Originally Posted by
thinktank
Çok doğru bir konuya deyiniyorsunuz sayın bisikletci, enflasyonist ortamda görece düşük faizle borçlanıp mal mülk almak teoride çok bereketli ve bir o kadarda karlı bir iştir. Ancak kanımca bir anomalinin tam ortasındayız ve devam edecek gibi gözüküyor. Devlet uzun süreden beri aldığı kararlarla gayrimenkul yatırımcısını piyasadan uzaklaştırdı. Alim satımdan kaynaklanan değer artış kazancının vergilendirilmesi, belediye emlak vergilerinin yükseltilmesi, değerli konut vergisi, doviz ile kiralamaların yasaklanması, hissedilen enflasyonun %30-40 civarında olmasına rağmen eski sistem tüfe üfe toplamının ikiye bölünmesinde çıkan oran ile bile kira artışının yasaklanarak 12 aylık Tüfe ortalamasının alınması (2021 Ekim kira artış oranı % 16,42), kira vergilerinde kademelerin yükseltilip istisna oranının düşürülmesi, tapu rayiç oranlarının yükseltilmesi gibi daha birçok ekleme yapabiliriz... Liberal ekonomilerde yatırımcıyı küstürürsen, inşaatlarda böyle azalır, artan nüfus yoğunluğundan kiralarda zıp zıp artar... Sanmayınki yatırımcı finansman ucuz, o ne kadar güzel boş evlerin kiralarıda artıyor diye gayrimenkul işine geri döner... İnsanların gelirleri artmadığı için uzun vadede kiracıların kiralarını ödeme konusunda zorlanacağını biliyor.... Hane gelirinin dörte biri kiraya gider, normal budur...
İhtiyaç sahibi, kendi oturumu için ev aradığında ve kredi ile birlikte maliyet hesapladığında rakamlar ürkütücü geliyor. Çünkü ikinci ev fiyatları son 4 senede % 70-100 artarken belki onun geliri bu fiyatların yarısı kadar artmış, haliyle üstüne birde en düşük % 1,37 faiz gelince durum ortada... Peki 5 senelik bir zaman zarfında ihtiyaç sahibi gelirindende olabilir, bilinç altından bunuda hesaplıyordur, kolay değil...
Madalyonun diğer tarafına bakıncada inşaat maliyetleri ortaya çıkıyor... Hatırlatmakta yarar görüyorum 29.12.2017 dolar 3,77 TL den euro 4,51 TL den kapatmış... Bu gün dolar 9 TL, 2022 12 ay vadeli dolar kuru bugün 11 TL den işlem görüyor... İkinci el ev fiyatları 4 senede % 70-100 artarken gayrimenkul fiyat artışlarının devam etmesi çok normal gibi görünüyor...
Yatırımcı piyasadan çekilmiş, ihtiyaç sahibi kararsız çekimser, kiralar artıyor, müteahhit inşaat yapmıyor fiyatları protesto ediyor... Bilemedim, ben belki yanlış yorumluyor olabilirim fakat gayrimenkul sektörüne bir cisim yaklaşıyor sanki...