Bi anda burası normale döndü. Diskretus adlı vatandaş saydırdı bolca ve ve bir tane veri
Yazmadan gitti.
Not: Diskret halten mesafe bırak demektir kuyruk beklerken uzak dur demek yani
Ğ
Printable View
Bi anda burası normale döndü. Diskretus adlı vatandaş saydırdı bolca ve ve bir tane veri
Yazmadan gitti.
Not: Diskret halten mesafe bırak demektir kuyruk beklerken uzak dur demek yani
Ğ
ilizyonlar var abi niye 45 yasındakılerı sisteme dahil etmiyorlar ?
süre ne kadar yakın olursa okadar kötü süre ne kadar uzak olursa okadar avantajlılar.
emeklılık yasını uzattıkça kazıklanıyorsun emeklılık süresi ne kadar kısa ıse okadar avantajlısın.
Uzun vadede kötü kısa vadede iyi gibi görünüyor sistem tamamen satış polıtıkası uzerıne kurgulanmış sistem.
Yeni girenler anlayamıyor süre uzadıkça sistemin zararlarını ilerde anlayacaklar ama o gun geldıgınde zaten cok geç olacagı için sistemden cıkamayacaklar.
anti panik olayı yanlış noktalara çekiyorsun.. olayı izah etmemize rağmen anlamamakta ısrar ediyorsun.. red listende olan birisine karşı bu tavrın anlaşılır gibi değil.. benim yazdıklarıma bakma.. okuma..
bu arada "discretus" latince bir ifadedir.. gugildan bakılabilir anlamına..
ama senin tarif ettiğin anlam artık senin adının anlamı oldu.. evet..
BES i makul bir yatırım aracı olarak görenler var.. bu oldukça normal.. ok..
ama bir de BES fanı haline gelmiş olanlar var ki bunlar farklı görüşlere tahammül edemiyorlar.. saldırganlığı seçiyorlar.. ve konu alakasız noktalara evriliyor..
biz burada OKS sistemi üzerinden genelde yazdık.. ki bu halkıın da önem verdiği bir konu.. %60 mertebesinde çıkışlar olmuş.. hukumet özel önlemler almış bunun üzerine.. gayet önemli bir konu yani..
Aklıma bir fikir geldi tabloyu iyice geliştirip size vereyim.
Siz Yani besciler kendı gelecek beklentılerını bu tablo üzerine işleyerek çizsin sonuçların neler cıktıgına tek taraflı degıl çift taraflı bakmış oluruz hem sizin içinde iyi birşey gelecek beklentılerınızın bu simulasyona uyup uymadıgını yıl yıl kontrol edersınız ?
olay sadece grafik tablo olsaydı milyon tane adamın süper zengin olması gerekirdi..
boş konuşuyorsun..
önemli olan olanları yorumlamak stratejini belirlemektir..
red listene aldığın birisine cevap yetiştirme.. cevap hakkı doğmasın gereksiz.. yorucu biçimde meşgul ediyorsun ortamı..
@ctugrul abi sen hata etmişsin eğer kendı adına olan besi en yüksek limitten yatırmıyorsan torununa yaptıgın bes yerine toruna yatıracagın parayı dırek kendı üzerine yatırmalıydın.
Emeklilik yasın yakın oldugu için sisteme en yüksek kazıgı sen sokmuş olacaktın.
Şimdi torunun tee 56 yasına kadar para yattıtırarak aslında sistemin onu kazıklamasını saglıyorsun.
Daha once bu forumlarda önerdim ben bunu 56 yasına 10 sene kalan kımı bulursanız onun uzerıne bes yatırın 2. hesabı acmayın tek hhesap uzerınden para yatırın sıstemı en cok sız kazıklar ve en iyi sekılde siz söğüşlersiniz demiştim.
Bunu arkadaşımada soylememe ragmen hem kendı hemde eşi üzerine yapmıştı 3 yıl sonra ıkısınıde ıptal ettırdı.
Bence eğer yapabılıyorsanız aktarabılıyorsanız hemen yaşı 45 e yakın olan veya kendı üzerinize aktarın besleri.
MESLA İNSANOĞLU SUNU IYICE DUSUNMELI 45 YAS VE UZERINI SISTEME NIYE DAHİL ETMİYORLAR BUNUN ÜZERİNE NİYE KIMSE DUSUNMUYOR TASARRUF TASARRUFTUR YASIN BIR ONEMI VARMI ? SİZCE NIYE 45 YASINDAKILER SISTEME ZORLA SOKULMUYOR.
Hesaplama için hiç excel ile uğraşmaya gerek yok. Çünkü hesaplamalarda hatalar olabiliyor. Defalarca hesaplamaya, sistemde olmayan bir şeyi sisteme sokmaya yada olan bir şeyi sistemden çıkarmaya gerek yok.
https://www.anadoluhayat.com.tr/bire...ilik/hesaplama linkinden ödenen katkı paylarının alım gücü sabit yani sadece enflasyon kadar artacağı ve yıllık net %2-%4 reel getiri senaryolarına göre toplamda bugünkü alım gücüne eşit olarak 56 yaşında ne kadar birikime sahip olunacağı hesaplanabilir. Kolonlar üzerine gelerek devlet katkıları/katkı payları yaparsanız enflasyon oranında artmış katkı paylarına göre devlet katkılarının oranını görebilirsiniz.
56 yaş sonunda birikimleri kayıpsız çekme yada yıllık gelir sigortası (http://emeklilik.egm.org.tr/?sid=44) ile birikime orantılı bir ek maaş imkanına sahip olursunuz. Yıllık gelir sigortasında da çeşitli alternatifler var. Aynen sgk'dan alınan maaş gibi vefatınız sonucunda eşinize maaşınızın belirli bir yüzdesini bırakabiliyorsunuz.
Bu sistem sgk sistemini tamamlayıcıdır. Zengin olma sistemi değildir. Aynen sgk'da olduğu gibi daha yüksek prim = daha yüksek emekli maaşı yada daha yüksek birikim ilkesine göre hareket ediyor.
dostum 45 yaşı baz aldım ve 56 yaşına kadar her ay 2000 tl ile ödeme ile yapınca 56 yaşında 380 bin tl yaptı....Valla para değil bence...Her yıl katkı payı artırsa bile enflasyon karşısında erir gibime geliyor...Devlet %25 katsıkının üst sınırınıda hesaplarsak pek mantıklı gelmedi..Tabi girene birşey diyemem.Kendim için söylüyorum.Çok mantıklı gelmedi...Altın vs..yatırımlarında zaten fon getirileri normal altın vb.getirilerinin ortalama baz alınırsa gerisinde kalıyor.Çünkü %100 altın fonu na pek rastlanmıyor...diğer enstrümanlarda da böyle...
Bana uymaz..Girene de karışmam..:Dediğimizi dedik zaten...erhanda diyor...Tartışmanın anlamı yok..Ama kendimce çok mantıklı gelmedi dostum.Ha zorun lu bes e gelince..tamamen karşıyım..
Merhaba. Baska bir yatirim plani icin bes i bozdurmayi dusunuyorum. Hesabimda parayi gormem kac gun surer?
Sent from my iPhone using Tapatalk
human01 abi, yıl içinde ekstrem enflasyon artışları olursa geçmişte olduğu gibi yıl içinde birden fazla enflasyon ayarlaması gelecektir ücretlere. İşveren adam ise bunu da yansıtmak zorunda. O nedenle sizin yatırdığınız 2000 tl reel olarak kalıyor, alım gücü aynı. Dolayısıyla 380.000 tl alım gücü bugün ne alıyorsa o olacaktır bildiğiniz gibi. Nema ise reelden hesaplanıyor. Fon konusuna katılıyorum, %100 benim bildiğim bir fon da yok dediğiniz gibi. Bu senaryoları sabit getirili ürünler üzerine yada sepet olarak hesaplıyorlar. Yoksa oranlar değişir yıllık net %8 de olur -%8 de.
discretus kardeşim sana da iyi yıllar...Umarım 2019 da çok çok paralar kazanırsınız ve sağlıkla yersiniz kardeşim benim...
Flexy hocamızın verdigi adresı kurcaladım.
%0 enflasyon baz alınmış olabılır sıkıntı yok.
O halde maaşımda artamyacak demektır bu sebeple katkı payını her yıl arttıramam maaşımda artmıyor. Doğrumu objektif olmak gerekirse. o yüzden %0 girdim katkı payını arttırmıyorum
yatırılacak paraya 200 gırdım ilk giriş parasıda eklemedım.
yaşıda 30 olarak girdim. 56 yasta emeklı dedıgım yani 26 yıl getiriyide %4 yaptım
hesaplama 110,408 TL cıktı varsayımlarda kesıntılerı düşmüşler ancak en son gelır vergısını düşmemişler.
AMa bız yınede 110 bini düşünelim.
26 yılda toplam 62,400 TL ödeme yapıyorum Kazancım ana paramın %80 i yapıyor.
Devlet katkısı verıyorlar okey de devlet katkısı getırısı neyın nesı devlet katkısının getırısı bildiğim faiz/enflasyon kadar veriliyor.
Bir kaç sayfa ötede %19 larda yazmıştınız aslında faızınde altında gıbı devlet katkısının getırısı.
tabloda varsayımsal olarak %0 enflasyon yansıtıp devlet katkısına nıye getırı yansıtmışlar ?
ancak herseye ragmen %80 26 yıl için pek mantıklı gıbı durmadı ben daha ıyı bır getiri türetmişim. herhalde fon kesıntılerı yuksek oluyor.
garantının hesaplamasına baktım onda da 106,977 TL cıktı.
enflasyonun %4 üzerinde getiri üretmek ıyı bır secenek ve bunu 26 yıl boyunca sürdürübilmekte oyle.
aslında cızılen sernayo 26 yıl ıcın bıraz ıyımser duruyor.
neyse uzun lafın kısası artık konu kapansın.
dileyen gırıp ölçsün biçsin yaw bunlamı ugrasacaz herkesın aklı var fıkrı var aman.............
Ama neye üzülüyorum biliyormusun hisse tarafında tarihi fırsatlar var......tabi en az 5 yıl bekleyebilene...ve sağlam hisselerde..şıurda BES davası güdülüyor....Aklıma 2008 geldi....bes olmasada benzer şeyler oluyordu..Millet almaya korkuyordu....1,2 dolara nerdeyse ereğli gelmiş .....belkide 1 dolara inecek ama herkes hala bes diye tutturmuş...keza isdmr öyle,trkcm öyle, vs..
Yetkisiz abi, bana iyi yıllar kutlaması yok mu? :) Herkese mutlu seneler diliyorum, her şey gönlümüzce olsun.
eywallah herkese ıyı yıllar gerılmeye gerek yok bu arada komısyon ne komısyonu anlamadım bes mı hıssemı ?
benim komısyonum da 10 bin de 1 in altında kalıyor
Abi ne demek ya...Senin sayende forex ve viop tecrübesi yaşadım ben...Bunu bana yaşattığın için de tekraren teşekkürler...Kafa iyi ve harfleri seçememeye başladım...Sana da iyi yıllar aşkım...:wave:
Yalnız, bu discretus yedi bitirdi bugün beni...Onunkinide kutlarım olsun...Kardeşim benim...Kimse üzülmesin abi, lütfen...
Hadi öpüldünüz...
yaw daha 2 gün var ne kutlaması bu ......yavaş gelin yaw :)yetksiz dur bakalım yeni yılı görecenmi? hasta adamsın sen.....Belki besdeki paracıkalarını evlatların yiyecek 2019 d yaw .
Günaydın. Torunların BES hesapları eşimin ve benim adıma. Yani bizler 56’nın üzerinde olduğumuz için istediğimiz zaman kayıpsız çekebilirler.
Rakam vermek terbiyesizlik olur diye düşünüyordum ama bu kadar senaryo ve 20 yıl sonra o paralarla anca çiğdem çitletirsiniz esprileri havada uçuşunca bari milletin görebileceği gerçek bir rakam yazayım dedim.
Daha öncede dediğim gibi 9 yılın az üzerindedir yatırıyorum, 2013’ten beri her ay yatırdığım paranın %25’ini hesabımda bir süre sonra tak diye görüyorum. Senede ortalama 3 kez fon değişikliği yapmışım. Hesapta 401k para var.
Bu gerçek sıcak para. 2009 yılında SIFIR TL ile yola çıkılmış ve bugün tasarruf ile oluşturulmuş, torunumun hayata en azından 1-0 önde başlamasını sağlayacak bir miktar.
Aman şimdi sakın biriside çıkıp 2009’da borsaya girseydin, altına koysaydın bilmem ne yapsaydın daha çok kazanırdın filan demesin.
Birincisi bunlarla BES aynı şey değil. İkincisi olmuyor arkadaşlar öyle altın biriktirmekle, her ay 100-200$ falan bir köşeye koymakla olmuyor. İnsanoğlu bir süre sonra psikolojisine yeniliyor ve bir noktada bırakıyor bunları.
Şuraya koysaydın şöyle olacaktı böyle olacaktı diye 2009’dan bu yana tüm yatırım araçlarını inceleyip yatırım dehası rolüde oynamayalım lütfen. Geriye dönüp bakınca para kazanmak kolay. Olayları yaşarken öyle akıllı ve zamanlı kararlarda verilmiyor.
BES için geleceğe dayalı felaket senaryolarıda yazmayın boşuna. O kadar çok bu alternatif piyasalarda yok olup giden insan ve hikaye bizzat gördüm ki, bu hayallerle yaşayanların çoğunun yok olup gideceğinide ben veya yaşı biraz ileri olanlar size günlerce örnekleri ile anlatır karşılığında.
Bu forumdakilerin çoğunluğu belliki düşük sermaye ile işlem yapıyor ve bazıları gelecekte bu sermaye piyasaları ve türev piyasaları ile çok zengin olmayı uman genç arkadaşlarla dolu. Muhtemelen bir kısmı maaşlı çalışıyor ve işini bırakabilecek lüksü dahi yok. Şansını denemek isteyen denesin elbette ama tasarruf ve biriktirmeyi arka planda kara günler için yapmaya devam edin.
Hayat hep düz veya çıkışla devam etmeyecek. Çukura düştüğünde insan yanına destek ister çıkmak için.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Tebrik ederim sizin ve torununuz adina iyi bir yatirim olmus dediginiz gibi tonlarca senaryo hayali kurulabilir olsada.
Isin psikolojisi cok daha zor ve cetrefilli oluyor.
Gecmise donuk hayaller paris ama gercekler hayaller kadar kolay olmuyor bu konuda cok haklisiniz.
https://i.hizliresim.com/Ll14Nj.png
ilk olarak şunu buraya ekleyeyim.. bu konuyu zaten herkes biliyor aşağı yukarı.. bunu referans alarak bir kaç yazım olacak. masraflar konusu sürdürülebilirlik açısından önemli..
yalnız bu kesintiler günlük olarak kesiliyor...yıllık % kaç ise........yani diyelimki bir fon elinizde 1 gün kaldı..bir yıizerinden1 günlük kısmına gelecek şekilde kesiliyor.Ve fon fiyati son haliyle yayınlanıyor...
Ayrıca fonlar içerisinde az da olsa çeşitliestrümanlara yer verebiliyorlar...Mesela %100 altın fonu hala bulamadım...
Bence bunların hepsi portföyü yöneten bazı insanların yetersizliğinden daha önemli değil...Bazı aynı tür fonlar arasında bile ciddi getiri farkları var.......Yalnız bu fonların bazı avantajlarıda var..Mesela ABD den hisse alımı oldukça pahalı bir olay....BU tür şirketlerin bir kısmını demet olarak almanızı sağlıyor..Ki bu hisse alım maliyetini oldukça aşağı çekiyor...Aynı şeyler Eurobond işlemlerinde de geçerli.Eurobonda alımları için banka ciddi bir alış satış farkı alıyor.....Fonlarda ise bu durum yok...Özellikle dövize yurt dışı hisse ağırlıklı fonlar doların tl katrşısındaki kayıplarından nda pek etkilenmiyor.Yani dövizin yükseldiği dönemlerde oldukça korumacı bir yanları var...
Diğer bir konu ise temettü....Yurt dışı iyi temettü veren hisseleri aldığınızda her çeyrekte verilen temettülerin yurt dışından yurt içe getirilmesi esnasında ciddi bir vergi ödenmesi söz komnusu..Bu fonlarda yanılmıyorsam bu durumda yok...yada çok az...ama tabi tam emin değilim.
bir sigorta şirketini arayarak fon toplam gider kesintisi konusunu açıklığa kavuşturmaya çalıştım.. operasyonel olarak.. teyit almak için..
zaten BES yatırımcısı yıl içinde defalarca çıkma hakkı olduğu için Fon şirketi 1 yıl beklemez kesinti yapmak için. bazen böyle olduğunu düşünen kişilere rastlayabiliyoruz.. her gün bu yıllık azami kesinti oranının günlüğe dönüştürülmüş hali fon değerinden kesiliyor..
örnek vermek gerekirse hisse üzerine bir fon olsun.. 1 ay boyunca hiç değişmesin.. değeri 100 olarak kalsın..
http://emeklilik.egm.org.tr/?sid=21 şu sitede hisseye dayalı fonlarda azami oran Yüz binde 6,25 olarak verilmiş.. eğer portföy büyüklüğünüz 100 bin tl ise ve şirket bu azami oranı uyguluyorsa her gün fonun değeri (ve sizin BES portföyünüz) 6.25 tl azalıyor demektir..fon dayanak varlık sabit ancak sizin fonunuz her gün değer yitiriyor.. bu durum 30 gunde 180 tl mertebesinde bir kesinti demek..
neticede eğer rakamlar 100 BİN tl mertebesinde ise fon dayanak varlıklar hiç değişmese bile yılda 365*6.25= 2281 tl kesinti olacak demektir.. daha doğrusu fonunuzun değeri 100000-2281=97719 tl olacaktır.. elbette sigorta şirketi bu azami orandan daha az kesebilir.. ayrıca iadeler de olabildiği söylendi.. bu konuyla beraber değerlendirilmesi gerekir..
** burada her gun 6.25 kesilmiyor aslında..zira kesinti oldukça fon değeri düşer her gun ve kesilen miktarda biraz daha küçük olur.. mesela 6.25 ten daha kucuk bir rakam kesilir ikinci gun..mesela 6.2496 gibi.. burada basitleştirmek için kullandık bu yaklaşımı..
sn human01 benden önce yazmışsınız ben yeni entry i hazırlarken... evet.. her gun kesiliyor.. bizzat arayarak teyit ettim..
Benim bahsettiğim olay sadce besler için değil...tüm yatırım fonları içinde geçerli...Bu fonlar özellikle yurt dışında yatırım yapmak isteyenler için ge rçekten çok faydalı...Ama onlarda da malesef yüksek komisyon ücretleri var..Yapı Kredinin bir tekonoloji fonuydu galiba...Yıllık %3 ün üzerinde bir komisyon kesintisi söz konusu....değişmediyse.
Aslında BES de yatırım fonlarıda adam gibi yapılsa ve genelde yurt dışındaki ETF ler gibi olsa gerçekten önemli enstrümanlar...Ama kesintiler,vergiler ve bazı şark kurnazı şirketler içine ediyor...