Sizin müdür, benim MT ve bilimum itfa geliri vergiye tabi değil diyenlerin dayanağı bu. Bu da yanlış anlamadan kaynaklanıyor. Metin de "irat sayılmaz" yazısını gören "oh, ne güzel vergisi yokmuş" diyor. Evet değer artışı vergisi yok ama menkul sermaye iradı vergisi var.
Bunu nereden anlıyoruz:
1-) Paylaştığınız 2. linkin 5. paragrafı:
"Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse, vade gününde itfa geliri elde eden kişi kur farkı için vergi vermezken, aynı mükellef vadeyi beklemeyip itfadan bir gün önce elden çıkardığında kur farkı için vergi vermek durumunda kalıyor. Bu farklılık itfa gelirinin "menkul sermaye iradı", elden çıkarma kazancının "değer artış kazancı" olarak tanımlanmasından kaynaklanmaktadır ki doğaları gereği her iki gelir türü de vergi kanunları açısından farklı düzenlemelere tabi tutulmaktadır."
Gördüğünüz üzere itfa gelirinin (faiz gibi) menkul sermaye iradı olduğunu açıkça yazıyor.
2-) Eğer itfa geliri vergiye tabi olmasaydı, paylaştığınız ilk paragraftaki "bu kıymetlerin itfası sırasında oluşan değer artışları irat sayılmadığı gibi" yazısı şöyle olurdu: "bu kıymetlerin itfası sırasında oluşan her türlü kazanç ve gelir irat sayılmadığı gibi". Gördüğünüz üzere sadece değer artışlarının irat olmadığını belirtiyor(yani 2 vergi arasında ayırım yapıyor) eğer itfa geliri de vergiye tabi değilse böyle bir belirtme yapmaya ne gerek var. Tüm gelir ve kazançlar diye yazarsın iş biter.
Çok kötü yazıldığı için yanlış anlamışsınız. İlk paylaştığınız linkteki özelgenin son paragrafı:
"Buna göre, Eurobondlardan elde edilen faiz gelirleriniz ile ilgili olarak herhangi bir istisna uygulanması söz konusu olmayıp, ilgili yılda elde ettiğiniz değer artışı kazancınızla birlikte 23.000. TL'lik beyan haddi aşıldığından Eurobond faiz gelirinizin de yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir."
Altını çizdiğim yerde belirtilen kazanç, alım-satım kazancı onunla birlikte dediğine göre, onun da vergisini veriyorsunuz demektir.
İtfayı beklerseniz alım-satım ile ilginiz yok, sadece menkul sermaye iradını ödemeniz yeterli.
satın epicurist itfa,irad gibi çok hakim olmadığım kelimeler kullanmışsınız.eurobond alındıktan sonra diyelimki 10 yıllık alındı. 10 yılın sonuna kadar beklenirse satılımazsa aldığımız eurobond ana para için herhangi bir vergi ödemiyormuyuz yoksa 100 usd lik alınan eurobond 10 yıl sonunda 130usd oldu ise aradaki farkın vergisini ödüyor,100usd alınan eurobond satarken değeri 90 usd ye düştü ise fiyatı düştüğü için herhangi bir vergi ödemiyormuyuz.ama 10yıl dolmadan satarsak alımsatım esnasında alınan eurobondun değeri arttı ise artan oran kadar vergimi ödüyoruz.ana paradan altı ayda bir alınan kupon ödemeleri ise yıllık 40 bin tl yi geçmiyorsa vergi ödemiyormuyuz.doğrumu anladık acaba.
Sn maranga, kelimeler mevzuattan çıkma, kavramları belirtmek için zorunlu olarak kullanıyorum.
İtfa: Vade günü , sizin almak istediğiniz Eurobond için 10 yıl
İrat : Gelir, yukarıda irat sayılmaz diye yazarken şunu demek istiyor: gelirdir ama vergiye tabi değildir.
Aldığınız herhangi bir Eurobond vade tarihinde sadece 100 olabilir 130 ya da 70 olmaz.
130 dan almış iseniz vade tarihinde elinize geçecek 100 olduğu için 30'u vergiden düşersiniz.
70 den almış iseniz vade tarihinde elinize geçecek 100 olduğu için 30'un vergisini verirsiniz.
Alım satım yaptıysanız verginin kabaca hesabı : sattığınız günkü (fiyat X adet X kur) - aldığınız günkü (fiyat X adet X kur) = vergi matrahı
İncesi nasıl derseniz : Kirli, temiz fiyat farkını da dahil etmeniz gerekir
Bir de arada kupon almışsanız onun vergisini verirsiniz.
Alım-satım yoksa, kupon ödemeleri de 40.000TL'yi geçmiyorsa vergi ödemezsiniz
BLOOMBERG HT'den alıntı ;
Hazine: 10 yıl vadeli eurobond ihracında getiri yüzde 7.68Hazine: 10 yıl vadeli eurobond ihracında getiri yüzde 7.68 Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasına göre 2023 vadeli eurobond ihracında getiri yüzde 7.68 olarak gerçekleşti 10 Ocak 2019 Perşembe, 14:22 Güncelleme: 10 Ocak 2019 Perşembe, 14:41
Hazine ve Maliye Bakanlığı, finansman programı çerçevesinde Çarşamba günü açıkladığı 2 milyar dolarlık eurobond ihracına ilişkin açıklama yayınlandı.
Açıklamada eurobond ihracında satış tutarı 2 milyar dolar olurken, iki katından fazla talep geldiği belirtildi.
Hazine'nin açıklamasına göre 2023 vadeli dolar cinsinden tahvil ihracında getiri oranı yüzde 7.5 (UST + 497 bp), kupon oranı yüzde 7.625 olarak gerçekleşti.
İhraçla ile basın duyurusunun metni şu şekilde:
2019 yılı dış finansman programı çerçevesinde Dolar cinsinden Nisan 2029 vadeli bir tahvil ihracı için 9 Ocak 2019 tarihinde Citigroup, Deutsche Bank ve JP Morgan’a yetki verilmişti. Söz konusu ihraç aynı gün sonuçlanmış ve ihraç miktarı 2 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. İhraç tutarı 16 Ocak 2019 tarihinde hesaplarımıza girecektir.
Tahvile toplamda 200’den fazla yatırımcı, ihraç tutarının 2 katından fazla talep göstermiştir. Tahvilin %40’ı ABD, %27’si Türkiye, %20’si İngiltere, %8’i diğer Avrupa ülkeleri ve %5’i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satılmıştır. 26 Nisan 2029 vadeli tahvilin kupon oranı %7,625, yatırımcıya getirisi ise %7,68 olmuştur. Söz konusu Dolar tahvili ihraç tutarının tamamı Avro cinsi yükümlülüğe dönüştürülmüştür. Gerçekleştirilen takas işlemi sonucu borçlanma işleminin nihai Avro maliyeti %4,965 olmuştur.
Bu tahvil ihracıyla birlikte 2019 yılında uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihracı yoluyla 8 milyar dolar tutarına kadar gerçekleştirilmesi planlanan dış finansman programının 2 milyar dolarlık kısmı tamamlanmıştır.
bu yeni piyasaya sürülen erurobondan biz nereden %kaçla alabiliriz.
80k dolar 100k dolara cıktı ise..aradaki fark o günün güncel kuruna göre hesaplanıp vergilendiriliyor..
20k dolar * 2025 yılı mart ayındaki kur = Vergilendiricek Alım Satım Kazancı
Bu yukarda acıkladıgım itfa tarihinde oluşan vergilendirme...Itfa tarihinden önce elden cıkarırsanız o zaman karışık bi üfe tüfeli döviz kurunu alım tarihi satım tarihine göre farklı bi hesaplama yapılıyor..
Dün konusu açıldı diye şöyle bir tablo hazırladım. Kimler hangi durumda TR'ye vergi verir diye. İhtiyaç var mı bilmiyorum ama buyurun.
https://resmim.net/f/ldZu5D.png
Şimdiden emin misin sorusunu cevaplayayım. Değilim. :) Bilen varsa söylesin düzeltip tekrar yayınlarım.
Eurobond yurtdışında ihraç edildiği için gelir yurtdışı geliri oluyor.
ICBC TURKEY PORTFÖY SERBEST DÖVİZ (EUROBOND) FONU
http://www.icbcportfoy.com.tr/tr/yat...-Fon/121/345/0
Yatırım profili : Nitelikli yatırımcılardır. (Birikimleri 1 mio TL ve üzeri)
- Asgari giriş tutarı: 50.000 USD veya eşdeğer TL tutarıdır.
- Asgari artış veya satım tutarı: 1 USD veya eşdeğer TL tutarıdır.
- Pay alım-satım talepleri her ayın 15'i ve her ayın son iş günü (tatil günlerine denk gelen günlerde bir sonraki iş günlerinde) saat 13:30 dan önce girilebilecektir. Saat 13:30 sonrası girilen talepler bir sonraki alım-satım gününde yerine getirilecektir. Pay alım talepleri T+1 günü, pay satım talepleri T+3 günü yerine getirilir.
- Fona giriş-çıkış cezası uygulanmayacaktır.
- Tavsiye edilen asgari yatırım süresi 6 aydır.
- Fiyatı hem TL cinsinden (A grubu), hem USD cinsinden açıklanacaktır (B grubu)
- İsteyen yatırımcı USD cinsinden, isteyen yatırımcı TL cinsinden pay alım satımı yapabilecektir.
Fon Yönetim Ücreti: %1 (Yıllık)
sn epicurist öncelikle detaylı açıklamalarınız için teşekkürler. dedim ya muhtemelen siz haklısınız. bu açıklamalardan da çıkan öyle gibi sanki büyük ihtimal:))
bu durumda şöyle mi oluyor?
case1) dolar 5 tl iken 100 usd fiyatlı eurobond aldım 200k dolarlık (=1milyon tl). vade sonuna kadar tuttum. yıl 2025 oldu, dolar oldu 25 tl. itfada benim 200k dolarlık eurobondların karşılığı oldu 5 milyon tl.. ama anaparada dolar bazında bir karım yok. itfada ödeyeceğim vergi sıfır. (kupon getirisi vergisi hariç)
case2) dolar 5 tl iken 90 tl fiyatla aldım 180k dolarlık eurobond (=900bin tl). vade sonunda dolar oldu 25 tl. itfada 200k dolar olarak döndü param. karşılığı 5 milyon tl. anaparada 200-180= 20k dolar karım var. itfada 20k x 25= 500 tl nin vergisini öderim (kupon getirisi vergisi hariç)
doğru mudur?
teşekkürler. siz anlamışsınız gerçi ama kafa karışıklığı yaratmasın. case2 de birim hatası düzeltme:
case2) dolar 5 tl iken 90 usd fiyatla aldım 180k dolarlık eurobond (=900bin tl). vade sonunda dolar oldu 25 tl. itfada 200k dolar olarak döndü param. karşılığı 5 milyon tl. anaparada 200-180= 20k dolar karım var. itfada 20k x 25= 500k tl nin vergisini öderim (kupon getirisi vergisi hariç)
Pekiyi, soru? Ağustos, Eylül, Ekim'de yüksek miktarda iskontolu Eurobond almış olsaydınız şu an önünüze gelen fırsat nedir? Buna cevap verdiğiniz an Eurobond vergisi ile ilgili öğreneceğiniz bir şey kalmamış demektir.
Öğretmen gibi görünmek istemem sadece uygun bulursanız.
Saygılar.
:) hocam.. direkt cevabı alsak:) nedir bahsettiğiniz fırsat?
Dolar 5tl iken 100 usd lik eurobond aldığımızda 5000 tl ödediğimizde.daha sonra beş yıl itfa sonuna kadar beklediğimizde dolar 25 tl olduysa,aldığımız eurobond 90 usd ye düştüyse.itfa sonunda 22500 tl mi yoksa 25000 tlmi alıyoruz
Eğer kupon ödemeleri yıılık 40 bin tl yi geçerse diyelimlikki 20 bin tl vergi ödememiz çıktı yıllık.bu ödeyeceğimiz verginin ne kadararını çocukların eğitim giderlerini ve sağlık harcamalarımızı düşebiliyoruz
Sn. Epicurist, güzel soru.
o tarihlerde 6.6civarı yüksek dolar kuru ile 76nominal fiyattan aldığımız bir eurobond var ise ve 200bin lot almış isek maliyetimiz : 6.6x2000x76= yaklaşık 1milyonTL dir. Bugün aynı eurobondun nominal fiyatının 92 ye yükseldiğini var sayarsak 92x2000x5.5= yine yaklaşık 1 milyon çıkar. (Tabi tam hesap yapılır) Eğer TL bazında kar yoksa satılıp vergisiz bir sekilde dolar arttırılmış olur.
Kısaca sizin 152000 dolarınızı 2-3 ay içerisinde 184000 dolar olmuş, karınızı cebinize koyarsınız.
ikinci senorya ise uzun vadeli düşünmek olur; doların 6.6 olduğu dönemde %15 Yield (Itfa beklendiğinde yıllık ortalama getiri) ile alınmış dolar bazında eurobond yatırımı dunya standartlarında sıradışıdır diye düşünülüp, itfa ya kadar beklenebilir.
Bu arada 1. senaryo uygulanıp, tekrar benzer bir fırsat çıkarsa tekrar ucuzdan eurobonda girme hedefi de düşünülebilir.
Sizin yorumunuz nedir?