Iyi yapmissiniz ben hafta sonu yanlis gire gire blokladim. Serverida unuttum aksam farkettim aklima geldi
Problem o degil abi ben bloklandigini unutmusum yoksa duzeltirdim sabah baktim iyi shortuz dedim porfoy kismina bakmak hic aklima gelmiyor sinyal varsa nasilsa acmistir mantigindaydim iste saat 4 gibi acaba kac para kar etti bu server bir bakayim dedim. Has.... Dedim sonra :)
Para kucuk diye bu serveri cok sallamiyorum ya kirkda bir aklima gelirse baktigim icin unutmusum sifreyi duzeltmeyi
Wpsnin sifreside abuk subuk birsey ezberlemedim usendigim icin girip bakmiyorum bile o yuzden unutmusum duzeltmeyi
sifreyi duzelttim ancak wpsye girip oradan login olmamisim. Bi ara yaparim demistim ta 4 gibi aklima geldi sifreyle login olmadigim artik oralardan hem login oldum hemde shortladim gectim. Yeni sistemcilerede tecrube oluyor iste bunun gibi seylerde vasiniza gelir ve trendleri kacirirsiniz
Kari alamazsiniz sonra sistem max dd yeniler kulliyen zarar yazarsiniz. :) neyseki diger ana serverda ciddi bir sikinti yok
Erhan wps şifreni değiştirip sürekli kullandığın bir şey yapabilirsin. Kullanıcı hesaplarından yapılıyor biliyorsun belki yinede hatırlatayım dedim.
patteren o gün grafiğe çok iyi oturmuş ondan mukemmel herzaman bu mullemlıyette degıl.
Mantık yürüteceksiniz sadece. Mesela bi ipucu bu sistemin dipten long acabilmesi
Mantığı çalıştıralım herhangibir trend takip sistemi.
Böyle aşırı yönde harekete doğru girmiş ciddi puan kazanıyor, ancak bu tarz hareketlerden sonra tepki yükselişi gerçekleşiyor.
sisteminizin indikatörlerinin mesafesi açıldığı içinden dipten teptiğinde çok geç yön değiştiriyor sistemin belkide 10,000 puan tek günde düşen bir piyasada siz ancak 3000 kar ile long yakıyorsunuz.
Kar şu kadar olmuşsa nakite geç derseniz bu seferde trend yonu hareket devam ettikçe karı kaçırıyorsunuz.
benimkide bu mantık üzerine tepkiye oynuyor long açacağı sevıyeden çok uzaklaşmışsa Tepkiye oynama riskini devreye alıyor niye çünkü tepkiye oynamasa bile grafik yukarı yonde tepkı verse zaten en az atıyorum 7000 puan cıkmadan long yakamayacak yani elde edılen kardan 7000 Puan zaten gidecek. Bu sebeple ben long yakar tepkiye oynarım diyor. ANcak bu longda ısrarcı davranmıyor. Sürekli kendi indikatörünü kontrol ettiği için tepki gelsin veya gelmesin ana sistemin long seviyesi yaklaşmışsa trend yönüne tekrar dönüyor long yaktım grafikte tepkı versın dıye beklemez.
Yani buradakı kurguda rsi 20 ye düşerse al 30 a çıkarsa gerisin geri sisteme dön gibi bir kurgu yok. Ana yonu belırleyen indikatör ile fiyat arasındakı marjı sürekli kontrol eden bir yapı var bu marj daralıncaya kadar sistem tepki sinyalini açar ve bekler. marj daralınca tekrar mevcut trend yapılı parametreye geri döner bir kaç farklı ornekle daha iyi anlaşılacak.
https://i.hizliresim.com/kMRqy7.png
Farkettiyseniz Burada longladıktan sonra yani tepkiye oynadıktan sonra illa şu kadar puan kar ederse mevcut yone donsun filan gibi bir kurgu yok Yeri gelir tepki de 1000 puan kazanarak trend yönüne geri döner, yeri gelir ufak zarar yazarak trend yönüne geri döner yeri gelir tepki gelmez 0 la trend yönüne geri döner.
Yani piyasa hareketinin sistemin açacağı sonrakı sınyalıyle arasında mantık kurup kar zarar ilişkisine göre tepkiye oynama kararı alır. Bir nevi ben buradan tepkiye oynasam ne kaybederime bakar ne kazanabilirime bakar ve bir sonrakı hamlesının (sinyalinin) nereden geleceğini de hesaba katarak tepki gelmesini bekler veya beklemeden kapatır. Tamamen piyasanın hareketine göre şekil alır.
Ben sistem işini santranca çokça benzetirim bir hareket yapacaksanız bir sonraki hamlenizi önceden planlamalısınız.
Normalde sistem trend dışı bir hareket ediyor ancak bir sonraki hamlesini düşünerek bunu yaptığı için trend devam ederse de kaçırmak istemiyor. nitekimde sağ alt köşedeki bölgede trend yönü devam etmiş arada ufak tefek tepkilere oynarak trende ters kalmak istememiş vurabıldıgı kadar vurmaya calısmıs tepkılerden.
NOT: BU attıgım resimlerde yakın tarihli yani optimize edildikten sonraki yıllar gerçek piyasa deneyimidir. Özellikle optimize edilmemiş gerçek piyasada açtığı sınyallerden gösterdim. 3 sene oldu zaten bu sıstemı yapalı.
----------Bunun haricinde tabik ki anlık emir gönderiyor sistem.
bunlar 1,000,000 Puan için tatlı ipuçları birde acı gerçekler var.
BU puandan komısyon ve kayma düşülmemiştir. Vade geçişlerinden elde edilen kar düşülmemiştir. Gaplerden oluşan sinyallerde düşülmemiştir. Bunları düşükce ciddi bir erime oluyor bu puandan ancak yinede ortalama üzerinde üretiyor sistem bence.
Klavyenize saglik! Ufuk acici fikirler, oneriler...
Nakite gec ve bir sonraki sinyali bekle yaklasimiyla hissedilir KZ artisi saglanabilir ama kacan karlar oluyor dediginiz gibi. Bunun yerine nakite gecisin ardindan bir sonraki sinyali beklemeden trend yonunde tekrar pozisyona girilebilecek sekliyle kurgulamak sart bencede.Alıntı:
Kar şu kadar olmuşsa nakite geç derseniz bu seferde trend yonu hareket devam ettikçe karı kaçırıyorsunuz.
1 dk lik cok islem yapan hizli sistemimde uyguladigim yaklasimi paylasayim ben de:
Sistemde bazi ham sinyaller cesitli kriterlere gore filtreleniyor. Pas gecilen sinyalden hemen sonra (yani flat durumdayken), fiyat sinyal yonunde hareket etmez aksi yone giderse bir sonraki sinyal bolgesine belli bir marj kadar yaklasmasiyla pas gecilen sinyal yonunde pozisyon acma tetikleniyor. Buna gec giris diyorum ben.
Bu sekilde normalde ~700 puanlik carpilma riski bazi islemlerde 100 puana kadar inebiliyor. Sadece gec acilan pozisyonlar icin kullandigim bir kar al uygulamam var. Bu yaklasimim back-testlerde KZ iyilesmesi sagladi. Devreye aldigimdan bu yana testlere paralel bir katkisi var.
Tahmini erimenin ne kadar oldugunu merak ediyorum, sakincasi yoksa tabi :)Alıntı:
BU puandan komısyon ve kayma düşülmemiştir. Vade geçişlerinden elde edilen kar düşülmemiştir. Gaplerden oluşan sinyallerde düşülmemiştir. Bunları düşükce ciddi bir erime oluyor bu puandan ancak yinede ortalama üzerinde üretiyor sistem bence.
400 bin puan sil kafadan
01.01.2019 Başlangıç bakiyem 1,904 TL
06.03.2019 Tasarruf ekleme 1,000 TL
13.03.2019 Tasarruf ekleme 500 TL
16.04.2019 Tasarruf ekleme 1,000 TL
26.08.2019 Tasarruf ekleme 1,000 TL
A1 den çekilmeyen -50 TL
TOPLAM ANA SERMAYE 5,354 TL
BUGÜN ANA SERMAYE 4,149 TL
FARK(K/Z) = -1,205TL
Bir sinyali kaçırdık diye neler başımıza geldi.
https://i.hizliresim.com/2OR16O.png
https://i.hizliresim.com/NLdALk.png
Erhan ne yapıyon. Bu ay paraları koyacak yer bulamadın heral . Topicte iyice sessizleşti.
Erhan bu konu defalarca konuşuldu yinede sorayım. 25000 mxdd olan sistem için 50 bin portföy için 20 kontrat dönmek nasıl olur sence , çokmu olur.
SM-A105F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
1 kontratla 25,000 puan yemek demek 2500 TL paranın gitmesi demek
10 kontratla 25,000 TL
20 kontratla 50,000 TL para kaybetmen demek.
20,000 TL ile 20 Kontrat alıyorsun teminat olarak kalan para 30,000 TL.
Yani MC margin call sınırı için 30,000 TL paran var.
Sen açtıktan sonra sistem 12,500 Puan zarar etsin Dikkat et maxdd 25,000 di Biz sadece 12,500 PUAN zarar ettiğini varsayıyoruz bu durumda 20 kontratla kaç TL zarar edersin.
1 kontratla 1,250 TL
10 kontratla 12,500 TL
20 Kontratla 25,000 TL
Bugun sistemi aktif ettin ve sen aktif ettikten sonra başladı zarar etmeye 20 gün içinde 12,500 Puan geriledi düşün bu düşüş maxdd değil maxdd nin yarısı kadar düştü.
12,500 Olmadan önce seni ararlar aracı kurumdan bak kenarda teminatın kalmıyor ya lotlarını biz komple satarız ya bir kısmını sat yada teminat ekle aksi takdir mc yemiş olacaksın yani teminatın olmadığı için bütün pozisyonların kapanacak. Kuruma borçlu çıkmaman gerekiyor. mecburen 20 kontratın atıyorum 5 tanesini nakite geçircen sisteme diyecenki bundan sonra 15 kontratla çalış.
kenarda bi 5000 TL daha paran kalacak sistemin oralardan dönerse iyi dönmezse o 5000 de gider birdaha mc olursun.
Varsayalım ki döndü zararı çıkartman için 15 kontratla 20,000 puan alırsa sistemin 30,000 TL kar elde edeceksin. Yani toplam paran 15,000 + 30,000 TL + 5000 TL den 50,000 TL paran olacak.
sistemin 12,500 puan zarar ediyor mc olmasın diye 5 lot boşa çıkartıyorsun 5000 TL teminat oluyor. Buna karşılık sisteminin 20,000 puan kar etmesi gerekiyor.
Bir mc yemek demek nelere mal oldu. Lot azalttığın için bunlar başına geliyor halbukı totalde kar edecektin ancak lot düşürmek zorunda kaldığın için sistem 20,000 puan kar ederse ancak giriş sermayene gelebiliyorsun.
Şanslıysan sistemi açtıktan sonra kar etsin ama şanssızsan 12,500 görme OLASLILIGIN yüksek.
BU iş istatistik ve olaslık meselesi Sistem zaten 12,500 yemiş haldeyken sistemi aktif edersen dogal olarak daha fazla zarar etme OLASLIGIN çok Düşük olur Sistem kz eğrisi en tepelerde iken bağlarsan Büyük bir zarar etme OLASLIĞIN ÇOK YÜKSEK olacaktır.
Senin eninde sonunda mecburen 25,000 puan dayanabilecek sermayeyi teminat kısmına koyman gerekir. BU şekliyle sürdürülebilir olmaz çünkü bir gün gelecek sistem 12,500 puandan daha fazla zarar edecek.
Ya kazandığın parayı çekmeyecek ve lotta arttıramayacaksınkı elde ettiğin karlar otomatık teminat yerine geçtiği için sanki para eklemiş gibi olacaksın. ANcak bunu başarman için ilk başlarda yeteri kadar kar etmelisinki sonrakı gunler sistem maxdd yesede lot düşürmek zorunda kalmazsın.
Ben yoğun bir şekilde 3.wps serverin stratejisini çıkarmaktayım. Dün nihayet kara göründü testler henüz tam olarak bitmesede tam olarak şöyle aşağıdaki biçimde hissediyorum. Umarım hesaplarımda ve bir hata yapmıyorumdur.
https://www.youtube.com/watch?v=bKTP7UXMFgE
Erhan hocam merhaba,
sizin "Optimus Prime" Robotun benzerini yaptım sanırım.
Ayın 14 ve 18'i arasını foto paylaşmıştınız hatırlarsanız, bakın aynısı (benzeri diyelim) :)
https://i.hizliresim.com/LvXqjG.jpg
Sizin videoyu 100 kez izleyince biraz olsun kafada ışıklar yandı, bazı şeyleri ufak ufak anlamaya başladım.
Emeğinize sağlık, siz de olmasanız konuya tamamen fransız kalacaktım. Başka videolar da olsa güzel olur. Mesela lot artırma nasıl oluyor gibi.
01.01.2019 Başlangıç bakiyem 1,904 TL
06.03.2019 Tasarruf ekleme 1,000 TL
13.03.2019 Tasarruf ekleme 500 TL
16.04.2019 Tasarruf ekleme 1,000 TL
26.08.2019 Tasarruf ekleme 1,000 TL
A1 den çekilmeyen -50 TL
TOPLAM ANA SERMAYE 5,354 TL
BUGÜN ANA SERMAYE 4,907 TL
FARK(K/Z) = -447 TL
https://i.hizliresim.com/lQD7Dp.png
https://i.hizliresim.com/4pngAY.png
Erhan hocam, Optimus Prime ın yakın zamanda karlı işlem dizisi başlatacağına inanıyorum, en geç 2020 yılından itibaren getiri eğrisinin yukarı tırmanacağını düşünüyorum.
Bu Robot bana, kuracağımız sistemlerin, indikatör veya göstergelere dayalı öylesine rastgele al ve satlarla değil muhakkak anladığımız bir mantığının ve stratejisinin olması gerektiğini öğretti. Bu konu getirisinden dahi önemli bence. Sinyallerine bakıyorum da şiir gibi, kimi zaman risk almak istemiyor ve flate geçiyor, kimi zaman ise bar boyu çok yüksek deyip korkmuyor ve long oluyor. Portfoyun şuan zararda olması hiç önemli değil, zarar miktarı çok az.
Belki de değerlerini her 3 ayda bir veya 6 ayda bir yeniden opt ile güncellemek gerek. Geçmişe yönelik bu tarz bir testin de yapılması gerekli bence. Ben opt kodu yazamadığım için geliştirmeye çalıştığım sistemde böyle bir test yapamıyorum.
Herkesin Cumhuriyet Bayramını kutlarım.
Olay zaten getiri değil bu işte insanlar getiriye odaklanarak yanlış yapıyorlar.
Sistemde önemli olan getiri eğrisindeki düzen doğrusallık ne kadar süre yatay kalabilmiş benim psikolojim bunu kaldırır mı vesaire.
Getiriye odaklanır ve yükseltmeye çalışırsanız sisteminizi overfittinge itersiniz. Mantıksız sinyaller almaya başlarsınız. Yukarı giden bir grafikte sat yaktığını görürsünüz. Bir kaç gönderi ötede gösterdim.
Ayrıca sistemlerin belli periyotlarla optimize edilmesini de doğru bulmuyorum. Periyodik olarak optimizasyon aslında yeni bir sisteme geçmek bence. Bunun başarı sağlayıp sağlamadığıysa belirsiz. Onca istatistiği niye çıkarttınız ki sistemin parametresini değiştirecekseniz.
Daha ilerlenecek yol uzun sizlerin açısından zamanla oturmaya başlayacak önemli olan bu tercübeleri edinirken para kaybetmeden edinmeniz.
Optimus primeye dönersek. Açıkçası ben sistemin getirisinden hoşnut değilim. Ancak geçmişi incelediğimde de 14 ay hiçbirşey üretmediği bir zaman dilimi var. Dolayısıyla bu durumu şimdilik doğal karşılıyorum. Sıkıntı olan konulardan bir taneside sistemin maxdd yenilemesi oldu. Bu mutlaka yaşanacak birşeydi günün birinde ancak başlar başlamaz bununla karşılaşmak hoş olmadı. Acaba overfittinge yakın bir sistem mi türettim şüphesine düşürdü beni.
Bakalım zamanla göreceğiz.
Bu yaptığım sistem aslında henüz hiçbirşey daha ne sistemler var. WPS3 testleri bitti 1 aya kadar başlıyoruz.
Gerçek hesap üzerinde çıkan sonuçlarla örtüşme olup olmadığının kontrolü sağlanmış olacak. Eğer beklediğim şekilde sonuçlar gerçek hesapla örtüşürse. Belki hesap extrasını paylaşırım. 2020 Şubatı gibi gerçek hesap üzerindeki etkiler belli olmaya başlayacaktır.
Eve varınca sistemin kayma ve komısyon düşülmüş haldeki getiri eğrisini excel üzerinde grafik olarak göstereyim.
Not bu arada mesela sizde uyandırdığı etkiye bakarsanız sistemin sinyallerinin belirli bir mantığı olduğunu gördüğünüzde sisteme olan güveninizde artıyor böylece tedirginlik seviyeniz düşüyor. TÜm bunların sonucu da sisteminizde sabretme eğiliminizi arttırıyor.
İşin sistem tarafı, strateji tarafı, risk yönetimi tarafı bunların hepsi çok önemli.
Ama bana sorarsanız çok daha önemlisi hepimizin kişisel özellikleri. Bence işin bu kısmını asla atlamamak gerek.
Erhan üstat bence sistem işine bulaşmamış olsaydı dahi bir trader olacaktı, sadece kullandığı araçlar farklı olacaktı. Trader olmayan veya olamayacak birisi zaten eline hangi aracı verirseniz verin başarılı olamayacaktır. Hiç bir Robot sıradan birisini trader yapamayacaktır. Trade etmek başlı başına bazı özellikler gerektiriyor. Bundan dolayı da bu sayfada üstada çokça sataşma oluyor zaten.
Bu sayfayı okuyanlara şunu söyleyeyim ki; Erhan üstat kalkıp bize en iyi Robotunu verse eğer biz trader niteliklerine sahip değilsek yine kazanamayacağız. Mesele sadece Robot değil. Erhan hocadan çok daha kodlama bilgisi olan , çok daha geçmiş verilerle puan yakalayan kişiler var şüphesiz. Ama düşünmek gerek, acaba onlar Trader mı, yoksa yazılımcı mı, yoksa sadece pul koleksiyonu yapanlar gibi ilgi sahibi meraklı kişiler mi. İşte düğüm tam da burada saklı.
Acaba biz bunlardan hangisiyiz.
Erhan sistemin başarısını ölçmek için başka sistemlerle kıyaslamak gerektiğini düşünüyorum. Bu kıyaslamayı ay - yıl bazlı yaparak sapmasına göre yorumlamak gerekir diye düşünüyorum.
6. ay bir çok sisteme iyi geçmişse kendi sistemimde yaklaşık olarak oda öyle olmalı.
2017 yılı sistemler açısında kötü geçmişse, benim sistemde kötü ise normal karşılamak gerekir.
Sistemleri Orta, Orta üstü, Orta altı , Mükemmel sistemler şeklinde sıralar isem. Orta seviyedeki sistemlere yakın ay içi, yıl içi getiri sağlaması sistem açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Tabi sistemlerdeki stratejiyi bilip , benzer stratejileri kıyaslayıp degerlendirmek gerekir. Ayda 1 işlem yapanla , ayda 20 işlem yapan sistemi aynı kefeye koyup kıyaslamamak gerekir diye düşünüyorum.
Kısa vadeli optimizasyonu sürekli sistem seçmek için kullanmak yerine, sistemimizi başarısını ölçmek için kullanabiliriz. Optimizasyon getirisine yakınlık uzaklık yada sistemimiz zirve getiriye göre ne durumda şeklinde çeşitli varvasyolar ile ölçümler yapabiliriz.
Çok doğru bir noktaya parmak basmışsınız
hatta en önemli nokta bu nokta
misal panik atak vesveseli bir kişiye
dünyanın en iyi sistemini versenizde işi berbat eder
kişisel özellikler alt başlığında benim naçizane 5 yıllık algo işlem tecrübem
Disiplin,sabırlı ve sakin bir karakter yapısınının işin strateji-risk yönetimi ve sistemin kendisi kadar önemli bir sac ayağı olduğudur
aslında bu sac ayaklarının hepsi birbirini tamamladığı, birinin hatalı veya zayıf noktasının diğerlerinide negatif yönde etkilediği bir gerçek
Ancak şu gerçek bana göre hepsinden önce yapılması gereken bir tespit aslında;
Vesveseli,panik,tez canlı,tahammül ve sabır eşiği düşük adamlar bu işten uzak durmalı.
Kesinlikle level 1 yeterlilik temel kabul kriterleri bunlar
kz eğrisin de sistemin gördüğü anlık olarak en dip ve en tepe seviyede görülmektedir. 10,800 puan maxdd vardır.
kz eğrisinin temsil ettiği aralık 2011 ila 2018 aralıgıdır.
sistemin kz eğrisinden komısyon kayma vade geçiş gapleri hepsi düşülmüş halde şu şekildedir.
Diyeceğim o ki bu süre zarfında sistem 200,000 puan stok halde üretim yapmaktadır bu sisteme para yönetim mekanizması da eklenerek elde edilen getirinin tatmin edici seviyelere ulaşmasını bekliyorum.
Sistemi devreye aldıktan sonra üretilen kz eğrisi puanı ile gerçek hesapta elde edilmiş puanın aynı çıkması gerekiyor. Bunu sağlayabilmek için büyük bir çaba gösterdik. Vade geçişlerinde "sahte" kar elde edilmedi kayma ve komısyon olarak gerçekçi rakamların bir seviye üstü girildi. Anlık emir gönderme özelliğinden dolayı sabah açılışında gelen her sinyalin kapanış barıyla iletilmesi saglandı. Böylece gerçek hesapla sistem üretiminin%99,9 aynı üretmesi sağlandı.
Ancak herşeye rağmen gerçek piyasa ile simulasyonun aynı ürettiğini teyit etmeden içime sinmeyecek o işide bitirdikten sonra sistemin gidişatına bağlı olarak ya batacaz yada emekli olacaz.
https://i.hizliresim.com/Orlo04.png
Üstat bu yeni sistem değil mi, Optimus Prime değil
Erhan hocam yeni sisteminizde oldukca linear bir getiri egrisi ve cok dusuk bir MaxDD yi hedeflemissiniz diye anliyorum. Az riskli, guven veren ve duzenli getiri saglayan bir yapi. Emeklerinizin karsiligini alacaginizi umuyorum.
Grafikteki ardisik 2 nokta en yuksek ve en dusuk getiri degerleri diye yorumladim. Noktalar islem basina statiskleri mi temsil ediyor yoksa aylik bir periyotta KZ gibi bir sey mi? Bir de verdiginiz MaxDD degeri komisyon+kayma dusulmus KZ den hesaplandi, dogru mu anladim?
Bugün büyük bir şok yaşadım. Tavandan hisse almışım. Normal fiyattan satmışım. % 20 zarar var.
Vadesi belirsiz yüklü bir altın borçum vardı. Ben bu altınları çok önceden almış, koymuştum kenara. Sonra dedim borsada gldtr diye gram altına endeksli yatırım fonu var , bunu robota bağlayım alsın satsın dedim. 15 gündür güzelce alıp satıyordu. Bugün sabah bir kontrol edeyim dedim, müthiş bir zarar gözüküyor. 29.90 dan fiyattan alış yapmış robot, 24,70 den satış yapmış. Grafiği kontrol ettim up uzun bir çubuk var.
Bu ay viopta süper bir kar etmiştim, hepsi uçtu gitti. Büyük bir bedel ödeyerek dersimi almış oldum.
Cok gecmis olsun Atakan bey.
Vadeli urunler icin linkte anlatildigi gibi bir iptal soz konusu. Hisseler icin ayni sey var mi bir arastirin, belki iptal etme hakkiniz olabilir.
https://www.borsaistanbul.com/urunle...slem-iptalleri
Grafikteki zig zaglar o döneme ait en tepe ve en dipleri temsil ediyor. Aylık 2 aylık periyot gibi düşünebilirsiniz Yani gerçek hesap tam olarak bu kz eğrisini elde edecek. Bir noktadan dıger noktaya giderkenki anlık hareketleri yansıtmıyor sadece. tüm kayma komısyon gapler düşülmüştür KZ den. Neyi görüyorsanız onu elde edecek sekılde aklıma gelebilecek herşey düşüldü sistemden.
şöyle yorumla grafiğin başına bak başlıyor aşağı giderek sonra anlık olarak en dibi görüyor oradan yukarı gidiyor anlık olarak en tepeyi görüyor oradan aşağı düşüyor anlık olarak en dibi görüyor sonra yukarı gıdıyor anlık olarak en tepeyi görüyor böyle böyle devam ediyor aynı döngü.
Ben burda bir nevi özet kz eğrisini göstermiş oldum. Anlık olarak gördüğü en dibin daha dibi yok mesela dediğim gibi maliyetlerde düşülmüş halde yani maxdd işlem maliyetlerini içeriyor.
Değil bu 3 serverimdaki robot bir süredir üzerinde çalışıyordum bitti nihayet.
Geçmiş olsun bildiğim kadarıyla 15 dakıka içinde bildirirseniz kurumunuz iptal edebiliyor ancak bu süreyi gecikirse malesef geri dönüşü olmuyor. Robotlar aktife(piyasa) emir gönderdiği için bu tarz durumları sığ tahtalarda yaşamanız olağan bir durum Özellikle sabah açılışlarına çok dikkat etmek lazım. Mesela benim robotumda anlık bar kapanışını beklemeden emir gönderir. Koca viop piyasasında endeks30 sözleşmesi sabah açılışları genelde bom boş olur. Robotun da daha ilk 30 saniye içerisinde işlem açacağı tutar lop diye o barın en düşüğü benim satışımla belirlenmiş olur. Halbuki robotun işlem gerçekleştirdim diye Sinyal bıraktığı seviye ile benim gerçek maliyetim arasında uçurum oluşur. TÜm bunları işte yaşadıkça öğreniyorsunuz. Bende bunu bildiğimden 3 wps serverdaki sistemin sabah açılışın emir göndermesini ve o seviyeye sinyal bırakmasını engelledim testlerede bunu yasıttığım için herşey gerçekte olması gerektiği gibi görünüyor.
Kusursuz güzellik derler ya o hesap başıma gelebilecek her türlü hareketi düşünerek tasarladım. Back testteki sonuçla gerçek hesap sonucu uzerınde en ufak bir kımıldama dahi oluşmamalı sadece kaymaların öngördüğümden daha büyük/küçük çıkabilir.
Atakan hocam geçmiş olsun, umarım tez zamanda daha fazlasını kazanırsınız.
Yeni vadeye geçince sistem çelişki yaşadı.
Yakın vade grafiğinde oluşan gapla sistem ala geçti
12 ay vade grafiğinde sistem satta gözüküyor.
Gerçekte sistem satta olması lazım fakat , şuan alda . Ne yapacagımı şaşırdım.
Sistem çelişki yaşayamaz.
Çelişkiyi siz yaşamışsınız. Vade geçişlerinde sistemin nasıl davrandığını incelememişsiniz. Oralardan elde edilen sahte kar/zararları hesaplamamışsınız. Vade geçişlerinde oluşan sahte sinyale uymak avantajlı mı değil mi ölçmemiş siniz.
Sistemi yapmak iş değil istatistiklerinin detaylıca incelenmesi lazım diyorum ya. Sonra böyle şaşırılacak durumlar oluşmayacaktır.
BU noktayı yaşadığınızda ve buna benzer durumlar yaşadığınızda kendinize öz eleştiri yapmalısınız.
Ben nerede hata yaptım ? BU soruyu her fırsatta kendinize soracak o problemı bulup çözüme ulaşa ulaşa daha iyi bir sisteme daha mantıklı ve gerçekçi bir sisteme doğru yol alacaksınız.
Yazdıklarımı okuyun 3. wps serverim için ne demişim ? Hiçbir vade geçişinde elde edilen sahte karlar sistemin içinde yok tüm kayma ve komısyonlar düşülmüştür. Performans bana ne üretiyorsa gerçek hesapta bire bir aynısını üretecek demişim ?
TÜm bunları niye ayrıca belirttim. Sistemim bu bunu üretiyorda diyebilirdim. Niye ayrıca bir açıklamada bulundum ?
Karşılaşınca şaşırdığınıza göre bu durumu bilmiyordunuz. O halde bana sormalıydınız yaw erhan bey siz vade geçişlerinde kazanılan sahte karlar sistemin içinde yok demişsiniz ancak bu ne demek ben anlamadım sorusunu sorduğunuzda cevabı öğrenecektiniz. Buna göre sisteminizin testlerini yeniden gözden geçirecek ve ne yapmanız gerektiği konusunda çözüm bulacaktınız.
Vel hasılı bugun eliniz ayağınız birbirine dolanmayacaktı ne yapsam diye :)
Şu an hangisinin sizin sisteminiz açısından sağlıklı olduğunu bilmiyorsunuz Vade geçişinde sahte sinyale uymak mı doğru olan yoksa yeni vadede bir süre çalıştırıp sinyallerin eşitlenmesini mi beklemelisiniz ?
Eğer yeni vade grafiğine uyacak ve şort sinyalde devam edecekseniz. Bunu istatistiksel olarak geçmişe dönük her vade geçişinde hesapladınız mı ? belkide o şekilde bir uygulamada sisteminiz yıllık sadece 5000 puan üretiyordur ?
O halde gelecekte sisteminiz ben 1 yılda 15,000 puan ürettim dediğinde, ancak gerçek hesapta sadece 5000 puan ürettiğinde şaşırmayın.
Öz eleştiri yapmak sorunlarınızı bulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca istatistiklerinizi en ince ayrıntısına kadar incelemeniz gerektiğinin bir örneğinide göstermiş oldunuz.
Hemen aklınıza şu soru gelmeli. Vade geçişinden önce sistem long olarak devam etseydi siz gerçek hesapta böyle bir kar elde edemeyecektiniz. Ancak sistemin performans raporu veya kar zarar eğrisinde oradan elde edilen kar yansıtılacaktı. O halde benim geçmişe dönük testlerim ne kadar gerçeği yansıtıyor ?????????? maximum dd bölgesi belkide normalden daha fazla zarar üretiyor belkide vade geçişinde elde edilen sahte kardan dolayı maxdd düşük gibi görünüyor ? maxdd bölgesi dikkatlice incelediniz mi ?
Ben çıkarttığım sistemin kar zarar eğrisi ve sinyallerine 3 saat inceliyorum sanki o anları yaşıyormuş gibi simule ediyorum kafamda.
Benim insanlara kızgınlığımda buna millet getiriye odaklanıyor başka hiçbirşeyi gözü görmüyor. 200 bin puanı nasıl 250 bişn yaparımın derdine düşmüş. Getiri eğrisi 500,000 üretsin içinde sahte karlar mantıksız sinyaller overfitting bir sistem varsa 500,000 puanın ne önemi var. Psikolojinize uygun değilse ve sisteme müdahle etme isteğiniz yüksekse uyamayacağınız bir sistemin 500 bin üretmesinin ne önemi var.
Öğrenilmesi gereken çokça şey var ancak anlatmak yeterli olmuyor bazen yaşamak gerekiyor.
Ben de dünden kısa pozla kalmıştım, sabah seans açıldığında yukarı fırlamış uzun mumu görünce bir afalladım, Allahh .. 2.300 puan durduk yere zarar, neyise ki tek kontrat açmışım dedim, ne kadar zarar ettim diye hesaba bakıyorum zarar gözükmüyor, hani onu geçtim benim kısa tek kontrat da hesapta yokk. Daha sonradan hatırladım vade geçişini, kısa tek kontrat da tabi vade geçişi olduğu için otomatikman kapanmış. Sonradan kendime çok güldüm, hala da gülüyorum :) Sanırım Atakan hocamın dün yazdığı zararlı pozunun etkisinde kaldım .
Erhan uyarıların için teşekür ederim.
Yakın vade grafikle, 12. ay vadedeki grafikte aynı sistemin farklı yönleri göstermesi ile ilk defa karşılaştım. Biraz afalladım ne yapsam etsem derken biraz bekleyim dedim. Sistemi 12 ay grafigine kursam vade geçişli robot iptal olacak.
Bende dokunmadım yakın vadenin grafiği ile devam etsin .
Uyardığın vade geçişleri konusu aklımda , sistemleri ayrıntılı inceleme konusuda aklımda. İdealle ilgili öğrenmem gereken, ilerletmem gereken çok konu var. İncelemem gereken yaklaşık 500 den fazla ideal word dosyası beni bekliyor.
1-1.5 aydır iş yogunluğundan hiç ilgilenemedim.
Bodoslama matriksten ideale geçtim, sistemi çevirdim, 7-8 yıllık veriyle optimize ettim , uygun parametreyi buldum robotu çalıştırdım, 2 aydır aynı parametre ile çalışıp durur. O robotu bile incelemeye zaman bulamadım.
Kafamda bazı çıkarmam gereken istatistiki veriler var. Mesela gap geçişlerini çıkarma, Kar-zarar grafiğinde ay bazında görülen en düşük - en yüksek kar . Yıl bazında görülen en yüksek en düşük kar gibi.
Çalışılması, katedilmesi gereken çok yolum var.
"Sahte Kar" guzel bir tanimlama olmus. Vade degisimlerinde bazen zarar da olusabiliyor. Erhan hocam Matriksin bir sunum videosunu paylasmistiniz gecenlerde. Orada Kivanc bey tasarladigi sistemin vade degisimlerinde zarar yazmasini bir arti olarak gorurum diyordu. Bence bu bakis acisi yanlis. Esas sorun Matrikste yetersiz verilerle sistem gelistirmede israr etmek aslinda, herneyse. Vade degiminde flat olmayip, yeni vade fiyatini gapli acilmis gibi goren sistemlerin back test sonuclari guvenilmezdir.
VIP-X30 grafigi uzerinde yapilan back-testlerde sistemin muhakkak flata gecisi saglanmali. Bu en azindan sahte kar/zarar gormemizi engelleyecektir. Vade degisim etkilerinin tumunu kod kullanarak %100 ortadan kaldirmak pek kolay degil. Icinde bulundugumuz vade degisimi icin konusacak olursak VIP-X30 ile F_XU0301219 verilerine ayri ayri sahibiz. Her iki veri ile uretilen sinyallerin esitlendigi ana kadar sistemi beklemede (flat) tutmamiz mumkun. Ancak gecmis vadeler icin de aynisini yapabilmemiz, gecmis tum vadelerin grafik verilerine ayri ayri sahip olmamizla mumkun olabilir.
VIP-X030 gecmis verilerini kullanarak sistem tasarlamanin en buyuk handikabi bu. X30 spot verileri ile sistem tasarlansa bu sorunu asabiliriz gibi dursa da bunun nasil baska sorunlar yaratabilecegini 2018 Agustos ayinda spot vadeli makasina bakarak gorebiliriz.Alıntı:
Eğer yeni vade grafiğine uyacak ve şort sinyalde devam edecekseniz. Bunu istatistiksel olarak geçmişe dönük her vade geçişinde hesapladınız mı ? belkide o şekilde bir uygulamada sisteminiz yıllık sadece 5000 puan üretiyordur ?
Vade sonu Flat, yeni/yakin vade sinyal esitligi vs gibi onlemler alinmadikca robotun VIP-X30 uzerinde calistirilmamasi gerektigini dusunuyorum. Bence vade degisiminde robot yeni vade uzerinden devam etmeli. Erhan hocamin vurguladigi sahte karlarin hatta sinyallerin etkileri gecmis tum vade degisimlerini tek tek incelenerek ortaya cikarilabilir. Ancak ne yaparsak yapalim vade degisim etkilerini %100 elimine etmek cok zor.
Robot beni iyice tembelleştirdi. Artık servere girip robot düzgünmü çalışıyor ona bakmaya bile eriniyorum.
Bende temettü hisseciler gibi olup viopa uygulamak istiyorum. Her ay ilave bir kontrat eklemeyi düşünüyorum. Eğer ay sonunda kar oluşursa onuda yeni ay başlangıcında ilave kontrat olarak eklemeyi düşünüyorum. Tabi ilaveleri yaparken maxdd göre kaldıraç ayarlayarak yapacağım.
Bileşik getirinin tadına bende bakmak istiyorum.
Benim stock sistemimde tum.vade gecisleri nakitli
Yani kodu cok zor degil aslinda taa 2007 deki.grafiklerde bile vade gecislerinin son.barinda nakit oku koyuyor sonraki barin kapanisinada mevcut yonde islemin sinyalini koyuyor.
Kusura bakmayın topige sürekli yazarak laf kalabalığı yapıyorum.
Erhan bey maxdd si düşük sistemin özellikleri nelerdir. 10 bin altı maxdd tasarlamak istesem nasıl yapabilirim. Yada şöyle olurmu 20 bin maxdd olan bir sistemi 10 bin altı maxdd altına indirecek bir sisteme nasıl çevirebilirim. Optimize seçeneklerinde keşke maxdd göre optize yapabilsek.
Benim sistemin bütün optimize parametrelerinde en düşük 17000 civarı maxdd çıkıyordu, onlarında genelde getirisi düşük.
Elimizdeki kontratı ayarlamak konusunda, yine kontrat sayısıda direkt geliri etkilemektedir. Bu yüzden getiri kadar maxdd de önemli bir parametredir.
Yüksek getiri - yüksek max dd kombinasyonu yerine orta getiri - düşük maxdd daha mantıklı olabilir.
Bu arada beni heyecanlandiran yapi
Wps3 server is in the game... Bakalim napacak
Bear abi teşekürler kullandıgım robot kalıbı şu şekilde.
var LotSize = 1; //işlem adedi
var SistemAdi = "A1SISTEM"; //
var GrafikSembolu = "VIP'VIP-X030"; //sistemin sinyal ürettiği grafik sembolü
var GrafikPeriyodu = "1"; //grafiğin periyodu
var EmirSembol = Sistem.AktifViopKontrat; //
var MySistem = Sistem.SistemGetir(SistemAdi, GrafikSembolu , GrafikPeriyodu ); //sistemin adı, grafik sembolü, grafiğin periyodu
if (MySistem == null)
{
Sistem.Mesaj(Sistem.Name + "Hatalı Çalışıyor !");
}
else
{
var SonFiyat = Sistem.SonFiyat(EmirSembol);
var Anahtar = Sistem.Name + "," + EmirSembol;
double IslemFiyat = 0;
DateTime IslemTarih;
var Miktar = 0.0;
var Rezerv = "";
var Pozisyon = Sistem.PozisyonKontrolOku(Anahtar, out IslemFiyat, out IslemTarih);
var SonYon = Sistem.SonYonGetir(SistemAdi, GrafikSembolu , GrafikPeriyodu ); //sistemin adı, grafik sembolü, grafiğin periyodu
if (Sistem.Saat.CompareTo("09:30:00") <= 0 || Sistem.Saat.CompareTo("18:14:59") >= 0) // seans yok işlem yapma
{
}
else
{
if (SonYon == "F" && Pozisyon != 0) // Flata Geç
Miktar = -Pozisyon;
else if (SonYon == "A" && Pozisyon != LotSize) // Al
Miktar = LotSize - Pozisyon;
else if (SonYon == "S" && Pozisyon != -LotSize) // Sat
Miktar = -LotSize - Pozisyon;
// Emir Gönder
var Islem = "";