AGHOL'ün FD/FAVÖK 2.18 gibi çıkıyor. Bu doğru mu yoksa konsolidasyona tabi fakat azınlık payları olan ortaklıklar nedeniyle mi böyle çıkıyor? Bilen var mı acaba?
Printable View
AGHOL'ün FD/FAVÖK 2.18 gibi çıkıyor. Bu doğru mu yoksa konsolidasyona tabi fakat azınlık payları olan ortaklıklar nedeniyle mi böyle çıkıyor? Bilen var mı acaba?
Vergi cezaları ve benzeri cezalar 'Kanunen Gider Kabul Edilmeyen Ödeme' niteliğindedir. Vergiye tabi Kar martahından düşürülemez gider kayıt edilemez. Yıl sonu beyannamesinde beyan edilir. Özvarlıkları düşürür.
Yasal süresi içinde uzlaşma talep edileceltir. Bir bölümü indirime tabi olacaktır.
vuk bilanço da gider ile ufrs gider farklı şeyler vergiye göre bu gider kamu tarafından kesilen ceza ödemeleri kkeg yazılır
ufrs de gelen cezanın davayı kaybetme oranına göre karşılık ayrılır
örnek 500 milyon ödeme yaptın bunu karşılıklara atarsın
davayı kazanma şansın %80 ise %20 oranında karşılık ayırırsın
yani gider yazıp yazılmaması yönetimin hukuk biriminin davanın seyrinin nasıl gelişeceğini tahminlemesine göre değişir
bence %10-20 oranında max karşılık ayırır buda takribi 40-80 milyon gider arttırır
VUK göre Migros'un yapacağı işlemdir. Migrostaki gerçekleşecek işleme göre UFRS ile AGHOL e yansıma olacaktır. KKEG ler Nazım Hesaplardır. Ödenmemiş tüm cezalar karşılık ayrılarak KKEG lere yazılır. Ödeme kesinleşip, gerçekleştiğinde. Ödenmeyen kısım ters kayıtla Nazım Hesaplardan karşılıklı kapatılır. Muhasebe kayıtlarında tahmini işlemler yapılmaz.
AGHOL bakımından büyütülecek bir durum görünmüyor. Migros olarak davadan önce uzlaşmayı denemek önemli bir indirim kazandırır. Dava açılırsa neticesine saygılı olunması zorunlu olacaktır.
araştırmadan yazıyorsun neyapayım , şu huyun bi değişmedi gitti
cezada uzlaşma %25 kadar ve uzlaşırsan dava konusu yapamıyorsun
zaten kabahatler kanununa göre süresinde ödersen bu %25 alıyorsun bide dava açıyorsun yani mantıklı değil bu sebeplede hepsi dava açacak ve kap dava açacaklarını beyan ettiler her şirketin hukuk grubu var :)
ayrıca ufrs bilemdiğin çok çok belli
karşılık ayırma dediğim gibi kendi insiyatifinde parayı ödersin ama karşılığı dava durumuna göre ayırırsın
bu firmalar finansallarını ufrs göre hazılıyor kar zarar değerleme hepsi ufrs göre
vergide kkeg yazarsın ama ufrs zorunluluk yok dava kazanma durumuna göre gider yazarsın karı düşürürsün
Sn Tarık,
%25 e kadar uzlaşma diye bir oran resmi olarak varmı hiç raslamadım, olduğuna da tanık olmadım. Adı üstünde, bir makamla uzlaşmaya varıyorsun. Komisyon yetkileri TL ile sınırlandırılmış. Komisyonlara makamlarına göre yetki verilmiş. Büyük Mükelleflerde Defterdarlık Uzlaşma Komisyonları 2 milyon TL ye kadar yetkili. En üst komisyonlarda bu oran 3 milyon TL ye çıkıyor. Uzlaşma için baş vuran mükellefe haksız ve dava kazanamayacak durumda dahi olsa uzlaşma isteginden dolayı en az %25 indirim yapılıyor bu ayrı konu..
Uzlaşma komisyonları ellerinden geldiği kadar yardım ediyor. Bunları zamanında yaşadım. Eskiden cezanın 2/3 üne kadar indirim yetkileri vardı, değiştiğini zannetmiyorum. Uzun süredir konunun içinde değilim.
Ya uzlaşmaya baş vuracaksın yada dava açacaksın bu doğru. %100 haklı olduğuna inanıyorsan yada uzlaşmaktan istediğini alamayacağına inanıyorsan dava açarsın. Komisyon iyi niyetle yaklaşana ellerinden gelen indirimi yapıyor.
Şirket hukuk kurulları dediğin anlaşmalı hukuk müşaviri şirketler. Her şeyi dava konusu yaparlar. Onların işi bu.
%80 kazanma şansın varsa, %20 karşılık ayırmak gibi şeyler doğru uygulama değil, nazım hesap olması nedeni ile bir cezasıda yok. Kayıtlar üzerinden bakıldığında şirkete ne kadar ceza gelmiş, ne kadar indirim almışsın gözükmez. Sadece yaptığını sen bilirsin. Muhasebe tekniğine ters. UFRS tutturmuş gidiyursun.
Mesleğin muhasebe, anlıyorsan anlarsın. Bu konu benim için kapanmıştır.
bu vergi uzlaşması değil ; rekabet kurumunun konu ile ilgili yönetmenliği var https://www.rekabet.gov.tr/tr/Sayfa/...-yonetmelikler Karşılık konusunda ufrs %bir milyar doğru sen bunu ödersin kaybetme durumuna göre karşılık gideri yazarsın olması gerekende doğrusuda Budur 400 milyon ceza diyelim. Hukuk bölümü davanın .%90 oranında kazanılacağı yönünde yazılı beyan veriyor ve 0 karşılık ayırırsın ki bence çok düşük oranda 4. Çeyreğe etkisi olacak
Sn Tarık 1234
Rekabet kurulu Ticaret Bakanlığına bağlı imiş. O bakımdan itiraz sürecinde haklı olabilirsin. Her ne şekilde olursa olsun AGHOL e etkisi sınırlı olacaktır.
Aefes 1.266.737.000.-
Ccola 2.040.113.000.-
Aghol un 9 aylık bilanço beklenti sine rastlamadım. Böyle bir beklentiye rastlayan var ise paylaşırsa memnun olurum.
Malum pazartesi günü Agholde bilançosunu açıklayacak. Mevcut borsada işlem gören sirketleri beklenti üstü karlar açıkladı.
Kendimce şöyle bir hesap yaptım yanlışlik var ise affola. Ccola %21 paya sahip 916milyondan 192, aefes %43 paya sahip 556milyondan 239,mgros %50paya sahip 156milyondan 78milyon kar gelecegini hesapladım (Tekrar ediyorum amotorce bir çalışma). Sadece bunların toplamı 509milyon yapıyor. Acaba buna yakın bir rakam gelir mi???
CCOLA aslında AEFES'in iştiraki. AGHOL'ün direk payı yok CCOLA'da, o yüzden CCOLA'dan herhangi bir etkiyi direk AGHOL'e beklemezsin.
AGHOL'ün kendi solo borcu var, bir kısmı da döviz üzerinden. Hem faiz gideri hem de kur farkı zararı yazar o kalemlerden.
Çelik Motor'un Getir ile bir hisse satışı (Moov için) oldu, 3. çeyrekte gerçekleşi sanırım o devir işlemi. Onun da hesaba katılması lazım.
AGHOL'ün 2. çeyrek sonuçlarına göre 3 milyar TL'ye denk gelen bir döviz fazlası vardı fakat aynı dönem bilançosunda AEFES'in 3.2 milyar TL'ye denk gelen bir döviz fazlası vardı. 3 çeyrek sonuçlarında ise AEFES 2 milyar TL döviz açık pozisyonuna dönmüş.
3. çeyrek sonucunda AGHOL'ün tam olarak net döviz pozisyonu henüz karışık, pazartesi akşamı açıklanacak bilançoyla belli olur.
Daha da vahimi, son 36 günde (4. çeyreğin başladığı tarihten bugüne) döviz %10 arttı.
Belki de cuma günü AEFES'in negatif ayrışmasının sebebi 2. çeyreğin aksine 3. çeyrek sonunda döviz açık pozisyonunda olması olabilir.
Yani hesap biraz karışmış.
Migros'un bilançosu iyi gelmiş lakin ceza ne olacak belli değil.
1.183.778.000.-
RAKAMLAR BUGÜNÜN CARİ DEĞERLERİYLE GÜNCELLENDİ (9 Kasım 2021)
AGHOL'ün aktif büyüklüğünün (ve cirosunun) yaklaşık yüzde 95'ini borsaya kote AEFES, MGROS, ASUZU ve ADEL oluşturuyor. (AEFES'in iştiraki CCOLA mükerrer hesaplanamaz)
Sadece bu 4 iştirakin holdinge ait hisselerinin toplam değeri 10.790 milyon TL (bugünkü borsa değeri). Holdingin 2.760 milyon TL (^) solo borcu var. Bu borç çıktıktan sonra bu 4 şirketin holdinge ait net aktif değeri (NAD) 8.030 milyon TL.
Borsaya kote olmayan iştiraklerin hepsinin toplamını "sıfır" varlık saysak bile geriye bu 8.030 milyon TL'lik varlık kalıyor. Sıfır varlık dediğimiz iştirakler ise şunlar: Çelik Motor, Anadolu Motor, Enerji Yatırımları, McDonald's Türkiye, TOGG'da %23 pay vs.
Bugünkü AGHOL piyasa değeri ise 7.159 milyon TL. NAD'a ulaşabilmek için (solo borç düştükten sonra) yüzde 12 civarı bir prim yapması gerekiyor.
(^) Bu solo borç 2021 yılı ilk 9 aylık faaliyet raporundan alınmıştır.
Not1: Konsolide bilançodaki borç ile holding solo borcu birbirine karıştırılmamalı. Bu hesaplamada borcu/alacağı/piyasa şartları göz önüne alınarak piyasa fiyatlaması yapılmış şekilde iştiraklerin piyasa değeri dikkate alınmıştır.
Not2: Pay piyasalarındaki fiyatlamalar gerçek rasyolardan daha çok dönemlik hisse arz/talep dengesine göre fiyatlandığı için Anadolu Grubu örneğinde olduğu gibi hisseler astronomik ucuz ya da tersi pahalı fiyatlanabiliyor.
Eskiler bilir, yukarıdaki mesajı her bilanço sonrası günceller gönderirim.
Genelde NAD'a göre %30-40 civarı tarihsel iskontosu olan AGHOL'ün şu an iskontosu sadece %12.
Üstelik 3. çeyrek sonu bilançoya göre 2 milyar tl kadar yine döviz açık pozisyonuna geçmiş. Bilanço kapanış tarihinden bugüne dolar %10 değer kazandı!
Benim kişisel görüşüm, şu an holding ucuz değil, holding yerine AEFES ve MGROS'tan oluşan bir sepet yapmak daha mantıklı. NAD iskontosu artarsa holdinge dönmek para kazandırır.
otomotiv grubu ıslah oldu
gyo çıkış yaptılar
ccola zaten iyi
migros gelecek yıl temettüye başlar
çoğu riski artık yok gibi çok rahat 40-50 bandına gelmeli
İzleyelim bakalım park edenlerin kalitesini
2 yıl önce eleştirdiğimiz her şey düzeldi senin dediğin gibi. ama fiyat da 10-12'lerden 30'lara geldi.
şu an NAD'a göre iskonto da yok denecek kadar az. MGROS ve AEFES primlenmeden AGHOL'ün 40-50 bandına gelmesi görece "pahalı" hale getirmez mi hisseyi?
bu şartlarda MGROS ve AEFES'ten oluşan bir sepet yerine AGHOL almak için geçerli bir sebep bulamıyorum.
Not: TOGG aslında önemli bir yatırım ama para kazanmaya başlaması en az 3-5 yıl sürecek.
aghol iki firmaya göre silahı çok daha fazla
başka hikayeler yaratabilir
enerji varlık satışı, mc donalds ve diğer iştirak satışları yada halka arzlar vs
bence 40-50 şu hali ile eder
geçen sefer 33 yaptığında dolar kuru 7 tl idi :4,60 dolar
şuan 4,60 dolar 46 yapıyor rahat 40-50 bandı ederi var
enerji vs çıkışlar yapabilirse 50 rahatlıkla geçecek potansiyele sahip
nad türkiyede artık çok işlemiyor
nad dahaçok çelikmotor migros ve efesten(ccola) gelecek temettü fiyatlanır
üstüne bir kaç çıkış yapabilirse 50 üstü gelecek yıl migros ve efes fiyatından bağımsız bence gelir
cevabın nispeten anlamlı olsa da kişisel olarak ikna olmadım. dolar kuru ile kıyaslaman ise çok mantıklı değil. öyleyse ben de 9'u gördüğündeki dolar kuru ile bugünü kıyaslarım, maksimum ederi 15 çıkar o zaman. ayrıca son bilançoya göre holdingin döviz açık pozisyonu da var. en büyük iştiraki efes'in de döviz açık pozisyonu var.
yorumum kişiseldir, benim için şu an AGHOL ucuz değildir. tabi piyasada fiyatlama alıcı-satıcı dengesine göre oluşuyor, benim ucuz bulmamam fiyatın artmayacağı anlamına kesinlikle gelmez.
bu arada ucuz bulmuyor olmam pahalı bulduğum anlamına da gelmiyor, söylemek istediğim şey şu an AGHOL alacağıma gider MGROS ve AEFES alırım.
Migros da olumlu Efes’e çok olumlu bakmıyorum tuborg bira karı Efes kadar ayıp , Ag varlık sattıkça değerlemeler yükselicek elinde kısa sürede satılabilir McDonald’s ve Gürcistan barajı var bunlara kısa sürede alıcı çıkar oto kiralamadan tamamen çıkması borcu azaltması olumlu Gyo çıkması olumlu yapacakları etap yönetim sorununu çözüp iyi bir bedelli açıklaması bu kurlarlarla yeniden sermaye eksiye dönmüştür Efes serbest nakit akışı güçlü ortaklık sorununu çözüp kangreni bitirmeleri gerekir Ag 2018-2020 göre çok daha iyi durumda yavaş yavaş ağırlıklarını atıyor
ben olsam satacakları yada halka açacakları şirketleri girişim sermayesi kurar oraya sermaye olarak korum
ısızu
adel
enerji şirketleri
mc donalds
kalan gyo ve diğer şirketler
şirkete efes ortak eder ag kendi paylarını sermaye olarak koyar efeste etap+para koyar şirketler girişim sermayesinde rahabilite edilir
sonra tek tek halka açılır yada satılır
yada girişim sermayesi halka açılır gelen para ile şirketler rahabilite edilir
ag hol şirketleri kendi satarsa karın %25 vergi matrahına gidiyor
girişim sermayesinde vergi o
çok avantajlı zombileri ve satılacakları koy biraz nakit ilave et düzelt sat yada arz yap riski bitir
01 - 30/11 arası
Deutsche + 920.000
Citi + 810.000
Hedge iyi kar yazacak
döviz borcu tl değiştirmeye devam ederse hikaye olmadan bile seneye 50 çok üstüne rahatlıkla gidebilir
efes bu bira karlılığı ile bi cacık olmaz
geçen sene ort 20-24 tl kur 7 tl
3,5 dolar
bu sene 3,5 dolar =35-45 tl işlem görmesi gerekiyordu
ag dolar bazlı değerini korurken efes-migros değer kaybı yaşıyor
temel açıdan %100 doğru ag spek temelci :)
Plaseden giriş yaptık. Devamına bakarız.
[IMG]https://i.hizliresim.com/r3qlol4.jpg[/IMG]
49 liradan 40 liraya olan bu düşüş tamamen köpük
Tahta sahibi al artık şu köpüğü :)
Bugün için 42- 43 bandında olması gereken hisse (40,50) birileri tarafından baskılanıyor.
Bir baba yiğit gelse %5-6 kaldırsa, ancak endeksin kazancına erişir.
[IMG]https://i.hizliresim.com/51vzxqs.jpg[/IMG]
Tahta sahibinin çok da acelesi yok gibi. Vardır bir bildiği, toplasın biraz daha.
2021 senesini 43-45 arası fiyatlardan kapatsak o bile çok iyi. 2022'ye daha umutlu gireriz
Saatlikte RSI değeri bir anda 62,68 ile alış pozisyonuna geçti
[IMG]https://i.hizliresim.com/q1ht1oe.jpg[/IMG]
243 milyon sermayeye karşı 7.1 milyar özsermaye..8.7 F/K Oranı..9 aylık hasılat 59 milyar,FAVÖK 7.4 milyar..
En önemlisi şirket son 5 yılda dolar bazında %2000 e yakın yatırım yapmış..Bu yatırımların dönüşü olacaktır..İştirakleri boçlulukları bitti sayılır..çok güçlü iştirakleri var..PD 780 milyon dolar..İştiraklerinin,holding içindeki pay oranına göre,borsaya açık iştiraklerinin PD neredeyse 1.5 milyar dolar..Diğer açık olmayan şirketleri hariç..Bu açıdan bakınca borsanın en ucuzlarından biri kuşkusuz..Net borç 12 milyar civarı..2021/12 bilançoda borç mikterı da düşecektir..2022 yılının en çok konuşulacak hissesi olmaya aday olarak görüyorum..2022 borsanın yılı olacağa benziyor..SP500 artamaya devam ediyor ve artacak.Pandemide mayıs ayından itibaren azalma görülecektir, bağışıklık isteminde aşılamalar ile birlikte güçlenme olacaktır..Sermaye piyasaları için en büyük sorun pandeminin azalması,her sektörde sıçramaya sebebiyet verecektir..Bu kesin..Bunun en büyük yansıması küresel piyasalarda borsaları çok olumlu etkileyecektir..Her şey yolunda giderse,2022 2Ç VE 3Ç Bilanço snuçları iyi gelirse,ki ço iyi olacağını umuyorum..Zira 2022 de kalkınma hızımızın % 6 ları,yapılan yatırımları,rekabetçi şirketlerimizi,kaliteli ürün ve çeşitliliğini baz aldığımızda bunların olumlu yansımalarını şirketlerde,karlılık,verimlilik,kapasite kullanım oranlarının artışı,ihracatta artış gibi birçok önc veriyi etkileyeceğini,bu durumda hisse fiyatlarının yatırımcısını mutlu edeceğini tahmin ediyorum..12-13 dolar hedef fiyatımı uzun vade koruyacağım..Bekleyip görelim bakalım..
Aghol ve vestel 608 milyon pay ve %23 ile TOGG ortağı..TOOG bir otomobil değil adeta teknoloji şirketi..TOGG 5-8 ocakta ABD de dünyanın en büyük tüketici Elektroniği fuarı CES 2022 de tanıtılacak..Çünkü TOGG bir teknoloji şirketi..Otomobil fuarnda tanıtım yapmıyor,esas alanı teknoloji..Klasik bir otomobil üreticisi değil..Dünya TOOG konuşacak..Buradan bakılınca Tesla yı hatırlıyorum..Tesla nın PD 1 trilyon dolar..Dünyada ki aklınıza gelen bütün otomobil markalarının PD bu değeri bulmuyor..Bu bize ileride olacakları hatırlatması açısından önemli..Zira tesla hissesi alan bir yatırımcı bu fiyata,geleceğe yatırım yapıyor..5 yıl önce çok pahalı diye,tesla hissesi almamıştım..O zamanlar PD 80 milyar dolardı..O zamandan bugüne dolar bazında 12 kat arttı..Demem o ki,her portföyde uzun vade aghol ve vestel bulunmalı..Bedelli sermaye artırımlarını kaçırmamak suretiyle 5000 aghol hissesi,10-15 yıl sonra Suadiyeden bir daire sahibi yapar..Geçmişte hisse senedi yatırımcılığında sabit bu tip yatırımlar..Yeter ki doğru şirkete doğru zamanda ve sabırla beklemek kaydıyla..