okadar yetmez... :) dilini korkak alıştırma::)
Printable View
Hisse gulanpara görmüş top gibi günü gününü tutmuyor ag
Enflasyon muhasebesi; parasal olmayhan varlıkların (stoklar, demirbaşlar vb), aktife girdiği tarihten 31 Aralık 2021 tarihe kadar olan süredeki enflasyon farkıın varlığın değerien yansıtmakla olur. Yani; varlık Ocak 2007de alındı ise; Ocak 2007 ile 31 Aralık 2021 arasındaki enflasyon değeri kadar varlık değeri artırılır. Artan değerden ortaya çıkan fark özkaynaklar yansıtılır. Aynı işlem; birikmişl amortisman içn de ayunı şekidle yapılır. Buna göre 2007de alınan varlık, örneğin; 2017 zaten tamamen amorti olmuşsa; bu varlıktan özkaynağa yansıyacak net değerleme farkı sıfır olur. Kestirme hesapla şöyle düşünelim: duran ve gayri maddi varlıkların net defter değeri üzerine, enflasyon farkı eklenir.. bu enflasyon farkı özkaynağa gider.. Dikkat: arsalar amorti olmadığı için; özellikle arsalardan büyü fark beklemeliyiz.
Bir de:
Bilgime göre; UFRSye göre en son enflasyon muhasebesini 2004 mali tablolarında uyguladık (webden kontrol edilebilir). Buna göre; 2005ten önce alınmış bir arsanının, varlğın vb amortisman farkının 2004 sonuna kadar olan kısmı şu anda zaten bilançoda duruyor.. 2005-2021 arasındaki enflasyon farkı ise bu sene yansıyacak..
özetim: ben tekfende büyük değerleme farkı bekliyorum.. arsalar, araziler, tekfen tower, akmerkez, son 10-15 yılda alımnmış ama henğüz tam amorti olmamış makinalar vb vb.. bu nedenle de bir kaç hafta evvel yazdığım bir yazıda; içinde banka olan holdingle, içinde banka olmayıp, yüklü varlık taşıyan firmalrın özkaynak ve karlılıkları birbirine emsal değildir demiştim.. özellikle banklarda karlılıkta enflasyon muhasebesiyle düşüş göreceğiz.
Geçmişte tekfenin arazi listesini çok çıkardık ama şimdi dönüp aramaya kalksam saatler sürer. Rakamlarda zaten oynuyor, Meram için 60bin m2 deniyordu, en son ÇED raporunda ek arsası çıktı mesela...:drunk: