Son kuponunuz + alım iskonto tutarı = toplam kupon geliri olarak beyan etmeniz gerekiyor.
Yani sizin örneğinizde itfa tarihinde son kupon + 20 yi beyan etmeniz gerek.
Printable View
Valla hocam birkac nedeni var.
1. ibkr de alım satım makası cok daha iyi, ziraat bankasında 1030 olan bir bond ibkr de 1010 civarı idi geçen baktığımda.
2. Mevcut durumda yurt içinde bu varlıkları saklamak biraz riskli duruyor. Uzak bir ihtimal olmayan sermaye kontrolleri gelirse bu varlıkları kullanamama ihtimali var. Ayrıca TL alım-satım makasları malum çok açıldı. En basitinden artık wise bile TL çevirmiyor.
Methaba,
Benim de IBKR’de hesabim var. Fakat Eurobond alımı için 200,000 nominal istiyo çogu Eurobond için..
Sizin takip ettiğiniz Eurobond hangisi ?
IBKR’de minimum alımı kaç nominal ?
Teşekkürler
Bildiğim kadarıyla -ki çok emin değilim- eurobondlar zaten lokal olarak saklanmıyor.
Diger yandan sermaye kontrolü bile gelse hesabına yatan kuponu çekmeye yani dolar çekmeye vs sınırlama gelir. Bozdurup harcaman sıkıntı olmuyor sanıyorum.
Yurtdışından gelen kuponu da harcamak ya da kullanmak için aynı yollardan ve sınırlamalardan geçmek gerekir diye düşünüyorum.
Yani kısaca çözüm olur mu bilemedim. 🤔
Doğru biliyorsunuz çoğu banka Euroclear vs gibi kurumlarda saklıyor bondlari.
Burada tabi aslolan güven, yarın birileri çıkıp eurobond yabancı yatırımcı içindir vs deyip yerilileri faiz lobisi olarak nitelendirilebilir,
Yerlilere ait eurobondlari su fiyattan ve su kurdan bozdum, TL olarak hesabınıza yatırdım dese elden bişi gelmez mesela.
Tabi bunlar hep varsayım ama temelde maalesef paranın yurtdışında olması yurt içinde olmasına göre daha çok güven veriyor bazı durumlarda
Yalnız burada yanlış yorumladığınız bir durum var. Eurobond borçlanma aracını ilk ihraçta devlet, daha sonra ilk ihraçtan alanlar ve en son bizler alıp-satıyoruz. Bu sebeple devletin kendi mali sistemindeki banka hesaplarında bulunan kaydi döviz gibi bunları suna ceviririm vb. yaptırım uygulama hakkı yok. En fazla kuponu ve anaparayı öde(ye)miyorum diyebilir. Ayrıca bonolar Euroclear nezdindeki banka hesaplarında saklandığı için devletin hangi eurobondu hangi ülke vatandaşının aldığını bilmesi de teknik olarak zor.
Valla olur olmaz bilemem ama benim ziraat bankası hesabımda eurobondlar duruyor, devlet istese gayette güzel bunun bana ait olduğunu bilir, iş bi raddeye geldikten sonra hakkı vardır yoktur un bir hükmü de yok, BENCE.
Tabi herkesin düşüncesine saygım var, olur olacak demiyorum, benim aklımda böyle bir soru işareti var sadece.
Evet biliyorum dostum, yazdıklarımda vergi yoktur diye birşey geçmiyor zaten? Zaten ben satmaktan bahsetmiyorum, kendime ait başka bir hesaba virmanlamaktan bahsediyorum.Alıntı:
Her aldiginizi sattiginiz da kar elde ediyorsaniz VERGI var dostum........
Neyse uzadı mevzu, büyük ihtimalle ziraat bankası bu işi beceremez ben de bu virman işini yapamam, kaldığımız yerden eurobond muhabbetine devam.
Valla ben de benzer bin tane olasılık düşünüyorum, paranoyak ettiler insanı.
Ama olabilecek en kötü durum (tabi ki temerrütten sonra), dolar varlıkların TL ye dönme zorunluluğu. Ama bu sadece kuponları etkiler kanımca.
Sermaye kontrolü olacağını sanmam. Paşa paşa faizleri artıracaklar. Politika faizine dokunmadan diğer faizler artırılacak. Politika faizi anlamsız hala gelecek. Dolar bir miktar yükselecek. Kkm devam edecek gibi. Durgunluk ve resesyon mecburen yaşanacak artık seçimleri kazandılar 5 sene rahatlar. Yerel seçimler o kadar önemli değil. Sermaye kontrolü getirip insanların paralarına çökerlerse karaborsa oluşur. Ekonomi kontrolü ellerinden çıkar. Böyle bişey işlerine gelmez. Aklı başında yatırımcılar bundan sonra her türlü ali cengiz oyununu hesaba katarak yatırım yapmalılar. 2-3 yıl kendinize yetecek kadar nakiti(döviz+altın) evde bulundurmak mantıklı. Daha fazlasının riski yüksek olur. Hem çalınma riski hem enflasyon erimesi riski alırsınız. Tabi düşük ihtimalde olsa her türlü saçmalığı yapabilirler tam sermaye kontrolüde dahil. Bekleyip göreceğiz. Söylediklerim yatırım tavsiyesi değildir. Beklentilerim ve hesaplarım tutmayabiliyor misal millet ittifakının kesin kazanacağını düşündüm ama yanıldım. O yüzden herkes kendi kararını kendisi versin
Daha öncede yazmıştım. Bankalarda kişi bazında ne kadar Eurobond, Tahvil vb ürün varsa bunlar en azından Maliyeye bildiriliyor. O nedenle devlette alınan Eurobond'un ve ödenen kuponların, Eurobond alım satımlarının bilgisi var.
Eurobondl'arın ise kişi bazında Euroclear'da saklandığını sanmıyorum. Buna dair bir bilgide elde edemedim.
Şahsi görüşüm 200 binlik lotlar olarak kurumlar arası satıldığı ve Euroclear'da bu lot bazında saklandığı yönünde.
A kişisi X Eurobond'undan 1000 nominal aldı diye bankanın Euroclear'a bildirdiğini düşünmüyorum.Banka hazinesi bunu kendi kayıtlarında tutup takip ediyor.
Bankalar Eurobonları 200 binlik lotlar şeklinde alıp isterlerse müşterilerine daha düşük nominallerde satıyorlar.
Eurobond ürünleri daha çok büyük yatırımcılar için tasarlanmış, ama günümüzde küçük yatırımcılar içinde kullanılır bir ürün haline gelmiş. Ancak diğer ürünlere göre takibi vb konularda biraz zamanın gerisinde kalmış durumda. Alında kripto paralarda olduğu gibi blockchain teknolojisi bu iş için çok uygun.O zaman 1000 nominal altında bile alım satım olabilir.
Ben bunun saklamadan değil, bizim bankaların çalıştıkları aracı bankalardan kaynaklandığını düşünüyorum. Misal bir banka Avrupadaki bir aracı ile çalışırken diğeri Amerikadaki ile çalışıyor.
Ayrıca hazine Eurobond ihraç ederken Deutsche bank,HSBC,JPMorgan gibi bankalar aracılık ediyor. Kupon ödemesinde de hazine bu bankalara ödemeyeyi yapıyor. Bunlarda Euroclear listesi üzerinden diğer Eurobonda sahip kurumlara ödemeyi dağıtıyor.
Kesin emin olamamakla beraber böyle bir akış olduğunu düşünüyorum. :)
Arkadaslar, az once Vakifbank internet sitesini Eurobond alimi icin yokladim. 'Gecerli birim fiyat bulunamadi' diye yanit aldim. Bu bana ozel bir durummudur acaba yoksa bankanin elinde mi kalmamis anlayamadim.
Hesabınızda dolar bakiyeniz var mıydı? Geçen haftalarda bende 950$ vardı. Sadece o tutarın altındakileri listeliyordu.
Ama geçen hafta para olmasına rağmen Eurobond satışı yoktu. PY üzerinden de sordum yok dediler. Eurobond alımı için vakıfbank bana cazip gelmedi. Olduğu zamanda fiyatları diğer bankalardan yüksek.
Perşembe günü Ziraatte satmıyordu. Bu gün 8-9 ürün var.
Cevabiniz icin tesekkurler. Hesabimda yeterince euro bakiyem var, dolar yok. Ondan kaynaklanabilir.
Banka musterisi olmadan internet uzerinden guncel EB leri takip etme imkani var mi?
Anlasildigi uzere daha once EB alim/satim yapmadim.
İs bankasından musteri olmadan stok değil ama fiyat takibi yapabilirsin.
Teb de stok konusunda baya iyi.
Benim tecrübelerime göre tabi.
Ziraat sayfasından bakabilirsiniz. Geçmişe tarihli fiyatlarıda gösteriyor.
Daha önce almadıysanız, özellikle vergi olayını iyice öğrendikten sonra almanızı tavsiye ederim. Ayrıca yüklü tutarda alacaksanız banka hazineleri daha uygun fiyat verebilir.
https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bir...tirim/eurobond
Ilk defa alim yapmayi dusunuyorum. Gec kalmisim, yillarca yaptigim mevduat eridi bankalarda. Sistem disina cikicam yada gozumu karartip EB alicam. Tavsiyeleriniz icin tesekkur ederim. Yuklu alim dusunuyorum ilk etapta 100k euro/dolar. Banka hazinesinden alim sahsen muracaatlami oluyor? Ayrica yurt disindayim, TR de dar mukellefim bildigim kadariyla.
Şubedeki müşteri temsilcileri hazineden fiyat alıp size iletiyor. Yurtdışında iseniz nasıl olur bilemiyorum.
Şu sıralar Garanti, Teb, Ziraat, YKB,İş bankasında internet yada mobil bankacılıktan Eurobond alınabiliyor diye biliyorum. Fiyatlar şu sıralar devamlı düşüyor. Eğer tek bir vadede eurobond almayacaksanız, bu şekilde bankacılık uygulamaları üzerinden alabilirsiniz.
Forumda daha önceki mesajlarda dar mükelleflerle ilgili sorular cevaplar yer alıyor. Beni direkt ilgilendirmediğinden detaylı bilgim yok maalesef. Forum mesajlarını okumanız faydalı olabilir.
Merhaba,
Akil vermek gibi olmasin ama madem yurt disindasiniz yurt disi bir kurumdan almak daha mantikli degil mi sizin icin?
Misal 2028 vadeli US900123DF45 bondu su an ziraatte 101,842806 fiyattan satilirken IBKR de ayni bond 95.7500 fiyattan islem goruyor,
100k alimda baya bir fark eder sanki
- CDS primimiz nerede, ödemeler dengesi sorunu olacak kadar dövizsiz kaldığımızda nereye çıkmıştı?
- Tarihimizdeki ilk 30 yıllık dolar borçlanması, gösterge 2030 Eurobond'un faizi nerede, döviz sorunu olduğunda nereye çıkmıştı?
- Son 2 yılda CDS ve 2030 Eurobond trendi nasıl gelişti?
bu soruların cevabı grafiklerle gösterilmiş.
https://twitter.com/e507/status/1661007099244220419
Ülke Risk Priminin 700 bp seviyelerine yükselmesi sadece dış borçlanmaların faizinin artması anlamına gelmiyor.
Bankacılık sektöründe yapılan uzun vadeli bazı dış borçlanmalarda kimi CDS "eşik seviyeleri" yabancı para cinsi teminat arttırımına neden olur.
Örneğin 2030 vadeli Türkiye Eurobondu'nu 5 yıl vadeli bir repo borçlanması için teminat olarak veren banka, CDS belli seviyelere gelirse yabancı para teminat arttırımı yapmak zorunda kalabilir.
Bu CDS "eşik" seviyelerinin en popüler olanları 600/700 ve 900'dür.
Bu hafta CDS 700'ü geçince alacaklılarına yabancı para ek teminat gönderen bankalar mutlaka olmuştur.
Dolayısıyla CDS'in aşırı yükselişi uluslararası rezervlerin azalmasına da neden olur.
Ülke Risk Priminin düşürmenin yolu bellidir. Güven veren liyakatlı bir ekonomi yönetiminin yanı sıra, aklı başında bir para ve maliye politikası uygulamak gerekir.
Uzun süredir bunların hiçbiri bizde yok.
Bataklığı kurutamayanlar sineklerle mücadele etmeyi tercih ederler.
Bu akıl! muhtemelen CDS çok yükselince bankaları toplar, "hepiniz Eurobond alın CDS'i 700'ün altına düşürün" diye emir verir.
Sonucunda CDS geçici olarak birkaç gün düşer, Türkiye riskinden çıkmak isteyenlere likidite verilmiş olur, uluslararası rezervlerimiz daha da azalır.
Ulusal varlıklarımıza sahip çıkmak ve hak ettiği değeri kazandırmak için, geleceğimiz için 28 Mayıs'ta sandığa gidelim.
https://twitter.com/kerimrota/status...557968386?s=20
Merhaba,
IBKR üzerinden Eurobond alımı yaptığımızda, kupon ödemeleri hangi hesaba yatıyor ? IBKR’ye para gönderdiğimiz hesaba mı yatıyor ?
Teşekkürler
Servet merhaba. Sen bu eurobond konusunu iyi biliyorsun. Sorum şu elimde vade sonu Aralık/2023 olan eurobond var. Yani vade sonuna yedi ay var. Elimdeki eurobond un faiz oranı %6 civarında sanıyorum. Şimdi; ben bu eurobondları satsam yerine %9 faizli eurobond almak istesem, zarar mı ederim yoksa karlı mı çıkarım? Bunun hesaplamasını ynasıl yaparız. Bir örnekle açıklar mısın? Şimdiden teşekkürler
İzninizle nacizhane ben de fikrimi paylaşayım.
Vergi açısından: Elinizdeki bondu satayım dediğiniz an oncelikle vergisel olarak dikkat etmenizi öneririm. Alım zamanınıza ve TL karşılığına göre vergiyle karşılaşmanız mümkün.
Vade açısından;
Aralık 23 Bond yatırımı bugun itibariyle nispeten kısa vadeli bir yatırım sayılabilir. Yani bu sene sonunda ana paranızı da vergi algı uğraşmadan alabileceksiniz. Yeni alım için de, elde tutma için de; anaparayi çekme gerekliliğine göre karar vermeniz en doğrusu olur.
Faiz açısından;
Anapara lazım değil, uzun vadeli bir yatırıma çevirmek açısından bir problem de yok, vergiyi hesapladım, göze alıyorum derseniz; elbette eldeki yaklaşık 1000 usd eden Aralık 23 bondunu satıp, 950 usddan 93.75 usd getirili bir bond almak daha kazançlı olacaktır. (Yaklaşık %11 e yakın bir getiri)
Herkese Merhaba,
Ben de bu ürün ile ilgileniyorum son zamanlarda. 2035 sonrası vadelilerden ucuz oldukça almaya çalışıyorum. Şöyle bir sorum var konuyla ilgili. Banka eurobondları online hesaplarda evet gözüküyor. Fakat bir hesap cüzdanı gibi yarın öbür gün herhangi bir iptal ya da temerrüt gibi risklerde ya da banka batması gibi durumlar gibi ekstrem olaylarda karşılık bankadan sahip olunan eurobondlarla ilişkin bir belge alabiliyor muyuz?
dolarla alabilecegğimiz eurobond fon varmı bildiğiniz?