var GrafikSembolu = Sistem.AktifViopKontrat;
olarak güncellediğinde sorunun kalmayacak
vade geçişlerinde sistemine ters işlem yapmayacak
vade sonu uzlaşmaya girip ertesi gün sistem yönüne poz alacaktır.
var GrafikSembolu = Sistem.AktifViopKontrat;
olarak güncellediğinde sorunun kalmayacak
vade geçişlerinde sistemine ters işlem yapmayacak
vade sonu uzlaşmaya girip ertesi gün sistem yönüne poz alacaktır.
01.01.2019 Başlangıç bakiyem 1,904 TL
06.03.2019 Tasarruf ekleme 1,000 TL
13.03.2019 Tasarruf ekleme 500 TL
16.04.2019 Tasarruf ekleme 1,000 TL
26.08.2019 Tasarruf ekleme 1,000 TL
A1 den çekilmeyen -50 TL
TOPLAM ANA SERMAYE 5,354 TL
BUGÜN ANA SERMAYE 5,071 TL
FARK(K/Z) = -283 TL
https://i.hizliresim.com/nbDZXg.png
https://i.hizliresim.com/P7VmyN.png
bear bull abi o şekilde olursa gece riski var. ben vade sonu manuel geçiş yapıyorum. sistem grafiğimide vip-30 a değil, yakın vadeye bağlıyorum
Maxdd yi nasil yedigine bakabilirsin o bolgeyi incelediginde nasil ohale geldigine bakabilirsin. Ancak o bolgeyi duzeltmek baska bir bolgede maxdd yemesine sebep olabilir.
Bu yuzden birden fazla korelasyonu dusuk sistemler tasarlayarak maxdd dusurulup linear bir getiri egrisine kavusabilirsiniz.
Zaten amac yuksek getiri dusuk maxdd.
Bunu ne kadar iyilestirebilirsen iyilestir.
Fakat gercekte olan yuksek getiriye ayarladiginda maxdd artisi oluyor dusuk getiri ayarladiginda maxdd dususu oluyor.
Yani hem maxdd dusuk olsun hemde getirim yuksek olsun kombinansyonunu yakalayamiyorsun. En fazla ufak tefek iyilestirmeler yapabiliyorsun.
Maxdd yi 10 binede ceksen 15 bin yemeyecegini garanti edemezsin. Gunun birinde 15 de yiyecektir.
O sebeple maxdd yi dusuk tutsanizda 3 kaldiraci gecmeyin
vadenin son günü istenen saat dk.da elde bulunan poz.u 1 sonraki vadeye otomatik taşıyan
robotta yazmıştık.
vip-30 - yakın vade (ideal-matriks) aynı şey (tüm vadelerin birleştirilmiş grafiğidir)
robotun her zaman aktif.vade çalışması gerekir (12. ay hariç her kod toplamda 6 ay işlem görür, ilk 2-3 ayı işe yaramaz likit değildir, son 2-3 ay gerçektir/likittir)
vip-30 da vade geçişinde oluşan gap indikatörlerinizi kullandığınız dk/periyota göre 3-5 gün hatalı hesaplanmasına sebep olacaktır.
Evet şöyle gösterirsem daha doğru olur.
https://i.hizliresim.com/00ZO6D.png
erhan objektif ve şeffaf şekilde paylaştı her hafta sonu veya haftada bir. bunun için kendisini tebrik etmek lazım.
neden bu şekilde devam ediyorsun ? sorusunun cevabı kendimce cevaplayım.
1- sistem bu sene içinde zararda ama seneye belki % 500 kar edebilir. ( sistemcilik budur )
2- sistemle kazancın mümkün olup olmayacağını ispatlamak orta/ uzun vadede ( yani hiç bir emek vermeden ek gelir elde etmek)
sene sonuna daha var ayrıca belki sistem kar edecek veya zarar etmesi durumda durum değerlendirecek. bana kalırsa ben bu sistemi kullanmam zaten faiz geliri ve diğer wps masfafları vs herşeyi düştüğünde sistemin şuanki durumu iyi değil.
tabi seneye ne yapar bilinmez zaten sistemcilik budur. ben kendi fikrimi paylaştım ama erhan şimdi 938573948674968759596 sayfa yazı yazar ldfkjglkhj:he:
nasıl kumarhanelerde zararlar hileli ise vioptada zararlar hilelidir.
bir posizyonun kar etme ihtimeli viopta bu nedenle % 50 den düşüktür.
kazanan sistemler ise genelikle bu hileli olan kaybı trendle telafi edebilir. trend olmasa zaten sistemlerin % 99 u kaybeder.
bir bilgisayara yazı tura attıramazsınız. bir uygulama olsa mesela. ? yazı tura at uygulaması.
güvenilirliğinden % 100 emin olamazsınız. bu nedenle vioptada herzaman zarar hilelidir.
yazı tura neden atılır ?
mesela yarın güneş doğarmı diye yazı tura atmanın anlamı varmıdır ? veya haziranda kar yağarmı diye ?
Yok canım kusurluk bir durum yok herşeyi sormalı hatta merak etmelisiniz. biz ne dedik yola çıkarken ŞEFFAF bitti. :rules: (kendimi bi an cum başkanı gibi hissettim :))
Sistemin geçmişten bir dönemini açtım aşağı yukarı 13-14 ay boyunca üretim negatif. Aşağıda görüyorsunuz. Şimdi sistem ne demiş ben 13 14 ay boyunca hiçbirşey üretmeyebilirim demiş geçmiş istatistikler. O halde gelecekte bunu yaşadığında da ki şu an yaşıyor şaşırmamak lazım. BU süreçlerden birini yaşıyor olabilirim. Niye, geçmişinde de var zaten bu Dolayısıyla sistemin şu an yaşadığı durum anormal bir durum gibi görünmüyor.
Sistemi backt testine bakmışım bunu üretecek demişim. ve 13-14 ay boyunca yatay gittiğini ve 0 üretim yaptığını bile bile bu sistemi kullanacam demişim. O halde doğal olarak gelecektede bunu yaşayacağımı göze almışım kabullenmişim demektir.
Algo trade nedir geçmişe uyarladığın bir modelin istatistiklerinin gelecekte de o istatistikler doğrultusunda hareket edeceği inancına dayanır. Yani geçmişten çıkan karların getirilerin maxdd lerin gelecektede yaşanacagına inanarak yatırım yaptım. E şimdide geçmişte olan bir durum yaşanıyor. Ancak buna rağmen ben bu sistem çöpmuş nasıl diyebileceğim bu sisteme yaptığım bir haksızlık olmaz mı ?
Yine keza istatistiklerin bir miktar negatif veya pozitif yönde evrileceğinin de bilincinde olmak lazım. Yani sistemin 14 ay mı 0 üretiyor geçmişe göre sen onu 16 ay varsaymalısın istatistiğin sapma payı bırakmalısınız.
Seçim anketlerını bılırsın. O da bir istatistiktir. %100 tuturan var mı yok A partisi %60 alacak der %55 alır. Onun gibi bir mıktarda sapma payı bırakman lazım ıstatıstıklerınde dolayısıyla 14 ay 0 üretmişse sen onu 16 ay 0 üretecek gelecekte gibi düşün.
Haa tüm bunların haricinde istatistiklerde ciddi bir bozulma oldugunu sezersem gerçekten kötü olduguna kanaat getireceğim DELİLİLLER varsa elimde ozman sistemi değiştirmekte haklı olurum.
Tabi tüm bunların haricinde buradaki temel amac tüm süreçleri şeffaf bir biçimde aktardıgımız gibi yatırımcılara bir bakış açısı sunmak. Algo trade süreçlerini neler yaşandıgını başınıza ne gibi terslikler gelebileceğini aktarmak. Sistem ne zman değiştirlmeli sorularına yanıt aramak nitekim de sayenizde insanlar sistemi neye göre değiştirmesi gerektiğini de öğrenmiş oldu. Bende bekliyorum biri sorsa da sistemin ne zman değiştirilmesi gerektiğine veya bozuk olduguna nasıl kanaat getireceğimizi tartışalım istiyordum. Günlerdir bekliyorum nihayet birisi yani siz sordunuz. BU sebeple tekrar tebrik ediyorum bana böyle sorgulayıcı yatırımcılar lazım bol bol sorgula niye böyle de niye kazanamıyor de hata yapmış olabilirmisiniz de overfitting bir sistem kurmuş olabilirmisiniz de. sorda sor. Hatta tartısadabiliriz. Mesela siz değiştirilmesi gerektiğini söylüyorsanız nedenlerini açıklayabilirsiniz vesaire. SOn olarak;
Bu sayfada para kazanmak 2. planda 5000 TL param var burada. Birşeyler anlatmak aktarmaktan mutlu oldugum için 5000 TL yi riske attım. Önemli olan benim ne kazandığım değil. Sizin benden ne öğrendiğiniz önemli.
Daha öncede bu soyledıklerıme dikkat etmediğim için çok pişmanlık yaşadım. Mesela Sistemin geçmişini dikkatlice incelemedim. Bağladım trade ediyorum. 6 ay geçti illah dedirtti sistem hala kar edemiyor. başlarım böyle sisteme dedim. DEĞİŞTİRDİM Ben değiştirdikten sonra kz eğrisi yeni rekor tazeledi yaklaşık 25,000 puan üretti benim kapattığım yerden. SOnra dönüp tekrar inceleyeyim dedim. Meğer sistem geçmişte tam 15 ay boyunca hiç getiri üretmediği bölge varmış Yani 6 ay 0 üretmesi hayli hayli normal bir durummuş çünkü 15 ay var. Bu durum sadece 1 sistemde değil bir sürü sistemde benzer durumları inceleyip gördüm.
Ondan sonra sistemelere haksızlık ettiğimi anladım. Br sistemin değiştirebilmesi için elinizde çok güçlü kanıtlar olması gerekiyor. O kanıtlar yoksa sistemi değiştirmeniz. O sisteme haksızlık ettiğiniz anlamına gelir. İşin sonunda sistem gerçekten kötü olabilir mi bunu erkenden değiştirmiş olmak avantajlı da olur. ANcak şimdiden bunu bilemiyorum ki ya bozuk değilse ? Bozuksa zaten zamanla kanıtlar ortaya çıkacaktır ve değiştireceğimdir. Bu sebeple delillerin çoğalmasını beklıyorum. PİŞMANLIK yaşamamak adına.
https://i.hizliresim.com/AObBoB.png
Emlak güzel bir konuya değiniş eğer doğru anladıysam.
Zarlar mı ZARAR lar mı hileli demek istedin çelişki yaşasamda ben onu ZARARLAR olarak okudum ZAR olarak değil.
"Zararlar hilelidir" cümlesinden şu anlamı çıkardım.
Zarar ettiğinizde bir hile bulursunuz. Zarar ettim çünkü patron şöyle yaptı. Zarar ettim çünkü bu hisse imtiyazlıydı. Zarar ettim. Çünkü algorıtmamı çözdüler. Zarar ettim çünkü beni takip ediyorlar. Zarar ettim çünkü beni gördüler vesaire.
İnsan oğlu hiçbir zaman kendinde hata aramıyor. Aramak istemiyor kendini kusursuz zannediyor.
Örneğin adam rulet oynamaya gidiyor. Kaybediyor. SOnra şunu söylüyor. MASA HİLELİYDİ. Top mıknatıslıydı diyor.
HAHAHAHAHA
Ruletı bılırsınız bılmıyorsanız youtubeden ne oldugu ogrenın.
Rulet oynamaya gitmeden once bu oyun nasıl birşey bir bak bakalım bi ölç tart istatistik çıkar değil mi ?
Rulette kazanma olaslıgınız %49,5 civarındadır. %50,5 ihtimallede kaybedersiniz. Yani totalde ne kadar fazla oynarsanız oynayın işin sonunda kaybedeceğiniz anlamı çıkar.
Adam gidiyor oynuyor sonra masa hileli diyor. Desene benim SALAKLIGIM %49,5 olan ihtimale oynadım kaybedeceğimi biliyordum diye. HATAYI kendınde arasana masaya suç bulacagına.
YAni mantıken masanın hileli olmasına gerek yok Çünkü oyunun kuralları oynanış şeklinde zaten %49,5 olaslık var. Baştan peşin peşin demiş. Saklamamışlar ki hileye başvurmalarına gerek yok ki adamlar adam zaten oyunun kurallarına bu hileyi koymuş. AÇık açık yazmamış sadece. Az kafası olan adam rulette uzun vadede kazanamayacagının farkında olmalı ancak buna rağmen türlü türlü stratejiler havada ucuşuyor :D GÜLÜNÇ
Peki kumarhanede her zaman masa kazanır gibi bir efsane dolanır. Aslında bu doğru. Masa herhalukuarda kazanır çünkü oyunlara öyle bir kurallar koyarlarkı olaslık hesabı yaptıgında %49.... kusurle kaybedeceksindir. İhtimali %49 tutukları için sen kazanacagınada inanırsın çünkü olaslık hesabı yapmazsın. olaslık çok yakın oldugu için farkedemezin kaybedeceğini herşey eşitmiş %50 %50 miş gibi görürsün. Oyunlarda karışık oldugu için insan oturupta bunu hesabını yapmak istemez. Ornegın Kazanma olasılıgın %10 olan bır oyun cıkarsalar bunu acık acık yazmasalar bile sen o oyunu oynadıgın hemen farkedeceksın hileyi ve bu oyunu oynamak mantıksız diyeceksin. Ancak olaslıgı %49,5 tutuklarında %0,5 lik farkı kolayca göremiyorsun. Farketsen bile o masasının önünde şansını denemek ısteyeceksındır.
Şimdi her zaman masa kazanır efsanesıne geri dönersek. Bu kuralların veya masaların hepsinin hileli oldugu anlamına gelmiyor. En başta POKER POkerde MASA KAZANIR çünkü komısyon alır. Komısyon aldıgı için kazanır.
Oyunda bir hile yoktur karşılıklı rakiplerine karşı oynanır masaya sadece komısyon verir ve oyuna başlarsın parayıda yine kumarhanenın kasasında degıl rakıplerınden kazanırsın.
YANİ borsayla aynı mantık dadır. KOMISYONU ODER RAKIPLERININ PARASINDAN KAZANÇ ELDE EDERSİN.
Dolayısıyla poker oynayıp kaybedince masa hileli diyemezsin mantık dışıdır. Masanın hileli olmasını gerektirecek hiçbir durum yok masa her halukuarda komısyondan dolayı para kazanıyor zaten ayrıca sen kazanınca cebınden bırseyde vermez hıleli olmasını gerektirecek bir durum yoktur.
Rakiplerinin hile yapması gerekir ki buda mumkun degıldır cunku kartlar belli sayısı bellıdır.
Rakiplerin çok iyi blof yapabilir seni kandırabılır vesaire sende kandıgın için kaybedersin. Veya istatistik ve olaslıkları hesaplamadan kartları oyuna surersın dogal olarak kaybetme olasılıgını arttırırsın. Gereksiz yere riske girer blofe girersin. Her el oyuna gırersen de kaybetme olaslıgını arttırırsın cunku sana gelen her el ıyı el olmayacagı aşikardır.
Olayı borsaya çevirirsek borsayla neredeyse aynı durumlar. Blof yapar hisseyi yukarı fırlatırlar blofe girersin eline verirler hisseyi. İyi bir analizin olmamasına rağmen malsız yatmak ıstemez ve ıllede elınde mal olsun istersin Yani emin olmadıgın halde oyuna girersin nakitte bekleyemezsın boş boş. Sonunda zararla oyundan cıkmak zorunda kalırsın. Her zaman ve her an oyuna girmek zorunda degılsın. Elinin güçlü oldugu zaman oyuna girmelisin. Elın her zman güçlü olmayacağı için herzman oyunda olmak kaybetme olaslıgını arttırır. Elini iyi okuyamazsın ve sürekli bu sekılde oyuna gırersende kaybedersin yani bir plan kar zarar stoploss vesaire gibi seçenekleri iyice değerlendirmeden elinin güçlümü zayıfmı oldugunu bilmeden oyuna girersen dogal olarak kaybetme olasılıgını arttırırsın. Yani stratejinin güçlü olup olmadıgını bilmek zorundasın.
NEREDEN NEREYE GELDIK YINE ELIM BOŞ Bİ BOY GOY GOY YAPIYORUM
vip-30 da sorun var abi bende onu diyorum. 31 ekime kadar F_xu0301019 u kullanıyorum. 31 ekimde gün içinde F_xu0301219 a geçiyorum. f_xu0301219 zaten son 3-5 gün vade geçişleriyle yoğun hacme sahip olduğundan fiyatı oturmuş oluyor. indikatörlerde sorun olmuyor.
ancak 31 ekime kadar viop30 grafiğini kullanan biri 1 kasımda yine viop 30 grafiğini kullanırsa gapten dolayı elbette 3-5 gün sıkıntı yaşar. ben o sıkıntıyı yaşamıyorum. onu izah etmeye çalıştım.
Ben kendi sistemimde GAP yüzünden yön değiştiren sinyalleri hesapladım.
Sonuç olarak GAPLE sistemin yön değiştirmesi daha yüksek getiri üretmesini sağlamış.
Neden mi. Çünkü vade geçiş gapinden sonra 1 veya 2 gün sonra zaten sistem kendiliğinden long yakacakmış Vade geçişi sayesinde önceden long olmasını sağlamış.
Long gelinceye kadar şortta devam etseydim totalde zarar edecekmişim.
Bunun istatistiklerini çıkarttım negatifleri düştüm karlılardan totalde 10,000 puan daha karlı oluyorum.
BU herkeste böyle cıkmaz. Ancak totalde kötü bile çıkarsa çok böyle aman aman düşüneceğiniz bir durum değil. Bende poztif 10 bın puan fark attı sizde de hafi en kötü -10,000 kötü çıkartır.
Bunun içinde vade geçişinin şöyle yapsak boylemı yapsakla ugrasmaya değmez gibi görünüyor.
BU sebeple ben vıp30 ne derse ona uyuyorum boylece yenı vadeye koyayım dur aman manuele geceyım fılan dememe gerek kalmıyor sistem görüntüde ne veriyorsa porfoy aynısını yapıyor.
Bir kaç örnek.
3c1a ya da örnek olması ıcın paylaşıyorum.
Piyasa saat kaçta kapanmış kaçta açılmış hiçbirinin önemi yok. vadenin sonu oldugunu bılerek işlemi kapatıyor yeni vadeye geçildiğini bilerek işlemi açıyor yon degısmısse degısmıs sekılde degısmemısse degısmemıs sekılde mevcut sınyaller devam ediyor.
Gerçekte ne olması gerekıyorsa onun aynısını goruyorum ekranda ve performans raporunda. bilerek eskı yıllardanda foto aldım. KZ yıde kapsayarak foto çektim KZ de sahte karda zararda üretilmiyor.
Ek olarak sıstem sınyallerı anlık olmasına rağmen vade geçişlerinde anlık emir göndermek yerine barın kapansına ok koyuyor kı sabah sığ acılıslarda mumun tepe veya dıplerınde almasın dıye.
https://i.hizliresim.com/JVGREJ.png
sn erhan, esas sistemin ne durumda, önemli olan o. bu sistemine zaten fazla pozda bağlamıyorsun. o sistemin iyi olduğunu umuyor ve tahmin ediyorum. zira motivasyonun iyi.
Bu senem kotu gecti ancak alternatif yontemlerle parayi korumayi basardik.
Wps3 icin ayarladigim yapi bnim icin onemli testlerle ayni getiriyi uretirse wps1 dede calistiracagim.
Sonrasi zaten emeklilik ve isten istifaya kadar gidecek o yuzden butun odagim bu kz egrisini paylaatim subata kadar belli olacak bakalim
Vade degisiminde flat olmak sahte kar/zarari engelliyor, bunda hemfikiriz. Hesapladiginiz 10000 puan arti ilerde -10000 puan zarara da donebilir. Sistemlerimiz yakalasik 70 vade degisimi yasamis (2007 ortasindan bu yana). Vade degisimlerinde sistem yon degistirmese bile Getiri ve MaxDD sonuclari kacinilmaz bir sekilde olumlu veya olumsuz etkiliniyor. Yani demek istedigim vade degisimleri tam olarak hesaba katamadigimiz ekstra bazi riskler barindiyor.
Evet Robotu vade degisiminde flata gececek sekilde VIX-X030 grafigi ile kullanmak pratiklik sagliyor. Ancak gercekte karsiligi olmayan bir GAP in bozucu etkisini kabul etmek ne kadar dogru? Bu gap bazi yavas sistemlerde belki 10-15 gun etki yapiyor olabilir. Bunu anlamanin tek yolu sistemlerimizin davranisini bu degisimler olurken incelemek. Ben matador hocam gibi vade gecislerinde son gun robotlarimi yeni vadeye manuel olarak tasimayi tercih ediyorum. Her vadenin ayri ayri grafigini biriktirmek veya bulunabiliyorsa gecmis tum vadelerin fiyat bilgilerini bulmak ilerde daha saglikli statistiklere ulasabimenin tek yolu.
Son olarak Vadeler arasindaki fiyat farkini etkileyen 2 neden; birincisi faize gore artip azalan nema digeri de temmettu. Ilerde faizler olurda sifira yaklasirsa vadeler arasindaki farkin cok azaldigini gorebilecegiz, tam tersi faizler ucarsa vadeler arasinda fark da buna paralel acilacaktir.
Wps 3 te nasil bir yapi var bilmiyoruz ama inş. Erken emekli eder seni Erhan hoca...
Baya emek verdin o tarafa...SM-G960F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ilk paragrafa %100 katılıyorum. Bu atlanmaması gereken detay.
Bu konu aslında öylesine felsefik bir konu ki işin içinde bir sürü değişken var.
Parametrelerden bir kaçını sıralayacagım üzerinde baya bir kafa yormamız gereken ve basitçe cevaplayamayacağımız parametreler oldugunu düşünüyorum.
Önce şunu kararlaştıralım sisteminiz tüm vade geçişlerinde nakit oku koyması şart bunda sanıyorum hemfikiriz. Tartısmamız gereken mesele Vade geçişi sonrasında Hangi sinyali baz almalıyız Yeni vadede oluşacak sinyalimi yoksa VIP-XU30 grafiğinde oluşan sinyalimi baz almalıyız. Tartısmamız gereken bu. Bunun haricinde GAP'in karşılığı olmadığından ne kadar eminiz ?
1-Vade geçiş gapleri piyasanın gerçeğini yansıtır mı, yansıtmaz mı ? Eğer gapleri piyasanın gerçeği olarak kabul etmiyorsak FAİZ geliri niye geliyor ? Paradoksa bak :D Şimdi dikkatlice düşünelim Sistemimizi vıp-xu30 da calıstıırıp vadeden gelen "fake" kabul ettiğimiz gapten gelen LONG sinyale uyuyorsak. Sistemimiz faizden gelen parayıda içeriyor demektir. Buda piyasanın bir gerçeği çünkü faizden para kazanıyor gerçek hesap. O halde sistemin gapten yakacağı long sinyal doğru diyebilirmiyiz. Aynı şekilde faiz 0 olsaydi. Vadeden gelen herhangibir sinyal oluşmayacaktı. Dolayısıyla sistem yine piyasa gerçeğini yansıtacaktı çünkü gerçek hesapta faiz geliri hiç yoktu ?
Vadede gap oluşması ve sistemin O gap yüzünden Long sinyale girmesi gerçekten sistemin yakması gereken bir sinyal mi yoksa olmaması gereken ve sistem ile piyasa dinamiği arasındaki bağı bozan bir sorun mu bunun kararına varmamız lazım önce yukarıda onu anlatmaya çalıştım. Faiz 0 olsaydı. Biz bunları konuşmuyor olurduk ve kimse sistemini yeni vadeye koymakla uğraşmazdı. Çünkü sistem sinyalleri piyasanın dinamiklerine göre hareket ediyor olurdu. Faiz yükselince Piyasa dinamikleri kontrol altında tutmak için yeni vade ile arasındaki farkı açıyor buda gayet doğal çünkü cebine faiz geliri giriyor. O halde sistemin vadede long sinyale yakalanması da gayet doğaldır o halde bu long sınyale uymak zorundayım çünkü amaç piyasanın dinamiğiniyle sistemin bu dinamiği takip etmesidir. Demek doğru mu ?
Şimdi aşağıda bir grafik yayınladım SARI renkli olan XU30 PEMBE OLAN VIP-XU30 Farkettiyseniz grafikler aynı sekılde aynı hizalarda ve müthüş bir korelasyonla hareket etmişler. Bazı bögelerde ayrışmalar olmasına rağmen nihayetinde üst üste binmişler. Sizinde bildiğiniz gibi VIP-XU30 grafiği son vadelerin birleştirilmiş grafiğini yansıtıyor.
Şimdi duralım ve dikkatlice düşünelim. Vade geçişlerinde oluşan gap aslında piyasanın gerçek dinamiğini yansıtıyor öyle değil mi ? Eğer vade geçişinde gelen gap piyasanın gerçek dinamiğini yansıtmıyor olsaydı. Yani bir gap olmasaydı. BUgun VIP-XU30 100 binde (atıyorum) Gerçek XU30 ise 120 binde gezerdi ve her vade geçişinde bu fark açılmaya devam ederdi. 100 yıl sonra XU30 300 binde gezerken VIP-XU30 150 binde gezerdi.
Anlayamadıysanız olayı şöyle hayal etmeye calısın. Aynı sistemi hem xu30 a koydunuz hemde vıp-xu30 a koydugunuzu düşünün. Vade geçişinden Önce XU30 daki sistem kuvvetle muhtemel LONG yakacaktı. VIP-XU30 daki sisteminiz ile vade geçişi gapinde LONG yakıyor. Aradaki fark bu Yani oradaki long sinyal "SAHTE" bir LONG sinyal DEĞİLDİ. OLması gereken üretilmesi gereken bir long sinyaldi. Yani o sinyali Yok sayamazsınız Öyle bir sinyal oluşmamış gibi düşünemezsiniz.
Diyelimki öyle düşünüyorsunuz. Peki soru şu Piyasa 120,000 de Yeni vade ise 122,000 de olsun. Vade bitti ve sizde sisteminizi yeni vadeye koydunuz. Sistem LOng yakacaktı aslında Ama yakmamış gibi Şortta devam ediyor.
Soruya geçiyorum Piyasa ne zaman 2000 Puan yukseldı ve sisteminiz bu 2000 Puanlık yükselişin farkında mı ?
Sisteminizi yeni vadeye koydugunuz andan itibaren sistem geçmişte ben hiç 120,000 e düşmedim hep 122 binlerde takılıyordum gibi düşünüyor ve iç yapısını buna göre hesaplama yapıyor. Ancak piyasa aslında 120,000 e kadar bir hareket gördü. Sistemlerimizi Piyasanın dinamiğine göre kurguluyor ve istatistiklerini çıkartıyorsak O halde bu 2000 puanlık hareket hiç olmamış gibi yok sayamayız. Bu sistem ile piyasanın gerçek dinamiği arasındaki ilişkiyi bozmak anlamına gelmez mi ? Yanlış mı düşünüyorum sizce.
2.Parametre; Hangi gün ve ne zman geçtiğinizde önem arz ediyor örnegın Yeni vadeye vadenin son günü saat 12 de geçtiniz ancak sisteminiz yeni vadeye göre long eski vadeye göre şort ise; Ne yapacaksınız ? Hemen ani bir biçimde eywah taa saat 10 da longlamış yeni vadeden 2 saat geçmiş ancak ben daha yeni long oluyorum ? BU 2 saatteki avantaj veya dezavantaj ne olacak ? 3 gün önceden yeni vadede calısıtırıyorsanız aradaki sinyal farklılıkları ne olacak ? gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Hangi tarafın sinyalleri piyasanın gerçek sinyallerini temsil ediyor?
3.Vade geçişini manuel olarak yaparken arada kaybedilen zaman ve fiyat farklılıkları istatistiklerinizde var mı ? Saat 17:45 vade geçişini manuel yapacaksınız Her iki tarafta Şort diyelim ki. Eski vadede pozu kapatırken pıyasa delırdı. Ancak pozu o sırada kapattınız hemen tıkladınız yenı vadeye pıyasa hareketlı oradan şorta bastınız ve aktıften geçtiniz. Aradaki puan farkı ne kadar Kaç puan lehınıze ve aleyhınıze gerçekleşti.
4.Parametre ne kadar disiplinli olabileceksiniz. Bekleyen emir girme isteğine karşı koymak. Şu eski vadedeki pozları 2 kademe yukarı yazayım oradan gitsin. Yeni vadede pozlarımınıda 2 kademe yukarı gıreyım oradan geçeyim yeni vadeye. Bu isteğinize hakım olabılecekmısınız. Çünkü bu tarz vade geçişlerinde bunlar aklınıza geliyor 2 kademe daha iyi yerden sınyale uymak çok büyük kayıplara pozisyonu kaçırmalara sebep olabılıyor. Ben yapmam demeyin. Gün gelir denemek isteyeceksiniz. Robot kadar disiplinli davranamayacaksınız. Bunlar sisteminizin istatistiklerinde risk faktörü olarak görülüyor mu ? Sİnyali kaçırmak demek sonrasında gelişecek maxdd daha yüksek boyutta yaşamanıza sebep olacak.
5.Parametre; İleriye dönük düşündüğünüz Para kazandıkça lot sayısınız arttıracak hatta 3 5 10 robota kadar çıkacaksınız. Çok büyük lotlarla manuel vade geçişi yapmakta zorlanacaksınız birden fazla robot oldugunda da keza geçişlerde zorluk yaşayacaksınız.
Şahsi fikrime dönersem Ben bu böyledir ve doğrusu budur demiyorum. Ben prensibime ve kendi mantığıma göre Gapler piyasanın gerçek dinamiğidir. Gaplerde sinyal var ise bu olması gereken bir sinyaldir. BU sebeple girilmesi gerekir diyorum. Çünkü buna karşılık olarak faiz elde ediyoruz. Sistemimin istatistikleryle gerçek hesabın bire bir örtüşmesi konusunda aşırı derecede titizim. BU sebeple orada yeni vadeye geçtim burada eski vadeye geçtim. Yaparak istatistiklerimde FLU (net olmiyan bulanik anlamina da) Kar/Zararların oluşmamasını istiyorum. O vade geçişindeki sinyal yüzünden zararmı edecekmişim, edeyım nede olsa sistemimin geçmiş vade geçişlerinde de bu zarar vardı. sistem yılda 15,000 üretir derken geçmişte vade geçişlerinde long sinyal yakmasına rağmen 15,000 puan üretmiş. Bu sinyallerin doğru bir sinyalmi yanlış bir sinyalmi oldugu tartısılır ancak yanlış bir sinyal oldugu kanıtlanmış olsa bile ölçümlerimi bu yanlışlığa göre yaptığım için stratejimi değiştirmem. Çünkü benim için esas istatistiklerim gerçek hesabım arasındaki uyumdur. Ha bu vade geçişlerinde yeni vadeye uymamak daha mı kötü üretim sağlamış hayır tam tersine yeni vadeye uymadıgım için totalde daha karlıymışım. Bunuda merakımdan yinede ölçtüm. Dediğim gibi ileriye dönük düşündüğüm için şuan vade geçişi yapacak vaktim olsa bile lotlarım çok yüksek olmasa bile ilerde bunlar büyüyecek ve yeterli vakti ve zamanı bulamama riski ayrıca vade geçişlerinde manuele dadanma ve daha iyi fiyattan satma isteğime karşı çıkamayacagım için. Tüm bu sebepleri birleştirince ŞAHSIM ADINA VADE GEÇİŞ İŞİNİ BIRAKIYORUM ROBOT KENDI HALLETSIN. VADE OTOMATIK KAPANSIN GAPTEN DOLAYI LONGMU ACACAK VARSIN ACSIN. ÇÜNKÜ KENDİMİ İYİ TANIYORUM MANUEL VADE GEÇİŞİ YAPMAYA KALKARSAM GÜNÜN BİRİNDE DAHA İYİ FİYATTAN GEÇEYİM DİYECEM VE HAREKETİ KAÇIRACAGIM. ONDAN SONRA NE YAPTIGIM ROBOTUN ANLAMI KALACAK NEDE ISTATISTIKLERIN.
https://i.hizliresim.com/DO18v6.png
Gün istatistikleri bile çıkardım ortalama bazda.
Ortalamaları baz alarak konuşuyorum.
her 25 Günde bir ana sermayeme %16 civarında kar elde etmem gerekiyor.
eğer çok şanslı isem 25 gün içinde %50 kar, şanssız isem -%17 civarında zarar etmem gerekiyor.
eğer ortalamayı baz alırsak para yönetimi sayesinde 2 yıl içerisinde sermayeyi 6 ya katlıyorum.
en iyi değerlere göre ise 1 yıl dan daha kısa sürede.
en kötü değerlerle ise 3-4 yıl içerisinde.
1 senede Totalde 6 ay trade ediyorum ortalama 6 ay trade etmiyorum Böylece risk düşürüyorum yani her zaman oyunun içinde değilim. Buda gap ve olağan üstü ters gelişmelerde terste kalma riskini ortadan kaldırıyor. Piyasada daha az zaman geçirdiğim için aslında riski düşürüyorum ancak belkıde bir miktar getiridende feragat ediyorumdur. Sistemin potansiyeli daha var ama önce bir ilerleyelim bakalım.
Model bozulursa mokoko :D.......................
Evet Erhan hocam hemfikiriz. VIP-X030 back-test olsun robot olsun nakite gecis olmazsa olmaz onemli bir detay.
Yine klavyenizi konusturup cok guzel anlattiniz.Alıntı:
1-Vade geçiş gapleri piyasanın gerçeğini yansıtır mı, yansıtmaz mı ? Eğer gapleri piyasanın gerçeği olarak kabul etmiyorsak FAİZ geliri niye geliyor ? Paradoksa bak :D Şimdi dikkatlice düşünelim Sistemimizi vıp-xu30 da calıstıırıp vadeden gelen "fake" kabul ettiğimiz gapten gelen LONG sinyale uyuyorsak. Sistemimiz faizden gelen parayıda içeriyor demektir. Buda piyasanın bir gerçeği çünkü faizden para kazanıyor gerçek hesap. O halde sistemin gapten yakacağı long sinyal doğru diyebilirmiyiz. Aynı şekilde faiz 0 olsaydi. Vadeden gelen herhangibir sinyal oluşmayacaktı. Dolayısıyla sistem yine piyasa gerçeğini yansıtacaktı çünkü gerçek hesapta faiz geliri hiç yoktu ?
Acikcasi o GAP in dediginiz gibi bir dinamigi yansitip yansitmadigini durup uzun uzun dusundum. Manuel gecis yaptigimizda sistem 2000 puanlik degisimin farkinda olmayacak diyorsunuz. Peki, 2 aylik potansiyel faiz beklentisiyle olusmus gap vade sonuna kadar gecen surede olusan erime olarak VIP-X030 grafigimizin icinde zaten yok mu? GAP i oldugu gibi kullanirsak faiz faktorunu 2 kere dikkate almis oluruz gibi geliyor bana. Yeni vadeye gectigimiz andan itibaren 2 aya yayilacak bir fiyat fazlaligi gun be gun erirken fiyat spota yakinsayacak ve faiz etkisiyle VIX-X030- spotX30 arasinda sinyal zamanlasi farkliliklarini zaten yasayacagiz.
Yukarda yazdigimla celiski gibi gorunecek ama: VIP-X030 kullanarak sistem tasarlamissak 2007 yilindan bu yana 70 kere bu kopuklugu zaten dogal kabul etmisiz demektir. 70 kere dogal kabul ettigimiz bir durumu (veya anomli diyelim) gelecekte niye kabul etmiyoruz diye bir cok soru sorulabilir ki cok da mantikli sorular bunlar. Dediginiz gibi uzerine bayagi kafa yormak gereken bir konu.
Benim yaptigim manuel gecis tercihinde, diger parametrede belirtiginiz zorluklar, istatistiki fluluklar ve sistem/gercek hesap getiri farkliliklari olacagi konusunda cok haklisiniz. Israrla takildigim nokta spotla olusan gecici ve karsiligi bana gore pek de olmayan kopukluk. Bu konuya kafa yormaya devam edecegim.
evet o konu kafa karıstırıcı yani bende düşünüp durdum acaba doğruyumu yansıtıyor dıye %100 emin olmamakla beraber. Sanki mantıken faiz 0 iken hiçbirşey yapmıyoruzda faiz yüksekken niye birşey yapıyoruz gibi bir soru işareti oluşunca faiz yüksekse de birşey yapmamalıyız diye düşündüm. Birde tabi 2000 puanlık bır farklılık hiç olmamış gibi oluyor sanki. Bu sebeple öyle düşündüm. Ancak tartısmaya açık bir konu.
Aslında aynı noktadayız. Hiçbir sebep gerçerli olmasa bile geçmiş testini yapamayacağım için mecburen geçmişi test ettiğim şekilde kullanmak zorunda kalacağım.
Hoş ben kendi sistemimde ölçüm yaptım aman aman bir farklılık yaratmadığını görünce o mu doğru bu mu doğru düşünmedim.
Yine herkes istediği gibi kullansın tabi şahsi fikrim ileriye dönük düşündüğümde diğer yöntemi uygulanabilirliğinin zorluğu sebebiyle ve back testlerimdeki flu alanlar oluşturacağı için yapmıyorum.
:one:
başarılar Erhan.
en sonunda :Alkış:
hedef yüksek getiri beklentisi yüksek
ve ciddi miktarla denemeye kalkan 1 kişi daha
süre içinde tökezlenmez ise aylık %10 getiri ile 2 yılda anapara * 10 katına çıkmak
2,5 yılda 20 katına çıkmak mümkün.
https://i.imgyukle.com/2019/11/05/EtRxRP.png
2 ayrı hesaptan bende tekrardan (ve sıfırdan) başladım.
Bu hesapta hiç zarar olmayacakmı, maxdd yemeyecekmi SM-A105F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Açıkçası yüksek tutarlı işlemleri hep tehlikeli bulmuşumdur, ne kadar mükemmel sisteminiz olursa olsun bence bu geçerli.
Hem sistem diyelim ki çok iyi bir sistem ve mükemmel. Ne güzel işte, riske ne gerek var, 2 yılda çabucak zengin olacağınıza azar azar 10 yılda zengin olun, nasılsa buradan para gelecek, gereksiz hırsa ve fazla kaldıraca ne gerek var.
Şunu unutmamak gerek, ne kadar yüksek kazanç mevcutsa risk de orantılı olarak yükselir. Yatırım/ temettü maksadıyla uzun süreli hisse alımı dışında, trade amacıyla ister robotla ister manüel işlem yapmak suretiyle yüksek tutarlı işlem açılmasını tehlikeli görüyorum.
evet opsiyonlarda işlem ypıyorum.
benim bu işlemlerde maxdd sistem performansı vs ölçemezsin, ya dediğin olur tutturur primleri alırsın yada aldığın primleri 1-10 kat fazlasını öder zarar edersin.
Ekim vade zarar yazdım mesela.
evet ne kadar risk o kadar getiri, ya 10 yıl ömrüm yoksa ?
2018 ağustostan aşırı kuyruk acım var o yüzden risk+risk karşılığı getiri.
benim işlemler normal yatırımcıların %99 u na uymaz o yüzden dillendirmiyorum.
Erhan,
ben senin gibi sayfalarca yazı yazamam ki, nasıl anlatayım,
işin kitabını yazanlar bile kitap satışından eğitimden vs para kazanmaya uğraşıyorlar
elini taşın altına sokup işlem yapan kişi sayısı çok ama çok az.
piyasa yapıcı kotasyon girerse ona karşı işlem yapıyoruz,
en ufak bir ters durumda ortalıktan kaybolup kotasyon vermeyi durduruyorlar
sonuç 2018 ağustosta USD opsiyonda başıma gelen durum.
ne sen sor ben yazayım.
kısaca özetlersek
alım tarafında olup sen prim ödersen VARANT'ın aynısı,
satıcı sen olursan bu sefer DOÇE ve İŞ in yerine geçmiş VARANT'ı sen ihraç etmiş gibi oluyorsun,
vade sonu bir çoğu değersiz duruma düşüyor içsel değer almış olanlarıda kapatamadıysan iç değeri kadar tutarı nakden ödüyorsun.
bana göre en kısa anlatımı bu olur.
sayın bear bull
opsiyon piyasasına bende çok ilgiliyim
hergün şöyle bir bakıyorum
opsiyon piyasasında
hacim yok
kotasyon yok
piyasa yapıcı yok
sığ piyasa demek bile az
hele opsiyon satmak bizler için intihar gibi bir şey
bu haliyle opsiyon piyasasında işlem yapmak anlamsız gibi
belki 5-10 sene sonra piyasaya katılımcı çok gelirse belki işlem yapılabilir
ben 3-5 yıldır ilgiliyim
hergün işlem yapıyorum. (% 90 satıcı olarak)
ölmezde dediğiniz 5-10 seneye sağ kalırsak
"ilk önce oyunun kurallarını öğreneceksin, sonra herkesten iyi oynamayı" bir söz var.
piyasa derinleştiğinde yeni gelenlere göre azcık tecrübelilerden olurum.
sayın bear_bull harika anlatmış.nacizane benim de bir uyarım var.opsiyonda kurumun önemi gerçekten mühim..hazinesi vadeli piyasası iyi ekipten oluşmuş kurumlar her zaman tercihiniz olmalı..
bilmeyenler için ifade edeyim
opsiyon alan kişinin riski bellidir opsiyon pirimi kadar
opsiyon satan kişinin riski sonsuzdur
opsiyon satanın işi rast gitmezse teminat tamamlamaya ne ev yeter ne ne araba ne banka hesapları
ben spk nın yerine olsam biz küçük yatırımcıların opsiyon satmasını yasaklarım
Sn Bear _Bull, opsiyon piyasasında işlem yaparken en ufak bir fırtınada bu kurumlar fiyat vermeyi kesiyor yada makasları genişletiyorlarsa neden bile bile lades der gibi fırtınaya karşı yürümeye çalışıyorsunuz?
Kendinizi böyle yapmak zorunda mı hissediyorsunuz? Bana eski dönemde yaşadığınız olumsuz durumlardan dolayı zararı aynı yerden çıkarma çabasındaymışsınız gibi geliyor. Anladığım kadarıyla alacağınız muazzam riske karşılık getiri şansı bahsettiğiniz durumlardan dolayı sıfıra çok yakın görünüyor.
Birde bu tarafta işlem yapmadığımdan merak ediyorum çevrenizde opsiyon piyasasında işlem yaparak iyi para kazanan insan var mı?İnsanlar neden kaçınıyorlar bu piyasadan? Satım opsiyonunda Sonsuz risk nedir?
Bu kadar risk almayı seviyorsanız opsiyon piyasası yerine forex de temel parite veya emtialarda aynı sermaye ile yapacağınız yüksek kaldıraçlı işlemler bile daha dürüstçe olur ve çok daha başarılı olacağınıza eminim..
Ben bear abiyi destekliyorum.
Risklerini getirisini götürünü öğrenmiş deneyimli bir abimiz geçen seneden de biliyor bu işlerin ciddide başarılar elde etmişti.
Bana göre diğerlerinin söylemleri tıpkı çocuguna ticarete girme ne gerek var memur ol geç öğütüyle başlayan babalar gibi.
Hangi hayatı yaşamak istiyorsan o yönde adım at harekete geç ve risk almalısınız. Yaşanmamış bir hayata doğmuş olmayı istermiydiniz. Hayatı istediğiniz gibi yaşayamayacaksanız niyye doğdunuz.
Geçen zaman kimse için risk değilmiş gibi görünüyor Çok büyük bir yanılgı. Geçen zaman en büyük riskiniz.
Ben sana inanıyorum dene abi başarılı olursan ne mutlu sana finansal özgürlük seviyesine zıplayıp 1 mılyon TL nin gelen faiziyle emekli olursun. 2 yılda. Yok olmazsa en azından denemiş olursun sorunları bulur tekrar gözden geçirir ve tekrar denersin.
https://youtu.be/c4M7eyV9qv0
sn cennetyolu,
önceleri x30 opsiyonlarında işlem yapıyordum
2018 başlarında usd lerrde de işlem yapmaya başladım
2018 ağustos usd 7,20 zıplamasında kurumlar kotasyon yazmayınca ve hesap eksiye geçince
26 tl 44 tl 46 tl den sattığım opsiyonları tavan fiyatı delerek (pazarlıkla bulduğumuz satıcıdan) borsadan özel izinle tavan limitini açtırıp
1750 tl 1850 tl ve 1950 tl den geri alıp kapattım Satım opsiyonunda sonsuz risk budur
zoru başarmayı severim diyelim.
zorunda hissetmiyorum, çabasında da değilim fazlası ile geri alacağıma inanıyorum en fazla bu seferde başarısız olursam (aç gözlülüğümden olur pes eder PY ye büyüksün deriz ) işlem yapmaya başladığımda boşta bırakmam gereken teminatı da kullanıyorum.
devam edeyim ben Ops. işlemlerime zaman ne gösterecek.
forex 2007-2008 ve 2016 yıllarında işlem yaptım halada hesabım açık ancak 24 saat pozisyon peşinde olmak bana göre değil.
artı oradaki kaldıraç yeni düzenlemeden sonra vioptakinin altında şu anda.
çevremde değil ops. dan para kazanan işlem yapan tanıdık kimse bile yok. Ops. konuşup dertleşilebilecek kimse dahi yok.
forumda başlığının bile olmamasından kaç kişinin işlem yaptığını tahmin edin.