Aksam eve döndüğümde bu konuyu farklı örneklerle göstererek anlatayım daha iyi olacaktır.
Yani ne olunca hisse ne olmuş dolayısıyla hangi strateji ile satmaliyiz geçmiş örneklerle beraber bakalim.
Sizlerin de bu konuda fikrine ihtiyacım var
Printable View
Aksam eve döndüğümde bu konuyu farklı örneklerle göstererek anlatayım daha iyi olacaktır.
Yani ne olunca hisse ne olmuş dolayısıyla hangi strateji ile satmaliyiz geçmiş örneklerle beraber bakalim.
Sizlerin de bu konuda fikrine ihtiyacım var
Öncelikle şu altın kuralı bilmeliyiz.
Zararı kısa kes Kar'a otur.
burda zararı kısa kesmekten kastı stoploss olmak kar'da oturdan kastetiği ise karda isen trend bozuluncaya kadar devam et demektir. Kar ALma YOK!!!!!!!
bu kural neredeyse butun kıtaplarda bu sekılde geçmektedir. Ama biz Sorgulayan ınsanlar oldugumuz ıcın her kitapta geçene hemen balıklama atlamıyoruz :D
tecrübe ediyoruz ogrenıyoruz mantıklı olanı yapıyoruz. Benim kendi edindiğim tecrübelere göre kar da oturmak dogru arkadaslar (bana göre) hedef fiyat diye birşey koyulması taraftarı degılım cunku cogu zaman o hedef fıyat ya görülmez yada delınır.
Dolayısıyla pskiolojik olarak o seviyeyi bekler durur ve stop olmazsınız aynı sekılde orası delınınce de pskolojık bır yıkıntı olusur.
Ayrıca; hedef fiyatın ne olacagı hıcbırzman bılınemez. CUnku borsa fıyatlama yaparken bir sonrakı bılancoyu su ankı karı ılerde yapacagı yatırımları haberlerı herşeyi fiyatlamaya calısır hangi haberi nasıl fıyatlarıda bır bılınmezlık dolayısıyla hedef fıyat bıcılmesını dogru bulmamaktayım trend bıterse satarsın bitinceye kadar alabildiğini alırsın.
bu acıklamadan sonra geçelim hisseyi nasıl satabiliriz. bir kaç örnekle ınceleyelım.
düşen veya yükselişini durdurmus hisselerde olan resmı gordukten sonra sizde hak vereceksinizdir bana.
Resimde göreceklerimiz neler kabaca
Arkadaşlar benim tecrübelerim söyle diyor.
bir hisse senedinin bilanco karları artarak devam ediyorken, karlar yataya sarmaya baslarsa hisselerde genelde yukarı potansıyel bitiyor. Eğer dönemlik bir yavaslama yoksa ilerleyen bılancolarda karlar kendını aşağı bukuyor.
Şirket artık düşen karlar yayınlamaya baslıyor.
Sizlere kanıtta lazım göstereyım.
bunu piyasa carpanları menusunden gostermek daha dogru olacaktır.
mavi sutun piyasa degeri yani hisse fiyatını temsıl edıyor bunu ogrendınız artık
turuncu ve eflatun yada pembe diyelim efk ve Net karı temsıl edıyor.
NOT: aman ha karıstırmayın piyasa çarpanları menusundekı mavi sutun piyasa degeri iken satış ve karlılık menusundekı mavi sutunlar ciroyu temsil ediyordu resımler aynı oldugu için kafanız cirolara gitmesin.
aşağıda grafikte 4 tane hisse senedi seçtim farklı ornekler olması acısından.
UYARI! cimentoların hepsi akcnsa benzeri buraya ve eskı topıgıne cımento sektorunde sıkıntı oldugunu soylemıstım.
cunku karlar ı yataya sarmıstı karlar aşağı düşmeye baslaması bu senın 2. çeyregğınde basladı herkes daha 2. ve 3. çeyrekte çimentoların sıkıntı yasadıgından bahsetmeye basladı. fakat ben bundan cok oncesınde çimentoların sıkıntılı olacagını yazmıştım. Bunu ovunmek ıcın degılde nasıl gördüğümü anlatmak ıcın yazıyorum. İşte bu ongoruyu karların yataya sardıgını gorunce soyledım.
Şimdi piyasa degeri sutununu (mavi renk) size bıraktım hisse fiyatının o donem bılancosu geldıgınde nerede oldugu gorulmekte yıldız koydugum yerler pıyasa degerınin en yüksege cıktıgı bolgeyı gostermekte.
SARI YUVARLAĞA CEVIRDIM DONEMLER KARLARIN YATAYA SARDIGI YER
KIRMIZI YUVARLAKLAR KARLARIN DÜŞTÜĞÜ DÖNEMLERI GOSTERDIM.
YEŞİL YUVARLAK KARLARIN YÜKSELDİĞİ BÖLGELER.
SİZİN GÖRMENIZI ISTEDIGIM NOKTA SARI KIRMIZI VE YEŞİL BÖLGELERDEKI KAR EĞRİLERİYLE PİYASA DEGERİ İLİŞKİSİNE BAKMANIZ.
MESELA ORNEK OLSUN DIYE EGEENI YORUMLAYAYIM.
KARLAR ARTMIS PIYASA DEGERI ARTMIS SORUN YOK SONRA KARLAR 2 dönem YATAYA SARMIS HISSE FIYATI YÜKSELEMEMİŞ ORADA KALMIS 2 DÖNEM BOYUNCA SONRA KARLAR DÜŞMEYE BASLAMIS DAHA SONRA TEKRAR KARLAR YATAYA SARAR YADA KISMEN DÜZELİR GIBI OLMUS EN SON CEYREKTEDE KARLAR DÜZELMİŞ.
BU DOGRULTUDA PIYASA DEGERIDE TIPKI BU KARLARIN HAREKETIYLE BENZER/AYNI SEKILDE DÜŞÜP CIKMIS
https://i.hizliresim.com/Eyb4a9.png
dolayısıyla yukarıdaki grafikten cıkarttıgımız anlam nedir eğer karlar yataya sarmış veya aşağı bükülmüşse o hisseden umudumuzu kesmeye baslayabiliriz.
özellikle trafik ısıkları sekılınde renklendırdım kırmızı dur yani sat sarı hazır ol neye satmaya veya almaya hazır ol yeşil ise alabilirsin anlamına gelsin.
O halde TOPARLAYALIM:
ALIM YAPARKEN
YEŞİL RENKTE - KARLARI ARTAN HİSSELER YATIRIM YAPILABİLİR LİSTEMİZE GİRİP DİĞER HİSSELERLE KARSILASTIRILDIKTAN SONRA VE UCUZ PAHALI ANALİZİ SONRASI ALIM YAPMAYI DÜŞÜNEBİLİRİZ.
SARI RENKTE - KARLARI YATAYA SARMIS HİSSELER YATIRIM YAPILAMAZ SEVIYEDE ANCAK GELECEK ÇEYREKTE KONTROL ETMEYI UNUTMA LİSTESİNDE YER ALIR
KIRMIZI RENKTE - KARLARI DÜŞÜŞE GEÇMİŞ HİSSELER UZAK DUR ASLA YATIRIM YAPMA BIR SONRAKI CEYREKLERDE TEKRAR KONTROL ET KISTESINDE YER ALIR.
-KARLARdan hangisi daha önemli aslen ikiside önemli yani net karda esas faaliyet karıda önemli lakin efk net kara göre biraz daha önem arz eder. CUnku esas yaptıgı işten elde edilen karı temsil eder net kar artısı genelde güvensizdir geçici karlardır cunku net kar duran veya dönen varlık satısıyla da artabilir veya diğer faaliyet dışı gelirler net karı arttırır. Dolayısıyla faaliyet dışı kar artışları geçicidir. bize kalıcı ve sürdürülebilir kar lazım. Buda EFK(esas faaliyet karı) ile gerçekleşir.
-EFK YÜKSELİR AMA NET KAR DDÜŞERse nisbeten iyi diyebiliriz ancak net karın sonrakı çeyreklerde düzelmesini bekleyebiliriz. burada risk devreye girer EFK yükseliyor net karda ilerde düzelir diyerek girebilirsiniz ama fazlaca risk almış olursunuz. SADECE NET KAR ARTISI EFK DUSUSU ISE BIR ANLAM IFADE ETMEZ GECICI BIR KARDIR.
-EN saglıklısı ikisininde artıyor olmasıdır. buradakı artısın ıkısındede aynı olmasını beklemeyın 2 sıde yukarı farklı derecelerde eğilimli olabilir bu sorun teskıl etmez. ONEMLI OLAN YUKARI YONDE HAREKET EDIYOR OLMASI.
GELELİM SATIŞ ZAMANINA
Hissemizi belirledik ve aldık diyelim. Mal elimizde bir sonrakı çeyreklerde yine artarak geldi tutmaya devam ediyoruz.
Peki 4 çeyrek sonra yeni gelen bilancoda kaydırılmıs karların yatay geldiğini gördük. ne ypamalıyız satmalı mı ?
HAYIR!!!!!!!!!! burada biraz işin içine teknik analiz girmek zorunda isteyen satadabilir ancak teknikle takip ederseniz makimum getiri saglarsınız. PEKİ NASIL ?
Örnegın satmak yerine teknik trendın bozulmasını beklemeye karar verdik. bir adet hareketlı ortalama ile. Takip edebiliriz. aşağıda egeenın grafiğinin içine sokulmuş hacmide hesaba katan bir hareketlı ortalama var.
KIRMIZI CIZGI ALTINDA SATIYOR USTUNDE ALIYOR. BİLANCODAKI YILDIZLI BOLGEYI GRAFİĞEDE KOYDUM.
iyi bir seviyeden satışa geçmiş gördüğünüz gibi. yıldızlı bölgenin devamında
ÖZETLERSEK.
KARLAR YATAYA SARARSA TEKNIK ANALİZLE SAT SINYALI ALDIGIMIZDA SATACAGIZ VE YENI HISSEMIZE BAKACAGIZ.
KARLAR DİREK YUKARI EGILIMDE GIDERKEN BIRANDA DÜŞÜŞE GEÇERSE ERTESI GUN HISSEYI SATIYORUZ TEKNIGE BAKMADAN.
Ben bir hareketlı ortalamayla takıp edılmesı taraftarıyım hem dısıplını saglar hemde cızgı cekcem dıye ugrasmazsınız herkes yapabılır.
SİZE DANISMAK ISTEDIGIM NOKTA SU:
Sizce hisseyi bilancoya gore seçtikten sonra bilanco ıyı olmasına rağmen
A- teknık göstergemiz (hareketlı ortalamamız) sat verirse satmalı al verırse tekrar almalımıyız ?
B- Teknik gösterge devre dışı kalmalı bilanco yataya sardıgında devereye alarak sat vermesını beklemeliyiz ?
Ben B şıkkı tarafındayım cunku A seçeneğini devreye sokarsak riskimiz düşer belirli bir stop seviyemiz olmuş olur. ANcak bu durum cok sık al sat yapmamıza sebep oladabılır.
B sıkkını baz alırsak boş yere al sat yapmaktan kurtuluruz ama rıskte almıs oluruz stop sevıyemız olmayacagı ıcın sectıgım hısse gitmezse veya endeks göçerse mal elımızde kalır cok zarar yazarız.
bu sıklar arasında kaldım bırı fazla rısk aldırıyor bırı fazla ıslem yaptırıyor
Gerçi aşağıdakı resme bakarsak egeen kar artısı 2014 te basladı A secenegını devreye sokarak bu hısseyı alsaydık.
2015 sonunda karlar yataya sarmıstı zaten yanı yatırım yapılamaz sevıyeye düşmüştü. TOPLAMDA 7 kere al sat yaptırmıs aşağı yukarı 2 senede gayet makulda gorunuyor işlem sayısı.
https://i.hizliresim.com/POpbyb.png
emekler için teşekkürler..
üstad ellerine,emeğine sağlık...bu bilgiler hazine değerinde,ve üstadlığı kendinden menkul kimseler bunları kurs adı altında dünya paralara satarken,siz menfaat beklemeden bizlerle paylaştınız.Allah razı olsun..
teknik kısmında belki faydanıza olabilecek kendimin de kullandığı yöntemi aktarmak isterim.belki de bilginiz vardır zaten.
tek hareketli ortalamaya göre nispeten daha az al sat sinyali üretir.ve sizin mantığınıza göre karda otur rolünü iyi oynar.handikapı ki birçok moving average nin ortak problemi olan geç sinyal üretmesidir.
3 lü hareketli ortalama...5-10-21 günlük ema...verdiğiniz egeen den yola çıkarak onun grafiğini paylaşıyorum.
http://666kb.com/i/dmulouwa7mkvre3s4.png
mantık basit ve ben hep basit olanı sevdim;
5(pempe) 10 (mavi) nin üstünde ve mavi de 21 (yeşil ) in üstündeyse alım,tersinde satım
periyotlarla oynanabilir,böylelikle hatalı sinyaller filtrelenmiş olur.ama bu sefer de yükseliş trenine biraz geç binilir..
bu arada sorunuza gelirsek şahsi fikrim c :oleyo:
aldığımız hisseyi bilançoya göre aldıysak bence yine bilançoya göre satmalıyız,tekniği karıştımamak lazım...yani bu şuna benziyor;
yağmur yağınca garan aldım,radyoda sevdiğim şarkı çıktı sattım...
hayır
garan ı yağmur yağdığında aldıysam yine yağmur durduğunda satmalıyım...karar değişkenim sabit olmalı,bilançoysa bilanço,teknik analiz ise teknik analiz...
abiyane olur ama şu olaya da benziyor;forumda hep hisse soran tipler var ya hani;abi bu nolur şu nolur diye
hocam bu soruları sana hisseyi kim aldırdıysa ona soracaksın.ali veli sana xyz yi aldırdı,geldin bana sordun,dedim ki bundan olmaz sat,e hisse uçtu gitti...o zaman dank eder keşke ben yine ali veli ye sorsaydım diye..
sanki bilanço olayı da böyle...güzel bilanço ardı aldık,tahtadaki oyuncu yada hakim grup bir ayı tuzağı kurdu ve bizi silkeledi (tekniğe göre) ve sonra yoluna devam etti..o zaman dank eder keşkeler ama nafile :)
bu arada erhan bey,ben mi yanlış mnatık kurdum,datalar mı hatalı?
sizin gönderdiğiniz egen rasyolarında mavi barlarda yani piyasa değeri olarak egeen en yüksek 2016/3 görünüyor ama matriks verilerine göre 2015/9
Ben hisse senetlerinde temelsiz teknik olmayacağını savunanlardanım.
Temel analiz bize hangi şirketin yukarı gitme ihtimali oldugunu söyler.
teknik ise nerede alıp nerede satacağımızı belirler.
Temel analiz bize sadece şirketlerin karlarıyla ilgili bilgileri verir. Borsa aslında şirketlerin değerlerinin biçildiği bir yerdir. yani borsada asıl olay şirketlere en doğru değeri biçmektir.
Fakat bu olay öyle bir hal almıştır ki. Şirkete biçilen değer kişilere kurumlara göre değişiklik göstermektedir. sürekli olarak bilgi akışının oldu bir platformda şirket değeride haliyle sürekli her an ve her saniye değişir. Dolayısıyla bilancoda gördüğümüz şey şirketin kasaındaki paraya göre biçilecek olan değeridir.
Fiyatlarda ise hem bilancoyu hem gelecekte yapılacak yatırımları hem ekonomiyi hem hisse ile ilgili olumlu geli,şmeleri kısacası herşeyi fiyatlarda görebiliriz. Dolayısıyla temel analizin içine girmeyen haber yeni yatırımlar ve olumlu gelişmeleri teknik analizlerle öngörebiliriz.
Temel analiz matematiktir rakamlar bellidir somuttur gerçektir. ve değerler buna göre biçilir gelecek 3 aya kadar değişiklik göstermez yatırıcıdan yatırımcıya kurumdan kuruma değişmez aynıdır görükleri şey rakamlardır herkes aynı rakamı görür.
Teknik analizde ise genellıkle soyut kavramları içerir. örnegın ortak oldugunuz şirket bir arsasını satacağını kap'a bildirmiştir. Sabit bir değer biçilemez herkes aynı değeri görmez henüz gerçekleştirilmemiştir. gerçekleştirileceği süreye göre arsanın ortalama bıcılen fıyatı değişiklik gösterir alıcı ve satıcı arasındakı pazarlık arsa fiyatını değiştirir. arsa çevresine satışa kadar geçen sürede yapılacak yeni yatırımlar arsa fiyatını etkıler. Arsa tam satılacakken vazgeçilebilir anlaşmazlık cıkabilir vesaire. Dolayısıyla bu bilgi henüz soyut bir bilgidir yani ne kadar satılacağının bilancodakı rakamlar kadar kesinatı yoktur. dolayısıyla fiyatlamalar yatırımcıların algısına göre şekil alır. Örnegın büyük sermayelı bır yatırımcı bu arsanın son anda satılmayacağını düşünüyorsa şirket değerini buna göre fiyatlamak isteyecekken küçük yatırımcı arsanın cok pahalı bır fıyattan satılacağını düşünerek buna göre değer biçebilir. Dolayısıyla gerçek bilginin hangisinin oldugu belli değildir.
Ancak bunu bilmiyor olsumuz çaresiz oldugumuz anlamına gelmez teknik analiz burada devreye girer teknık analiz hangi tarafın düşüncelerinin agır bastıgını fiyat hareketlerıyle bize gösterir. Bizde agır basan tarafın içine sokmaya calısır. Böylece bu empirik bilgiyi kazanca çevirmemize olanak saglar.
Sadece teknik analizi baz alırsak nasılsa herşeyi fiyatlar gösteriyormuş diye. Kısmen başarı sağlarız. Çünkü borsa şirketlerin gerçek değerini fiyatlar. Mevcut kar ve zararını öz sermayesini bilmediğiniz bir şirketin arsasının satılacağını duymuş ve bunun üzerine teknik analiz calısması yaparak alım satıma girmeye karar verdiğiniz de.
Şirketin temel analizi bilmediğiniz için Belkide arsa satılsa bile şirket gerçek değerinin 5 katı fazla bir fiyattan işlem görüyor olabilir. Dolayısıyla bu olumlu habere rağmen şirket yukarı yönde gitmeyebilir veya istenen biçimde gitmeyecektir. Dolayısıyla bu şirkette temelini bilmeden teknik analiz çalıştırmaya kalktıgınızda işlemlerinizin %70 büyük zararlarla kapanırken %30 cok küçük karlarla kapanır bu durumda totalde zarar ettiğiniz gibi paranın zaman ve değerinden ötürüde yani diğer fırsatları kaçırdıgınız için daha fazla zarar etmiş olursunuz.
Ayrıca borsada sadece yukarı yönde hareketlerle para kazanılabilir.
Temel analizi kötü bir hissede teknik analiz calıstıgınızda bu şirketin hisse fiyatı totalde aşağı eğimli hareket edeceğinden yukarı yöndeki cılız tepki hareketlerinde para kazanmaya calıstıgınızda cogunlukla zarar eder veya hiç para kazanamazsınız.
Şöyle düşün 1 lıradan 5 lıraya 3 senede cıkan bir hisse senedinde teknik calıstıgında mı daha cok para kazanırsın.
Yoksa 5 lıradan 1 lıraya düşen hisse senedinde teknik calıstıgındamı daha cok para kazanırsın.
matrıks verileri bilancoları 2015/9 u gösteriyor
benim gösterdigim mavi sutunlar ise bilanconun dönemini değil bize acıklandıgı zamankı pıyasa degerını gosterıyor.
yani senın baktıgın yanlıs aslında cunku bılancolar döneminden yaklasık 2 ay sonra bıze kamuya acıklanır.
Benim verdigim de bilanconun bize aciklandigi tarihler
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
biliyorum 3 senedir bir fiil algoritma üretiyoruz :D
fakat benim egeende yayınladıgım hareketlı ortalama biraz farklı. hacmıde hesaba katan bir ortalama dolayısıyla fiyatların ortalamasını alırken hacmede bakıyor.
benim yayınladıgımla aynı perıyottakı ema yı bır grafiğe koyayım ıksının nasıl tepkı verdıgıne bak.
https://i.hizliresim.com/3pNdn4.png
borfinin pyiasa değeri bilanco geldiği günkü piyasa dğeri kaçsa onu koyuyorlar
yani 2016/9 çeyrek bilancosu bugun geldiyse 2016/6 piyasa değerine bugunun piyasa değerini koyuyorlar.
2016/9 ise 2016/12 gelinceye kadar her gün değişir 2016/12 geldiğinde ise 2016/9 un piyasa değeri sabitlenir.
yani tam geliş günleri lazım her iki gün için. zaten egeenın grafiğne baktıgındada görüyorsun.
kasım 2015 en tepeymıs birde 2016 nisan ayı en tepeye en yakın sevıyedeymış.
borfindeki piyasa değerleri arasındada aşırı bir fark yok.
muhtemelen 2015/12 bilanco atıyorum kasım sonunda geldi ise hisse fiyatı o sırada 283 TL imiş 2016/3 ise nisan basında geldiyse hisse fiyatı o sırada 302 lıra imiş.
dolayısıyla;
2016/3 daha yüksek görünecektir.
Arkadaşlar bir çok hisse sağlam , karlı olan hisseler bile %15 - % 30 arasında düştü. Bu düşüşe rağmen uzun vadeli elinde tutan arkadaşlar hala satmadılarmı, alttan alma fırsatını değerlendirmeyecekler mi.
Erkan bey çalışmalarınızı okudum. Çok faydalı bilgiler arşive ekleyecegim.
Bir tane soru sormak istiyorum.
Bilanço kalemlerine bakarak gelecek dönemdeki karlılığı fırlayacak hisseleri bulabilirmiyiz. Mesela 3. çeyrekte karını süpriz bir şekilde 2-3 katlayacak hisseyi bulmak.
Diğer bir sorumda hisse sonuçta kara göre hareket ediyor. Ozaman hissenin bir ederi var bu ederi yakalayınca hisse artışa devam edebilirmi. Piyasada çeşitli hedef fiyat bulma yöntemlerine göre değer biçiyorlar. Bende son 4 çeyrek net kar, satış, esas fk ya göre kendime göre hedef fiyat buluyorum.
Bazen fırlayan karlılık yada ani zararlar saçma rakamlar çıkarsada bazı hisselerde işe yarıyor.
LG-D802TR cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hisseye sizinde belirtiğiniz gibi basit bir sistem kurarak o sistem sat verince sat , al verince al yapmak gibi. Strateji eğer uzun vadeli yatırımsa ona uygun bir sisem tasarlanabilir. Mesela günlük grafiğe 100 h.o atarak bir sistem tasarlanıp uyulabilir.
Endeks tekrar 80 bine düşse uvy ben uzun vadeliyim diye satmayacaklarmı.
LG-D802TR cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
zarar kes seviyesini belirlemekte insanlar sorun yaşayabiliyor. kendi başıma da geldi bu seviyeden daha da düşmez dedikçe düştü . inatla satmadım %2 3 diye diye kaç ay önceki fiyata gelmişti sonra toparladı.endeks bu şekilde artarken bir hisse dediğim gibi sebepsiz düşse insanın psikolojik olarak satası gelmiyor ama satması lazım . aynı şekilde şu da oldu indikatör sat veriyor satıyorum 2 gün sonra hop tekrar yukarı . zaten insanlar her zaman hangi seviyede satacağını bilse herkes kazanırdı borsada. :) bir seviye belirlemek lazım buseviyenin altında acımadan satıp üstünde düşünmeden alacaksın. her seferinde daha aşağıdan alsaydım ,keşke satmasaydım daha da arttı şeklinde kafayı takarsan daha sonraki seçimlerinide ekliyor. Bence en sağlıksı yatırdığın paraya ihtiyacın olmayacak hisse vade ve hedef fiyat belirleyeceksin. alarmı kurup yaslanacaksın . ayda bir kontrol edeceksin ohhh miss :))
yatırım tavsiyesi değildir.
Son fiyatlara göre
23.09.2017
Temettü Verimliliği
https://pbs.twimg.com/media/DKZbAO2X0AEXoMN.jpg
Öncelikle sürpriz karlı gelen bilancolar bulunabilirmi açıkçası hiç denemedim yönteminide bilmiyorum. Bence bilancolarla bunun görülmesi oldukça zordur.
ederi etmezi mevzusu; bu konuyu aslında anlatmıştım ederi olan hissenin neye göre ederi kaç lira bu çeyreğe göremi sonrakı çeyreklere göremi 3 çeyrek sonrakı ederi mi ? sen bu çeyreğe göre hedef belirlersin bir sonraki çeyrek te karlı gelir senin hedef fiyatın patlar. Hatta bir sonrkai çeyrekte karlı geleceğini tahmin eden yatırımcılar daha o çeyrek gelmeden senin eder dediğin fiyatı patlatırlar.
Bilancolarla sürpriz karlılık değil ama kar eden ve bu karını bir sonraki çeyreklerdede aynı veya benzer hız ile arttıracak hisseyi bulabiliyorsun. Mesela benim paylastıgım hisselerde karlılık sürekli olarka devam etmiş. bir zaman sonra durmuş duracaktırda hiçbir hisse sonsuza kadar karı aynı ivmeyle gitmiyor. tökezlemeler yataya sarmalar oluyor. Büyük şirket hisselerinin karlılıklarında ivme normal ivmenin üzerinde geldi diyelim. Genellikle büyük şirketlerde en az 1 yıl bu ivme devam ediyor. Mesela ilk çeyrek kaydırılmışları %30 karlı geldi buna güvenip alım yapabilirsin. Fakat en garantisi en az iki çeyrek boyunca %30 luk ivmenin devam etmesi eğer 2 çeyrek boyunca bu ivme varsa 3 ve 4. çeyrek neredeyse garanti aynı ivme devam edecektir.
Başka bir yöntem karlılık ivmesinin önceki kaydırılmış karlılık seviyesini delmesi yani kaydırılmış karlarda daha önce görülmemiş bir seviyenin görülmeside sonrakı çeyreklerde karlılıgın yine aynı hızda artarak devam etme ihtimalini yükseltiyor.
başka bir yöntem karlılık ivmesinin geçmiş ortalamanın üzerine cıkması mesela geçmişinde şirket en fazla %20 arttırabilmiş karlarını eğer bu çeyrek kaydırılmış kar artışı %30 a cıkmışsa bu geleceğinde iyi olacağı anlamı taşıyabilir.
bir diğer mevzu sektörel karlılık artışları karını iyi arttırmış bir şirket buldunuz bu şirketin sektöründeki hisselerin kalarınada bakın onlardada bir artış varsa sektörel bazda bir iyileşme vardır ve sektörel bazdaki iyileşmeler öyle bir dönemlik olmaz en az 1 yıl sürer dolayısıyla bir sonraki çeyreğin karlı geleceğini garanti altına almış olursunuz.
Aslında benim yöntemimim ve cıkarttıgım hisseler tamamiyle bunların üzerine kurulu ben sadece 1 2 çeyrek karını marjınal arttıran hisseleri değil en az 1 yıl boyunca arttırarak devam eden hisseleri bularak para kazandırmış oluyorum.
hatta buraya ne zman bir hisse yazsam altına not olarak ekliyorum karlılık bozulmazsa bilancosu takıp edılmek sartı ile bu hisse uçacak diyorum. mesela. BU ibareyi özellikle koyuyorum.
Cunku benim yaptıgım iş karını gelecek 3 4 8 10 dönem aynı oranda arttırabileceğini düşündüğüm hisseleri bulmak.
Benim ders olarak anlattıgım şey tatamıyle bunun üzerine kurulu hiç matematik yaptıkmı hiçbir hesaplama yaptıkmı yapmadık resme baktık ve geleceği öngördük.
karlar diye kastetiğim şey ozelliklle efk nın artışı buna önem vermeniz lazım.
Şirketin geçmiş karlılıklarını bir süzeceksiniz. son gelen bilancosunu süzeceksiniz yani ben artık alıştıgımdanmıdır nedir çok rahat bir biçimde analiz edebiliyorum ışık gördüğüm hisseleri 5 dakıka içerisinde resimleri analiz ederek öngörüyorum. büyük şirketlerdeki kar artışları size marjınal getiriler sunmaz örnegın su an froto ve toasa karlılıkları öncekilerle aynı hızda artarak devam ediyor bu şirketler riski sevmeyen ve biraz daha fazla garanti kişiler için en ideal olanı fakat ben 1 2 yılda %600 kazanayım gibi marjınal ve riski sever bir tarafınız var ise küçük şirketlerdeki kar artışını öngörmelisiniz. Bende insanlara aslında 1 2 yılda %600 %500 yapacak hisseleri çıkartmayı daha anlamlı buluyorum.
Haa bana dersenki erhan ben daha stdanart kazanayım 1 yılda %30 %20 kazandırabilecek hisseleri almak istiyorum dersen daha az risk almış olursun cunku bu hisseler rahat %20 yi verir.
mesela su an tofas ve froto böyle karlılıkları artarak geldi bunlar stabil bir şekilde %20 yi rahat verecektir.
ben riske girerim dersen daha dandik dediğimiz ismi cismi az duyulmuş banvt tarzı hisseleri buluruz bu hisselerde %500 %600 yapma ihtimalin vardır yanlız tam tersine %0 %-10 %-20 ile de 3 ay sonrasında stop olabiliriz.
Cunku bu hisseler stabil değildir karlılıkları karın artışını görürsün girersin hisseye bir sonrakı çeyrek kar biranda marjınal yamulur. hisse elınde patlar ama en fazla %20 zararına stoplarsın daha fazl zarar etmen cok zor.
Kısacası kişiye göre değiştirebilirim hisseleri örnegın erhan ben %20 zarar etme riskini göze alarak %500 %600 kazandıracak hisseyi bulmak istiyorum dersen ona göre bakarız.
ben %20 zararı göze alamam ben yıllık %20 %30 %40 kazandırma potansıyelı olan ancak kaybetme riski %0 a yakın seviyede olan hisseleri bul dersen ona göre portfoy listesi yaparıs.
Bundan cok öncesinde kendi topıgımde diğer insanlara hep stabil kar eden sağlam riske sokmayan hisseleri cıkartırdım. o hisseler neredeyse hiçbirisi zarar ettirmemiştir. Fakat şu anda artık bunun daha anlamsız oldugunu düşünüyorum. 1 senede %30 için calısmanın anlamsız oldugunu düşünüyorum.
Madem bilanco okuyorum %300 %500 gidecek hisseyi bulayım %-20 yapma riskinide göze alayım diyorum.
Cunku baktıgın zaman kazanırken 5 birim kaybedersende 0,2 birim kayıp yaşayacaksın.
sağlam şirketlerde kazanırken 0,3 birim kazanmaya oynuyor kaydersende 0,01 birim kaybetme riskini göze alıyorsun.
isterseniz başka bir ders olarak sağlam şirketler nasıl seçilir marjınal kar getirecek sirketler nasıl seçiliride anlatabilirimn.
zaten 80 bine kadar bekledikten sonra satmanında manası kalmıyor :D
satacaksa bastan satacaktın. ha su an satılabilirmi bence hala satılabilir.
endeksin dip ve zirvesiyle alakalı patenti bana ait olan bir direk hesabı var.
PSİKOLOJİ DİREĞİ UVY topıgı bilir eskiler...
400 haftalık agırlıklı ortalamadan baslatılıp 28,000 puan olacak sekılde direk (cizilir) dikilir. Fiyat bu direğe geldiğinde artık satım zamanı gelmiştir ve satılmalıdır. En tepeyı göstermez ama en tepeye en yakın seviyeyi gösterir. ve tekrardan aşağıdaki 400 haftalık ortalamaya ininceye kadar beklenir.
bundan 4 5 sene oncesınde cızıyorduk bu dıregı hala daha calısıyor hatta bır arkadasımız hala daha bu pskollojı direği analizini yapıyor bana özel mesaj atıyor.
bende malzeme cok daha
https://i.hizliresim.com/Ma62L6.png
son paragrafa kadar söylediklerine katılıyorum. son paragrafta alıp yatmak riski arttırıyor herkes başarılı hisseyi bulmakta sıkıntı cekıyor ne kadar risk aldıgından habersız bır biçimde alıyor örnegın bimekse uvy yapan adam battı.
Pskiloloji direğini sistem yaptım :D
ilerde tkaip edelim bakalım nasıl calıscak
https://i.hizliresim.com/d7nDAQ.png
bu sistemi viopta uygulaması ne kazandırır muhtemele bir senaryo çizersek.
2013 yılında ŞORT yani SATIŞA oyna dediği seviye ŞORT = SATMAK AÇIĞA SATMAK DÜŞÜŞE OYNAMAK!
10,000 TL paranız var 6 BİN TL SİNİ HESAPTA TUTALIM BOŞTA
4000 TLLİK ŞORT ACALIM. 4000 TL ŞORT ACTIGINIZDA BANKA SİZE FAİZSİZ 36,000 TL VERİR. Verdiği BU 36,000 TL den faiz istemez Kar ederseniz kar direk sizin cebinize girer sen benim 36,000 TL mi kullandın bunun faizi var demez. Zarar edersenizde Zararınızı yine faizsiz olarak ister. Yani verdiği 36,000 TL den zarar ederseniz onu ister. Banka gibi daha parayı verirken faiz yemezsiniz. Hiç faiz yemezsiniz yani
4000 TLlik ŞORT AÇTIK BANKADA 36,000 TL VERDİ TOPLAMDA 40,000 TLLİK ŞORT AÇTINIZ. FAİZSİZ. AYRICA TOPLAM PARANIZ ÜZERİNDE GECELIK FAİZ ALIRSINIZ VİOPTA İSTER POZISYONDA OLUN İSTER OLMAYIN.
NE İLGİNÇ DEĞİLMİ HEM FAİZSİZ PARA VERİYOR BİZE HEMDE TOPLAM PARAMIZ OLAN 10,000 TL YE HER GUN GECELIK FAİZ VERİYOR. Ayrıca kar üzerindende veriyor. Pozisyonu kapatmanız şart değil.
Neyse 40,000 TLlik ŞORtumuzu açtık yıl 2013
85,000 Seviyesinden. En yüksek gördüğü nokta 93,000 seviyesi %10 yapıyor kabaca biz açıga satmışız endeks biraz düşmüş sonra bizim sattıgımız maliyeti geçmiş ve taa 93,000 e kadar gitmiş %10 cıkmış
dolayısıyla bizde 40,000 TL nin %10 u kadar zarar yazmışız. yani -4000 TL bizim boşta duran 6000 TL mizden alınır anlık olarak.
Viopta zararlar anlık olarak işler. karlarda anlık olarak işler ama kar ertesi gün hesabınıza yatırılır. Kullanılma acılır yani. Zarar o gün sonunda hesabınızda tahsil edilirken Karlar hesabınıza bir gün sonra eklenır.
TÜm zararı ve karı anlık görebilirsiniz.
Pozisyonu kapatmadık hala açık pozisyonumuz hala 40,000 TLlik şorttayız nakite geçmedik ama portfoyumuzden -4000 TL eksik görünüyor.
hala 40,000 TLlik Şorttayız.
Sonra endeks düşmüş Bizim maliyetimize kadar sattıgımız yere kadar inmiş -4000 TL geri yatarak hesabımıza o gün yatmaz her gun bıraz bıraz yatar toplamda malıyete geldiğinde 0 a 0 olursunuz.
64,000 seviyesine kadar İnmiş endeks orada sistem ŞORTU KAPAT LONG AC DEMIS LONG ALIM YAPMAK YUKSELISE OYNAMAK DEMEK FLAT = POZİSYONU KAPAT NAKITE GEÇ DEMEK
85,000 dekı şortlarımızı 64,000 de cebe indiririz FLATA GEÇERİZ. kabaca %30 diyelim 40,000 TL nin %30 = 12,000 TL kar etmişiz.
BANKANIN BİZE VERDİĞİ 36,000 TL yi FLATA GEÇTİĞİMİZDE geri iade ederiz faiz filan istemez. bizim 10,000 TL miz duruyordu Üzerine 12,000 TL de kar mı ettik evet.
10,000+12,000 = 22,000 TL paramız oldu.
Sistem 64,000 DE LONG OL DEMİŞ. Para kazandık ama sermaye birleştirmeyelim dedik.
yine 4000 Tllik BU kez long acalım sistem long diyor. açtık longumuzu 4000 TLlik BANKA bize hemen 36,000 TL verdimi verdi.
Toplamda 40,000 TLlık alışya yani yükselişe oynuyoruz.
Endeks gitmiş ama kırmızı cızgıye gelemeden gerı düşmüş ve yeşil çizginin oradan ŞORTA DÖN DEMİŞ.
71,000 Seviyesinde sat sinyali var 64,000 - 71,000 e kadarkı sevıye %11 yapar.
40,000 TLnin %11 i = 4,400 TL cebimize girer. bankanın 36,000 ini iade ederiz.
22,000 ana paraydı +4,400 TL daha = 26,400 TL paramız olur.
ve vesaire diye gider de gider.
sürekli al sat yaptırgı bolgedeki zararada bakalım. merak edenlerınız vardır belki.
yeşil çizginin altı ve üstündeki tüm alış ve satışlarda sınyallerın bırbırıne gırdıgı bolge yanı toplamda aşağı yukarı 14,000 Tl zarar ettirmiş.
Son açtıgı long sinyalden şort sinyale kadarda yine +14,000 Tl geri kazandırmış.
Toplamda 5 YIlda 10,000 TL paramız 26,400 TL olmuş. Ayrıca sürekli olarak anlık portfoy uzerınden gecelık faiz aldıgımız için yıllık %10 cıvarında faiz geliri elde ederiz gecelık olduug ıcın ertesı gun hesaba yatar.
elde edilen karlar anlık olarka hesaplandıgı ıcın pozısyonu kapatma sartınız olmadıgı ıcın anlık kar üzerindende faiz almaya devam edersiniz.
yani 10,000 ana paranız diyelim pozisyondasınız ve pozsıyonun karıda su anda 2000 TL de pozsıyon hala kapatmadınız. 12,000 TL nin gecelık faizini alırsınız.
5 yılda her yıl kabaca %10 bileşkeyle %15 lere tekabul eder. daha falzda edebılır ama daha az etmez.
%15*5 = %75 de faiz elde edersiniz. yani 7500 TL de extra faiz olarka yatar 5 yılda daha fazlada olabilir ama daha az olamaz.
cunku aslında sadece 2013 yılında 10,000 Tllerde iken %10 aldınız 2014 ten ıtıbaren 22 bin tl uzerınden %10 alıyorsunuz ayrıca bu sure zarfındakı karlarınızda faıze dahıl edılıyor.
TOPLAMDA 26,400+ 7,000 =33,400 TL niz var.
5 yılda %334 veya daha falzası. 5 y ılda toplamda 20 adet al sat var komısyon bu ornekte 8 TL dir.
8*20 160 TL komısyon masrafı gıder.
UFKUNZU GENİŞLETMENİZ ACISINDAN ÖRNEK VERDİM BU SOYLEDIKLERIMI COGU KİŞİ MUHTEMELEN YENİ ÖĞRENMİŞTİR BÖYLE BİR PIYASANIN OLDUGUNU VEYA NASIL OLDUGNU.
YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR VİOP KURTLAR SOFRASIDIR İŞİN İÇ DETAYLARI VARDIR HER YİĞİDİN HARCI DEĞİLDİR. TECRÜBESİZ ADAMI YERLER YÜKSEK LEVEL SEVİYESİ İSTER.
BANKANIN VERDİĞİ FAİZSİZ KREDİYİ DOĞRU YONDE KULLANMAZSANIZ ANA PARANIZ YEDİĞİNİZ GİBİ BANKAYA BORÇLUDA CIKARSINIZ.
10 KİŞİDE 1 KİŞİYE HİTAP EDER VİOP BU ORNEGI NELER NELER VAR NELER NELER KAZANILABİLİR GÖRMENIZ AÇİSİNDAN VERDİM.
Sadece acemiler PİYASA ZAMANLAYICISIDIRLAR...TEKNİK ANALİZCİLER..RSI 90 ÇOK ŞİŞMİŞ, MACD BÜTÜN ORTAMALAR AŞAĞI KESMİŞ, STOCATİSTİK band yukarı açılmış düşüş gelecek GİBİ GEYİKLERE ÇOK İNANIR.. Eğer şansları varsa 110 binden başlayan düşüşteki gibi hisseyi yüzde 40 vs kaç karla satmanın verdiği muazzam hazla düşüşü büyük heyecanla izlemektedir.. NE DE OLSA LOT SAYISINI ARTIRACAK İŞİ ÇOK İYİ BİLİYO YA..ŞİMDİ BU ÜSTADLARIN FOTUMLARDA BÖBÜRLENME ZAMANI..Bİ ÇOK UZUN VADECİ FORD TÜPRAŞ GİBİ HİSSELERE YATIRIM YAPAN ESKİLER BU YAZILANLARI GÜLEREK OKUYACAKTIR..
Topik uzun vade temettü yatırımcılığı..çok değil 2013 yılından beri ne kadar siyasi ekonomik olay oldu..Gezi,17-25 Aralık, darbe bi sürü.... Tüpraş Ford ttrak vs kağıtlar nerden nereye geldi.. Ne kadar temettü verdi..ki 3-4 yıl temettü yatırımcıları için emekleme evresi..PİYASA ZAMAANLAYICISI OLMAYIN BORSAYA UZUN VADELİ BAKIN.. Süre misal bi ömürlük.. İHTİYACINIZ OLMAYAN PARAYLA.. Borsaya ihtiyacınız olmayan parayı sokun ki değer yatırımı yaptığınız şirketler bütün ihtiyaçlarınızı karşılasın..
Cem uzan gibi feto gibi iktidarla ters düşen şirketlerden, pınar gibi tüketici segmentini kaybeden şirketleri düşünmeden satacaksın.. Bi ömür dönüp arkana bakmıcaksın..halkbankası. Temettü kağıdı değil ama baktın uluslararası boyutta bi skandala karışmış grup düşünme den grupta ne kadar hisse varsa satacaksın..şirket ortalama karlılığı devam ediyorsa işler yolunda ise bazen fksı 25 40 lara çıkabilir..kriz dönemlerinde 3-5 lere düşebilir.. Bunlar TRADERİN problemi..piyasa zamanlayıcılarının problemi..çok al sat yapıp her çıkışta para kazanmak, her düşüşte nakitte mi kalmak istiyo yatırımcı banka hissesi alsın satsın
erhan bey hakkınızı helal edin,ben de sizin fikrinizden hareketle bankacılık endeksine uyarladım kendimce.orta-uzun vade güzel sonuçları var
Sıkıntı yok kardeşim farukoydu sanırım bu modeli senelerdir kullanan
haklıda olabilirsin haksızda her cızdıgımız sey ıcın tekrar aynısı olmaz pala istemez dersek teknık cızmenın anlamı kalmıyor.
Teknik analiz öngörüye dayalı matematiksel cıkarımların bır sonucu dıyebılırız. Fakat senın soyledıgın sey soyut
Yani şunun gıbı sen o cızgıyı cektın ama yarın abdde nukleer bomba patlar bence nukleer bomba patlayacak gocecek pıyasa.
Bunun ongorusel yanı acıklanabılır mantıksal bır durum degıl. Herkese bunu gosteremez ve kanıtlayamazsın ancak teknıgın gösterdiği seyı herkese gosterebılırsın acıklayabılırsın.
Haksızsın demiyorum haklı cıkabilirsin Yanlız ben daha cok kanıta dayalı herkese gosterebılecegın matematıksel ve mantıksal bırseyler gostererek ongoru saglamanın daha anlamlı oldugunu düşünüyorum.
Teknık analiz buradan sat diyor teknıgın yanılma lüksüde var bunuda teknık kabul edıyor eğer buradan suraya gıderse stop ol dıyor vesaire.
Fakat senın ongorunun acıklanabılır bır noktası varmı su olmazsa soyle bu olursa boyle yap dıyebiliyormu yoksa benım dediğim kesın tutacaktır yanılma payı yokturmu dıyor yanılırsan ne yapacan bekleyecen mı mesela ???
Doğru veya yanlısı degerlendırmıyoruz sadece bakıs acısı katıyoruz.
Benim bir sozum vardır "Daha iyisi varken neden sadece iyi olanı tercih edeyim" Diye.
Egeen evet yatırım yapılabılır lıstesınde bu bılancoyla yer alabılır.
Fakat yatırım yapılabılır lıstesınde benım suana kadar cıkarttıgım 50 tane hısse var.
Bu 50 hısseden bır tanesı egeen. 50 hıssenın hepsını almayacagıma göre 50 tane EN'ler listesinide kendı ıcınde ayıklama yapmam gerekecek.
Dolayısıyla egeen tahmınen bu 50 hısse ıcınde 20-30 sıralarda yer alabılır.
Mesela bırı desekı egeen var elımde napayım dese satma bılancosu guzel derım.
Fakat kendım alırmıyım aslında almaya aday listemin içerisinde fakat ilk 5 te degıl benım yatırımm yapılabılır lıstemın ılk 5 ıne fılan yatırım yaparım mesela.
Zaten bence herkes boyle olmalı once bılancoları suzup karlı gelmıs yanı egeen gıbı kendı ıvmesını yukarı kaldırmıs hısselerı lısteleyecek.
diyelimki 60 tane hısse bunun arasında rasgele seçmek yerıne bunlarıda kendı ıcerısınde tekrar elemeye tabı tutacak.
Ucuzluga gore efendım kar ıstıkrarına gore efendım sektorune gore efendım guvenıne gore efendım karlılıgın yükseliğine göre vesaire.
Listedesi bu sekılde sıralatıp ilk 5 hisseyi belirleyip alacak.
SONUÇ alım sinyalı cakan egeen gıbı 50 tane hısse var bu donem bılancosunda önemli olan soru su olmalı 50 tane hisse içerisinde egeen kacıncı sırada.
Egeen dememin sebebi efk sinin ve ynk nin son ceyrekte artmis olmasi...ilk 5 veya 10 icin baska kriterler nelerdir?
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
sunun gıbı bısı olabılır
https://i.hizliresim.com/1Gyj0b.png