dolar/tl 3.6018
Printable View
dolar/tl 3.6018
-500-1.000 arası bir gap bekliyorum. vadeliyi göremediğim için söylüyorum. ytd.
panik yok nasıl olsa yükselecek
Tarım Dışı İstihdam Verisi Öncesinde
Bu ayın Tarım Dışı İstihdam verisi son yılların tahmin edilmesi en zor TDİ verisi,çünkü:
-Kasırgalar sonucu oluşan bir istihdam kaybı var,Eylül ayına kadar haftalık işsizlik başvrularında yıllık olarak düşen bir trend varken ,Eylül ayında haftalık işsizlik başvuruları verilerinde 4 haftalık hareketli ortalama işsizlik verileri bir önceki aya göre haftalık 41 000 kişi artarak 236 500 kişiden ,277 500 kişiye çıkmış.Bu Eylül ayında artan 4*41 000)=164 000 işsiz sayısında artışı neredeyse tamamını kasırgalar sonucu oluşan iş kayıplarına bağlayabiliriz.
-ABD'de Eylül ayının bir özelliği de başta öğretmenler olmak yıllık üzere sözleşmelerin sona erdiği,bir kısmının yenilenmediği bir aydır,buna ilişkin istatistikler verinin yayınından sonra yayınlandığı için hesaplamalar önceki yılların istatistiksel ortalamaları alınarak yapılır ve sürprizlere açıktır.
-Daha önceki kasırgalarda ne olmuş diye baktığımızda Katrina kasırgası sonrası yayınlanan veride , istihdamda 35 000 azalma olduğu ifade edilmiş ama bir sonraki veride yaklaşık 100 000 kişilik bir sapmayla 67 000 artma olduğu şeklinde revize edilmiştir,bugün yayınlanacak verinin gelecek ay revize edilmesi de kuvvetle muhtemeldir.
-Bütün bu girişten sonra bugün gelecek istihdam verisinin ne olabileceği hakkında bir tahmin yaparsak,kasırga felaketlerine rağmen şaşırtıcı şekilde çok iyi gelen servisler ISM verisi son 12 yılın ,imalat verisi son 11 yılın en iyi verisi şeklinde geldi,bu verilerin istihdam düzeyini gösteren alt veriler de çok iyi geldi ki hesaplama yaparken benim hesaplamamın omurgası olarak bu verileri kullanıyorum.Bu verileri kullanarak hesaplama yapınca ''Acaba bu ay ki hesaplamada bir hata var mı''denecek kadar yüksek bir rakama ulaşılıyor.Piyasa tahminlerine bakıyorum,istihdamda 45 000 azalma olacak diyen de var,0 gelecek diyen de 200 000 üzeri gelecek diyen de,medyan ortalaması ise 80 000 civarında.Açıkçası kendim de inanamadığım için tam rakamı telaffuz edemiyorum ama benim hesaplamam da 200 000 in üzerinde,yani kasırga olmasaydı 364 000 in üzerinde bir rakam gelecekti manasına geliyor.Eğer bu rakamda sapma olacaksa gelecek ay ISM verileri de aşağı yönde revize olacak demektir,veya gelecek ay istihdam verisi yukarı revize olacaktır diye düşünüyorum,bu ayın verisi çok geniş bir yelpazede tahmini yapılan ve her türlü sürprize açık bir veri.
-Ortalama saatlik kazançlarda tahminim ise aylık %0.4 artış şeklinde
Melih gökçek istifa etmiyorsa kayyım atasınlar...
RTE nin Melih Gökçek'i yedek klübesine çekmesi lazım. Metal yorgunluğu yüz eskimesi var deniyor, yoksa hep birlikte küme düşecekler, önümüzdeki seçimlerde değişim talebi olacaktır.
Piyasalar da huysuzlanmaya başladı.