Verdiği temettü de muazzam zaten ne gerek var diyorsun:)....Ülkenin en büyük iki holdinginden biri diyorlar...Yabancı gelmiyor diyorlar. Yabancı bunu ne yapsın ya..Ben yabancı olsam bu hisseye asla bulaşmam
Printable View
Diyelim ki herşey doğru yapılmaya başlandı ki ben hiç zannetmiyorum...Yabancılar gelmeye başladı ilk banka ve holdingleri alırlar diye bir genelleme var...Ben yabancının da kolay kolay geleceğini düşünmüyorum bu arada....Geldiklerini farzedelim ilk etapta göze çarpan Koç grubunu ve iştirakilerini alırlar yükseltirler bu da KOÇ un tasmasıyla hareket ettiğine göre anca Koçun gittiği yöne doğru ağır aksak boynundaki tasma zoruyla hareket eder....Bu anlattığım da olabilecek en iyi senaryo bu arada
Fazla kafayı yormayın yatın uyuyun.
Kardeşim, Kendimizi unutturmamız lazım.
Kağıt sende bendeyken kimse götürmez, bu hep böyle olmuştur.
Hani o destek direnç vs. Dedikleri noktaların kırılması lazım.
f/k 2 olmuş piyasa değeri 3.5 milyar dolar. Nerden baksan nerden toplasan 30/35 milyar dolarlık bir şirket.
Krizde bile Havada 15 milyar dolar olması lazım.
Yani böyle bir fiyatlama olamaz. Bu virgül düzelmek zorunda . Virgül Bir hane kaymış.
işin özü budur. bu hissede akıllı ky hisseyi sahiplenmiştir. ve ky nin kolay kolay hisseden vazgeçmesi de zor görünüyor, en azından benim penceremden. kıyaslanan başka hisse de yokmuş gibi koçholding, yahu o da ucuz zaten. ama sahol çok daha ucuz. uzun vade karşılaştırmak için özkaynaklarındaki artışa bakmak fikir verebilir. son 3 yıl, 10 yıl, 14 yıl için sahol 2,8 kat, 7kat, 13,7kat, kchol 3 kat, 6,2kat, 10,5kat. uzun vadeli değerlendirdiğimizde sahol daha iyi performans göstermiş. bu şimdilik fiyata yansımamış.kısa vadede yansıyacağının garantisi de yok. lakin sahol yönetimini bu açıdan suçlamak da haksızlık olur.
Arkadaşlar, önemli holdinglerin halka açık hisselerini doğrayanlar belli, YDF ler kaldırıldı sayılır. Bır tek zorunlu olarak yıl sonlarında Yatırım Ortaklıklarında uygulanıyor. Özellikle holdinglerde. varlık satışları ve dönemsel kar yansımaları bilançoların özkayaklarında önemli düzeltmeler yapıyor. Ana şirket ve İştiraklarındaki varlık satışları olduğunda, şirkete giren para nedeni ile özvarlıklar 1 misli de artar, 20 mislide. Şirketin varlıkları geçen zaman içinde kıymetlendi. Küçük yatırıncıyı uyutuyorlar ve ellerinden malını almaya çalışıyorlar. Buradaki oyuncunun zamanı bol, onlar için yıllar geçmiş önemli değil, adet çoğaltıyor. Piyasa yeter artık bu kepazelik deyince dek sürecektir. KCHOL AGHOL ve ALARK deki durum da aynı, en ucuzu SAHOL.
Arpacı55 arkadaşım çok haklı, küçük ve orta yatırımcıda mal kalmayınca uçar ve gider.
Demek böyle sövmek lazımmış..İlk defa Koçun önünden gidiyor...Ne kadar olumsuz yorum yaptıysam da her zaman ucuz olduğunu dile getirdim...İnşallah yine asansöre devam etmesinde yukarı gitsin artık insanlara gına geldi
Arkadaşlar KCHOL kiyaslayanlar var, bu hisse KCHOL kiyaslamak yanlış olur ,KCHOL ağırlık olarak çoğu sanayi şirketlerinden oluşur, Sahol de ise yarıya yakını bankadir. Kchol banka ağırlığı çok daha azdır dolayısıyla bankaların f/k larini sanayi ağırlıklı bir şirketle kıyaslamak yanlış olur. Başka bir degisle SAHOL KCHOL den daha ucuzdur diyemezsin çünkü biri ağırlık sanayi diğeri yarıya yakini banka. Sanayinin f/k bankadan her zaman için çok daha yüksek olur. Dolayısıyla temel analiz anlamında ikisinide ben uygun görüyorum ama birbirlerine gore şu ucuz bu pahalı diyemem. Bende ikiside var portföy candır kchol bı tık daha ağırlıklı var. Kchol daha iyi getiri sundu. İkisini ucuzluk bakımından kıyaslamak elmayla armutlu kıyaslamak gibi. Bankaya yatırım yapacaksan sahol Kchol çok büyük sanayi şirketleri var
sanayi isteyene Kchol, bunlarin f/ k si bankaya göre yüksek olması çok doğaldır. Buradaki yanlış bakış açısını düzeltmek istedim buradaki arkadaşlar temel analiz anlamında hataya düşmemeli.
Not: yatırım tavsiyesi değildir.
Güzel kardeşim yazdıklarına katılıyorum, bunların iştirakileri ve bu iştirakilerinin yaptıkları işler de farklı olabilir. Sonuçta ikiside Türkiyenin en güçlü 2 holdingi...Ben Yönetimsel anlamda kıyaslıyorum FK veya PD olarak temel anlamda kıyaslayan yok zaten...Patronların tahtada oynadıkları oyunları...Sabancıların neden hisselerini sürekli baskıladığını ama Koç grubunda bu baskıların olmadığının gibi...Siz kıyas yaptığım konuyu tam anlayamadınız sanırım... Temel bakış açısına göre yaptıkları işler nezdinde ayrı kulvarda olan bu iki holdingten birini tercih edecek olsam bilanço gruplarına göre gelecek karlara Kchol ü tercih ederdim zaten. Sahol ü tercih etmemin sebebi sadece ucuzluk kriterlerinin daha belirgin olması. Kıyas dediğiniz şeyi zaten o şekilde kıyaslıyoruz temel anlamda bilançolarını yan yana getirip tartışmıyoruz yani...
1. 7 yıldır sabancı var. Geçen sene portfoy ağırlığı yüzde 30 a kadar çıktı sttıklarım yerine hisse bulmadım sabancı aldım.
2. Holding KOC gibi düzgün yönetilmiyor. Banka harici kar üretiminde kısır bir yapısı var. Zaten fiyatıda FK sıda banka gibi.
3. Holdingler yabancı yatırımcının gözdesidir. 5 hisseden sepet yerine sanayi holdingi olan koç finanns holdingi olan sabancı almak mantıklıdır.
4. Gelecekte ciddi yabancı girişi beklemiyorum çünkü çok değil bir kaç hafta önce bu can bu bedende oldukça faizler artmayacak diyen kişi bugün faizin artması için gerekli değişiklikleri yapıyor. 1 yıl sonra bunlara devrettik ortalığı batırdılar diyip geri dönecektir. Türk halkıda bunu hakediyor. Yabancı bunu bildiğinden yüklü değil vur kaç için gelecektir. Bir kaç ay girer bekler çıkar.
5. Girdiğinde de buraya da nasip olur.
6. Şuan bu holdingin ederi Türkiyede olduğu içinbence 8 milyar dolar. Avrupada olsa 14 milyar dolar. ABD de olsa 20 milyar dolar
Yatırım tavsiyesi değildir.
Bir diğer hususda faizdir. Eğer Faiz banklarda yüzde 50 olursa bende kısmı olarak likit fonlara geçer beklerim. Ne kadar müslüman gözükse de halk bir gayrumenkul bir ve faizden iyi anlar. Hatta gayru menkul satıpfaize yatırır.
yatırım tavsiyesi değildir.
Son husus ise azda olsa yabancılar gelmeye başladı. Yıl sonuna kordsa, enerjisa üretim, enerjisa dağıtım ve topladıkları pirimleri faize yatıran ve bu sefer araba fiyatları ciddi yükselmeyince kar edecek sigortacılık güzel kar edecek bankacılık biraz kısır kalacak ama yıl sonu eğer politikada bir değişiklik olmaz ve kısmı yabancı girişi olursa 4 dolar fiyat beklentim var. Belediye seçimlerinde ekonomi yönetimini gönderilebilir.
ytd.
sabancının düzgün yönetilmediği iddiası çok gerçekci değil.
önce koç a bakarsak , mirascı 2 kardeşden biri akıl almaz bir şekilde fb ile ilgileniyor, sanki holding de iş yok. babaları rahmi de pek birşey yapmamıştı. dede vehbi ne yaptıysa onun devamı. önemli gelir kaynaklarından biri tüpraş, büyüme durumu yok, hatta elektrikli arabalarla birlikte geleceği parlak değil. geride araba şirketleri ve arçelik. yeni yatırım yok.
sabancıya bakarsak aile dağıldı, fiyatın düşük kalmasının önemli nedeni ayrılanların hisselerini satması. yani sahol içinden birkaç holding daha çıkmış durumda. sabancı için akbank amiral gemisi. lakin mevcut iktidarın düşük faiz ısrarı, bankacılık kesimine soğuk bakması, zayıf karnı. son 15 senedir enerji üretimine yatırım yapılması( yabancı ortakla) en önemli artısı oldu. holding bir yandan ayrılığın kan kaybını yaşarken, bir yandan da enerji yatırımları ile büyüdü. zaten bu süreç olmasaydı, bugün sahol ortağı olamazdım/dık.
Değeri arkadaşlar, sizler de daha iyi biliyorsunuz ki bu ince hesaplarınızın fiyat oluşumunda hiçbir etkisi olmuyor.
İsim vererek şirket kötülemek istemem ama geçen yıl krizde olan ve batmamak için ortak arayan şirket halka arzedildi. Bilanço iyi değil, f/k 30 lara dayanmış ama kâğıt uçuyor. Şimdiden 2.5 milyar dolara dayanmış. Tıpkı sasa gibi uçuyor. Uçurtuyorlar.
Yani demem o ki; kağıdın uçması için hiçkimse böyle ince analizler yapmıyor. Yapsa da boş.
Herşeyi mükemmel olan çöp olmuş, hiçbirşeyi olmayan uçmuş. Uçuyor. Bunun mantığı yok.
Biz eşeğimizi sözde sağlam kazığa bağlamışız . Ama önüne yem koyan yok açlıktan kıvranıyor.
Nasrettin hocanın hesabı Eşeğimiz biraz daha dayanıp ölmezse açlığa alışacak….
örnek yanlış olmuş. eşek değilde at üzerinden örneğe devam edeyim. atın(eşeğin) öldüğü filan yok, gayet iyi durumda. sahibinin ( benim gibi sahiplik duygusu ile yatırım yapan, genel kuruluna katılan) durumunda da sorun yok. lakin at yarışına para yatıranlar için at koşmayınca sıkıntı oluyor, hatta atı öldüresi geliyor.:)
Tüpraşın faaliyet raporunu okumanızı öneririm. Yeşil enerji alanında yapacağı yatırımları, dönüşüm süreçleri ile ilgili çok geniş bir faaliyet raporu yayınladılar.Tabi dönüşüm süreci kısa orta vade için her zaman sancılı olur, bu yüzden çok uzun vadeli bakmak gerekir. Burası tüpraş topiği olmadığı için detayına girmeyip konuyu kapatıyorum ama o konuda size katılmadığımı beyan etmek istedim sadece. Ayrıca Koç tüpraşın sadece %6 sına sahip diye biliyorum. Sahol ün amiral gemisi akbnk olduğu için zaten sıkıntı var. Sonraki bilançolar enflasyon muhasebesine geçilirse karlar da düşüşler olacak bu da olumsuz yansıyacaktır ben sadece her ne olursa olsun çarpanları düşük bulduğum için belli bir seviyeye kadar tutmayı planlıyorum. Teknik olarak ise kapanış çok iyi oldu ve 50 ye doğru bir hareketi başlatacaktır görüşündeyim.Benim tahminim 50 ve 60 lı rakamlara kısa süre içerisinde gelebilir ama bu seviyelerde uzun bir süre kalacaktır. Bir anda 100 rakamlara gelmesini beklemiyorum hatta uçacak kaçacak beklentisi olan varsa ciddi anlamda hayal kırıklığına uğrayabilirler. Asansör hisse çünkü, bir yukarı yeni bölgesine geçip uzun bir süre asansörü 50 ve 60 arası yapacaktır. Tamamen kendi görüşlerimdir asla yatırım tavsiyesi değildir.
Olabilir ama ben şöyle biliyordum yanlış ta olabilir %6,82 Direkt olarak, Kalan kısmı enerji yatırımları için ayrılan paydan ibaret..Yani henüz yatırımı yapılmayan sadece onun için ayrılan pay. Toplam %40 civarlarına denk gelecek...Önemli değil biz Sahol e bakalım...
Bugün biraz aldım kısada. Umarım şans getiririm.
https://i.hizliresim.com/fvssp9e.png
Bayramı; bayramdan sonra göreceğiz inşallah.
Az daha sabır....
Haftalık kapanışı güzel yapmıştı. Tahmin ettiğim gibi gelişiyor hadiseler. Umarım bu sefer yanıltmaz diyelim..
Fordun elektrikli kamyonunuda türkiyede tasarladı prototip üretti. Kocelideki fabrikanda üretilen tüm modellerin elektrikli versiyonları hazır tek ihtiyaç batarya bataryayı çinden alman lazım o zaman çin devlati vergi alıyor. Benim ülkemde üret vergisiz batarya al diyor. Onun için çoğu devlet kendi üretmek için girişimde bulunuyor. Ankarada batarya üretimi için 2 kez girirşimdi bulundu şuan daha fabrika yok. Arçelik 3 farklı alanda büyüyor Tüpraş en az 2 yıl daha türkiyenin en karlı hissesi olacak gibi duruyır. KCHOL yok ama şuan önü açık. YTD.
Bugün iyice karamsarlaştım.
Ne dünyadan ne Türkiye den ne borsadan ne de sahol den umudum kalmadı.
Sonunda bana da bulaştı.
Teknik olarak bir umudum var yarın ki kapanış önemli sözümün hala arkasındayım ama 50 ye gitse ne 60 a gitse ne. Sahol yerine Tuvalet kağıdı kota ettirsen 100 e gitmişti. Yazık günah buralarda bile mıy mıya devam ediyor. Herşey 10 a katladı bu 4 e kavga dövüş zor katladı.Yani demek istediğim 100 TL olsa ne olacak?? Bir de Koç grubu ile kıyaslamayın diyorlar. Arsan tekstil veya Kuşadası turizm ile kıyaslayalım o zaman. Kaldı ki kıyas detayını da açıkladım umarım anlaşılmıştır. Bana bu çöp tenekesinin güzellemesini yapmayın. Hele ki rakip şirketlerle hiç kıyaslamayın her şekil altında kalır bu çöp tenekesi. Bu ülkede uzun vadeli borsaya bulaşmamak lazım. 30-40 sene al unut dersen (o kadar yaşayabilirsek tabi) oda temettü şirketleri olur ki onların bile anca bazıları para kazandırmıştır.
Boş verin koçu moçu bizim çöpsaya bakalım.
Alemin keyfi yerinde yine maşallah,
Bize de bir gün kader güler güler inşallah...
Artık saholde küçük yatırımcı oranı dibe vurdu. Fonlar ve yabancı kaldı. Eğer dışarda kalan 250-300 milyon lotun yarısında alırlarsa bu fiyatta kalmaz. Çok inat ettim fakat çok ucuz bu fiyattan satmak içimden gelmiyor.
hayret, dün koçhl uçarken bunun pirim yapmaması üzerine hiç kimsenin çöpsa, uyuz eşek vs. yazmaması enteresan. ya ky hisseyi sattı, yada yazmaktan yoruldu.:)
Çivisi çıktı iyice, Astorun piyasa değerine bak. Türkiye'nin en büyük holdinglerinden sahol'un değerine. Bunca yıl ne iş yaptınız arkadaş. Ne bu rezillik böyle.