BANKALAR KENDİ iç borçlanma senetlerini halka arz ediyorlar ve kkm gibi bundan da azami karlar elde ediliyor.
aktif ve özsermaye karlılıkları da muazzam. 2021 sonunda faizler %15 iken devalüasyon oldu enflasyon endeksli DİBS taşıyan bankalar müthiş kar yazdılar.
tahvil fazileri ise %30 tırmandı ordan da borçlandılar şu an devlet tahvilimş almazsan yakarım demiyor . bankaları %15 tahvil alcaksın diye zorlayan da yok %20 altı kredi neden vermiyorsunuz deniyor mu ? belki de evet deniyor.. bankalar her türlü karlarını katlar. kaldıraçlı kredi kullandırıyorlar kasanda 1 tl var 2 ila 4 tl kredi verip ordan da 1 tl %100 kar elde edebiliyorsun..bu gizemli hokus pokus para basma işlemi pek bilinmiyor , kimse de işin analizini acaba başıma iş mi açarlar akademik hayatım, tv ve iktisadi yazarlık hayatım.... biter işsiz mi kalırım diye ekonomistler de halkın gözüne bu gerçeği pek sokamıyor sanırım...
hangi sanayi olmayan malını satıp para kazanabilir ki dijital parasal işlemlerle bankalar bunları yapabilir miş ...gerçek bir uzman anlatmıştı ... aslıda mantıklı zaten kasanda olmayanı kredi vermeye de mecbursun parasalcı düzen bunu adeta emrediyor sana .... kasadan kredi verildiği işlemde para yoktan basılmıyor yaratılmıyormuş merkez bankası onayı ile o banka hesabına AKBİL yükle gibi yükleniyormuş ....gerçek ise dijital merkez bankası para basıyor o piyasaya ödeniyor ...enflasyon ortaya çıkıyor ama karı banka devlet bölüşmüş oluyor ... YTD
bunu anlatan ekonomistin başına neler geldi bilemiyorum tv ye çıkıp ballandıra ballanıdıra bu sistemi anlatanın iktisadi kariyeri de pek uzun olmayabilir sanırım.
bu olayın neden ve nasılını hep merak etmişimdir ayrıca...
BU YAZDIKLARIM PEK DİLLENDİRİLMEYEN gerçekler arkadaşlar en KEBAP İŞ BANKERLŞK ülkemizde dert yok tasa yok üstelik 150 milyar tl kasanda kullanımı yasak paran var dilersen onu yönet yine para kazann !!!
BANKALAR NEDEN ucuz peki risk var mı derseniz ? spek istemiyor yabancı gelsin alsın diyolar yürümüyor banka hisseleri el ayak demir prangalar vurmuşlar 1 fk da bekliyorlar ŞAKA gibi özetle...