cem bey işin tekniği tabii başka birşey; ne demişler tekniğe inanma ama tekniksizde kalma:) gözaltı pazarında teknik olmaz diye birşey yok..çünkü teknik; hisse gözaltı pazarındaymış yok bist 30 daymış yok D grubundaymış yok A grubundaymış yok yıldız pazardaymış yok kar açıklamış yok zarar açıklamış BAKMAZ...işin tekniği ile uğraşan birçok kişiyi takip ettiğimizde orta vadede YÖN YU:KARI...birinin grafiği 2 yi diğerinin grafiği 3 ü işaret ediyor o başka mesele...ama 2 den aşağı grafik te görmedim...geçen ayan östürk te twitter da 6 dan bahsediyordu...neyse ....
ben taknikten ziyade şuna ODAKLANMAK LAZIM DİYORUM:) şimdi bakıyoruz ilançolara otellerin değeri 600 milyon TL civarı gözüküyor... bence güncel değeri 1,5 milyar TL .....holdinge bağlı tekstil şirketlerinin; arsa, fabrika, techizat falan filanlarıda var...bağımsız denetim firması 72 tane taşınmazdan bahsetmiş...tapu bilgileri ve gerçek değerleri konusunda bilgiye ulaşamadık demiş özetle...geçen bir fabrika arsası sattılar; 50 milyon TL...şimdi diyeceksiniz? bu tekstil fabrikalarındaki makineler para eder mi? valla ediyor arkadaş...200 bin dolarlık makineler var 500 bin dolarlık makineler var...ikinci elleri bile deli para...tekstilde de en az 500 milyon TL mal varlıkları var diyelim...bu holdingin ölü değeri bakın ölü değeri diyorum..toplam 2 milyar TL...500 milyon borçlar var diyelim....1,5 milyar TL özkaynağı olması lazım...ama bilançoda bunu hala güncellemediler...tekrardan bir expertiz yapsalar keşke ama yapmazlar çünkü; vergi ödemek zorunda kalabilirler...588 MİLYON LOT VAR TOPLAMDA...1,5 MİLYAR TL BÖL 588 MİLYONA; 2,5 tl GİBİ BİR Rakam ortaya çıkıyor...yani bu şirketin gerçek ederi 2,5 TL ...şu anki fiyat hala kuruşlarda...cuma günkü pahalı diyen varsa her türlü tartışmaya varım...1 TL olduğunda bile hisse ucuz 2 TL olduğundada defter değerine yaklaşmış oluyor...3 TL olunca pahalı:) ama hiç bir hisse defter değerinde illaki işlem görecek diye birşey yok...ucuzda işlem görebilir pahalıda işlem görebilir...ama şu DETAYI SAKIN UNUTMAYIN; BİSST teki hisselerin çoğu yaklaşık yüzde 80 i defter değerinin üzerinde işlem görüyor...yüzde 20 si altında işlem görüyor....gerçek yatırımcı UCUZ HİSSENİN PEŞİNDEN KOŞAR...ama tabii bilançoya bakarsan gerçek defter değerini göremezsin...çünkü şirketin mal varlıklarını bilerek expertiz yapmıyolar...
siz şunuda sormuyorsunuz? gözaltı pazarının (yakın izleme pazarının) mal varlığı yönünden en değerli hissesi hangisi? ben hepsini inceledim arkadaşlar...o yüzden bu holdingin hisselerini aldım...niye? bu memelekette turizm yavaşlar turist sayısı zamanla azalır çoğalır ama bu memlekette turizm ölmez..niye? BÖLGENİN MERKEZİNDEYİZ VE FİYATLARIMIZ HALA UCUZ...VE ÜSTELİK ÜLKEDE KRİZ OLSA BİLE ; DİYELİMKİ DOLAR 10 TL OLDU ...HER SEKTÖR ÖLÜR AMA TURİZM ÖLMEZ..NİYE? türkiye dahada ucuzlamış olacak...bak ülkemizin sağı solu ateş cemberi...buna rağmen bu yıl sadece rus turist sayısı yüzde 300 artmış...hindistan,iran, ortadoğu uzakdoğu turist sayısı artmışşş.avrupa zalmış..ama toplamda bu yıl gelirler artmış...üstelik bu şirketin 3 oteli sezonluk sadece diğerleri her mevsim yılboyu çalışıyor...
GÖZALTINDA OLMAMASI GEREKEN BİR KAĞIT...AMA BECERİKSİZ BİR PATRON Bu çukura KADAR GETİRDİ...
binlerce yatırımcısını üzdü...
insanların canı yanmış; sadece yatırdıkları parayı GERİ İSTİYOLAR...neden? çünkü bu şirkete holdinge inanmışlar..zamanında GS nin yöneticisiydin..istanbul gecelerinde boy gösteriyordun...insanlar sana güvendi...ama sen ne yaptın?
inanın ilkokul seviyesinde ki birini bu şirkete CEO yapın daha iyi yönetir...yeterki artniyetli olmasın dürüst olsun..öğle boğazici mezunu olmayada luzum yok...ortada bir düzen kurulu zaten..
ben insanlara bakıyorum borsa olmuş 110 binde bist 30 da bist 100 de ulusal pazarda yıldız pazarda hisse alıp satıp günlük üç beş kuruş kazanmaya çalışıyor...bu benim tarzım değil....borsa olmuş 110 binde , alsat yapıcan...zor iş abi o iş..bide anlamıyorsan ZARAR YAZACAK...şu zamanda ; ülke ekonomisinde bütçe açığı geçen yıl haziran ayında 7 milyar TL idi şimdi ise 25 milyar TL civarı...ekonomik gidişat makro dengeler açısından iyiye gitmiyorken... borsada dolara göre ucuz kaldığından 110 bin lere dayanmışken; pahalı hisselerin peşinden koşacağına; ucuz hisselere yönelmek en mantıklısı olur..ve al sat yapmıcan ama...beklicen...beklicen...beklicen...bırak al satı bilen yapsın...bilmiyorsan ucuz hisse arıyacan..e sen grafikten cakmıyorsun, temel analiz bilmiyorsun bodaslama dalıyorsun...
borsada işlem yapan yerli yatırımcının yüzde 80 i borsadan ÇAKMIYOR...ne defter değeri bilir ne piyasa değeri bilir ne matematik bilir?
haaa.... şimdi gözaltından hisse almak mantık lı mı? biliyorsan mantıklı..
1) iyi bilanço okuyacan...okumazsan batar şirket...mango gibi şekerpiliç gibi...şirket batar hisselerin ederi sıfırlanır sende batarsın.şirketin borclarını mal varlıklarını iyi etüt yapacaksın...mal varlığı 100 TL borcu 500 TL ALMA kardeşim o hisseyi batma ihtimali yüksek...ama borcu 200 TL mal varlığı 350 TL , işine geliyorsa AL kardeşim...
2) takasları sıkı takip edeceksin..bakın ESEM e noldu?
3) iyi araştırmacı olacaksın...cevre edineceksin...fikirlerini tartışabileceğin düzeyde birikimleri olanlarla tartış(frecell gibi:))..zarar etmezsin...
özetle gözaltından hisse alınmaz diye bi durum yok...BAL gibi alınır...Ulusal pazarda olupta bu şirketten 5 kat ekonomik olarak daha kötü şirketlerde var..
bu şirket evet; kötü yönetildiği için gözaltı pazarında..ama asla batacak durum yok...niye? sadece 1 oteli bütün borçlarını kapatabiliyor...
siz neyin peşindesiniz? para kazanmanın...şimdi şartlar ne? borca dolara göre hala ucuz olsada 110 binlerde 120 bin olsa ne yazar? bana göre ulusal pazarda birçok kağıt ZİİRVE...zirveden MAL alınmaz...
o vakit; grafiklere bak ucuz hisseleri tespit et...bilançolarına bak defter değerinin altında işlem mi görüyor iyice araştır; sadece bilançodaki değerede bakama; güncel değerinide düşün, ve reel defter değerini tespit et...ve hisseni AL ve alsatçı olma BEKLE...sadece BEKLE. bu anlattıklarımdan dolayı ben bu hissedeyim...gözaltında olması umrumda bile değil..çünkü ulusal pazardaki birçok hisseye göre bence mal varlığını gözönüne alırsak; iyi bir hisse.
Elbette yıllardır zarar da olanlar var. ama daha 4 ay önce 18-19-20 kuruşlardaydı...ortalama düşürme imkanını yıllardır verdi..ve üstelik şu anki fiyatlar bile ortalama düşürmek için ideal fiyatlar...ha riske girmicem; ekstra alamam diyorsan mecbur beklenilecek..Ama herkesin bakış açısı maliyetine göre değişiyor...
bu hafta yeni haberlerin gelmesi dileğiyle:)