Dolar 4.1 üzerinde sert harekete geçer ise son 1 Yıldır şişirilen BORSA BALONUNU patlatır.
Printable View
Dolar 4.1 üzerinde sert harekete geçer ise son 1 Yıldır şişirilen BORSA BALONUNU patlatır.
sevim koş dolar geri geliyor 2 laf et
Merkez Bankasının dün açıkladığı veriye göre döviz tevdiat hesapları geçen hafta 1.326 milyar dolar azalarak 203.915 milyar dolardan 202.589 milyar dolara indi.Kalem kalem incelersek:Katılım bankalarda pek değişiklik yok;54 milyon dolarlık azalışla 13.230 milyar dolardan 13.176 milyar dolara inmiş.Değişiklik mevduat bankalarında olmuş:Yurt içi yerleşiklerden gerçek kişilerin döviz mevduat hesapları 654 milyon azalarak 89.245 milyar dolardan 88.591 milyar dolara inmiş,tüzel kişilerin döviz mevduat hesabı ise 1.498 milyar dolar azalarak 66.476 milyar dolardan 64.978 milyar dolara inmiş.
Tüzel kişilerin döviz mevduat hesaplarındaki düşüşü vadesi gelen borçlarını ödemek için çektiklerini düşünebiliriz(Birinci çeyrek sonu kredi ödemeleri) ama tl mevduat hesaplarında haftalık bir artış olmaması hatta tersine 553 milyon tl'lik bir azalışla tl mevduatların 974.886 milyar tl'den 974.333 milyar tl'ye düşmesi,gerçek kişilerin çektiği dövizlerin yurt dışına veya yastık altına gittiğini düşündürüyor.
Aynı dönem içinde yurt içinde yerleşik mevduat bankalarının döviz mevduat hesaplarının 1.488 milyar dolar artarak 7.292 milyar dolardan 8.780 milyar dolara çıkması ise ilginç bir gelişme.
Bu saatten sonra doların geri geri freni boşalmış kamyon gibi gelmesi bile beni bağlamaz. 4 ay taşıma maliyeti ile 4 üzerine gelen eldeki dolarları insanlar - kurtulalım- diye sattığı halde eğer bu para 4,06 lara gelmişse , bunu alan yabancının bir bildiği ( Ülke riski konusunda ) vardır. Elbette her gün 1 veya 1,5 kuruş üzerine koyarak çaktırmadan gitseler bile tüm gözler üzerlerinde olduğundan ara sıra silkelenmek istiyor.
Hiç bir finansal eğitimim olmadığı halde beni bile ikna edemiyorlar artık. Cebimdeki paranın alım gücünü en iyi ben bilirim. Örneğin ; ailece bazı zevklerimizden feragat ederek bu yıl şu paramıza 30 bin daha eklersek , çok beğendiğimiz felanca evi alabiliriz derken ; bırakın beğendiğimiz evi, sıradan bir direyi bile alamaz hale geliyoruz.
bu kısmı hiç anlamadım. bankalar da mı başka bankalara mevduat yapıyor?
bir de site buldum sizlerle paylaşayım:
https://tr.investing.com/currencies/usd-try
Dolar azaldıkça talep artacaktır. Yıllardır ekonomiyi JÖLELİ gibi ekonominin e sinden anlamayanlara emanet ederlerse olacağı bu. Hele ki TVF gibi dev bir kurumun başına vermeleri tam bir yıkım olacaktır. Benim Türk Ekonomisi ile ilgili ciddi endişelerim var. Sanayi kesiminde para yok. küçük ve orta ölçekli işletmelerde işler evrak veya ev araba takasları işle çevriliyor.döviz kurundaki artışlar ve petrolün artması işletme maliyetlerinde artışa neden olurken ürün fiyatlarına yansıtıldığında yükselen enflasyon nedeniyle talep azalmakta ve talebin başka ülkelere kayması neticesinde sanayide dar bir boğaza girilmektedir. Türkiye ekonomisi sıcak para ile dönmektedir. Türkiye ye yatırım yapan fonlar Jeopolitik veya erken seçim gibi bir riskin gündeme gelmesi ile birlikte Türkiye den çıkmaları krizi dahada derinleştirecektir. Bu gün sanırım Şirketlerin KDV İadelerinin torba yasadan son anda çıkarılması da likidite sıkıntısını gösterir mahiyettedir. Suriyeli mülteciler ile yurdışı operasyonların ekonomimize getirdiği külfet ayrı bir konu. Aslında çöküş aralık ayında olacaktı ama Büyüme verisi ile sür manşetler üzerinden ekonomiyi anca 3-4 ay idare edebildiler. OHAL olmasa şirketlerin adeta domino taşı misali iflas açıklayacağını da biliyorlar. Dolar öyle bir konuma geldiki en ufak bir kıvılcımda %10 lara varan ani yükseliş ile dominonun ilk taşının hareket etmesine neden olabilecek düzeyde. Eğer Hükümet acil önlemler almazsa ve dolar ufaktan ufaktan yükselişini devam ettirir ise bir süre sonra vatandaş ta kriz algısı derinleşecek ve yatırımlarını dolara yatırmaları sonucu her ne kadar bu hükümet döneminde olmadı ise de eski hükümetler dönemindeki gibi döviz kurlarında %100-200 belki 300 lük yükselişler olabilecektir.