TR 2 yıllık tahvil 15,09 15,38 -1,89 15,23 15,07
TR 5 yıllık tahvil 15,12 15,12 0,00 15,12 15,11
TR 10 yıllık tahvil 14,91 15,15 -1,58 15,00 14,91
Printable View
TR 2 yıllık tahvil 15,09 15,38 -1,89 15,23 15,07
TR 5 yıllık tahvil 15,12 15,12 0,00 15,12 15,11
TR 10 yıllık tahvil 14,91 15,15 -1,58 15,00 14,91
Kirasını 6-8 aydır ödemeyen bir kiracı bugün oturduğu dairesini yaktı .
Bizim yan sokakta oldu bu olay
Evin tahliye kararı çıktığı için yapmış sanırım.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Benim kiracimda 6 ay kira borcunu ödemedi. Evi yakmadı. İyi adammış. Bundan 8 yıl önce benden yaşça büyük bir arkadaşım yatırım amaçlı ev aldım dediğimde dikkat et tansiyon hastası olursun demişti. Oturma maksadı dışında ev almak , dert sahibi olmakdır.
SM-J410F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
arkadaşlar oturma amaçlı olarak mevcut evimi satıp Bahçeşehir bölgesinden ev almak istiyorum, hayatımda ilk defa bu süreçlere gireceğim için tecrübe paylaşımına açığım.
nihayetinde faiz dolar ve arap üçlüsü beli bir dengede ilerliyor borsada olduğu gibi burada da en doğrusu diye bir şey yok acele etmeden konuya girmek istiyorum.
-sahibinden ev bulmak kolay oluyor mu
-fiiliyatta emlakçı komisyonu nasıl yürüyor
-ödeme süreci en güvenli nasıl yürür
vb.. konuda yorumlarınıza açığım.
19 Eylül Perşembe 09:35 DOLAR CİNSİ ZORUNLU, SERBEST HESAPLARA ÖDENEN FAİZ % 0'A İNDİ
sahibinden ev bulmak kolay ama fiyatlar uçuk. geçen bir ilan vardı bahçeşehirde 2+1 650 istiyor adam. m.anyak mı bunlar? sıfır filanda değil ev bu arada. alsatçılar emlakçılar düşük fiyatlı evleri tak alıyorlar. bize kalmıyor. düşük dediğim olması gereken fiyat. kiraçarpanı maksimum 240 olan daire.bence sen bir fiyatlara bak. 2 gün önce kayabaşından arkadaşla konuşuoryuz 3+1 ev için sanırım 550-650 isteyen biriyle karşılaşmış. bu fiyat niçin demiş? ben arap uşağı arıyorum demiş adam. ne dicen? ben ümraniyede arıyorum 550 ye satılmayan evi 650, 345 e satılmayan eve 450 ye çıkardılar. son önerim eski evini değerinde kabul edecek takasa açık birileri var. onlarla görüşebilirsin.
maltepe altayçeşmede oturan arkadaşım var onla sohbet ettik.
evinparktan arkadaşı 1.500.000 a daire almış pişman olmuş.
sitenin adını unuttuğum başka bir projede müteahit 1.100.000 dediği daireye sahibinden 650.000 e satmış.
müteahitler tok satıcı düşmüyorlar.
1.000.000 daireyi adamın teki 800.000 e satıyor neden mi? tuvaletten koku geliyor. dere yatağına yakın.dedi
bu yüzden uzak dur böyle yerlerden diyor. ayrıca doldurma bölge sıkıntı deprem açısından dedi.
dediğiniz gibi en kelepir daireyi almak gibi bir ihtimal cidden zor, öyle bir beklentim de yok.
tebernüşün sitesinden düşündüğüm sitenin 2013 fiyatlarına falan baktım fiyatlar enflasyonla oranlayınca eh işte dedirtiyor.
diğer yandan bahçeşehir bölgesinde aidat sıkıntısı olduğu için kira çarpanı konusunun çok esprisi kalmıyor.
şu an için düşündüğüm 2+1 ler için fiyat 450k, aidatlar 380 civarı (ısınma hariç) ki havuz spor alanı falan da yok.
Sahibinden ilan dediğiniz gibi uçuk fiyatla oluyor sanki, ucuzu zaten emlakçılar kapıyor.
Bu araad proje değil bitmiş bina bakıyorum.
Bizim arkadaş geçtiğimiz yıllarda bir ev aldı. Evin sahibi hariç herkes evin kendisine ait olduğunu söyleyip nemalanmaya çalıştı. En sonunda evin sahibinin müteahhitte daire karşılığında iş yapan esnaf olduğu çıktı. Arkadaş evi %10 ucuza bu kişiden aldı. Tavsiyem kimseye güvenmeyin. Gerçek sahibini bulabilirseniz bulun.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ben de bahçeşehir bölgesinden bakıyorum ama dediğiniz gibi aidatlar çok yüksek. Bu forumda da çok sık yazıldı. Fiyatlar uygun olsa bir nebze, aidat sıkıntı değil dersin.
Bana da tavsiye verebilirsiniz. Sessiz,yeşil alanı olan bir semt, mahalle bilen varsa öneriye açığım.
istanbul'da güvenlikli bir sitede 2+1 için 300-350tl altında aidat bulmanız çok zordur. daha öncede yazdım; aidatlardaki en büyük pay güvenlik ve diğer personele aittir. bu nedenle doğru düzgün güvenliği bulunan bir sitede "düşük aidat" bulmanız imkansıza yakın.
Ben 381 TL veriyorum aidat mesela...
Ben insanları anlamakta zorlanıyorum...hem aidatlar yüksek, hem güvenlik olsun, hem o olsun, hem bu olsun...gel aidat düşük şu site var, ama o şehir merkezine uzak...uzak dediği de Çekmeköy, üstelik metro 50 metre mesafede.
Hem şöför mahali, hem 25 kuruş, olmuyor işte.
Ne güzel kirada yaşayın işte,,,paranız varsa bile bankada dursun, kiracı olun...bu devirde bu fiyatlarsan ev almak enayilik değil mi zaten.
Başlığa bakıyorum...emlak piyasası öldü, bitti, bu fiyatlardan ev alınmaz...öte taraftan hemen herkes pusuda, bir kelepir düşse de kapsak modunda millet.
Hele şu Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı da açılırsa (ki Ekrem başkan cuma günü yeniden başlayacağız çalışmaları hızlı şekilde dedi) o zaman Çekmeköy daha da cazip olabilir...Şu anki halinden...
Bizim oralar da...:)
Yanlış anlaşılma olmasın,,,ev sahibi, ya da mal sahibi, malını mümkün olan en yüksek fiyattan satmaya çalışacak...almaya çalışan da, en uygun fiyattan almak için uğraşacak...eğer mal sahibi, babadan kalma arsa Zengin değilse, alan da alın teri ile biriktirdiği helal para ile alıyorsa...sonuna kadar taraflar çıkarını düşünecek.
Benim kızdığım şu, bir malı alma ha da kiralama niyetin varsa malı itin dötüne sokmana gerek yok...bir kiracı adayı vardı, evi kiralamak istiyor...ben 100 dedim, adam 90...olmaz dedim.,sonra başladı, evde çivi delikleri var, parkeler de eskimiş..vsvs...yahu dedim, evi beğenmediysen ne diye kira pazarlığı yapıyorsun, git beğendiğin bir evde otur, içine sinmeyen evde oturma.
Yani şunu demeye çalışıyorum...her ev sahibine emlak Zengini, havadan ev sahibi olmuş muamelesi yapmayın...adam hayat boyu yaptığı birikimle o evi almıştır, tek güvencesi odur, tabii ki satabildi en yüksek fiyattan satmaya çalışacak.
Not: bu arada konu sayın thron un sorusu üzerine açıldı..ama yazdıklarımın onunla ilgisi yok..genel yazıyorum...zaten emlak piyasasına sallayan biri de değil bildiğim kadarıyla.
güvenlikli ve belli başlı imkanları olan siteler için m2 başına 3-4 TL aidatlar çokta abes değil ama alım gücünü etkilediği için doğal olarak insanlar kira+aidat olarak düşünüyorlar.
Aidat konusu iki noktada sıkıntı yaratıyor:
-spradon vb.. yaptığı her işe ek bedel yansıtanlar.
-resmi veya/hissedilen enflasyonun çok üzerinde artış yapanlar.
onun dışında emlak piyasası nispeten stabil ve en azından balon dönemlere nazaran nominal boyutta dahi düşüş var.
naçizane faizlerde çok ciddi yükselişler olabilir diye bekliyordum ama canı sıkılanın QE yaptığı /negatif faiz verdiği bu ortamda, tüm dandik ekonomimize nazaran faizler yine de dramatik artamayacak gibi
diğer yandan istemesekte Ortadoğu bataklığından satın almalar az veya çok devam edecek.
dolayısı ile ciddi bir ekonomik buhran olmadıkça ( ki olduğu zaman ana gündem ev almaktan ziyade gelirini korumak olacaktır)
ev fiyatlarında belirli bir denge oluştu diye düşünüyorum.
şu ortamda evin ederinin 20% üzeri fiyat isteyen bir adamın evi satma ihtimali çok zayıf, eskiden olsa bir şekilde birine itelenirdi.
şimdi sadece yabancılara itelenebiliyor.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
bu arada emlakçı komisyonu konusunda realite nedir gerçekten 3% veriliyor mu?
Benim tek tavsiyem şu olur..yeni bitmiş, ya da bitmiş olsa bile doluluk oranı %90 dan az olan site dairesi önermem..yönetimi tam oturmamış, site oturan profili netleşmemiş yer her zaman risktir...komuşuların nasıl olacak, üst alt kata nasıl birileri gelecek..bir sürü sosyetik site, bir süre sonra günlük kiralık ve değişik amaçlarla kullanılıyor.
Ev işi büyük risk, hayat boyu 1-2 kez alım satım yapma durumun olur ( oturacağın evle alakalı konuşuyorum). Evlilik gibi, boşanmak kolay gözükür ama kolay olmaz...bu bedenle seçerken risklere dikkat etmek lazım.
Riski en düşük ev de, site içerisinde, doluluğu %90 üzerinde, mümkünse ev sahibi/kiracı oranı 4 ten büyük yerlerdir bana göre...ayrıca aidatı düşük, sorunsuz sitelerde, kiralık+satılık boş ev miktarı toplamın %5 ini geçmez...avantalı evler pek boş kalmaz yani.
Değiyor bence...6 tane açık havuz var...1 basketbol ve mini futbol sahası, 2 tane ışıklandırmalı tenis kortu, 1 tane plaj voleybolu sahası, çocuk parkı ve kış şartlarında kapalı miniclub, 1 tane masa tenisi odası 1 masa var, sosyal tesisler (büfe ve cafe), kapalı spor salonu, peysaj yeşillikler (nispeten), güvenlik, kısmı kapalı otopark, açık otopark...
Ümraniye/Site Mah...Soyak Yenişehir bölgesi...Şelale Evleri, Palmiye Evleri, Manolya Evleri, Bambu Evleri, Kibele Evleri bölgesi...Ben Şelaledeyim...
Bir de şu Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı biterse deymeyin keyfime (istasyon 200 mt mesafede olacak, yapılıyordu da durmuştu...İmamoğlu başkan cuma günü hızlıca başlayacağız dedi geçen akşam Haber Global TV de)...İstanbulun her yerine hızlıca trafik çekmeden ulaşabileceğim...Şimdilik otobüs ve minibüsler yetmiyor ve sıkıntılı...Özel arabamı kullanmak zorunda kalıyorum...
O meşhur yapılan Finans merkezi ve Sinpaş Finansşehir tam karşımdalar...
Kiracıyım 2000 tl veriyorum bu sene...Nisanda arttırdım...
Oturduğum tipteki büyüklükteki eve (108 m2 3+1) 600.000 tl istiyorlar...400.000 e verirlerse alırım...En fazla 450.000 TL ye...Yoksa kirada devam...Param EREGL-TUPRS ta temettülerde kalsın...
Neden mantıksız...enflasyonun görünürde %15, gerçekte %30 olduğu yerde paranın değer kaybı denen bir şey var...bu durumda adam her ay malına %2-3 zam yapar,,,ya da 6 ayda bir %15 güncelleme yapar,,,artık zam değil güncelleme oldu adı.
Hayır, mal adamın, adam istediği fiyatı istediği değiştirir..alıcının da hs deme hakkı var...fiyatlama yanlış geliyorsa ilgilenmezsin.
Ev alacak kişi istiyor ki, satıcı zor durumda oldun, sıkışmış olsun, borca batak olsun...piyasası 500 olan evi 300 e bıraksın...ben de diyorum ki o evler gerçek ihtiyaç sahibine düşmez,,,ortalık çakal kaynıyor.
Kardeş, bu konut piyasasının öyle çok adil bir değerlemesi yok ki..mahallesine, sitesine, katına, cephesine göre fiyat değişiyor...bunlar lokasyonla ilgili olanlar...bir de evin fiziksel durumu var, içine ek masraf yapılmış mı, temiz kullanılmış mı vsvs.
Yani emlak değerleme işi, şunu eder, hak ettiği değer budur demek zor.
En güzeli, kısmetse olur diyeceksin...satıcı da alıcı da karakterli olmalı...öyle adam var ki, bir gün araç satıyorum,,,sinir etti beni..al satçı sanırım...satmıyorum dedim, söylediğim fiyatın iki katını ver yine satmıyorum...satarsam ********im dedim..o kadar kızdırdı beni:)
Şunu unutmayın...binde 1-2 emlak zenginidir.. o da zaten seninle muhatap olmaz..çoğunluğun tek varlığı evi..herkes en iyi fiyattan satmaya çalışıyor...öte yandan alan da belki 15-20 yıllık birikimini veriyor...kolay işlet değil,,alıcı da satıcı da birbirine saygı göstermeli,
Bu tartışmaların çoğunun nedeni, TL.nin, ölçüm değeri özelliğini kaybetmiş olmasıyla da ilgili.
Hocam,
Güven yok.
Büyük rakamlar bunlar.
Kimse kimseye inanmıyor, güvenmiyor.
Ardaki emlakçı ise hiç bir şey bilmiyor.
Elektrik tesisatında hangi marka kablo kullanılmış, sor bilmez.
Sıhhi tesisatta ne tür malzeme kullanılmış sor bilmez.
Diğer her konuda olduğu gibi sürer gider, asla düzelmez.
Hukuk bu durumda olduğu sürecede bu güvensizlik bitmez.
Bunlardan biri erken seçim dese, dolar bir anda 9.60 olacak.
Satan adam, fiyata 200.000 ekliyor ki, bu duruma yakalanmasın.
Satan adamın derdi zaten dolar almak, görüyor yaklaşan cismi.
Alan adam, enflasyon var diyor, iyi fiyat bulsam, 10 sene TL. borçlanmak iyidir diyor.
Bu düşüncelerin hiç biri konutun değeri, kalitesi, lokasyonu ile ilgili değil.
Diğer taraftan Ankara için söylüyorum, memur olmayan, memur kefil getirmeyen hiç kimse ev kiralayamaz.
Adam gibi semtlerde, kalite konutlarda.
Hukuksuzluğa milletin kendince bulduğu çözüm bu.
Sistem çökmüş yürümüyor.
Sorunlar bunlar olunca, alıcı, fiyatı iyice aşağı çekiyor, satıcı, yok artık ! diyor.
Her iki tarafta bence çok haklı.
Sizce mantıklı olabilir ama bana göre değil. Sahibinden benzeri platformlar sayesinde neredeyse tüm potansiyel alıcılara ulaşabilen satıcının, belirlediği fiyatla konutu emlak için belirlenen makul satış süresi neyse ( mesela bu da forumda bir tartışma konusu olabilir) satamıyorsa
Bana göre üründe, fiyatta veya zamanda bir problem var demektir.
Fiyatı yükseltmek buna çözüm değildir. Ama satıcı çok özel bir müşteri kitlesi bekliyorsa bu durumda aradığını bulasıya kadar bekleyebilir.
Yatırım amaçlı alacakların tok olduğunu varsayıyorum. Diğer alıcılar ise devletin yarattığı faiz düşecek beklentisiye ağırdan aldığını düşünüyorum.
Ama benin kafamda konut alma işlemi farklı her yerde her zaman beklediğiniz konutu bulamazsınız hatta bazı durumlarda bunun için daha fazla para ödemeyi göze almanız gerekir.
Sizin daha önce bahsettiğiniz üzere oturmuş ve belli bir kitlenin ikamet ettiği sitede kiracıların ilk fırsatta alıcı olmasını beklemek veya mevcut ev sahiplerinin yakın çevrelerine tavsiye ettiği bir evin doğru fiyatlandırıldığı takdirde kısa sürede satılmasını beklerim.
Bizim sokakta 2011 yılından beri satılık duran ev var bu neyin kafası
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
insanlar sahibinden satılık araçlara burun kıvırır ama 2 parlatmaya arabayı beğenir alır. satarken pazarda satayım dedim aracı bir kez hızlı olsun diye alan kişi gene al-satçıydı 2 gün sonra ilan vermişti 3-4bin cebe koymuştur. araca gelip bakanlar yok çizik yok torpidosu çizik aslında kazasız gayet iyi bir araçtı. 0 alacağım diye satmıştım. gidip muadiline 3-5 fazla verip almıştır. ya da ölü fiyat verenler dediğiniz gibi. ev işi de onun gibi bir şey. hatta daha zor.