yani eşim devlet memuru onun adına 70 bin usd eurobond alsam devlet memuru olduğu için aldığı maaştan dolayı vergi ödermi.
Printable View
yani eşim devlet memuru onun adına 70 bin usd eurobond alsam devlet memuru olduğu için aldığı maaştan dolayı vergi ödermi.
Herkese iyi günler.genellikle yatırımları dolar mevduatı olarak değerlendiriyorum her geçen gün vade oranları düşüyor.parayı uzun vadede değerlendirmek istiyorum .eurobondları araştırıyorum nelere dikkat etmem gerekir Ocak sonu vade dönüşüm var tavsiye edebileceğiniz eurobondlar nelerdir nasıl bir yol izlemeyelim cevaplar icin şimdiden teşekkürler
öyle iki üç paragrafla özetlenebilecek birşey olsa keşke ama çok detayı var. bu yüzden başlığı baştan okumanızda yarar var. çoğumuzun yaptığı gibi. ilk 3-5 sayfada da yılmayın eğer gerçekten niyetli iseniz. baştan okuyup bu sayfaya geldiğinizde hala çok sorunuz olacak onu da bilin:)
olmaz ya.. ama diyelim oldu. çok ters birşeyler oldu, kurlar abardı, dolar 10 tl oldu. sermaye kontrolü geldi. usd atıyorum 7 tl ye fikslendi.. aldığımız eurobondlar bundan nasıl etkilenir?
fiyatlar dibe vurur, kupon faizi bu süreç boyunca 7 tl den elimize geçer herhalde de eurobondları nasıl kurtarırız.. yurtdışına nakli mümkün olur mu mesela diyecem ama sermaye kontrolünde o da mümkün olmaz. normale dönsünü beklemekten başka çare kalmaz sanırım.. değil mi?
ek: 200k nominal sahibiysem ve bu adıma euroclearda kayıtlıysa yurtdışında istediğim gibi işlem yapabilir miyim ki acaba?
1m euro veya karşılığı eurobondunuz varsa isviçrede hesap açıp %1 senelik saklama ücretini öderseniz isviçre (veya diğer herhangi bir ülke) bankalarına virmanlayıp orada muhafaza edebilirsiniz.Sorgusuz sualsiz hesap açan başka gelişmiş ülke yok bildiğim kadarıyla isviçre haricinde
teşekkürler..
yaz başı almanya'da bulunan türk orjinli bir bankada türkiye yerleşik olarak hesap açmak için bu alt sınır 200k euro ve muadili idi. saklama ücretsiz, bono ve fon alım-satım işlemlerine aracılık ücretleri, işlem başına 0,20% veya min 150 euro olarak iletilmişti. hala böyle mi bilmiyorum.
Çok düşmüş 35 günlük dolar vade geçen ay %5 le bağlamıştık bu ay %4.5 diyorlar.dolayısı ile eurobond oranlarıda düşmüştür herhalde soran oldumu acaba eurobondları.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sn. shorts,
Bakın örnek verdiğiniz bono iskontolu. İskontolu bononun kuponu yok. İskontosu, faizi oluyor, yani bu bonoyu banka size 81,63 (100/1,2250) fiyatla satıyor, itfa gününde 100 ödüyor. Eğer sadece kupondan vergi alınıyorsa ya da diğer bir deyişle iskontodan(itfa gelirinden) vergi alınmıyorsa, bu bononun vergisininin olmaması lazım. Vergisi yoksa mevduat eşleniğinin %26,50 (22,50 / 0,85) olması lazım oysa mevduat eşleniği %23,83(yani %10 stopaj kesilmiş) olarak veriliyor, demek ki iskonto yani itfa geliri vergilendiriliyor.
tamam.. benim mt'ye söylerim sn epicurist :)
başlık boş kalmasın, bi soru daha madem. beyin jimnastiği.. yukarıda verdiğim sermaye kontrolü örneğinde..
avrupa bankasındaki eurobondlarımın kupon gelirlerini türkiye'ye transfer etmedim, bankada tuttum. ya da gidip yasal sınır dahilinde cebe atıp getirdim. bu gelirin beyanını alt sınır olmaksızın türkiye'de vermek zorundayım bildiğim kadarıyla..
bu durumda bu yurtdışı yatırımdan elde ettiğim geliri usd/try 7 den mi beyan ederim yoksa sermaye kontrolü ile birlikte buna özel mevzuat mı düzenlenir?
Henüz açmadım ama Avusturya’da bnp paribasa ait hellobank veya Ing’nin Ing-dibası üzerinden hesap açılışı yapılıp -belirtilen islem limitleri dahilinde( eurobondlar icin konusuyorum) islem yapilabiliyor. Ornegin devlet eurobondlarinda bu sinir yok.
Daha farkli araci kurum kokenli alternatifler de var. Ornegin, de giro ve flatex gibi.
Hepsinin de kosullari uygun diye biliyorum. Ve hisse eft yatirim fonu fx gibi noktalarda da hizmet veriyorlar
Ek olarak Avusturya’daki Turk bankalarinda da hesap acilisi icind oyle yuksek rakamlar istenmedigini de iletebilirim. (Private banking haric- daha cok pasif yatirimlar icin)
Ama ek bilgi, belli nedenler haricinde bir avantaji yok bence.
Saygilarimla
sn martind.. mesajınla gece gece sesli güldürdün.. :kahkah: sen de gülesin..
Evet :-) Türk bankasinda ve digerlerinde hesap acilisinda burada olmaniz gerekiyor:-)
Syg.
Ing-dibasi diye bir ifade kullanmıșsınız, anlayamadım, açabilir misiniz?
Saygılar.
ING’ nin sadece internet bankaciligi uzerinden hizmet veren bizdeki enpara benzeri bankasi.
Mevduat, kredi, maas hesabi ve yatirim urunleri uzerine uzmanlar. Bireysel bankacilik yapiyorlar.
Bildigim kadari ile farkli ulkelerde de bu anlayis ile ing ve digerleri banka aciyorlar.
Syglar..
https://www.ing.at
Sn shorts
Yabancı ülkelerde kazanılan paralar için beyan sınırı 2018 için 1.800 TL, 2019 için 2200 TL. Bununla birlikte Eurobond gelirleri zaten yurtdışında kazanılmış sayılıyor. Saklama Euroclearda olduğuna göre işlem yaptığınız kurumun Türkiyede ya da yurtdışında olmasına göre beyan sınırının değişmemesi gerekir(emin değilim ama mantıken böyle).
Kupon gelirini kazandığınız yıldan sonraki yılın Mart ayında beyan etmelisiniz, cebe atıp getirdiğinizde değil. Matrah hesabı kupon günündeki mb kurundan yapılır. Geç beyan ederseniz kur değişmez sadece ceza ödersiniz. O arada varlık barışı gibi bir şey çıkarsa ondan da yararlanabilirsiniz.
Yurtdışında kazanılan paralar için özel mevzuat olacağını sanmıyorum öyle bir durumda getirecek olan da getirmez ama kesinlikle olmaz diyemem.
Benim bildiğim (emin değilim)
Yatırım yapılan paranın TR'ye getirilmesi lazım.
Örnek: A hisse senedine yatırım yaptınız , bir süre sonra sattınız ve B hissesine geçtiniz.
Bu durumda beyanname vermiyorsunuz diye biliyorum.
Tekrar ......... emin değilim !!!!
Biraz uzun ama konuya açıklık getiriyor bence :
https://www.finansgundem.com/yazarla...-yazisi/466709
Özellikle sondan bir önceki paragraf.
Yazarın yurtdışında elde edilen Eurobond gelirleri için dipnotlarda beyan sınırını yazması, benim, Eurobond saklamasını yapan kurum yurtdışında bile ise 40.000 TL beyan sınırı geçerli tezimi destekliyor.
Türkiyede 180 günden fazla yaşayan tc vatandaşları tam mükelleftir...İstersen brezilyada para kazan hatta ordaki bankada tut...Burda onun vergisini ödemekle mukellefsin..Ama yakalamazlar dersen beyan etmesin..Ama kanuni olarak etmen gerekiyor. Eurobond ortak havuzda oldugu için parayı ugandaya da yönlendirseniz, euroclear devletleri bilgilendirdiği için direk vergi beyan etmediniz diye yakalanırsınız.
Kesin biliyorum dememiyorum ama öyle olduğunu sanmıyorum. Hisse senetleri de Euroclear'da saklanıyor. Euroclear devletlerle ile ilgili bilgileri paylaşıyor ise devletlerin kendi aralarında anlaşma (CRS) yapmalarına gerek kalmaz. Eğer Euroclear devletlerle bilgi paylaşımı yaparsa ticari sır açısından da sakıncalı bir iş yapmış olur, sonuçta Euroclear özel bir şirket böyle bir risk altına girerler mi? Euroclear kupon ödemeleri hakkında bilgi sahibi olabilir ama hangi fiyattan alındı, ne kadar komisyon ödendi nasıl biliyor?
Asıl bilgi paylaşımı CRS ile, onda da hangi bono veya hangi hisse senedine sahip olduğunuz değil, yıl içindeki nakit para miktarındaki değişimleri paylaşılıyor. Yani hesabınıza nakit girişinden veya çıkışından (gelir de olabilir temettü/kupon, gider de komisyon vs.) devletiniz o paranın nereden geldiğini görebiliyor. Böylece vergi kaçırma imkanı kalmıyor.
Saygılar.
Sn British'in iddiasının bir dayanağı var:193 Nolu gelir vergisi kanununun 85. maddesi:
"Gelirin Toplanması ve Beyan
Madde 85
(4369 sayılı Kanunun 44'üncü maddesiyle değişen madde Yürürlük; 1998 yılı gelirlerine uygulanmak üzere 29.7.1998) Mükellefler, ikinci maddede yazılı kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratları için bu kanunda aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname verirler. Bu kanuna göre beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanması zorunludur.
Tacirlerle çiftçiler ve serbest meslek erbabı ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden kazanç temin etmemiş olsalar bile, yıllık beyanname verirler. Bu hüküm şirketlerin faaliyet ve tasfiye dönemlerine şamil olmak üzere kollektif şirket ortakları ile komanditeler hakkında da uygulanır.
Yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlar:
1. Mükellefin bunları Türkiye'de hesaplarına intikal ettirdiği yılda;
2. Türkiye'de hesaplara intikal ettirilmemesinin mükellefin iradesi dışındaki sebeplerden ileri geldiği tevsik olunan hallerde, mükellefin bunlara tasarruf edebildiği yılda;
Elde edilmiş sayılır."
Bana göre böyle bir şey olmaması lazım çünkü verginizi enflasyon ile azaltma imkanınız oluyor yine de incelemek lazım.
Evet buydu.
Teşekkürler.
Vergiye dönük bilgi paylaşımı Oecd ülkeleri kapsamında diye biliyordum ama katılımcı ülke sayısı 100’ü geçmiş.
https://www.oecd.org/tax/exchange-of...ignatories.pdf
Öte yandan bence de euroclear degilde işlem yapılan kurumlar bu bilgiyi belirli formatlarda paylaşıyorlar
2019 yılı için kapsamlı bir vergi rehberi : http://bit.ly/2MmTwJg
Buradaki uzman da Sn British'in yazdığı gibi düşünüyor.
http://www.guncelgroup.com.tr/makale...ilendirilmesi/
Sondan 2. paragraf.
Çok ilginç aynı konuda iki vergi uzmanı birbirinin tam tersi yorum yapıyor.