-
Hala bu hissede başka birilerinin patrondan bağımsız işlem yaptığını düşünenler var. Bu tahtada tek hakim patron ve onun yan hesapları. Geçen yıl bu şirketi ilaç üretiyor zannedip üşüşen küçük yatırımcılar 1.3 usd ye çıkarttılar. İşte bu patrona rağmen olmuş bir yükselişti. Sonra ilaç falan üretmediği anlaşıldı yavaş yavaş. Alıma yüklenen grup yüksek fiyattan malı dağıttı kaçtı. Sonra patron ve KY dan oluşan geleneksel işkence seansları başladı. Robotlar ve KY daha doğrusu. Acımasızca baskılama. Her fırsatta kafasına vurma. Şimdi hisse geçen yılki durumuna dönse 21.5 tl olması gerek. Bu fiyat bile yıllardır elinde tutanlar için diğer yatırım araçlarınla karşılaştırıldığoında komik ve yetersiz kalır. İlacın şu andaki değeri 300 milyon dolar. Sadece kasasında 100 milyon usd var. Ayazağa arsası 250 milypn usd eder. sadece bu iki kalem şirketin şu andaki piyasa değerini karşılar.
Şirketin elindeki diğer G.menkulleri ve geleceği olan şirketleri saymıyorum Bu konuyla ılgılı herkes ezbere bilir. Holdingın değerini ve Oraya % 37.28 ortaklığına değinmiyorum yine herkes biliyor durumu.
Hala ekoonomik krizden istifade bizle oynuyor porselen dişli arkadaş ve onun takıntılı kardeşi.
-
Dün sadece Bim ve BE geri alım yapabildi. Belki Enka da yapmıştır, kendi hissesine sahip çıkabilen şirket sayısı borsa genelinde çok az, böyle zamanlarda ortaya çıkmayacaklarsa ne zaman çıkacaklar diye bakarım.
Son 2 yılda İlaç önceki yıllara göre temettüsünü düşürmüştü, özellikle pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl sadece 50 milyon lira vermişti. Temettü düşük geldi ama holdingin nakit pozisyonun olumsuz gitmesi için bir neden görünmüyor, öncelikle Esan holdingin nakit pozisyonuna son 2-3 yıldır ciddi katkı vermiş olmalı.
Vitra ve yapı grubu topluluğun üstünde kambur gibi duruyordu, bunun da geçmişi Alman şirketlerine yapılan yatırımın finansmanı kaynaklı gibi varsayılıyordu. O yatırımların üzerinden çok uzun zaman geçti, ayrıca Vitra Karo'ya 2 seferde sermaye ilavesi konuldu. Vitra'nın borçları son 2 yılda yeteri düzeyde temizlendiyse holding de çok iyi temettü verebilecek duruma gelmiş olabilir. Olabilir diyorum çünkü hiçbir şey bilmiyoruz. Diğer taraftan BE de holdingten para çıkartacağı zaman bunu meşru yoldan yapıyor diye varsayıyorum, yani temettü dağıtımı kendisinin de menfaatinedir.
Benim beklentim 30 milyon Euro civarı temettü dağıtmasıdır, diğer borsa şirketlerine ayak uydurmak amacıyla biraz kısıp 20 milyon Euro eşleniği lira bir tutar da dağıtabilir.
-
İlaçta yapılan geri alım falan değildir. Geri alım şirketin kendi hissesini alması işlemi. Yatırım tarafından alındığında özellikle bu baskı altında buna peşkeş işlemi denir. Aslanı kediye boğdurmak denir. Geri alım yapıldığında bizim elimizdeki hisseler şirket sahıpliği açısından daha fazla orana sahip olmamız demek. Burada yapılan ise ilerdeki orantısız ve haksız birleşmeye zemin oluşturma işlemi.
-
Uzun ve mutsuz bir şirket ortaklığından sonra geçen yıl treni kaldıranlar sayesinde diğer hisseler karşılaştırılabilir hale gelince
biraz yer değiştirdik, döndük dolaştık, geri geldik..Hisse ne zaman değerini bulur sorusuna tıpkı geçmişte olduğu gibi bugün de yanıt veremiyorum. Ama birkaç yılda bir, tesadüf eseri de olsa, bir fırsat verdiğini görüyorum. Bana kalırsa şirket özsermayesinde yıldan yıla 100 milyon Avro üstü bir özsermaye artışı eğilimi var ve bu rakamlar Esan ivme kaybetmezse geriye gitmeyecek.
2023 den sonra belki balıklama alınacak hisselerden biri olmayacak ama o zamanlar gelene kadar da -piyasanın kalan kısmına göre- mali açıdan daha sağlam şirket hisseleri arasında yer alacak. Hissesi yükseliş vadetmese bile yurtiçi piyasa şoklarına da muhtemelen en dayanıklı olanlar arasında görüyorum.
-
Yıllık 100 milyon euro özsermaye artışı derken neyi baz alacağız. Mesela geçen yıl kapanışı kura göre 650 milyon euro civarı idi. O halde bu yıl 750 milyon euro 14 milyar tl özsermaye olması gerekir. Bu adamlar böyle bir şeye katlanabilir mi? PD/dd 1 olsa 20 tl fiyat olur. bu 1 defter değeri ile. Bunlar böyle bir bilanço açıklamamak için her şeyi yapar.
-
Geçen yıl yıl sonu değerlemeleriyle özsermaye yıldan yıla 1 milyar lira üstü artmıştı, bunun büyük kısmı da holding yıl sonu değerlemesinden gelmişti. O zaman bu artış kafamı kurcalamıştı. Hala da öyle. Belki yeniden değerleme yaptırdıkları varlıkları hesaba kattılar belki de operasyonel olarak topluluğun karı yükseldi. Geçen seneki özsermaye artışı geçen yılın ortalama kurlarıyla 130 milyon Euro civarlarındaydı. 2021'in 2020 den daha kötü bir sene olmadığını varayıyorsak, gelir kompozisyonu da değişmemişse bu yıl da yıl sonu değerlemelerinin benzer bir sonuç üretmesini bekleyebiliriz. Belki özsermaye artışı kapanış kurlarıyla değil de yıl içi ortalama kurlarıyla gelebilir, bilemiyorum.
Şirket değeri olarak da ben yatırım holding veya ilaç'dan hangisi borsada daha değerliyse onun değerini referans alıyorum.
Geçmişte ilaç değerliydi, o zaman yatırım holding tutardım, şimdi de yatırım holding değerli, bir kuruşluk yatırım holding hissesi almam. Aralarındaki özsermaye değişimleri oranı sabit gibi, biliyorsun yıldan yıla neredeyse hiç değişmiyor, değişiyorsa başka bir şey düşünmek gerekirdi.
-
https://www.dunya.com/sirketler/selp...-haberi-640967
İpek Kağıt Fas'ta 15 milyon dolar bütçeli bir yatırıma başlamış.
Ölçeği biraz düşük tutmuşlar gibi geldi bana.
-
1 Attachment(s)
Hisse orta uzun vadede teknik anlamda iyi durum da.Alttaki siyah kırmızı çizgiler[alttaki kalın iki çizgi] de kesişirse durum daha da iyi olacak.Hissenin yükseliş trendine girdiğini düşünüyorum.Bu yükseliş periyotu olağanüstü bir gelişme olmazsa yaklaşık 12-18 ay devam edecek.Bundan şu anlamı çıkarabiliriz.Hisse yükseliş trendinde çook yavaş hareket ediyor.Son cuma ikinci seansta olduğu gibi arada bir çok hızlı düzeltmeler doğasında var zaten.
Yatırım tavsiyesi degildir. Son karar her zaman için hür iradenizle sizlerin olmalıdır. Ek 28035
SM-A315F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.