haaa...deval olursa faizler artar, uzun vadede TL, borsa kazandırırmış..:)
Eski çamlar bardak oldu ya..haberi yok..:cool:
YTD..
Printable View
haaa...deval olursa faizler artar, uzun vadede TL, borsa kazandırırmış..:)
Eski çamlar bardak oldu ya..haberi yok..:cool:
YTD..
Selamlar..hükümet son dolar yükselişinde KGF yapmasaydı, TL mevduat faizleri nerelerde kalmış olurdu..neyse bu kısmı detay..benim esas söylemek istediğim büyük resim, global..
2006’dan beri doların her yükselişinde dolar geri geldi..Yüksekten TL’ye geçenler karlı çıktı..AB, tek parti vb. nedenler sayılabilir, ancak en büyük faktör büyük MB’larının para arzını devam ettiriyor olmalarıydı..halahazırdada öyle , globalde negatif faiz yüzünden EM’lere giriş çok fazla..
Peki şimdi ne oldu..EM’lerde borç balonu oluştu..trilyonlarca dolarlık EM'lerde borç birikimi..sadece EM’ler mi, değil tabi ki..globalde 70-80 trilyon dolar GDP varken borçlar şimdi 200 trilyon doların üzerinde..yani borçlar dünyada GDP’nin 3 katı düzeyine çıktı..
Doğal sonuç olarak pek çok balon var ortalıkta..artık hayvan terli daha fazla borç yemekte zorlanıyor..dolayısıyla büyümede ve enflasyon oluşumunda sıkıntılar var..enflasyon oluşamaması, hatta geriye sarması MB’ları için en büyük tehdit..sebebi borç deflasyonu riski..kısaca o oluşan balonların patır patır patlama riski..o yüzden MB’larının artık fazla şansı yok..her oluşabilecek şok durumunda, para çoğaltmak hatta helikopterleri çalıştırmak zorundalar..
Neyse, MB’ları daha ne kadar bu para yağmuruna devam edebilecekler, soru bu..onlar devam ede dursun..bu iş, yani bu kadar biriken vede birikmeye devam eden borç sorunu nasıl çözülecek..iki yol var..biri enflasyonla, diğeri global bir krizle ..her ikisindede trilyonlarca doların silinmesi, yok olması gerekecek..
Bu son nihai durumlarda (zaman zemin bilmek zor) yok dolar yükseldi, ben buradan TL’ye geçerim..kar ederim..komik olur..
Kısaca bilinmeyen sulardayız..globalde borç çok fazla..dikkatli olmak zorundayız..geçmiş geçmişte kaldı artık..
2001 örnek veriliyor..TL’ye geçenler karlı çıktı felan..fakat bunu diyenler Türkiye’nin o yıllarda 2-3 kez direkten döndüğünü, yani default ‘tan kıl payı kurtulduğunu bilmiyorlar sanırım..
Kısaca bugünlere kalan senaryo şöyle olabilirdi; 2001’de döviz yükseldiğinde, dövizden TL’ye geçtim..ama Türkiye Yunanistan oldu..moku yedim..Ha o zaman dolar tutanlar ne olurdu ayrı konu..
Neyse benimki karamsar bir tablo..müzik çalmaya devam ediyor..tadını çıkarmak lazım..:cool:
Bugün tarihi bir gün.
Beklenen sonuç..vidalandılar..:)Alıntı:
S&P Fed'den 2017'de faiz artırımı beklemiyor
Adamlar dolar basıyor biz bu dolar ile borçlanıyoruz. Adamlar açısından güZel döngü.. Yarın gelip tefeci gibi çökecekler. Hiç bir emekleri olmadan sadece bankalarında para basarak ülkemizin bir çok söz hakkını elimizden alacaklar. Bizde sıcak para geliyor nidasıyla Göbek atmaya devam..
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
şu an önümüzdeki en büyük bomba tahvil krizi, 1 sene içinde borç alacak zincirlerinin patlayacağı söyleniyor. fed piyasa ile savaş halinde. en büyük yıkım Try,zar ve brl de olacak. doğu avrupa ülkeleride batacak ama onları bir şekilde kurtarırlar,çünkü nüfusları az.
Seni çok fazla uğur civelek gördüm.:)
Severim uğur hocayı dinlerimde ama çok aşırı kötümserdir..
Tahvil krizi 1 sene sonra çıkacak ise daha şimdiden dolara full gömünmenin manası ne ki.
Hareketlenince gireriz (girerler yani insanlar)
Mortgage krizi 2007 baharında kıpırdanmaya başladı
2008 eylülde Lehman batınca esas fırtına koptu..
Dolarında yükselişi eylül 2008 dir..
2007 bahar nereeee 2008 eylül nere
Biraz dikkatli gözler ağustos 2008 de olayı farkederdi..
1 dolar 1 tl olacak deniyordu o aralar..
1.5 sene...
Haa bu 1.5 senede dolar diyeni dövüyorlardı o da ayrı mevzu..
Şimdi böyle bir ortamda yok herkes dolarize olmakla meşgul..
Bişiler yanlış gidiyo olmasın..