Borsa tilkisi üstad borsadaki yabancı takası için yorumun nedir niye tarihi dib i gördü
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Borsa tilkisi üstad borsadaki yabancı takası için yorumun nedir niye tarihi dib i gördü
Son 2 hafta takas..
https://i.hizliresim.com/3RASLq.png
Genel takas T+2
https://i.hizliresim.com/uLk1K9.png
Bakıyorum dolaşımda 1,1 Milyon lot var..Adam 1 ayda sattı 700 bin lot..E bu kadar takasında lot olmayan ve sürekli satan bir yabancının nasıl olur da hala takasında 300 bin lot var..Şirketin %100'üne sahip mi de bu kadar satışa rağmen hala 300 bin lot var..Veya sürekli yeni yeni taze lotlar mı geliyor piyasaya gerçekten analamadım. Belli patron çalışmadığı 3 ay boş durmamış ve borsada bunu fazlasıyla telafi etmiş..
Kap a nasıl oluyorda bildirmiyor yalnız yerli yatırımcı iyi karşılamış bu 700 bin lotu. 700 bin lot satılmış ama fiyat 330 lira
Allah kahretsin millete 600 tl den hisse sattılar virüs bahanesiyle 204 tl ye indir birde durmadan piyasaya kağıt sür küçük yatırımcıyı mahvettiler. Spk hiç bir işlem yaptırım yok milletin zararı ne olacak şimdi yazık insanları mahvettiler.
BNP Paribas SA, Citibank NA, UBS AG’nin Türk bankalarına karşı olan Türk Lirası yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmedikleri gerekçesiyle, bir bacağı TL olan döviz işlem yasağı getirmişti.
Bu tiplemeler Dövizde spekülatif çıkışlar yapıyordu ve yakalandılar. Orada spekülasyon yapmak için zaten çok fazla TL gerekiyordu birde alınan önlemlerle daha fazla TL'ye ihtiyaç duyuldu Peki bu kadar TL nereden geldi.
Bunun cevabı bir çok yerden geldi ancak Doco ile ilgili olan kısmı yalnızca bizi ilgilendiriyor.
TL lazımsa Avusturyadaki hisseleri getirip Türkiye'de satarsın bunları Yatırım finansman aracılığıyla sattı peki kim aldı İş Bankası, Garanti gibi bankalar aracılığıyle gene kendileri aldılar tek fark alışlarda kredili hesapları kullandılar.
Başka bir değişle 10 milyar TL lik hisse sattılar sadece Doco 'da değil 5 Milyar TL'si kredili hesaplardan olmak üzere 10 milyar TL'lik hisseyi gene kendileri aldılar bu şekilde 5 milyar TL Türk lirası yükümlülükleri için kaynak yaratmış oldular. (Rakamlar sallamadır net tam rakamları biz bilmiyoruz elbette örnekleme olsun diye yazdım)
Adına her ne derseniz deyin cepten cebe, Al gülüm ver gülüm, cep to cep vs. Kimsenin mal filan çıktığı yok zaten çıksalar bile bu kadar alıcı çıkmazdı Citinin TL'ye ihtiyacı olduğunu bilmeyen yok piyasada kimse karşılarında alış girmezdi hisseler hacimsiz taban taban giderdi PD/DD'si 0,7 olan FK'sı 4 olan 110 eurodan 40 Euroya düşmüş zaten primsiz olan bir hisseyi nerdeyse bedava fiyatlara verecek kadar Citi'de zaten mal değil satsa 100 eurodan satardı zaten o fiyatlarda bile alım yapmış.
Hep yazıyorum Avusturya borsası toparlar ki gün içinde % 3,68 ATX prim yapmış buna karşılık Doco Viyana %4,09 çıkmış gün içinde Euroda %1'e yakın prim yaptı sonuç Doco Viyana + Euro = Bist Doco fiyatı (%5,49 luk günlük çıkış) her zaman olduğu gibi bu üç aşağı üç yukarı böyle devam edecektir.
Ucuz olan ATX Endeks çıkar Doco Viyana Çıkar günlük Euro ya görede Bist Doco çıkar bir kaç TL yukarı aşağı olur ama denge bozulmaz.
Yani öyle bir milyon lot satıldı yok o kadar daha satılacak hisse çöktü göçtü battı laflarının kimseye faydası olmaz bu hisse spek kağıdı değilki çok ky var amanda onlar satsında hisse gitsin gibi bir düşünceniz varsa tüm KY satsa bile Viyana gitmeden bu hisse bir gıdım gitmez. Zaten alımları satımları botlar yapıyor.
https://i.hizliresim.com/joV8WK.png
Sn BME,
Biraz daha detaylı bilgiye ulaştım daha detaylı Fon dökümü yukarıda. Açıkçası bana çok mantıklı gelmiyor bu tarz bir satış.
Temel olarak yatırım alabildiğin RİSK oranında getiri/götürü potansiyeli içerdiğine göre 1.5 yıl önce 80-100 EUR ya aldığın malı haraç mezat 40 EUR ya yalvar yakar satmaya çalışma görüntüsü hayli ilginç görünüyor.
Her şeyin bir adabı usulü vardır, tarzın olsun... ama bu Dalay Lama zücaciye dükkanına girmiş Fil gibi her kademe alıcıya mal veriyor. Bu durumda ya şirket batmış olmalı yada satmaya çalışan Dalay L. ya da şirket içi çekişme tartışma vs ... görüntü bu ama gerçek nedir bilemiyorum bir çok varsayım ileri sürülebilir. ancak bu seviyede Risk almak isteyen yatırımcının üşüşme ve aradan alım yapma olasılığı az değil . Özellikle iş yaptığı ülkelerdeki Hava ulaşımının başlaması ile şansını denemek isteyen KV li yatırımcı / Uzun Vadede aşı-ilaç bulunur hayat 2-3 yıla normale döner diyen UV yatırımcı da şansını bu seviyeler etrafından denemek isteyebilir ki bu da tahta kontrolünü zorlar.
9 martta 120 bin dolaşım hissesi varken şimdi milyona çıktı... bakalım günler neler getirecek...