Simülasyondan daha iyi anlaşılabileceğini sanmıyorum. Şu tarz kitapları denemeniz daha iyi olacaktır.
Printable View
Simülasyondan daha iyi anlaşılabileceğini sanmıyorum. Şu tarz kitapları denemeniz daha iyi olacaktır.
TCMB nin mayıs sonuna kadar ihracatıya bana ödeyeceğin dolar borcu için 3.53 ten dolar satarım opsiyonu var. Bu bağlamda 3.53 ile 3.50 arasındaki o dinamik ve karmaşık döngüyü nasıl yorumlamalıyız?
1- 3.53 ün altına düşerse ihracatçı TL opsiyonu ile ödeyebileceği borcunu kapatmak için dolar alabilir
2- Doların daha da düşeceğini düşünen ihracatçı ihracat geliri olan doları direk tcmb'ye öder böylece 3.53 ün altında yoğun talep gelmez
3. 1.Koşul gerçekleşir ama yüksek dolar satış talebiyle dengelendiği için yine de 3.53 altında işlemler geçer.
4. Mayıs sonuna kadar kamu zararı oluşmasın diye tcmb kuru 3.53 etrafında dolandıracak para politikasını uygular, Mayıs sonrası bu kamu zararı baskısının da hafiflemesiyle tcmb enflasyona daha az tepki veren bir zayıf sıkılaşma alanı açabilir.
Bunu şu an yazdım zira şu saatler itibariyle bu karmaşık döngüye girmiş gibiyiz.
selam,
Mayıs ayına geldik ve bir süre önce başlatılan o programda birçok işlemin vadesi geldi geçti. Yani sadece bu ay içine denk gelen vadeler için bu önemli. Onun da tutarı en başta konuşulan meblağların sadece bir kısmı. Yani, piyasadaki kur seviyesini tamamen şekillendirecek bir etki beklememek lazım. Kur 3.50'nin üzerinde dolandığı sürece kimileri ufak fark için piyasaya giderken kimileri ise TCMB kurunu tercih edebilir. Firma bazında veya kümülatif sonucu belirlemek pek mümkün değil.
Burada aslolan, TCMB'nin ana oyunculara (bankalara) verdiği sinyaldir ve yabancıların TL'ye giriş hızına göre, sırf 3.5250'nin altına kırılım yaşanması bile dalga yaratabilir. O noktadan sonra 1-2 milyarlık ihracat parasını TCMB mi almış, piyasa mı almış çok önemli olmaz. Direkt müdahale gibi düşünün, TCMB görev zararı gibi bir algıya sahip olmaz bence. Bunun için 3.40 gibi çok uzak noktaların görünmesi lazım. Kur düşüşleri kademeli olacağı için, ay sonuna kadar programın parametrelerini değiştirecek bir şey beklemem şahsen. TCMB'nin hareketlerinde sayısal işlemlerden veya kar-zarar hesabından önce, "piyasa algısı ve verilen sinyaller" tarafını düşünün. TCMB bir trader değil, politika bağlamındaki düşüncesi çok daha önemli. Sırf piyasa fonlamasından yılda 10 milyar TL kar yazıyor otomatik, 50-100 milyon zarar için planını değiştirmez.
Teşekkürler. (sanki 3.53 te bir ayağını yere sürtüyor gibi, 3.53 civarı tradeler hakikaten ilginç olacak)