Sayın miriel mobilden açmaya çalışıyorsanız chromedan sağ üç nokta üzerinden masaüstü iste seçeneğini tıklayın konu başlığına gelin açılacaktır.
Printable View
Sayın miriel mobilden açmaya çalışıyorsanız chromedan sağ üç nokta üzerinden masaüstü iste seçeneğini tıklayın konu başlığına gelin açılacaktır.
Sn. tosunpasa sayfa hayırlı olsun, biraz geç fark ettim. Baştan okumaya çalışacağım.
Bazı dersler/tecrübeler illa yaşanılarak öğreniliyor. İlk baştaki stratejiye bazen zaman içinde sadık kalınamayabiliyor. Bu da gereksiz zaman kaybına sebep oluyor. Kendimden biliyorum. :)
Ben çoğunlukla tek hissede işlem yaptım, şu an için ise seçtiğim 3-4 ayrı hissede ana trendleri (endeks ve hisse bazlı) takip edip 2-3 yıla varacak dönemlerle alım-satım yaparak uzun vadeli portföy oluşturmaya çalışıyorum.
Saygılar. Bol kazançlar.
Trkcamdan 100 lot alım yapmıştım geçen gün hocam :) almaya devam edeceğim.
bakalım erhan beyden bir şeyler öğrenmiş miyiz:)
hisse 2015den 2018 yılına kadar satış artışını 2016 yılından itibaren hisse performansı olarak göstermeye başlamış. 1 tl den 4,3 değerlerine ulaşmış.
2016 yılından itibaren karını arttırmaya devam ediyor. son çeyrekte kar artış hızında bir miktar düşüş var.
2013 yılında 1,1 milyar tl olan satışlarını günümüz itibariye 5,5 milyar liraya çıkarmış.
esas faaliyet karını son yıl ikiye katlamış.
öz kaynakları 2013 yılına göre 3 e katlamış. fk sı 2013 de 28 şu an 3,85
pp/dd değeri sektör ortalamasının biraz altında. normal şartlarda hep cam sektörünün üzerinde değerlere sahipken şu an sektör ortalamasının da altında. pç ve fk son 5 yıl ortalamalarına göre 2023 yılına kadar 14 ve 34 tl arasında fiyat değerleme skalasına sahip. net kar marjını ciddi anlamda arttırmış görünüyor.
uzun vadede düşünülebilir gibi.
http://www.vkyanaliz.com/Files/docs/...1542693068.pdf
@ironarm eski uvy yolcusu idi neler yaptın ortadan kaybolup gıttın nasıl gıdıyor zarar kar durumun.
benden bıraz benzer hıkayeden bahsettım aslında tosunpasaya.
dışarda gorundugunden cok daha farklı oldugu gıbı sureklı bır evrım surecı geçirerek değişime ugramaya baslıyorsun.
O yüzden şimdiki yazdıklarınla 1 2 sene yazdıkların arasında farklar olusmaya baslıyor.
10-15 hisse mesela bence cok şu an sana iyi gibi görünüyor ama aradan bi bir sene geçince neden azaltman gerektıgını anlamaya baslıyorsun.
neyse yasanılıp gorulecek işte yapacak birşey yok.
bakalım inceleyelim seçtiğin hisseyi gerçekten işe yarar bir hissemiymiş.
şu notu unutma kaydırılmış karlara bakıyorsun kaydırılmış kar demek önceki dönem ile arasındakı farkı cıkarıp topluyor.
Yani kapa acıklanan bilancoda net karımız şu der ama kaydırılmış karlar önceki dönemle bu dönem arasındakı farkı toplayarak gider.
Bunu unutma o yüzden birine bu hissenin karı şu kadar dersen aslında kaydırılmış karını söylemiş olursun ve cogu kısı hayır bak bılancoda kar su kadar yazıyor der. Acıklarken kaydırılmış karlar vesaire diye açıklama yap.
Hangine bakman daha dogru dersen kesınlıkle kaydırılmış karlara bak cunku bunlar şirketin bilanco trendını gosterıyor bırlestırerek gıttıgı ıcın karlar artarakmı gıdıyor yavaslıyormu dusuyormu gormus oluyorsun.
mesela satışların artması tek basına anlamlı değildir. diyelim 100 adet ürün satıyorsun. gelecek dönem 105 sonrakı donem 110 diye bu hızla artıyor satışların dıyelım ancak bu ürünün üretim maliyetide aynı hızda artıyor diyelim.
yani 1 lıraya maliyetle üretiyorsun 1,20 lıraya satıyorsun toplamda 100 adet sattın 0,20 *100 = 20 TL esas faaliyet karı elde ettin.
bir soınrakı dönem.
1,10 lıra malıyetle ürettin 1,20 lıraya sattın toplamda ise 105 adet sattın yani satışların artıyor (mavi sütün) 0,10*105 = 10,5 TL efk elde ettin. kaydırılmış Esas faaliyet karı boynunu buker halbukı mavı sutun yukarı gidiyordu.
bu ne demek ne kadar satış yaparsa yapsın üretim maliyetleri arttığı için karlar düşüyor demektir.
bazan şuda olabilir satışlar sabit kalır. ama EFK yukarı gider sebebi ne olabilir tahmın et. ürün satışı artmıyor lakın üretim maliyetlerini düşürmüş ise sabit sayıda ürün satmasına ragmen kar marjını arttırmıştır.
Net karı anlatmaya gerek yok zaten EFK + diğer yatıırm kar zararları vesaireleri.
o Yüzden incelemeyi yaparken sadece satışlara bakmıyoruz özellikle en önemlisi EFK nın artıyor olması isteriz ki 3 ü birden artsın. Ancak bunu istikrarla sürdürebilen nadir şirketler var. Büyük çoğunlu yıl yıl dönem dönem 3 unude arttırıyor daha büyük bir kısmı ise abuk subuk bir kar ediyor bir düşürüyor öteki hanyaya beriki konyaya bakıyor vesaire :D
öz kaynak değişimine şu ssekilde bakman lazım 2017/06 ya bakıyorsan 2016/06 ile karşılaştırman lazım.
orası kaydırılmış değil. hangi döneme bakıyorsan bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırarak % sel değişimine bak.
özet analiz kısmından basitçe görebilirsin. bu arada sodayı unutmayalım sana dedimya bimas tavhl diye hah sodayada baktıgında benzer şeyi göreceksin.
ben fk ya bakmam pek pd/dd gerçekten ortalama altına ınmış karlarda sorun yok yukarı kafasını dıkmış öz kaynakların artışıda iyi. ee pd/dd de ortalamanın altında gayet iyi uygun seviyelerde trakya cam.
aslında teknık yöndende incelebilir belki ne durumda oldugu ama oraya gırmeyelım sımdı.
14 ve 34 tl yi nerdne cıkardıgını anlayamadım
neyse tabi benim stratejim her bilanco döneminde sankı 0 dan hisseyi analiz ediyormuşçasına bakmak gerekiyor.
her dönem çeşitli değişikliklere sebebiyet verebilir. BU sebeple ben uzun dönemli yorum yapmayı sevmem.
yorumlarım hep bir sonrakı bılanco dönemıne kadardır. yarın gelen bılancoda net kar efk lar aşağıya büker kendını al basına bela hani uzun vadeli düşünülebilir bir hisseydi ?????? gelecke dönemlerdede satış ve karlılıkların aşağı dogru selale oluşturdugunu düşün. banvtte oldugu gibi. O hisse patlar
Sonra sana gelip tosunpasa sen bu hisseye uvy olur demiştin hisse 5 lıradan 2 lıraya düştü 1 senede ne ayaksın sen demeye baslarlar ama bilmezler ki sen satış ve karlılık büküldüğü an işini bitirip cıkmışsın :D
Buna dikkat et her hisse bir bimas olamaz :D bimasda neredeyse aşağı bukulme yok. BİMAS BUYUZDEN EŞSİZ VE NADİR BİR ŞİRKETTİR. GEÇMİŞTE BİR DÖNEM SIRF YATAYA SARDIRDI KARLARI DİYE BENIM FAVORI LISTEMDEN CIKMIŞTI. (2014 yıllarında)
BİMASIN KARLARININ YATAYA SARMASINA BILE TAHAMMMUL EDEMYECEK KADARDA ACIMASIZIM AŞK YAŞAMAMAK LAZIM HISSEYLE. Şirket öylesine istikrarlı karlar yayınlıyor gelecke bir dönemi değil neredeyse 5 yıl sonra kaydırılmış karın nerelere dayanacagını tahmın etmek oldukça kolay.
Şirketin 5 yıl sonra nerede olacağını bıldıklerı için tahmınlerınınde doğru durst sapmayacaklarınıda biliyorlar o yüzden talep fazlalığı sebebiyle defter değerinin 8 katını veriyorlar hisseye.
neredeyse bütün hisseler cakıldı. BİMAS yenizirvelerinde neyse
birde şu var rüzgara karşı ısenmez endeksin durumunu hıc ıyı gormemekteyım ekonomı kotuye gıdıyor bir bedellı furyasının baslayacagına ınanlardanım bende.
2008 krizini inceleyın karları hıc yamulmamış bir hissenin bile pd dd degerinin 0,30 lara 0,50 lere indiğini görürsünüz. hissenin ortalama pd dd sı 3 iken bir krizle 0,50 ye düşüyor.
krizler fırsat doğrurur derler ya pd dd sı 3 olan bi hissenin 0,70 e düşmesi ne demek yaw sudan ucuz şirket.
kriz sonrası eger batmayacaksa pd dd 3 e tekrar cıkacak. üstelik bu sure zarfında öz kaynaklar artarak devam ettiği için şirketi hisse fiyatı yukarı gıderken pd dd güncel degeri 0,70 den 1,5 e yükseliyor diyelimki yeni bilancoda öz kaynak artacagı için pd dd 1,00 a niecek pd/dd 3 e gitmek istiyor hisse roket mısalı yukarı gıdıyor öz kaynak artısından dolayı pd dd 3 gelmek için iyice hırsla hissenin yukarı tırmanması lazım öz kaynak ve pıyasa degerı oranını 3 e cıkarabılmek için. yani bekledıınız kazanç normaldende fazla olacaktır cunku oz kaynaklar artmaya devam ettıkçe pd dd gevşemeye baslayacaktır.
SÖZÜN OZU ne kadar iyi hisseleriniz bilancolarınız olursa olsun gerçekten krizi ilan edersek hisse fiyatları tahmın edemyecegınız kadar ciddi düşüşlere sahne olacaktır. Uyarmadı demeyın.
Selamlar Erhan Bey. Çok uzun zamandır görüşmemiştik, sizi yeniden görmek güzel. :)
Benim hikayenin bir kısmını biliyorsunuz zaten.... Bu iş belki ekonomi, para piyasaları, iktisat vb. alanlarda akademik eğitim alarak profesyonel olarak başlayanlar için farklıdır ama bizim gibi "alaylı" küçük yatırımcılar için maalesef süreç çok ağır ve zorlu işliyor. Borsa ile ilgilenmeye başladığınızda hiçbir şey bilmiyorsunuz, sıfırdan kendinizi yetiştirmeye, okuyup öğrenmeye çalışıyorsunuz. Kafanızda bir rol model, strateji belirliyorsunuz sonra zamanla hayatın ve borsanın gerçekleri sizin yolculuğunuza yön veriyor. Her durakta inenler/binenler derken düşünce yapınızın oturması ve belli bir sistemin kurulması zaman alıyor. Bu anlattıklarımı burada yeni başlayan arkadaşlar anlamayacaktır muhtemelen. Hepimiz o yollardan geçtik çünkü :)
Uvy yolculuğuna Aselsan ile başladım. Biraz özet geçersem, ilk gezi olayları öncesi Şubat ayında toplu olarak almıştım. Mayıs'a kadar ralli....Şahane!! Sonra gezi olayları oldu, ben Aselsan harika bir şirket olduğu için endeks düşse bile Aselsan düşmez sandım. Hata 1 :) Eylül/Ekim ayına kadar bütün kar ile birlikte sermayeden %35-40 gitti. Hem de amiral gemi Aselsan'da.... ama yine de şirket sağlam olduğu için panik yapmadan yaklaşık 1,5 yıl zararın çıkmasını bekledim ve %15 gibi bir karla sattım. Sonra bu toplu parayla Aralık 2014 gibi Otokar aldım. Nisan sonuna kadar yaklaşık 5 ayda %60-65 civarı kar yaptım. 2015 Mayıs seçimlerinden önce tek parti çıkamayacağını tahmin ederek full nakite geçtim ve Eylül'e kadar nakitte bekledim. Benim 96 TL'den sattığım Otokar 68 TL'ye; 11,15 TL'den sattığım Aselsan 7 TL civarlarına düştü..... Ben, beklentisi çok daha fazla diye spekülatif ve aşırı sığ bir hisseye girdim. Bundan sonra endeks 70 K'dan 120 K'ya Aselsan 47 TY'ye ve Otkar'da 140 TL'ye gitti ve endeksteki 120 K zirvesi sonunda düşüş başladı. Bunu önceden tahmin etmiştim yani endeksin 120 K'dan döneceğini. Eğer hala Otokar veya Aselsan tutuyor olsaydım zirveye yakın fiyatlardan satma şansım vardı ama diğer hissemde kazanamadığım için bu fırsatı da değerlendiremedim. Bu süreçte ben toplu alım yaptığım hissede dönem dönem %25-30 arası karları görsem de hiç alım-satım yapmadım ve şu an için %30 zarar görünüyor. Arada ufak ufak birkaç hissede orta vadeli karlı alım-satımlarım da oldu.
Son 3 aydır beklediğim hisseden hariç 4 ayrı hissede (Arçelik-Aselsan-Otokar-Petkim) yeniden toplamaya başladım. Bu aşamada dördünün toplamı bile portföyümün %2'sini ancak oluşturur.
Geçen 5 yılda alım-satım, kar/zarar durumuna bakarsam -nötr- diyebilirim. Elde var "0" yani. Hele geçen zaman, kaçan fırsatlarla zararda sayılırım.
Ben bu işe ilk BES mantığı ile sağlam, düzgün bir hisseden, "tek" hisseden (Aselsan) 15-20 yıl alım yapacağım diye başladım. Daha sonra endeks ve hisse bazlı ana trendleri takip edersem hem zaman kaybetmeyeceğimi hem de zirveye yakın fiyatlardan satıp, kriz dönemlerinde meydana gelen büyük alış fırsatlarını değerlendirirsem portföyü ve karımı 2'ye, 3'e katlayabileceğimi fark ettim ve stratejimi buna göre değiştirdim.
Peki sorun neydi? Sorun; hayat :) Aslında temel mantığım hiç değişmedi... Sadece biraz revize edildi. Başından beri hep amacım sağlam/düzgün, istikrarlı fiyat artışı olan, düzenli temettü ödeyen, ara ara bedelsiz veren şirketlerin hisselerini alıp; 2-3 yıla belki 4 yıla varan dönemlerde ana trendleri takip edip alım-satım yaparak neticede uzun vade yatırım yapmaktı. Bu şekilde 15-20 yıla kadar çok sağlam para kazanacağıma, iyi bir servetim olacağına, çocuğuma harika bir gelecek sağlayacağıma eminim ama çalışma şartlarım çok sıkıntılı. Stres, gerginlik, sorunlar bitmiyor. Hayatı bazen çekilmez hale getiriyor. İşte ben de denize düşen yılana sarılır misali spekülatif ve sığ bir hissedeki ralliyi yakalayarak başlangıç sermayemi katlayarak hedefime çok daha kısa bir zamanda ulaşmak istedim. Yani kısaca 20 yılda yapacağımı 4-5 yılda yapıp, içinde bulunduğum ortamdan kurtulmayı düşündüm. Şimdilik pek işe yaramadı :) Ben ve eşim çalışıyorum, maddi durumumuz orta üzeri diyebilirim. Ekonomik sorunumuz yok Allah'a şükür ama ikimizin işleri de çok sıkıntılı. Böyle olmasaydı ilk stratejimden asla vazgeçmezdim.
Bu arada ilk aldığım Aselsan'ın güncel fiyatla maliyeti 4,5 TL idi ve toplu almıştım. Lotumu yazmayacağım ama dursaydı şimdi benim yolun yarıya yakını bitmişti. Hatta bir çok kişi o rakamlara bile işi gücü bırakırdı. :)
Bu kadar uzun yazdığım ve kafalarınızı şişirdiğim için özür dilerim. Belki "bize ne, amma da şişirmiş" diyenler olacaktır aranızda. Tekrar kusura bakmayın. İşte 6 yıla yaklaşan borsa hikayem. Bana yaşayarak tecrübe oldu, belki okuyup bişeyler çıkaran da olur aranızda diye yazdım.
Benim aldığım ders; sağlam, istikrarlı fiyat artışı olan, büyüyen, kar eden ve karını artırıp paylaşan, potansiyeli olan bir hisse (belki 3-4) alıp orta-uzun vadede; hissenin ve endeksin ana trendlerini takip ederek, yani zirve ve kriz diplerini tahmin etmeye çalışarak 3-4 yıla varan dönemlerde alım satım yaparak uzun vade yatırım yapmak en çok başarıyı garantileyen ve bizim gibi küçük yatırımcıları yıpratmayacak sistem. Tabii her yiğidin yoğurt yeyişi ayrıdır. :) Yani YTD.
Herkese saygılar. Bol kazançlar dilerim.