https://i.hizliresim.com/JM8lRy.png
Printable View
İttfh bedelli sermaye artisindan elde ettigi fonu grup ici sirketlere olan borcu ödemede kullanacak.
Adeseye 248 milyon TL borcu var
329 milyon TL kisa vadeli banka kredisi var. Gelen para ile krediler kapatilacak
Yatırımcı arkadaşlar Adese nin yabancı bir şirkete satışı olacak şeklinde bir haber dolaşıyor acaba doğruluğu varmı dır. Etkisi olumlu mu yoksa olumsuz mu olur. Bıktırdı valla, inşallah olumlu haber gelir .
Kararlar bilancodan sonra alınıyor, bedelli diğer iştirakin borcu kadar, diğer iştirak (adese) banka borcu kapatılıyor.
Günümüzde sahip dediğimiz kişi kendine çocuğuna yakınına kredi alma peşinde, TL nin aylık %1,5 değersizleştiği bir ortamda aylık 1,25 gibi uzun vadeli oranlar ile borcda durmak varken, banka borcunun bu şekilde kapatılması ilginç.
Banka borcunu kapatan Sahip (ittifak) neyin peşinde.
İttifak holding bedelli yaptı ama daha yeni kredi yapılandırmışken neden borçlarını kapatıyor. Bedelli ile yeni yatırım yapması gerekir, kredi yavaş yavaş ödenir mantıklı olan bu ama yapmıyor. Temiz bilanço elde etmeye çalışıyorlar sanki. Bence Adese yi satışa sunmak için olabilir.
Pandemi artacak gibi gözüküyor bu sektöre girmek isteyen için hazır fırsat orta anadoluda şube açarak büyütebilir sanal market açar. Pandemide gördük evden siparişe yetişemediler, yasak dönemimde bile marketler kapanmadı.
Birde satışı yabancıya yaparlar belki ilk akla gelen Katar olabilirmi acaba ?
367+541= 908 milyon tl İttifak holding banka borçları. Sen bedelli sermaye artırımı yap, Adesenin banka kredilerini kapat. İlginç bir durum.
Özkaynak 691 milyon, ödenmiş sermaye 252 milyon, piyasa değeri 491 milyon, pd/dd 0,71 normal 1/1 değer 2,74 den geçiyor.
Yani bu verilere bakıldığında %92 halka açıklık ile ilişikli tarafın kredisinin kapatılması ve bunun için ana ortağın bedelli sermaye kullanması durduk yere olmaz.
İttifak 300 milyon verdi diyelim krediler kapandı.
Adese yı kaça satacak.
KATAR alabilir demiş birisi, Sudi A. ambargo uyguluyor gıda temininde zorluk çekiyorlar onlar talipli olabilir şeklinde yorum var. Hemen değerinde satılmaz herhalde ticarette karlı satılır diye düşünüyorum. Diğer gıdaları incelemek lazım, birde gıda işi her zaman iş yapar, malum 10 bin şubeye ulaşmaya çalışan firma var.
İttfh bu parayi odemek zorunda! Mecburiyetten diyelim...
Adese borcu odeyince ittfh borcu ödenmiş olacak
Adesenin borcu ittfh borcu, adesenin parasi ittfh parasi
Yüzde yedi ittifak sahip, kalan kısım halka açık. Yani %7 diğer %93 e istediğini yapar. Krediyi kapatma mecburiyeti yok. İlişikli taraftan alacaklar veya borçlar İçin istem dışı bir mecburiyet veya taahhüt yok. İsterse öder istemezse ödemez. Burada önemli olan borcun ödenmesi, hemde ticari borç değil. Kasadan ortak olduğu İçin aldığı parayı ödüyor. Adeseyi bilanço ve mali tablo bazında daha kaliteli bir duruma sevk ediyor. Yıllık 30 küsür milyon olan faiz gideri bu sayede bitecek yada çok azalacak. Soru şu, ittifakın bundan ne kazancı var. 😊
Bunu sonradan farkettim. Sayın serdarkazancı, ilişikli taraflardan alınan borçlar çoğunlukla bir kurumun içini daha iyi en iyi boşaltmak içindir. İttifak adese çoğunluğunu kağıt üzerinde azaltmış, %7 kadar sahipliği varken neden adeseye olan borcunu ödesin. Kalan %93 kötü bilancolar ile sürünsün. İşin rengi böyle değil. Hazır 300 milyon alınan kredinin kapatılması 90 derece değil 360 derecelik bir manevra isteği ile olabilir. Tüm işletmeler kgf gibi krediler peşinde koşarken bu tek seferde krediyi kapatıyor. Adese net bir şekilde bir şeylere hazırlanıyor. İlişikli taraflardan alaçak için adese mahkemeye gidemeyeceğine göre, ittifak bu rakamı istediği gün ödeyebilirdi. Öyle olmadı şimdi ödeniyor. İttifak iktidara yakın bir kurum, bedelliyi çok kısa sürede onaylatıp borcu ödeyecektir. Eylül ayı bitmeden adese bu banka borcunu kapatmış olur. 30 eylül gibi bir dönem beklenmesine gerek yok. Adese borcu yoktur kağıdını ara bilanco ile eline alacaktır. Önemli olan bu borçsuz adese bu hazırlığı kimin için ne için yapıyor.
Daha önce operasyon görmüş bir senet. Zamanında Özbal da halka arz edildi sonra operasyon yedi ve sahibi 20 milyon dolar para kazandı. Özbal neden iş yapmıyor diye sorduğumda iş yapma amacına çoktan ulaştı denilmişti. Burada geçmişde yapılan operasyon nedeni ile %92 küçük yatırımcıda değil, oradan da bir %30-40 dan fazlası kontrol altındadır. İttifak bunu satar Başka bir gıda firmasını arz eder. Yeni arzlar çok büyük ilgi görüyor özellikle gıda tabanlı arzlar.
Keşke satılsa
Adeseyi ittfh yillarca sömürdü
Parasini aldı parasiz bıraktı
Tek bildiğim hikaye selva gida halka arzı
Serdar, adam 300 milyon parayı çekmiş, apar topar bedelli yapıyor tüm parayı adeseye veriyor. Faiz finansman denklemine aykırı bir durum. Adese kazanıyor ittifaka verdiği borcun faizi ödüyor. Üstüne zarar açıklıyor. Bu bedelli ve borcun kredinin ödenmesi finansman mantığına 360 derece tezat bir konu. İkinci seçenek yok, bence tek seçenek satışa hazırlık.
madem borcu kapatabilecek firmayı neden satsın?
altın yumurtlayan tavuğu kim niye satar yada keser
o deyimi genele söyledim ittifak yada adese için demedim
mali durumu iyi firmalar halka açılmıyor
geçenlerde satışları çok iyi olan bir firma için boolmberg' de halka açılmayı düşünüyormusunuz diye sordular
ceo'nun cevabı
hayır bizim halka açılmaya ihtiyacımız yok.
250 milyon tl banka kredisinin adeseye maliyreti min. %13 faizle 32,5 milyon TL
Yarışma Programı aklıma geldi, sunucu soruyor, tamam bunu bil seni bildi sayacağım, bayrağımızda hangi renk var, yarışmacı, kesin şaşırtma var. Cevap veriyorum mavi. 😊 bazen düz düşünmekte fayda var, bayrakta kırmızı ve beyaz renk gibi basit ve sade. Borcun kapatılmasının hiç bir mantığı getirisi ve taahhüdü yok. Başka ne var onu arayın. Üstelik bu kadar yüksek halka açıklıkta.
Aynen katılıyorum. Herkes düşük faizle ayakta kalmak isterken neden borcumu kapatayım. Gider şube sayısını arttırırım, ilave yatırım yaparım. Firmaların peşin ödeme yaptım demesi bile aslında en az 15-30 günlük süredir. Dediğiniz gibi farklı bir durum var burada. Hayırlı olsun bizler için.
Ben ticaret yapsam kazancım büyük ihtimalle %13 den fazla olur bu durumda borcu kapatmanın mantığı yok. Krediyi kullanıp yeni yatırımla daha fazla kar ederim. Ama kişi olsam borcu kapatıp kazandığımla geçinmeye çalışırım. Ticarette büyümek esastır bunun içinde sermaye lazımdır. kredi can suyudur özellikle bu dönemde. Belkide sektör değiştirip yeni bir iş yapmak isterim. Dükkanı devrederim veya malı satarım yeni bir iş koluna geçerim. Bu tercih meselesidir.
Şüphe olmadan borsanın anlamı olmaz. 2 trilyon zarar yazan Tüpraş doğal haz yüzünden tavan taban yaptı. Kiler gyo gibi operasyon hisseleri abi büyüksün dediler Tüpraş ve Petkim’e şapka çıkardılar . Şüphe olmasa Tüpraş ve Petkim bu şekilde işlem görmez. Köyün birini sel vuracak, köylü kaçıyor, en son biri inat ediyor, muhtar geliyor gitmez, itfaiye geliyor gitmez, en son havadan destek gelir yine gitmez, beni Allahım kurtaracak der. Ve ölür. Diğer tarafa gittiğinde Allahım beni neden kurtarmadın der. E daha ne yapalım muhtarı itfaiyeyi helikopteri gönderdik gelmedin. O yüzden adese de şüphe geçmişten gelen bir sabit anlayış. Daha önce defalarca yalan söylemiş yada aldatmış.
Baskıya devam ediyorlar. 2.10 gören hisseye izin vermediler. Burada kalsın istiyorlar neden se. Sabır taşı olsa çatlar.
İttifakın %300 borc ödemek için yaptığı bedelli müracatında adese borcu ödeneceği yazıyor, yani bedellinin adresi belli. Bu nedenle SPK işlemleri oldukca hızlı gerçekleştirecektir. Ayrıca bedelli sermaye artırımı yani sisteme para girişi SPK tarafından ilgi gören bir olay. Oldukca hızlı olmasını bekliyorum.
Size katılıyorum tabiki borçsuz ticaret en iyisi ama. Büyük yatırımlarda ya ortak bulursunuz yada kredi. İttifak krediyi bulmuş üzerine yapılandırmış. Faizden fazla kazanmak varken neden borcunu kapatmak istiyor ben onu anlamadım. Bedelli parasınla yatırım yapsa tcaretini arttırsa aradaki fark cebe kalır. Ama ben ticaret yapmıyacam satıp kenara çekileceğim diyorsa o ayrı. Acaba durum böyle mi. Sadece düşünüyorum.
İttifakın elinde %7-8 resmi ortaklığı var, 2-3 yılda %20-25 senedi topladı ise adeseyi satar. Başka halka arzları var, onların işlemlerini başlattı. İttifakın elinde %7 resmi göründüğü için halka açıklığı yüksek olduğu için satış olasılığına piyasa ihtimal vermiyor, genellikle ihtimal verilmeyenler gerçekleşir.
SPK bedelliye onay vermesi 2-3 ayı bulur. Bedelli sermaye artirimi ittfhtan cok adeseye olumlu yansıyacaktır
Şimidlik ittifak ile birlikte hareket ediyor, SPK bedelli için beklenenden çok daha hızlı karar verecektir. Sonuçta para girecek. 35 gün sonra 3.ceyrek bitiyor, bu süre bitmeden sermaye artırımı hesaplara girmiş olur. adese de banka kredilerini kapatmış olur. Satılması alınması önemli değil. 300 milyon tl ye yakın para girişi kredi kapanması bile başlı başına yeterli bir beklenti olacaktır.