Aynen katiliyorum.
Su anda borsanin, faizlerin, dovizin seviyesi burayi takip edenleri hic ama hic ilgilendirmemeli.
Ilgilenmeleri gereken tek konu tasarruf etmek ve yatirim yapmak olmali.
Syg,
Printable View
Tipiğin abileri dudu ve syılmaz a teşekkürler..evet anacımız gayet güzel özetlenmiş.
Bir de farkındalık çok önemli, bu nedenle dudu nun önerdiği kitap güzel...beyaz yaka önce haddini bilecek, maaşı biraz yüksek ama hala işçi sınıfından olduğunu unutmayacak.
Mesela kari koca 20 senedir çalışıyor, kendince tasarruf yapıyorlar...10. Sene 500 bine ev almislar, 250 peşin verip, 250 icin de 10 senelik kredi cekmisler.
20 senenin sonunda 1 milyon eden bir evleri bir de arabaları var...aidata 500 veriyorlar...çocukların özel okulu vs derken elde avuçta başka bir şey yok...başka bir yatırım da yok.
Sorun şu: kari koca beyaz yaka toplamda aylık 10 bin kazanıyorsun, ama sen bu 1 milyonluk evde oturacak gücün yok...haddini bilmeli, 500 binlik evde oturmalı, 500 binle de yatırım yapmalıydın..belki de o yatırım şimdi 1 milyon, 2 milyon olacaktı.
Sen yumurtaları tek sepete koydun, olası bir depremde, muhtemelen biriniz işsiz kalacak..1 milyon eden evin icin, dask tan 300 bin alacaksın( onu da belki 1 yıl sonra alacaksın ).bir de iki maaş teke inecek ve birikmiş paran olmadığı icin 50 ye yaklaşan yaşınla ailecek zor günler yaşatacaksınız.
Özet..haddini, sınıfını bil..lüks içinde, zenginler gibi yaşamaya çalışma..,varlıklarını çeşitlendir...topigin giriş kısmında anlattığın portföy çeşitlendirmesine uy..,bir milyonluk evi olup, kenarda nakit ve benzeri 100 bin tl yoksa bir şeyleri çok yanlış yapıyorsun demektir.
Aynen abi hemde ne saglıksız harcama hemde ne pahalı yemekler..hepsi gösteriş...
Bu piyasanın içinden gelmiş biri olarak üç beş birşey yazmak istiyorum...
Mart 2017'de YKB Leventteki genel müdürlükten ayrıldıktan (gece 3.30'a kadar olan fazla mesailerden kaynaklı sağlık sorunları en büyük gerekçem oldu) ve 10 yıllık kariyere ve kurumsal hayata veda ettikten sonra 1-2 ayda yaşam enerjimin arttığını hissettim,
Plazalarda çalışanlarda , banka vs. kurumlar dahil , birikimin "B"si yok maalesef.
Başkalarının harcadığı paralara üzülmek içten bile değil.. o derece:)
Bizzat gözlemlediklerim; her sabah 10 TL'lik latteler , her öğle yemeklerine 30-40 TL'lik yemekler, çalışanların adeta hayatta kalmak için benzini niteliğinde..
bizzat bir direktörden kulak misafiri olduğum "....şehir dışında oturan yeni mezunları işe almalıyız ...." demeside modern köleliliğin ana felsefesi olan 10-15 yıllık ev kredilerine ve yüksek kiraların adeta pranga gibi insanlara yapışmasını sağlıyor...
Sonuç olarak 23-25 yaşında işe başlayacak olanlara tavsiyem acilen birikimle beraber temettü yatırımcılığını benimsemelidir,
ben ise 10 yıllık tecrübenin ve birikimin sonucunda mutlu ve stressiz yaşamo, temettü emekliliği, cepten sgk ödemeyi ve en önemlisi sağlığı seçtim...
yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerim :cool:
syg.
Herkese merhaba,
Ben de katkıda bulunacağım, ingilizce bilenler için sizlere çok iyi bir site önereceğim. Erken emeklilik - mali bağımsızlık (early retirement - financial independence, kısaca "fire" deniyor bu mevzuya) konusunda bu işin ağababası bazı isimler var, bunlardan birinin blogu benim zevkle takip ettiğim bir site. Adam para biriktirip kendi kendini erkenden emekli etmiş, borsadaki birikimiyle yaşıyor. Çok akıllı bir adam, tasarruf etme konusunda harika yazıları var, sitede önerdiklerini uygulayanlar da çok başarılı olmuşlar. site şu: http://www.mrmoneymustache.com/all-t...nning-of-time/
Bu öyle bir göz atılacak bir yer değil, bookmark yapıp uzun süre ziyaret edebileceğiniz bir yer, 400 üzerinde yazı var, hepsini vakit buldukça okumanızı öneririm, en azından başlıklarına bakıp ilginizi çekenleri okuyun mutlaka.
İkinci olarak sosyal medya sitesi reddit 'te bu konuyla ilgili altbaşlık var, yaklaşık 300 bin üyeli, orada da çok faydalı paylaşımlar var:
https://www.reddit.com/r/financialindependence/top/
burada yukarıda zamana aralığını değiştirerek daha eski yazılara da ulaşabilirsiniz.
(önceki yazım iki kere çıkmış, bu iptal)
Bence tasarrufun yanında belirtilen yaş aralığında mutlaka hobi edinmeli kişi,
müzik aleti olur, tekne-yelken olur, marangoz atölyesi olur....vs
Bizim abilerimiz 38 yaşında emekli oldu, leş gibi hayat öldürüyorlar kahvehane köşelerinde..
izninizle bu konuda bir kitap önereyim :
http://www.kitapyurdu.com/kitap/cali...C4%B1n%20keyfi
Çocukluk arkadaşım 3 yıl evvel ceviz dikti. Çapa yapmaya , sulamaya gidip geliyoruz. İşler yolunda giderse 2 yıl sonra tarladan 3 ton ceviz alacak. Ceviz tarlası da yatırım oldu.
LG-D802TR cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.