Öngörüyse helal olsun. Bilgiyse, bayağı derinmiş..
Printable View
Bende ekleme yaptım.
Portföyün %50 si kadar.
Zor alır benden...
Mi Note 10 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
ben yapmadım... çok akıllı olduğum için eklemeyi 50 liradan yapmaya karar verdim... nasıl olsa sürünüyor kağıt oralara doğru giderse bahçemi satıp alırım desem :) :) :)
şaka bir yana teknik analiz ne derse desin temel analize göre buralardan mal alıp beton dökerseniz muhtemeldir ki bizim 1.7 TL den ALARK almıştık o sıralarda gene dalia ve vedat bey satıyordu denilebilecek duruma gelinebilir...
zinhar yatırım tavsiyesi değildir...
kötü bir gün... muhtemelen kredi kullanmış olanlar, borç alarak döviz bozdurarak alım yapmış olanlar ya da kaldıraç vs kullanmış olanlar için kolay kaldırılabilecek durum değil... eğer elinizde fezadan aldığınız GYO var ise veya arzlardan yüklendiğiniz ya da son dönemlerin fenomenlerinden 50-100 FK lı hisseler var ise işiniz gerçekten zor...
kendi adıma benim bir kaygım yok... 50 liranın üzerinde defter değeri olan ( daha önce bunu yazdım bu değer içinde Tuzla arsası 3-5 milyon değeri 25 milyon dolar) ve bu yılın karı ile ( önümüzdeki 9 ay içinde oluşacak kar ile) şirketin hissesi beleşe gelecek... gerçekten korkum yok alabileceğim tüm kaynaklar ile ALARK almış bulunmaktayım, sonraki dönemlerde elime geçebilecek kaynaklar ile de bu alımlar artacaktır... bugün merak ettiğim ayrışma olacak mıydı evet oldu... demek ki bu hisseler ile ilgili bilgilerimiz yanlış değilmiş kendime güvenim geldi ( zaten yok değildi ama :) ) ... yarın bütün gün dışarıda olacağım en yfak bir kaygım yok...
gerçekten neye yatırım yaptığınızı ve niçin yatırım yaptığınızı biliyor iseniz rahatlayın... bu da geçecek elbet...
25.12.2023 kapanışı itibari ile rakamlarımızı güncelleyelim,
Alarko hissesinin TL zirvesine uzaklığı %37,28 iken, TL zirvesine tekrar gelmesi
için yapması gereken prim %59 dur.
Alarko hissesinin USD zirvesine uzaklığı %42,15 iken, USD zirvesine tekrar gelmesi
için yapması gereken prim %72,85 (x) dir.
Bonus olarak da, son 4 aylık Dolar/TL grafiği ekliyeyim.
https://i.hizliresim.com/33t2ixx.jpg
Sabit açıyla artan kur rejimimizin devam ettiği durumda, bahse konu hisse senedinin
dolar bazlı eski zirvesine gelmek için TL tarafında katetmesi gereken ekstra mesafesiye de, hayal gücünüzün algebra yeteneğine bırakıyorum.
Değeri tabana dağılmış, x in sonsuza gitmediği limit fonsiyonlu geceler dilerim.
USD ve EUR yukarı gittikçe, BAKAD , Enerji, Domates ihracatı, Turizm, eldeki nakit sayesinde 5 usd yi geçmesi daha kokay olacaktır. 2025 Nisan, USD 40 Alarko 240....slogan bu olsun..
Enflasyon Muhasebesi'nin Alarko bilançosuna muhtemel tesirleri neler olabilir?
Bu konuda bilgisi olan, hesap yapabilen arkadaşımız var mı?
Mevcut durumda 2023 yılı konsolide kârı 14 milyar tl cıvarı gelebilirse (tahmin) , enflasyon muhasebesi tesiriyle kaç lira gelebilir?
2025 sloganı için 240 bilmem ama 6 dolar az olur... 2026 yılı sera ve tarımsal yatırımların bitmeye başladığı bir zaman olacağı için malum 2026 denilmişti, geri dönüşlerin çok olacağı ve karların önü açılacağı döneme gelecektir. ülkemizin de özellikle ekonomik programı ile ilgili açılımlar daha net olacaktır. bu yüzden dolar kaç olursa olsun ALARKO 10 dolar olacaktır diye düşünürüm...
Aslında son dönemde 2030 hedefi olan 3 milyar dolar şirket değeri 4 milyar dolara çıkarılmıştı.
10$ * 435 milyon lot = 4.350.000.000 $ oluyor.
Yani aslında hisse başı 10 dolar hedefi gayet gerçekçi bir hedef olarak karşımızda duruyor.
Mi Note 10 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sn.tövbekâr hisse başına 2 dolar kazanıp 1 dolarını temettü olarak verebilecek bir ALARKO temenni etmekte.
Zaten her yıl 1 dolar temettü verebilecek bir şirketin hissesinin piyasa değeri su içinde 10 dolar edebilir gibi
Şirket 2023 yılında hisse başına 1 dolardan daha fazla kazanacak herhalde.
Tükiye ve Kazakistanda jeotermal sera, ucak revizyon v.s. yeni işler ile eski gayrimenkullerin aktif hale getirilmesiyle 2 dolar hisse başına kâr çok zor gibi gözükmemekte...
105 lot daha derinliğe katkı yapılmış...ne olursa olsun bunlardan korkmak lazım... şimdi dalia ve alatonların hisselerine satış yasağı için son 3 gün ( kimbilie belki de bu yıl bu satışların hatırına erken açıklanır bilanço. 3 günde bu kadar satışın yapılması imkansız gibi nereyse. hatta yapılsa da bu fiyatlardan kapışılacağını tahmin ederim. bu yüzden bilanço açıklanır ve bilanço ile birlikte yeni sulara yelken açıldığında malum seçimler de geçmiş olacak ve ekonomik durum açıklığa kavuşacak o zaman, yani ekonomide bir şeyler yapılmaya başlandığında hem yabancı gelecektir hem de bilanço ile ilgili yeni fiyatlandırmalar ortaya çıkacaktır.
şimdi demoklesin kılıcı olan 17 milyon lot için fırsat mı yoksa problem mi olduğu görülecek...
bu yüz küsur lot ise maalesef her zaman satılabilecek türden olduğu için korkalım :) :) :) ...
ilave olarak belirtmeliyim ki yeni yatırımlardan yeniden değerleme yapılması ile ya da belki enflasyon muhasebesi ile ayrı tutualacak miktar istisna. ama para olarak yani cash olarak duran miktar nasıl değerlendirildi ise özkaynakları o şekilde çoğaltacaklardır. şayet daha önceleri olduğu gibi eurobonda dönüştürülmüş ise uzun vadede faydalı olabilir ya da yurtdışı yatırımların finansmanında kullanılabilir. son dönemlerde kurlar ile ilgili epey kafa karışıklığı olsa da elan alınan veya alınacak olan kurlarda enflasyon kadar artırım yapılmıyor. sanıldığının aksine kısa vadede ( ki 1 yıl kısa vadedir) mevduat faizi de enflasyona yenik düşecektir. uzun vadeyi bilmem. bu yüzden şirket ya yatırım yapacak ya da temettüye yatırımcıyı doyuracak ( malum cash ihtiyacı olanlar ola ki hisse satmayıp temettü elde etmeyi yeterli görebilirler)... kendi adıma bu şekilde düşünüyorum ve nakit yönetimini çok iyi bilen şirketin de kendi nakitini heder etmeyeceğini düşünüyorum...
YTD
Bu asgari ücret bütçeyi her türlü zorlayacaktır. Acaba yılbaşında doğalgaz ve elekttik zammı olur mu? Bu arada Alaton ve garih ler için son iki iş günü değil mi?
sn 101
.linkte 7. dakikadan itibaren enflasyon muhasebesinden bahsediyor... bana da bilale anlatır gibi anlatırsanız sevinirim :)
https://www.youtube.com/watch?v=fD5JdVwvYp8
eğer arkadaşlardan 9 aylık bilançoya uygulayabilen yani örneklendirebilen olur ise çok hoş olur...
Bağlı
ortaklığımız Alsera Jeotermal Tarım Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
tarafından,
Kazakistan
Cumhuriyeti'nin Çimkent şehrinde tarım ve seracılık sektöründe faaliyet
göstermek üzere 23.000.000,00 KZT (yirmi üç milyon Kazakistan Tengesi)
sermayeli bir sınırlı sorumlu şirketin kurulmasına karar verildiği daha önce
kamuoyuna duyurulmuştu.
Söz konusu şirket, "TOO ALSERA KZ" unvanı ile kurulmuş olup 28.12.2023 tarihinde Kazakistan
Cumhuriyeti'nin Çimkent şehrinde tescil edilmiştir.
Kamuoyuna
duyurulur.
İşbu açıklamamızın İngilizce çevirisi ekte yer
almakta olup, açıklama metinlerinde herhangi bir farklılık olması durumunda,
Türkçe açıklama esas kabul edilecektir.
Webinar notlarinda açıklandı bu sn.0101.
13-14 Mia arasinda bir kar bekleniyor yeniden değerleme dahil. Enflasyon muhasebesi parasal ve parasal olmayan kalemlere göre olumlu olumsuz etki yapabilir. Ancak konsolide olarak büyük fark beklenmiyor. Aşırı pozitif, aşırı negatif etki beklenmiyor. Bu kapsamda yıl sonu kar tahmini enflasyon muhasebesinin çok da etki yaratmayacagi beklentisiyle oluşturulmuş.
Saygılar.
Bu 14 milyar TL kar beklentisi ALGYO değerlemesi dahil beklenen rakam. Benim tahminim 15 milyar TL( Eldeki nakit, Cenal son çeyrek karı, Meram varlık tabanı son çeyrek değerlemesi) olacaktır.
Ancak Şöyle bir düşünelim; elindeki bilanço kalemlerinin değerlemesi; en Büyük etki Cenal' dan gelecektir. Mevcut SPK raporlanasında toplam 4 milyar TL (Alarko payı 2 milyar TL ) civarı bir değeri olmalı.2017 sonunda 1 milyar USD deniyordu kur 4 olsa 4 milyar TL yapar. Yazılan amortismanları dikkate alırsak belki de 3 milyar TL ye düşmüştür defter değeri. Şimdi 30 milyar TL olsa, 27 milyar/2 = 13.5 milyar TL değerleme karı gelir. Bunun yanında Meram Güneş, diğer sabit kıymetler, Antalya, Tuzla, Holding, Carrier arazileri, Sera değerlemeleri vb dikkate alındığında buralardan da 6-7milyar TL değerleme karı geleceğini düşünüyorum.
Bh durumda defter değerimiz en az 45 milyar TL seviyelerine ulaşmış olacaktır. Bildiğim kadarı ile bu değerleme karı SPK raporlarında kar okarak yazılmayacak ancak VUK a göre bilançoya yansıyacaktır.Bu durumda elde edilen 2024 karı ve yeniden değerleme ile 2024 sonunda 90 milyar TL defter değerine ulaşabileceğimizi tahmin ediyorum.
Yanlış anlamış olabilirim ama..31.12.2023 bilançomuza değil de 31.03.2024 bilançomuza yansıyacak galiba bu enflasyon muhasebesi...Ben 31.12.2023 bilançolarında gözükecek diye zannetmekteydim.
Demirbaş, arsa, bina v.s. değerlemeleri özkaynaklarda artış olması manasına gelmekte,
Özkaynaklarda artış da, PD/DD oranının 1'in altına inmesi veya 1'e doğru yaklaşması neticesini verir.
Sayın bridger'in tahmin rakamları buna işaret etmekte..
Bu da şirketleri değerlememizi daha objektif hale getirebilir ve onlara bakış açımızı rahatlatabilir.. diye düşünüyorum.
yani ilk 3 aylık bilançoda defter değerine hisse verelim karlar size kalsın, hava parası yok. ayrıca biz zaten mallarımızı su içinde fiyat belirlemiştik bu da size bonus olsun gel vatandaş gel alan pişman almayan daha pişman günleri gelecek...
PDDD nin 1 in altında olması çoğunlukla fiktif karlı sadece bazı değerlendirmeler sonucunda karlı görünebilen şirketlerde olur... mesela KOZAL sahibi ATP, ATP sahibi KOZAA, KOZAA sahibi İPEKE ya da bazı enerji şirketlerinde bu durum var. 1 malı size bir şekilde 3-5 defa satabiliyorlar... tabii ki varlık fıonu geldiğinde satılacak denildiğinde analistlerimiz sadece bilançoya baktıkları, küçük yatırımcılar da uçmaya kaçmaya baktıkları için fiyat artabilir ya da bu değer 3-5-15 olabilir...ama asıl olan bir şirketinsadece 1 değeri şirketi satın alabiliyorsa o şirkette ya bir terslik vardır ya da baskılanıyordur. gün gelir her ikisi de düzelir ( şirkette terslik düzelmez ortaya çıkar ama baskılanan şirket bir gün patlar)... mesela CENAL su içinde 2 milyar dolar eder ise ( malum çinliler 2.5 milyar dolara yaptılar) 1 milyar doları şirketin... ALSİM, ALSERA,ALCAR,ALGYO diğer araziler, ATTAŞ, ALEN ( karakuz, gönen ve diğer GESler) bunları size beleş vermekteler ise bakacaksınız. şirkette başkaca yamuklar mı var. yok mu ben beklerim... artık Devlet baba olmayan karlardan vergi alamayacak. tabii ki bu durum Devletimizin bize yaslanması anlamına gelecektir ki aman sağınıza solunuza bakarak dört yanınınızı kollayarak yürüyün denecektir...
zinhar yatırım tavsiyesi değildir.
Bugün de ortaklardan satış gelmeyecek gibi eğer gerçekten satmak istiyorlarsa mart ayına kadar bekleyecekler. Amaçları yüksek oranlı bedelsiz vs yapıp o şekilde hisseleri elden çıkarmaksa yine bilançoya kadar bekleyecekler. Yani her şekilde can sıkıcı bir 2-2,5 ay bizi bekliyor.
Borsamızda hissesi işlem gören bir şirket sözcüsüne enflasyon muhasebesini ve şirket bilançosuna muhtemel tesirlerini sordum:
"2023 bilançosunda enflasyon uygulaması görülecektir.
Özkaynakta artış olması beklenmekle beraber denetim ekibimiz bu konuda çalışmalarını ....."
Şeklinde cevap verdi.
Hadi hayırlısı..
*
Abidin'in çizdiği çile resmi.
https://i.hizliresim.com/1fsz18g.png
https://www.bloomberght.com/spkdan-e...2344793?page=2
SPK’dan enflasyon muhasebesi açıklaması
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yılın son bülteninde Enflasyon Muhasebesi Uygulamasına ilişkin duyuru yaptı. Borsaya kote şirketler 31.12.2023 tarihi itibariyle sona eren hesap dönemlerine ait yıllık finansal raporlarından başlamak üzere enflasyon muhasebesi uygulayacak.
29 Aralık 2023 Cuma, 00:51
Güncelleme: 29 Aralık 2023 Cuma, 00:54
SPK’dan enflasyon muhasebesi açıklaması
SPK tarafından yayımlanan bültende Enflasyon Muhasebesi Uygulamasına ilişkin duyuru yapıldı.
Buna göre 31.12.2023 tarihi itibariyle sona eren hesap dönemlerine ait yıllık finansal raporlardan başlamak üzere TMS 29 hükümlerini uygulamak suretiyle enflasyon muhasebesi uygulanmasına karar verildi.
Konuya ilişkin olarak şu ifadelere yer verildi;
“Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından 23.11.2023 tarihinde yapılan duyuruda; Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nı uygulayan işletmelerin 31.12.2023 tarihinde veya sonrasında sona eren yıllık raporlama dönemine ait finansal tablolarının, Türkiye Muhasebe Standardı 29 “Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlamaâ€da (TMS 29) yer alan ilgili muhasebe ilkelerine uygun olarak enflasyon etkisine göre düzeltilerek sunulması gerektiği ile kendi alanlarında düzenleme ve denetleme yapmakla yetkili olan kurum ya da kuruluşların TMS 29 hükümlerinin uygulanmasına yönelik olarak farklı geçiş tarihleri belirleyebileceği hususları kamuya ilan edilmiştir.
Bu kapsamda;
a) Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarını uygulayan Kurulumuz finansal raporlama düzenlemelerine tabi ihraççılar ile sermaye piyasası kurumlarının, 31.12.2023 tarihi itibariyle sona eren hesap dönemlerine ait yıllık finansal raporlarından başlamak üzere TMS 29 hükümlerini uygulamak suretiyle enflasyon muhasebesi uygulamasına,
b) Özel hesap dönemi bulunan sermaye piyasası kurumları ile ihraççıların, 31.12.2023 tarihinden sonra sona erecek ilk hesap dönemine ait yıllık finansal raporlarından başlamak üzere TMS 29 hükümlerini uygulamak suretiyle enflasyon muhasebesi uygulamasına,
c) II-14.1 “Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği†ve II.14.2 “Yatırım Fonlarının Finansal Raporlama Esaslarına İlişkin Tebliğiâ€nde belirlenen bildirim sürelerine, TMS 29’un ilk kez uygulanacağı yıllık finansal raporlar için 10 hafta, 31.03.2024 ile 30.06.2024 tarihli ve özel hesap dönemine sahip olanların enflasyon muhasebesi uygulanacak ilk yıllık finansal raporlarını takiben hazırlanacak ilk iki ara dönem finansal raporları için 6 hafta ilave edilmesine karar verilmiştir."
Alarko hissesinin, şu sıralar XU30'un en negatif ayrışan hissesi olmasının sebebi de tam olarak bahsedilen belirsizliktir.
Dönüşüm haberleri ile verilen zarar, belirsizliğin devam etmesi ile yeni bir boyuta taşınabilir.
Alarko hakim ortakları için unutamayacakları zamanlar. Son 1 saat 28 dakika
https://i.hizliresim.com/hc4mscr.png
https://i.hizliresim.com/qfnhahk.png
2023 sonu itibariyle Bollinger orta bandın üzerine atabilsek... 200 günlük ortalamayı yakalayabilsek...
son 1 saatte olur mu....:party:
89,4'ten yukarı çıktı çıktı, 90,6'dan kapandı. Bollinger orta banta dokunayazdı.. :notr:
Bugün ALARKO alan BİZİM'deki ağaya veya ağalara huzurunuzda teşekkürler.....
Tübekar abem kiraz üretmekten vazgeçip domates üretene ortaklığı mı artırdı acaba? :whistling:
https://i.hizliresim.com/46d4mt4.png
Ekranımdaki aksa, egser eksiden dönüp %7-8 yaptılar, cemts %3,5 yaptı. Çoğu hissede benzer hareketler var bir tek alarko ıkına sıkına yeşil yakabildi. Sosyal medyada halka arzlarla borsayla tanışmış küçük yatırımcıların küfür kıyamet tepkilerini çok iyi anlayabiliyorum çünkü en az 6 aydan önce hisse satmayan beni bile bezdirdi. Neyse 2 ay daha sabredelim bakalım...
2023 yılı büyük bir fiyasko kibarca söylenecek tek söz bu.
Algyo Ekspertiz Değerleme Raporları ; yaklaşık , geçen seneki değerler x 2 olmuş !
30 Eylül 2023
Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller 5.262.330.541.-TL
Hocam yılsonu kapanışları aldatmasın. Mesela DOAS %2,5'dan tavan yaptı. ISMEN tavan kapadı. Ama geçen yıl sonu da benzer hareketler yapmışlardı. Bunlar fon yöneticilerinin işleri. Yılı iyi kapatmak için son anda sürüyorlar yukarı. Malum, prim vs işleri.
Gerçek hareketler gelecek haftadan itibaren başlar..
Nitekim hem ISMEN hem DOAS hem de AKSA eksi bugün..