Son 3 Yılda Yatırımcısına En Çok Temettü Kazandıran Şirketler ....
https://resmim.net/cdn/2024/02/17/ZGf6pK.png
https://resmim.net/cdn/2024/02/17/ZGfUCy.png
Printable View
Son 3 Yılda Yatırımcısına En Çok Temettü Kazandıran Şirketler ....
https://resmim.net/cdn/2024/02/17/ZGf6pK.png
https://resmim.net/cdn/2024/02/17/ZGfUCy.png
Borsa yatırımcılarının en çok kafasını karıştıran ve yeni nesilin hiç bilgisi olmayan bir konuya kısa bir özet ile mükemmel değinilmiş.
Enflasyon mupasebesi Yusuf Yüksel - 18 Şubat 2024
Şirketlerin 12 aylık finansalları gelmeye başladı, kafalar karışık kafalar darmaduman. Yatırımcılar soruşturuyor neye göre kime göre tablolar şekillenecek? Karlı şirketlerin durumu ne olacak? Temettüye mi yarayacak, bedelsiz potansiyellerimi artacak, hangi firmalar olumlu hangi firmalar olumsuz etkilenecek? Defter değerleri, PD/DD ler, marjlar ne olacak? Sorular sorular… “Enflasyon muhasebesi” ile şirketlerin mali tabloları nasıl etkilenecek? Ve en önemlisi hangi tarihe kadar 12 aylık bilançolar gelecek?
Öncelikle;
İstanbul Borsasında işlem gören firmaların 2023’ün son çeyreğine ilişkin bilanço dönemi geçen hafta bankalarla başladı. Bankalar enflasyon muhasebesini 2025 yılında uygulamaya başlayacak,
Sigorta şirketleri ise daha fazla erteleme olmaması halinde 2024’ün ilk çeyreğine uygulamaya geçecek.
Banka ve Sigorta şirketleri dışında kalan şirketler “2023 yıl sonu finansal tablolarından” başlamak üzere enflasyon muhasebesi uygulamasına geçecekler. Enflasyon muhasebesi uygulama kararı alınması nedeniyle konsolide olmayan sonuçlarını 9 Mayıs’a, konsolide sonuçlarını ise 20 Mayıs’a kadar açıklama esnekliğine sahip.
Enflasyon muhasebesi nedir ve finansalları nasıl etkileyebilir?
Yüksek enflasyonun süreklilik arz ettiği ekonomilerde paranın satın alma gücü azalırken fiyatların sürekli olarak artması makro ve mikro ölçekte yapısal sorunları beraberinde getirebilir. Enflasyonla birlikte artan belirsizlik ortamı finansal analizleri ve karar alınmasını zorlaştırabilir. Enflasyon muhasebesi, finansal faaliyetlerin yüksek enflasyon ortamında sürdürülmesi gerektiği durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Şirketlerin bilançoları üzerinde yapılan düzeltmeler ile enflasyon etkisinin ortadan kaldırılması amaçlanır. Böylece enflasyonun yarattığı suni değişimlerin bilançolardaki yansımaları giderilerek şirketlerin performansına ve daha efektif verilere ulaşılabilir. Ülkemizde geçerli olan Vergi Usul Kanunu maddelerine göre, üretici fiyat endeksinin (ÜFE) cari yıl içinde %10’u, son üç yıl toplamında ise %100’ü aşması durumunda enflasyon düzeltmesi yapılması zorunludur. Ancak kanunlarda tanımlanan bu zorunluluğun bir başka yasal düzenleme ile ertelenmesi ya da şartların değiştirilmesi söz konusu olabilir.
Nasıl yapılacak;
Enflasyon düzeltmesi bilançoda yer alan parasal olmayan kalemler üzerinde yapılır. Stoklar, makine, teçhizat, gayrimenkuller vb.
Bir önceki dönemin sonu ile cari dönem sonundaki TÜFE değerleri oranlanarak düzeltme katsayısı belirlenir
Belirlenen, parasal olmayan, kalemler düzeltme katsayısı ile çarpılarak parasal olmayan kalemler için yeniden düzenleme işlemi yapılır. Bu işlem ilgili kalemlerin değerinin enflasyondaki artış oranında güncellenmesini sağlanır.
Enflasyon düzeltmesi yapılarak oluşturulan bilanço vergi beyanlarında kullanılmaz. Standart olarak hazırlanan bilanço ile vergi beyanı yapılırken enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farkı geçmiş yıllar kâr/zarar hesabında gösterilir. Bu muhasebeleştirme yapıldığında kâr vergiye tabi tutulmazken; geçmiş yıl zararı da zarar olarak dikkate alınmaz.
Şirketler nasıl etkilenecek?
1-Enflasyon muhasebesinin en önemli etkisini Duran Varlıklar üzerinde göreceğiz. Hem maddi hem de maddi olmayan duran varlıklar değerlerini artırıcı bir etkisi olacaktır. Bu da şirketlerin defter değerlerinde ve amortisman giderlerinde artışa yol açacak.
2- Stokların değerlemesi enflasyon katsayısı çarpanı ile yapılacağından, satılan malların maliyetlerini yükseltecek ve karlılık marjları üzerinde olumsuz etki yaratacaktır.
3- Satış ve gider rakamları enflasyon katsayısına göre düzeltileceğinden raporlanan rakamlar daha yüksek olacak ve marjlar düşse bile enflasyon düzeltmesi ile FAVÖK'ler yükselebilir.
4- Raporlanan finansal rakamlardaki değişiklikler, değerleme katsayılarında değişikliklere yol açacaktır.
5-Genel olarak, enflasyon muhasebesi ile kar rakamlarında azalma düşündüğümüzden dolayı F/K katsayıları azalan net kâr rakamları nedeniyle yükselirken, defter değerleri arttığı için PD/DD daha cazip hale gelecektir.
6- Her ne kadar kâr rakamlarında düşüş olsa da bunun sonucu olarak şirketlerin vergi giderlerinin düşmesine ve nakit akışının olumlu etkileneceği söylenebilir.
7- Borsa Yatırımcısını en çok ilgilendiren konu;
Temettü ve bedelsizde ise durum nasıl olacak?
Temettü; Öncelikle düşen karlılıklar nedeniyle temettü verimliliği azalacak.
Bedelsizde ise; yeniden değerleme değer artışlarını bu seneye kadar Özsermaye Kaleminde “Yeniden Değerleme” hesabında gösteriliyorlardı, enflasyon muhasebesi ile birlikte bu kez “Enflasyon Farkı” hesabı adı altında tutup sermayeye ekleyecek. 2024 yılı en çok bedelsiz sermaye artışının yapıldığı yıl olabilir.
Özkaynağı yüksek şirketler vergi bakımından avantajlı bir duruma gelecek. Şimdi soru şu; Ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu, yüksek bütçe açıklarının olduğu bir dönemde, vergi gelirlerinin azalması OVP’nin delinmesine mi yol açacak?
Bekleyip göreceğiz. Ha anayasa bir kere delinmiş ha OVP.
Bir daha hisseler ucuzlamayacak diye düşünme ...
Hisselere aşık olmayın hiç bir şirket babamızın değil sayı alıp satıyoruz Ucuzken al pahalıyken sat
https://i.hizliresim.com/1i8o7zy.png
Adam eve calisiyor
Yarin ilk hedef 165 170 gecilirse 200 lerdeyiz 240 hedef
Trılc kadar çok düşük kalmış hisse sayısı az.
Bazı şirketlerin durumu çok iyi ama fiyatı düşük kalmış olan neredeyse yok.
Mecbur trilc gibi finansal durumu kötü olmayan , çok iyi de olmayan, fiyatı düşük kalmış hisse araştırıyorum.
Acsele dikkat max 3 tavan gider uzuncular beklesin ki maliyetsiz acsellerim ben 1000 1500 bekleyecegim kac senede olursa bolununceye kadar
Onceki sayfalara bakabilirsiniz 182 cimbeton 155 alcar maliyet param yok az alabilidim 1000 ler lot alabilsem.farkli olurdu
Uzunda pkent ve uzertas aldim 100 ler lot
* Dolaşım lotu 50 Milyon'dan az
* Halka açıklığı %40'dan az
* Son Çeyrek Faaliyet Karı/PD oranı %4'ten fazla *Öz kaynakları Sermayesinin 5 katı ve üzeri
olan hisseleri 5 Ocak'ta süzmüştüm.
Listenin üzerinde 7 hafta geçmiş durumda. Güncel durumda ortalama getiri %34 civarında oldu.
Getiri şampiyonu ilk 3 hisse:
brkvy %181
garfa %93,24
tmsn %62,81
En kötü performans sergileyen 3 hisse: escar tera deva oldu.
https://resmim.net/cdn/2024/02/24/ZFcalK.png
Garfa vardi 130 lardan verdim
Yeni favorim bu listede escar
Grafik kopmak üzere
Birde tmpol grafik iyi dokemedi bir turlu
120 ustu kopacak
Nilkiz abi senin gözünden Tlman nasıl görünüyor bakabilir misin?
Tahta sahipli arkadaşım cok alip satmisligim var lot sayar temettu dagitir bu ukrayna savasindan geride kaldi cok ucuz ama bugunku igne hos degil ama 120 gecemez kulp takar huyudur
Normalde 20 fklarda olsa emsalleri gibi 220 250 arasi olmasi lazim
Benim indikatorler yorulmaya basladigini gorteriyor
Pkent 800 tl canak tamamlama 1 yili bulur 2 ye katlar
Uzertas daha kisa daha az lot var
yüzde 38 afa yüzde 19 afv yüzde 1 nakit
yüzde 42 bist 7x6
aksen deva logo migros parsan pgsus ykbnk
karel i diğer hisselere kademe girmek için feda ettim böylece teknoloji tarafı logo ya kaldı... gedzayı da bekleyemeyip satmıştım sonra uçmuş... hanımdan azarı yedik :)
başta başlığın sahibi sayın nilkiz olmak üzere sayın rosense olmak üzere tüm forumdaşlara hayırlı bereketli kazançlar ... kesinlikle ytd
29 şubat artık yıl hatırası olsun bakalım 4 yıl sonra ne durumda olacağız hakkımızda hayırlısı
Ben tutacağım üstadım havacilik sevdiğim bir sektör ülkemizin coğrafi konumu itibariyle bir avantajı var yer hizmetlerinde çelebi nin yatirimlarini da çok beğeniyorum ancak pgsus nakit akisi nedeniyle daha çok ön planda benim için
son dönemde çok sık hisse değiştirmeme rağmen kafamda önce yatırım yapılabilecek sektörleri araştırmaya belirlemeye çalışıyorum.. onun dışında tuttuğum hisselerde esasında amacım çok uzun vadeli bulundurmak ...bunlar tabi tamamen kendi amator fikirlerim kesinlikle yt veya yol gösterme amacı vb değildir
Başkası olsa, sunu söyledikten sonra hemen "ne dediysek o...vs" tarzında paylaşımlar yapmış, hele mavi kuşlu sitede olsa etkileşim için yeri göğü inletmişti...
Siz ise dediklerinize paralel şekilde 120 üzeri kopup, 2 tavan üst üste yapsa da gayet olgun uzaktan izliyorsunuz sadece, sohbetleriniz sırasında satır aralarına dikkat edenlere de fayda sağlayıp kenara çekiliyorsunuz...
Büyük saygı duyuyorum size Sn. NİLKİZ...ESCAR için de yaklaşık 20 hisse arasından en favorim diye bahsetmiştiniz ve 165 civarıydı..10 gün olmadan 208...
Sizden ziyade arkadaşlarımdan ricam, bilgi içerikli paylaşımlarını sürdürmeleri o sayede sohbetler sırasında buna benzer fırsatlar yakalama şansımızın artması...
ESCAR bahsinin geçmesine vesile olan ilgili paylaşımı yapan sn. ROSENSE arkadaşımıza da teşekkür ediyorum,
sn. HATEKE ve adını şu an hatırlayamadığım arkadaşlarımıza da faydalı paylaşımları için ayrıca selamlar...
Cok teşekkürler valla bir tek gitmeyen acsel kaldi
1994 den beri ilgileniyorum borsa ile
Son haftadaki isaretler hic iyi degil.tahtalari yukari tavana cekip cekip asagiya gelen aliciya mal veriyorlar bana gore benim.tahtalarda trendler bitmis olabilir cok yuksek karlar yapildi buradan mal alinmaz ben yavas yavas cikiyorum gider yukardan alirim ama guvenli olur
Acsel 10 gundur 4 tavan yapip eksi kapatiyor cimbeton da oyle selale düşüşü gelebilir tahtalarda dikkatli olun
Acsel. 3500 lot maliyetsiz
Alcar. 101 lot. 180 maliyet
Clebi. 51 lot. 880 maliyet
Cmbeton. 101 lot. 182 maliyet
Ekiz 3100 lot. 16 maliyet
Yeni alınan
Plastik 1001 lot. 60 maliyet
Doco 10 lot. 5150 maliyet
Uzertas. 101 lot. 205 maliyet
Orma. 101 lot. 180 maliyet
Sumas. 101 lot. 380 maliyet
Satildi panelsan ve ozardan intema goltas ege gubre
Panelsan ve ozardan yeni hisseleri karsiladi
850 bin lira para cikarttim bir kismina bitcoin bir kismina altin aldim
Fitch kredi not görünümünü durağandan pozitife çevirdi. Ayrıca notunu da artırdı. Sürpriz bir karar. Ayrıca büyük ihtimal Eylül ayında bir not artırımı daha gelir.
Bedelsiz Sermaye Arttırımı Başvurusu Yapan Şirketler.
https://i.hizliresim.com/qln6py5.png
Geçen hafta biraz asels aldim .. keşke yönetimle bu kadar içli dışlı olmak zorunda kalmasa
Elimdeki şirketler kötü kötü bilanco açıklamaya devam ediyor en son Logo da beklentileri karsilamadigindan cuma bir yuzde7 yedi
Yuzde 60 yabancı fon (afa yuzde40 afv yuzde20)
Yuzde5x8 bist aksen asels deva Logo mgros parsan pgsus ykbnk ... portföy iyice büyüklere kaydı bakalım hayırlısı .. tamamen kendi saçma pozları olup kesinlikle ytd
Tüm forumdaslara hayırlı iftarlar tatiller dilerim
Bol kazanclar dilerim
Cmbeton. 101 lot. 182 maliyet
Plastik 1001 lot. 60 maliyet
Doco 10 lot. 5150 maliyet
Uzertas. 101 lot. 205 maliyet
Orma. 101 lot. 180 maliyet
Son durum
Uzertas 500 uzeri orma 280 civari satarim
Lokman ve burva almayi düşünüyorum
Uzertas ve orma plastik doco satıldı
3001 lot lokman 59 dan
501 lot ozardan 55 den
1001 lot sanel 27 den
1001 lot 94 tmpol alindi
8 Nisan 2024 son durum
Afyon 10000 lot 12.83 maliyet
Burva 1001 lot 138.39 maliyet
Cmbeton. 51 lot. 182 maliyet
Lokman 3001 lot 61.53 maliyet
Maçkolik 1001 lot 77.56 maliyet
Ozardan 1001 lot 56.61 maliyet
Tmpol 1001 lot 96.50 maliyet
Portföy değeri 1.967 oldu.
61500 Euro kızın öğrenim parası
Dalaman'da 1+1 daire
0.30 bitcoin ve 15 Gr altın olduk.
2019 da arabamı 40000 TL ye satıp çıktığım yolda arabayida sıfırladım bir daha böyle bir dalga yaş itibarıyla yakalayamam rahat emekli olabilirim ama çalışmaya bir 5 yıl daha devam
Allah herkesin gönlüne göre versin herkesin Ramazan Bayramı mübarek olsun
Hayırlı bereketli olsun inşallah sayın Nilkiz
Ben de bayramda biraz daha risk almaya karar verdim zaten bu faiz ortamında borsadan pek ümidim bulunmuyor... ykbnk in satılması durumunda ykbnk i isctr yapmayı koç hissesi kalmadığından da aksen i aygaz yapmayı düşündüm.. şimdilik bu değişimler için haberi bekliyorum inşallah satmazlar bence kar zarar bir yana Banka sahibi olmak.ayri bir kulvar sizi Turkiyedeki sayılı kişilerden ve ekonominin doğrudan muhattaplarindan biri yapıyor...
Bu konunun dışında Logo yu atatp ile değiştirdim.. Logo özellikle ucretlendirme secenekleri konusunda güzel hamleler yapiyor ancak atatp nin farklı alanlarda yatırımlarının olması biraz daha dikkatimi çekti finansallar olarak pahalı bulsam da sürekli çabalayan bir görüntüsü var ...bununla birlikte parsan i gedza yaptım aslinda ağır sanayi şirketim gozuyle bakıyordum ancak son birkaç gün güzel arttı ve küçüksermayelere dönmek istedim
Aksen asels atatp deva gedza migros pgsus ykbnk =5.5×8
Afa yüzde38 ..afv yuzde19 ....
İnşallah sebat eden herkesin gönlüne göre olur ... dışarıda bir yemek yemeden birseyler yapmaya çalışıyoruz
Düşunce akisim bu sekilde gelisti son donemde bakalım ilerde nasıl olacak... kesinlik ytd sadece kendi aklıma gelen uydurmalardir
Allah bereket versin benim uzuldugum bir tek Göltaş oldu iyi kar ettim sattım ama araç aldigimdan geri alamadım
Yukardaki kağıtların Afyon hariç 30 milyon ve altı sermayeye sahip bu enflasyonda seneye araçlar 2 milyon olur evler 10 15 civarı ebbu kagitlarin sermayesi pul olur ege Konya poltek fiyatlari belli sabırla bekleyen bu kağıtlarda 3* 5* kazanabilir ama diğerleri banka hatta koç kagitlarinin bazıları hariç zor
En iyi temettü veren ttrak yılda %8 veriyor e aylık banka 5 veriyor temettü dönemi bitti he ttrak sermaye düşük fort maalt Tofaş da öyle oyuzden gidebilirler ama temettü için alinmazlar
Ne zaman faizler düşer o zaman temettü kağıtlari önem kazanır birde bilançolara bakın cimento harici bir iki bilanço var iyi olan hepsi berbat Makro ekonomi batak borsa da bence bu sene son yükselişini yapıp 2025 satış ve çöküş yılı olabilir 2019 dan başlayan döngü son bulur
Taki yeni bir Kemal dervish bulana kadar
Yorumlarınız için çok teşekkürler üstadım ben de borsadakilerin sağlam sabır göstermesi gerektiğini düşünüyorum...iyi akşamlar dilerim saygilar
Son dönemde atp hızlı yükseldiği için biraz ondan satış yapıp diğerlerine ekledim ... pgsusda bugun guzel bir artis oldu ayrica otomotiv hissem kalmadığını farkettim tavhl brisa ile degistirecegim
Ancak son dönemde özellikle bu hamas ile görüntüler hiç güven vermiyor
Bu nedenle bist için yuzde40i gecmemeye çalışacağım
8x5 atatp asels aksen brisa deva mgros tavhl ykbnk yapmayı dusunuyorum
20 afv 40 afa fon..
Kucuk kucuk tutarlari degistiriyorum arastirdikca yeni yeni durumlar hikayeler ortaya cikiyor kesinlikle ytd