Originally Posted by
DRİZM
Yatırım yapacağımız hisseyi nasıl seçeriz ? :
1- Teknikle alır, teknikle satarız (MATRİKS kullanırız)
2- Temele bakar, teknikle alır satarız (FASTWEB + MATRİKS kullanırız)
3- Temele bakar, uzun vadeli tutarız (FASTWEB kullanırız)
4- “topikte şunu önermişler, uçacakmış, kaçacakmışâ€ yöntemini izleyenler de vardır.
5- Temelle alır “kafamıza göre†satarız.
6- Oran analizi yaparız (QUEENSTOCK kullanırız)(ben bunu kastediyorum).
İlk 2 maddede yazdığım şekilde başarılı yatırım yapanlar tabiidir ki daha iyi sonuçlar alabilirler ve onlar “biz daha iyi kazanıyoruz, sen ne anlatıyosun, ahan da bunlar sonuçlar bunlar da kanıtı extreler†diyebilirler. Diyebilirler de bu hareketleri yanlış olur. Niye ? Çünkü teknik analiz başka bişeydir, temel analizle yada yalnız başına iyi getiriler sağlar; fakat ben şahsen yapamıyorum ama yapana saygım sonsuz, başarılarını da inkar etmiyorum…
Konumuz temettü olduğuna göre getiri karşılaştırmasında kullanılacak yöntemler de TEMEL’e dayalı olmalıdır ; saf teknik analiz yapan temettüye bakar mı, bence çoğu bu topiği farketmemiştir bile….
Ammmaaa….. SADECE TEMEL ANALİZ ile alım-satım yapacaksak ve amacımız KAZANCIMIZI MAX. ETMEK ise 6. Madde amacımıza ulaşmada iyi bir ALTERNATİFTİR.
Programı yıllardır kullanan biri olarak şunu biliyorum ki ;
……şartlar EŞİT olduğunda (aynı program versiyonu : zaten MATRİX, FASTWEB geçmişe yönelik temel analiz kriterlerini test imkanı vermiyor, aynı endeks, aynı test süresi, aynı portföy elde tutma süresi, aynı para birimi vb.),
……temel analize ait oranlar kullanıldığında (sonuçta her program oranları aynı bilançolardan hesaplıyor AMA birkaç sefer FASTWEB de yanlış hesaplanmış oranlara rastladım, MATRİX verileri güvenilir mi bilmiyorum, fk,pd/dd,tv gibi temel analiz oran hesaplamaları için konuşuyorum),
……Bana sadece TV verseniz diğer tüm oranlar sizin olsa ; 1veya2veya3 veya daha fazla kombinasyon, permutasyon uygulayarak yapacağınız tüm hesaplamalar, iş KAZANCI MAXİMİZE ETMEYE GELİNCE KAYBEDECEKTİR.
Hemen bir örnek vereyim :
BİST TÜM de sadece ÖZVARLIK KARLILIĞI EN İYİ olan 10 hisseden, her 3 ayda bir güncellenerek oluşturduğum portföyün 01.01.2005 ile 24.04.2017 tarihleri arasındaki getirisi % 1561….
Eğer “özvarlık karlılığı + temettü verimliliği birlikte†kullanılır ve hisse sıralaması temettü verimine göre yapılırsa getiri %27.610 a çıkıyor…
Aynı şartlarda sadece temettü verimliliği portföyünün getirisi %27.051 e çıkarıyor…20 KAT'a yakın FARK VAR….
Topiğinizin adı neydi ? TEMETTÜ ETKİSİZLİĞİ…. Teorik olarak herkes istediğini yazabilir, istediğine inanabilir ; söyledikleri bazılarına mantıklı da gelebilir….Fakat borsa başka türlü işler ; gördüğünüz gibi temettü konusu da bunlardan biridir. Temel analizde temettüyü dikkate almayan bir formülü uygulamaya karar veren biri, max. Elde edeceği getirinin BÜYÜK BİR KISMINI MASADA BIRAKACAĞINI BİLMELİDİR….