Bu şekilde hesaplarsaniz akenerji ni kurulu güç olarak ayen in 3 katı.
Printable View
Bu şekilde hesaplarsaniz akenerji ni kurulu güç olarak ayen in 3 katı.
Ne kadar üretmiş verimlilikleri kaç ? Doğu Karadeniz'de HES ile Akdeniz, Ege'de HES bir değildir. Rezarvuarlı HES ile Akarsu HES bir değildir. Muğla, AYDIN, Çanakkale'de RES ile Güneydoğuda RES bir değildir. Avrupa'da HES ile hiçbiri bir değildir.
AK Enerji 9 ayda 1035 milyon faaliyet karı üretebilmiş, Ayen Enerji 6 ayda 955 milyon üretmiş. 9 aylıkta da büyük ihtimal 1400 milyonlarda falan olursa AKENR'e göre 35% daha ucuz olur ya da AKENR AYEN'e göre 30% daha pahalı olur.
Hangisi yanlış acaba?
Ben verileri buradan aldım. Bakın, yazın yanlış olanı...
https://www.enerjiatlasi.com/firma/
Ben bu enerji santralleri konusunda çok bilgili olduğumu savunmuyorum. Daha önce de yazdım aslında...
Ben grafiğe ve bilançoya bakıp, aldım. İlk aldığımda 1.80 Lira idi. Şimdi 3.72 Lira. Arada alıp sattım vs. vs...
Bilanço bu hızla iyileşirse bu fiyat da bedava olacak diye düşünüyorum...
Depolama tesisleri için başvurular EPDK tarafından uzun süredir alınıyor. Ancak mevzuatı henüz net değil. Bugün yarın yönetmeliğin çıkması bekleniyor.
MWe elektrik gücü anlamına gelir. Yani saatlik olarak sisteme verebileceği maksimum elektrik gücü.. MWm sistemin maksimum mekanik gücü anlamında... Depolama sistemlerinde aslında MWh ifadesi kullanıyor çoklukla. Güneşde de bir MWp varki oda MW pik demek. Pik saatte ulaşacağı maksimum anlamında... Birde termikte kullanılan MWt varki anlayana aşk olsun...
Maşallah enerjisi piyasasındaki MW'ler aşırı sol örgütler gibi.. :)
Depolamada konuşulan, -beklenen yönetmelik-, maksimum MWe kadar MWh gücünde depolama yapmanız. Yani 10 MWe gücünde RES, HES veya GES için minimum 10 MWh depolama tesisi kurmanız..
Hafta itibari ile konuşulan dedikodu niteliğindeki rakamlar 13000 ile 30000 MWh civarında depolama tesisi başvurusu yapıldığı... Henüz mevzuatı olmadığı, teminat mektubu dahi istenmediği için dilin kemiği yok misali önüne gelen 300-500 başvurmuş durumda...
Yarın AKENR'de 1000MWe başvurdum dese der.. 5 krş maliyeti yok. Ama hisse fiyatını yükseltmek değil/baskılamak istedikleri için böyle bir haber göndermezler tabii... Ama yeteri kadar LOT topladığında yönetim efradı arka arkaya gerçek/spekülatif haber yağdırma potansiyeli de var tabii...
KONTR, SMART, YEOTK, GESAN uçuruyor hisse fiyatlarını kıytırıktan KAP haberleri ile hergün... 1-1,5 milyar dolar oldu şirket değerleri 2 sandalye/1 masa için...
Parça parça cevap vereceğim. Haklısınız. 7 sene AYEN hissesi taşımış ve uzun süreliğine de AKENR'e bağlanmış biri olarak biraz katkıda bulunayım.. Evet... Doğu Karadenizde HES ile Akdeniz'de HES bir değildir.
AMA, a) Doğu Karadenizde HES ile Doğu Karadenizde HES bir değildir.
(Rize'deki HES ile Gümüşhanedeki arasında dağlar kadar fark vardır.
b) Akdenizde HES ile Akdenizde HES bir değildir. MAraş, Adana Dağlarındaki HES'ler farklıdır, Mersin Adanadaki HES'ler farklıdır. Mersinde, Antalya'da karstik boşalımlı pınarlardan beslenen HES'lerin tadını Rize'dekiler dahi veremez. En iyi HES^ler buradakilerdir.
AYEN'in HES'i Gümüşhane'dedir. Maalesef verimli değildir. Planlandığı kadar üretmemektedir maalesef. DEPOLAMALI değildir. Sadece kuru sezonda saatlik regülasyon yapabilecek küçük bir rezervuarı vardır. Oysa üretimin çok ama çok büyük çoğunluğu kar erimesi ile ikinci çeyrektedir ve o sezonda bu depolamanın bir faydası da yoktur.... 100 MW Yamula'yı ise saymayın hiç... hem 1,5 centten satıyor enerjiyi hemde sadece 2 senesi kaldı. 2 sene sonra EÜAŞ'a devredilecek..
AKENR'inin 1'i Bursa'da 6'si Maraş-Adıyaman-Adana ekseninde 7 HES'i var. Bursa'daki büyük bir baraj. Sulamalı olduğu için kontrol DSİ'de.. Fiyatların HES'ler dolayısı ile çok düştüğü Nisan Mayıs'ta değil, OCak-Şubat-MArt-Nisan'da üretim yapıyor çoğunlukla... FEkeler, Gökkaya, Himmetliler ve Burç Bendi depolamalı.. Birtek minik Bulam depolamasız... ÜRETİM dönemleri Doğu Anadolu ve Karadeniz HES'lerinin devreye girerek fiyatları SIFIRLARA yaklaştırdığı dönem DEĞİL, PTF'nin daha pahalı satılabilecek olduğu yılın ilk ayları...
SONUÇ OLARAK, AKENR HES'leri AYEN'in HES'in den birim olarak daha değerlidir. Büyüklük olarak da AKENR'in 290 MW AYEN'in 68 MW HES'i var Türkiye içerisinde...
Gelelim Arnavutluktaki HES'ine.. 100 MW üzeri gayet güzel depolamalı/barajlı bir proje. Euro ile kredilendirildi, Euro ile Avrupa piyasasında satılıyor enerji. BU SENE müthiş KAZANDIRDI, avrupadaki ENERJİ KRİZİ dolayısı ile... Gelir EURO, Kredi EURO... Dolayısı ile kur riskide yok... Çok güzel proje .. DEĞERLİ...
AYEN'in rüzgar santralleri genellikle İzmir, Aydın civarında.. Hepsi birbirinden değerli. Ama hiçbirinin birim MW üretimi AYEN'in Balıkesir santralini yakalaymaz.. Türkiye'de en iyi yer Çanakkale/Balıkesir'dir. Ama diğer bölgeler kötüdür anlamına gelmez. Rüzgarlar genelde hepsi 2800-3000 saat aralığını yakalıyor yıllık.. Yani aradaki fark yüzde olarak CÜZİdir...
Tabiiki AYEN rüzgar gücü 130 MW > AKENR rüzgar gücü 28 MW
Ama AKENR HES gücü 290 MW > AYEN HES gücü 68 MW Türkiye + 110 MW Arnavutluk
AKENR Termik gücü 900 MW > AYEN Termik Gücü 0
AYEN Borç ~ 4 milyar TL < AKENR borç ~12 milyar TL
Ayen Kasa ~450 milyon TL < AKENR kasa ~1,8 milyar TL
AYEN PD ~8,5 milyar TL > AKENR PD~2,7 milyar TL
Bu rakamları karşılaştırarak herkes kendi hedefini belirleyebilir. Ben şahsen potansiyelin burada çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Başkası başka hissede olduğunu düşünebilir. Sonuçta da kendi şahsi düşüncesine göre yatırım yapar...
Saygılarımla
Evet, haklısınız. Bunlar benim baktığım tabloda yazmıyor. Benimki daha bir bakkal hesabı. Siz bu konuları bildiğinize göre Ayen'in $450M ettiği yerde, borcunu dikkate almadan, Akenr kaç eder sizce?
Gene de 3-4 ay abartı bir süre. Her yıl bu kadar süre bakım yapılmıyor herhalde...
Avrupa'daki HES 2 sene önce anlamsızdı. Avrupa'da 20-30 euro/MWh satıyorlardı enerjiyi..
Ucuz kömür, ucuz doğalgaz, bol miktarda nükleer (orda serbest bizde tukaka)... Kıtadaki kapasitesi sonuna kadar kullanılmış HESler (bizde yapılmasına karşılar), bırakın offshore'u tarlalarına bile diktikleri binlerce rüzgar kulesi (bizdekinin aksine kuşları önemsemeden) ile enerji ucuzdu Avrupa'da...
Aynı dönemde Türkiye'de YEKDEM 73 $/dolar idi... Bu sene krizle birlikte kısa süreliğine de olsa 200 Euro/MWh değerinin çok üstlerini gördüler.. Ancak genel ortalama şu anda 130 euro/MWh civarı... Türkiye'de YEKDEM 73 $/MWh, AUF 83 $/MWh, doğalgaz 200$/MWh civarı.. Bir HES'in değeri enerji fiyatlarının maksimumda olduğu döneme göre yapılmaz doğal olarak. Gelecekte ne olacak acaba? Tekrar dengeye gelip, düşecek mi, daha da yükselecek mi?
Yani Avrupa'da, (Arnavutluk) HES olmasının katma değerini anlayamadım ???
Elinize sağlık Hocam... :ok:
Ben bu yazdıklarınızın hiçbirini bilmiyorum dediğim gibi ama mantığım Türkiye'deki ve Dünyadaki şu ortamda, borsadaki bu fiyatlarla $150M'a 1250MW enerji şirketi olamaz diye haykırıyor...
Film daha yeni başlıyor. İzleyip, tadını çıkartalım... :wave:
3-4 sene önce Türkiye'de de PTF'ler 30 cenmiş. O zaman geçmişe göre bu enerji şirketlerinin çok daha düşük fiyatlarda olması gerekiyor. Kıtanın uzun bir süre enerji ihtiyacı yüksek olacağı için ve şu an 150-250 centlerde PTF leri dolaştığı için. Katma değeri varın siz hesaplayın. Doğalgazdan elektrik üretme maliyeti ne kadar ? HES'ten ne kadar ? Kar marjları kaç acaba? Satış fiyatına değil kar marjlarına odaklanın. En verimli zamanında yani 3.Ç'te 400 milyon bırakmış. Elektrik tekrar 30 cente gelse zaten doğalgaz PTF de 30 cente gelir. Hatta belki üretemeyecek duruma gelir.
mevzuata bak beri gel, üzerine çay demle... kervan yolda düzülecek
bu dediğinizden zorenin de, bedelli sermaye artisi oncesi, laf ola beri gele bir duyuru yaptigini teyit etmiş olduk. bilançoya da baktim, paraya da ihtiyaci yok, tüm parasini grup sirketlerine borç vermiş. güzel tezgah kurmuşlar.
benim asıl merak ettiğim, depolama tesisinin ne olduğu. batarya istasyonları mı kuracaklar, süperkapasitör teknolojisi mi, yoksa mekanik potansiyel enerji depolaması mı..
1mw'a 1mwh da iyiymis... zaten onun tamamini da dasarj edemez... gece depolayıp sabah pik saatlerde verebilmesi lazım. böylece bir hes gece 10kuruşa elektrik satmak zorunda kalmaz
tesla sistemleri üzerinden gidersek
3mwh megapack 0.8mw 4hr performans veriyor
mevzuat 1'e 1 diyerek kısıtlamaya gitmedigine göre ilerde kapasitör veya daha hizlı deşarj olabilen sistemlere bir kısıtlama getirmemiş oluyor.
Bu açıdan mantıklı. Teknoloji her gün ilerliyor.
mesela kurşun asit aküyle bu sistem kurulsaydı belki 4 degil 10 katı kapasite gerekecekti.
Bugünkü teknolojiyle , akşam ucuz elektrik depolayıp sabah satmayı hedeflesek ,
1mw tesisin maliyeti 350bin dolar.
ömrü de 1500 cycle olsa...
kaça alıp satarsa kendini amorti eder. bir bakmak lazım
olayın bir de şu boyutu var.
bankaların döviz kredi vermesine ciddi kısıtlamalar getirildi.
misal 125mwe/500mwh tesis kuracaksak
170milyon dolar kredi bulmamız lazım.
proje fizibıl olsa bile bankayı ikna etmemiz zor olacak.
belki hukümet bu konuda enerji sirketlerine bir muafiyet getirir, belli olmaz...
Kısıtlama olmasa bile zaten bu kadar kredi borcu olan şirket için yeni kredi almak zor ve riskli olur herhalde. Belki sadece lisansı alır, kademeli olarak 4 fazda yapar...
Son 3 ayda 900M Lira nakit yaratmış. Amerika'da şirketin yarattığı nakit kardan daha önemli görülüyor genelde.
Eğer enerji fiyatları bu düzeylerde kalacak olursa krediye girmeden kademeli yapması da olası...
Tabii diğer borçsuz enerji şirketleri bu bakımdan Akenr'den daha avantajlı ama bu tamamen bakir bir pazar...
bir yazı buldum,
elon musk (inanirsiniz inanmazsiniz)
tesla lityum bataryayla 3000-4000cycle kabuluyle 1mwhr icin 210dolar
1mw depolama icin 300bin dolar da yatirim öngörüyor.
1mwhr içinde finans maliyeti muhtemelen yoktur : 700puan cds+600puan amerikadaki enflasyonu koydun mu bu hesap Türkiye için farkli olur, amerika için farkli.
3000-4000cycle da lityum pil için bence biraz atmasyon. çoook ideal koşullarda belki yakalanır. Kimin cebindeki batarya en kaliteli telefonun orjinal şarjiyla dikkatli kullanimla bile 1000döngüyü (3yıl her gün şarj) kapasite kaybı olmadan tamamlayabilmiş....
Rakip firma Storen vanadium pil kullaniyor , 1mw tesis 600bin dolara kuruluyor , 15000cycle ömür biçiyor , ve mw başına 40 dolar maliyet hesapliyor.
600bin dolarin yillik faizi bugün 70bin dolari geçer.
Elektrik bugün belki 250 dolar ama seneye kaç olacağını tahmin etmek imkansız. hele önümüzdeki 10 seneyi (lityum tesis için) veya 25 seneyi (vanadium tesis) öngörüp bu rakamlara göre fizibilite hesaplamak zor.
3 gün sonra kredili işlem yasağı da bitiyor.
Bir sonraki hedef brüt takas + bedelli sermaye artırımı olmalı.
Eskiden olsa bedelliyi duyan kaçardı. Ama Bist artık eski bist değil hamdolsun. yeni trendde hisse fiyatı katlaniyor. halka arzlar adam başı 500lira. maşallah
2021'de 175TL olan SFK fiyatları
2022'nin ilk 6 ayında 886TL,
2022/3.Ç'de 1122TL,
Son çeyrek şu ana kadar ise 1936TL.
yazılmış twitter'da
2021'de 1.75olan hissenin su anda 19.36 olması mı gerekiyor bu mantıkla?
hisseyi ucuza satmamak lazım...
gitsin çöpleri karıştırsın aç spek...
aksen de bilançosunu gönderdi
maddi duran varliklara baktım,sürekli güncelleniyor.
herkes, bazı iyi aile çocuklarının yaptiğı gibi kasıtlı negatif özsermaye göstermiyor.
herkes bunlar kadar ....siz bunlar kadar kadar ......siz değil
https://i.hizliresim.com/ox6s11f.jpghttps://i.hizliresim.com/o6l582o.jpg
gerçek degeri yansitiyordur ya da yansitmiyordur o ayri bir konu. adamlar 2 yil guncelleme yapmayip negatif ozsermayeye dusurebilirdi, yapmamislar.
soylemek istedigim, isteyen 3 ayda bir varlik guncellemesi yapabilir, bunun onunde bir engel yok. muhasebe kayitlarinda yapmiyorsa da, yatirimcilarina sunumlarda guncel deger bilgisini verebilir.
dinçkökler 900mwlik dev santralini kapattigini bile kap'ta bildirme geregi duymadi.
aksen ozelinde
2700un ne kadarina %100 sahibi , veya ne kadari hurda santral ona bakmak lazim.
akenerji de 300mw gaz santralini 20-30milyon dolara satti. aksen 2.el dogalgaz mazot motorlulari toplayip 3.dunya ulkesine santral kurmus da olabilir.
22milyar da edebilir, 44de edebilir o hesaba girmeyecegim
Bahara bu forumda kaç kişi kalacak bakalım. İspanyol kalır, ben kalırım, bir de Anyoranza Hocamız...
İspanyol zaten doğduğundan beri bu hissede gibi görünüyor. Anyoranza Hocamız işi biliyor. Ben sadece meraktan burada olacağım...
2700mw deyince ben de bir şey sandım.
faaliyet raporundan baktım... hep hurdalari götürmüşler
kuzey kibris 153mw... 10 tane dizel motor
gana 370mw... santralini yarisi samsundan sökülüp gitmiş, sonra oraya da dizel motor eklemiş.
madagaskar ve mali... 150 mw... mardin, hakkari ve siirtten sökülen dizel motorlar gitmiş
özbekistan 240, 230,270mw..toplam 740mw 2021yili itibariyla 900 milyontl tutmus, dolar 6 desek 150milyondolar. demek bunlar da biryerlerden söküldü gitti.
yani yurtdisinin pek para ettigi soylenemez.
yurtiçinde de şanliurfa 147mw... o da hurdaya benziyor
gerisi yeni santral , para eder.
hurdalarin ise kendisi para etmez, sozlesmesi para eder. ne kadar yagli sozlesmeler, onu kendileri bilir.
O gün kaç para edeceğini allah bilir. O konuda hiçbir tahminde bulunamam.
4-5 yıl önce Egemer kaç dolar ediyordu diye sorsaydınız... ozamanlar ptf de 40-45 dolarlardaydı. belki 200 milyon veren dahi bulamayabilirdiniz.
Tabi ki rakamlar açıklanmadı ama birkaç santral satıliğa çıkarıldı, samsun omv gibi, hiçbir alıcı çıkmadı.
Dinçkökler bizim kombine çevrimleri 3 dolara sattiysa 1 dolara fatura etmiş de olabilir. Bunu yapacak karaktere sahipler. Rabbena hep bana.
Benim hedeflerim bu grafikte. Olur olmaz ayrı mesele...
Olursa ne ala. Olmazsa oturup ağlayacak değilim...
Borsada önemli olan tek şey var: gece rahat uyuyabiliyor musunuz?
Uyuyorsanız bu bir yatırımdır. Uyuyamıyorsanız kumar...
https://www.tradingview.com/x/jc6RYT7a/
burada yanlış anlaşılma herhalde yoktur ama yine de açıklama getireyim.
900mw santral 900milyon dolar 2014 yılı maliyeti diyelim. sıfır km santral ve 900milyon borç. egemer elektrik üretim a.ş.
2019yılında hala 900milyon dolar borç , 5 yaşında santral, ve en önemlisi kar marjlarının sıfıra yakın olduğu bir ortam... bu ortamda egemer şirketini kaça satabiliriz?
alan adam borcunu da devralacak. alacak adam 50 kere düşünürdü.
akenerji ile egemer şirket birleşmesi gerçekleşmedi farzedelim
iran rusya gazımızı kesmedi
karadenizde akdenizde yeni mujdeler geldi
farzedelim ki 2029da borç sifirlandi.
2030da elimizde 16 yaşında bir santral olacak.
o tarihte santral hala karli mi olur, kim ne para verir..
yani bu enka bechtel ortakligi degil, elinde uzun vadeli satis sozlesmesi yok. günübirlik degeri degisen bir santral
belki afyon cimento gibi... eczacibasi gibi... santral para etmeyecek arsasi para edecek o gün
HATIRLATMA:
Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan Borsa İstanbul açıklaması aşağıda bulunuyor:
Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında AKENR.E, HEKTS.E payları 10/10/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 09/11/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
SPK'nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
[https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1069123]
Büyük adamlar bu dinç kökler
Çok çok iyi bir aile
Özsermayesi eksiye düşmüş şirket, sırf onların yüzü gözü hürmetine borsada 3.70liradan işlem gorüyor.
Bu devirde babası oğluna yapmaz boyle kıyak...
Beyler şu an borsada olup da özsermayesini ekside gösteren kaç şirket var, görebilen var mı?
gözaltı pazarı, ana pazar veya yıldız pazarda?
2022'yi 17 Milyar gibi bir ciro ile kapayacak. Bu kadar cirosu olup da $150M'a enerji şirketi şaka gibi şu ortamda. 3,70 değil 13,70 Lira olması lazım
Dinçkökler ..... olup gitsin, 1370 de olur 4370 de
tek şart bu.
ciro favök özkaynak kurulu güç bunlar fasa fiso
Dinçköklerin gitmesi için şirketi satmaları lazım ama bu fiyattan kimse kimseye 1.250 MW şirket satmaz. Önce 10-20 Lira etmesi lazım ki satsınlar. Bunun dışında Dinçköklerin gideceği bir senaryo yok gibi...
Eğleniyor muyuz gençler :)
Daha durun çok eğleneceğük.... :)