Teyyy S400 ü ortadan kaldırmayla ABD ile ara düzelecek olsa bugün kolonya döküp Kızılay meydanında yakarlar. S400 pastanın çileği. ABD ninde manymuncuğu oldu. Siyasi alımla bu koz verildi ellerine. Pyd/pkk, Libya ve Doğu Akdeniz, Ege Adalar-Hava Sahası, Karabağ, Türk Akım-Kuzey Akım 2, Çin İpek Yolu Projesi daha birçok sorun.
S400 alımının nasıl bir hata olduğunu günlerce yazıp, çizdim bu forumda adım NATO cu ya çıktıydı linç yedim kaç kere. Canları sağolsun.
ABD Senatosunda Türkiye ye yaptırım isteyen 5 teklif bekliyor. Hepsi farklı farklı konular hakkında.
S400 e sarı öküz gözüyle bakıyor bizimkiler. E haklılarda. Arkadan gelecek isteklerin haddi hesabı yok.
Batı tarafından yıllardır istenmeyen bir hükumet. Belli zaten görmeyen yok. Fakat sorunlar öyle bir birikti, öyle bir hal aldı ki, olası bir hükumet değişikliğiyle falan çözülebilecek durumda değil.
Bu dış politika mevzularında batının istediği tavizleri veren en kısa sürede yolcudur abbas bağlasan durmaz pozisyonunu alır kim olursa olsun.
Bizim 180, 540, 900 derece falan dönmemiz yetmez artık dış politikada. Batının da bize bakış açısını değiştirmesi, haklı olduğumuz konularda tavizler vermesi şart. Yoksa bu ilişkiler, bizde seçim oldu, hükumet değişti ile düzelecek cinsten değil.
Ben muhalif bir adamım.İyi kötü yıllardır yazar çizerim burada, gerçek hayatta tanıyan, tanıştığım görüştüğüm birçok kişi de var forumdan. Fikrimi,zikrimi bilirler. Hükumetin dış politikada yaptığı hataların işlerin buraya gelmesindeki rolü elbette en büyük etken.
Ama işler öyle bir noktaya geldi ki, ciddi manada Türkiye Cumhuriyetinin bekası tehdit altında. Ülkece, iktidarı-muhalefetiyle ,en azından yüzde yüz haklı olduğumuz dış politika konularında tek vücut olabilmeliyiz. O suçlu, bu suçlu mevzularını geçtik artık. Kimin hatası var, kim ne yapmış gördük, yaşadık, biliyoruz. Tekrar tekrar ifade etmeye gerek yok. Geriye dönüp bakacak, geçmişteki hatalara takılacak zaman da yok. Olan oldu, şimdi ne yapacağız, kucağımızda bir sürü bomba varken bu kısır döngülere girmenin ülkeye hiçbir faydası yok. Karşı tarafın ülkedeki tüm siyasi aktörlerin bu konularda hemfikir olduğunu görmesi bilmesi çok önemli. Ülkede iktidar değişse dahi, Türkiye Cumhuriyetinin yüzde yüz haklı olduğu kendi bekasını ilgilendiren bu konulardan asla taviz verilmeyeceğini bilmesi özellikle ABD nin politikasında yumuşamaya, dönüşüme yol açabilecek en önemli etkendir diye düşünüyorum.
Yoksa mevcut iktidarın hemen hemen hiçbir politika/icraatından başından beri memnun değilim, eleştiren tarafındayım.
Ama dediğim gibi dış politikada bugün gelinen durum çok farklı bir boyutta artık.
Dış politikada iç siyasi çekişmelerden uzak, gerçekten 85 milyonu tek vücut yapabilecek bir tutum izlenmeli. Bu tutum muhalefet partilerine iç politikada da artı puan olarak dönecektir.
Yine bir sürü linç gelecek, her fikre saygılıyım ama baştan yazayım tartışma doğuracak mesajlara cevap vermeyeceğim. Zaman gösterecek zaten neyin ne olduğunu.