Þöyle ki, alým tarihinden (ay bazlý) itibaren yi-ufe farký iþletiliyor.
Yani aldýðýnýz maliyete bu tarihler arasýndaki fark ekleniyor, buna göre satýþ fiyatinizdan kâr olan kýsým için vergi ödeniyor.
Printable View
Merhaba,
ODEA Bank, Akbank, Ülker gibi USD cinsinden Eurobond’u olan var mý ? Getri olarak oldukça yüksek. Fakat, risk çok mudur bilemedim.
Teþekkürler
IBKR’den minimum 1K olarak alýnabiliyor. Türk Telekom var mesela... Yield oraný baya yüksek, 1 sene vadeli..
CDS'ler neden düþtü :)
https://twitter.com/e507/status/1661...476890128?s=20
Oyle kolay degil. TR den zamaninda TL yollayip yatirimlarimi orada yapmistim. Fransada yasadigim icin ihtiyacim olunca gecen ay wise a USD gonderdim. Email geldi, Wisedan hic para yatirmadiniz, lakin para cekimi yaptiniz. Kurallara aykiridir, ikincide hesabiniz kapatilir diye. Simdi onunla ugrasiyorum. IBKR ye para yatirmak kolay, cekmek zor.
Bu konuda tereddutlerim var. Birisi aydinlatirsa memnun olurum
Bana gore bankalarin sattigi parca eurobondlar bize ait olmayip, aslinda bankalara ait. Onlara gelen kupon odemesini bizim hesaplara aktariyorlar. Lakin 200K uzeri alirsaniz sizin adiniza eurbond kaydediliyor diye dusunuyorum.
Dolayisiyla herhangi bir sey oldugunda elimizde birsey olmayabilir. Aynisi IBKR icin de gecerli, bizim adimiza aliyor ve sakladigini iddia ediyor. Var mi yok mu bilemeyiz.
Bende sizinle benzer görüþteyim. Hatta 200 bin nominalinde Eurocleara bildirilmediðini düþünüyorum.
Zaten bunun için müþteri bilgilerini paylaþmalarý gerekir, bildiðim kadarýyla bu da yasal deðil.
Bulut veritabanlarý çýktýðýnda, Türkiye dýþýnda saklandýðý için bankalarýn kullanmasýna bile izin vermemiþlerdi.
Sorun olduðunda elimizde bir þey yok konusunda ise, diðer bankacýlýk ürünlerinde ayný durum geçerli. Yaptýðýnýz tüm iþlemler gibi, Eurobond alýþ,satýþ iþlemleride banka sistemlerimde kayýt altýnda. O nedenle bir sýkýntý olacaðýný düþünmüyorum.
Yinede Alým/Satým iþlemlerinde dekontu almak, ayda bir hesap ekstresi almak gibi bir yol izleyebilirsiniz.
Her Eurobond için ihraç alým sýnýrý 200.000 nominal olmayabiliyor.
https://www.luxse.com/issuer/Turkey/26760
Buradan bazý Eurobondlar için ihraçtaki asgari tutarlarý görebilirsiniz. Ýhraç tarihi 2011 öncesi olanlar arasýnda 100.000, 5.000, 2.000 ve 1.000 "minimum trading amount" deðeri olanlar var. Ýlgili Eurobond'a girip "Market" kýsmýnda detaylarý görebilirsiniz. Ancak Euroclear'da saklanma sýnýrýna etkisi oluyor mudur o konuda bilgim yok.
Hatta ihraçtan itibaren piyasa alým-satým fiyatýnýn grafik olarak deðiþimleri de yer alýyor. Ýlgilenen kiþiler için alternatif bir kaynak olabilir.
Daha önce bahsedilmiþtir muhtemelen. Dikkatimi çektiði için yazýyorum
Euro cinsi eurobondlarda TRT ile baþlayanlarda "vergilidir" yazýsý çýkar.
"Vergi Mevzuatý: Euro ve ABD Dolarý cinsi Devlet Tahvilleri mevcut vergi mevzuatýna tabi olup Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67 nci maddesi uyarýnca vergilendirilecektir. Mevcut vergi mevzuatýna göre, tahvillerin geri satýþý, kupon faizi veya vade sonunda elde edilen gelir üzerinden %10 vergi kesintisi yapýlacaktýr..
Merhaba,
Yurtdýþýnda yatýrým bankasýnda çalýþýyorum. Euroclear ile alakalý uzayýp giden sorunuza kýsaca cevap vereyim.
Hayýr, isminiz, Euroclear’da yer almaz... Ýster 1K alýn, ister 200K, ister 500K... Miktar ile alakasý yok... Sizin kaydýnýz ancak ve ancak aldýðýnýz banka da mevcuttur... Aldýðýnýz banka ise bunu baþka bir aracý yatýrým bankasýndan aldýysa, o bankada kendi adýna hesap açar...Ama bu hesapta sadece bankanýn kendi adý vardýr... Ayrý ayrý her bir bireysel yatýrýmcý için baþka bir hesap açýlmaz... Yani “omnibus account” açýlýr...
Sözün özü : Eurobond’u aldýðýnýz banka dýþýnda muattapýnýz yoktur...
Teþekkürler
Cevabiniz icin tsk ederim. Buna istinaden 2 sorum var, umarim hakimsinizdir, cunku kafam cok karisti.
Diyelimki benim banka birinden, onunkisi digerinden derken ben 5. siradayim. Sonucta ilk kurum beni tanimiyor bile, aradakiler de komisyonu alip cekiliyor,
1- Yurt disindaki yatirim bankamiz batti diyelim, biz kiminle muhattap olacagiz? Bizi taniyan biri cikar mi ki?
2- Ya da, TC default oldu, adimiz bankanin verdigi bir kagit disinda baska hic bir yerde gecmiyor. Ikinci kotu niyetli banka default durumunda ortaya cikip, benden erken davranip(avukati, ekipleri vs var sonucta), elindeki belge ile hak basvurusunda bulunsa, biz avucumuzu mu yalariz :) Mahkemeye verilir felan ama ati alan kopruyu gecmis olur sanki :)
1- Yurtdýþýndaki kurum takas kurumudur, bizdeki Takasbank gibi. Bat(a)maz.
2- Default durumunda ödemelerin hangi öncelik sýrasý ile yapýlacaðý bondun prospektüsünde yazýlýdýr. Google aramasýyla belgeyi bulabilirsiniz. Öncelik her zaman aðalarýn, marabalar (bizler) en son :)
Yurtdýþýndaki diðer aracý kurumlarýn batýp, batmamasý sizi ilgilendirmez... Önemli olan yurt içinde aldýðýnýz kurumun batmamasý... Çünkü öyle biþey olduðunda kuponlar hangi hesaba ödenecek, ana para hangi hesaba vadesi geldiðinde ödenecek gibi sorunlar ortaya çýkabilir...
Yurt dýþýnda hiçbir aracý sizi ismen tanýmaz... Onlarýn kayýtlarýnda sadece Vakýfbank, TEB gibi kurumlara toplam kaç lot Eurobond verildiði kayýtlýdýr... Bunlarýn bireysel müþterilere nasýl daðýtýldýðýný bilmezler, zaten bilmeleri de gerekmez..
+
faydalý bilgiler;
Börse Frankfurt'un güzel bi uygulamasý var.
Ordan eurobond portfoyu takip listesi oluþturulabilir.
https://apps.apple.com/us/app/b%C3%B...rt/id378816763
Yurtiçi kurum batarsa (ki bu regülasyonla batmasý bence çok zor, en kötü yüzdürürler) TMSF'ye devroluyor, haliyle tüm kayýtlar da TMSF ve BDDK kontrolüne geçiyor. BDDK tüm kurumlarýn hesaplarýný görebildiði için gelen kuponu yeni kurumun hesabýyla eþleþtirmesi kolay iþ. Ancak burasý Türkiye :) Kaðýt üzerinde böyle yazýlý olsa da pratikte o paraya ne olur kimse bilemez.
IBKR'dan Lübnan eurobondu (spesifik olarak 2037 bondu) alabiliyor muyuz? Minimum emir büyüklüðü kaç acaba? Teþekkürler.
Türkiye’deki banka ve/veya aracý kurumlardan hangisinin Eurobond alýþ satýþ fiyat farklarý (spread) makul? Not: Deniz den aldým %2, aþýrý deðil mi ?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sayýn Sülo,
IBKR’yi Türkiye’deki bir kurum üzerinden ve o kurum nezdinde tuttuðunuz teminat/fonlarýnýz ile mi kullanýyorsunuz, yoksa IBKR yurt dýþýnda direk hesap açýp o hesaba para mý gönderdiniz. Paylaþmanýzda sakýnca yok ise bilgi verirseniz sevinirim.
Þimdiden teþekkürler. Saygýlar.
Sayýn tantrum,
Ýskontolu alýnan eurobond’un itfa tarihinde, iskonto - nominal bedel farkýndan doðan vergi nasýl hesap edilmeli ? Farký dolar olarak hesaplayýp, itfa tarihindeki kur ile mi çarpmak doðru, veya alým ve itfa tarihlerinde tl ye dönüp enflasyon indirimi yaparak mý hesaplamak mý ?
Teþekkürler. Saygýlar.
Selam dostum satista MB alis kuruna gore TL bazli kar elde ettiginde sak diye vergi cikar ve onu beyan donemi beyan edip vergini odemelisin, eger odemez ise bunu bes sene sonra sana bulup cikarirlar cezali olarak alirlar
Satis cok riskli Y UFE hesabi ile atlatabilirsin belki ama karmasik hesaplari olabilir hos ben bunlari da kendime not etttim ama satmayi ve vergi riskini almayi istemedigim icin vade sonuna dek beklemek istiyorum...
Yurtdisi kapali, bugun Turkiye CDS yatay........
Elinde Ülker eurobondu olan var mý ? Alýnýr mý sizce?
30 mayýs kupon ödemesini sabah sabah hesaplara iþleyen banka var mý?
Ziraatte sabah 9:25de yatmýþ.