Dediğim gibi 4-5 aydır isyat'ın portföyüne bakmadım. Ama baktığım zaman % 15-20 oranında hisse ve % 80 oranında sabit getirili kıymetlerden oluşan bir portföyü vardı. İsyat analistleri portföye hisse seçiminde çok iyiler, bir de şu son ralli ile bu hisselerde iyi bir kar yapmışlarsa, bu sene temettü sonrası portföyde reel bir değer azalışı olmayabilir. Ama portföyün çoğunluğunu sabit getirili kıymetler oluşturduğu için temettü potansiyeli kısıtlıdır. Siz de demişsiniz, getirisi enflasyondan yüksek diye. Ama bu yükseklik hisse senetlerinin nötr olduğu durumda % 2-3'ten fazla olmaz. Ama borsa ters gider, isyat reel portföy değer kaybınını göze alarak yüksek temettüye devam ederse bu portföyü reel olarak eritir.
Burada yapmanız gereken, isyat temettü dağıttıktan sonraki portföy büyüklüğünü, geçen yılın aynı döneminin portföy büyüklüğü ile kıyaslamaktır. Portföyün oransal değer artışı enflasyondan az ise portföy reel olarak değer kaybediyordur, yani anaparadan temettü ödenmiş demektir.
İsyat'ın sabit getirili kıymetlerini de mercek altına yatırmak gerekiyor. En son baktığımda sabit kıymetlerin vadesini kısaltma çabası içinde idiler. 16 Nisan'dan sonra faizler patlarsa portföyün değeri yeni faiz oranlarıyla vadelerin uzunluğu oranında değer kaybına uğrayacaktır. Ama bir sürpriz olur da piyasa faizleri düşerse portföy extra değer kazanacaktır.
Gördüğünüz gibi sorunuzun cevabı bizde değil, işyat'ın bilançosunda ve gelecekte borsa ve faizin gideceği noktalardadır.
Bizim burada isyat'ı örnek olarak göstermemizin nedeni isyat temettüsünün reel bir temettü olmamasıdır. Siz aynı parayı 32 gün vade ile rekabetçi faiz oranları ile bankalarda çevirseniz 1-2 puan eksiği ile aynı getiriye sahip olabilirsiniz, yani amacımız, isyat'ı olumsuzlamak değil, sabit getirili bir enstrüman oluşuna vurgu yapmaktır. Yani isyat'ta aldığınız temettü değil (hisse portföyü hariç) faizdir. Karşılaştırması da faizle yapılmalıdır.
İsyat'ın portföyü çok karmaşık değildir. Bence kendiniz verdiğim bu bilgiler çerçevesinde hisseyi değerlendirin. Gerekirse özel mesajla tereddüt ettiğiniz hususları bana sorabilirsiniz. Ama dediğim gibi riskleri kendiniz değerlendirip karar vereceksiniz.
Edit: Biraz önce portföye baktım. En son haftalık rapora göre hisse başı portföy değeri 1.49 TL gözüküyor. Yani % 32 oranında iskontolu işlem görüyor. Bu oran 5-6 ay önce % 40 idi.