Originally Posted by
Kerem_4709
Sektor yaklasik 10milyon ton bugday ihrac ediyor, yaklasik 7milyon ton ise ithal ediliyor. Yani nette 3milyon ton bugday ihrac ediliyor ve ihracat buyuk oranda makarna ve un olarak yapiliyor. Sektor nette Turkiye’ye yaklasik 1.5milyar Dolar para sokuyor. Hem istihdam yaratan hem de nette ulkeye Dolar sokan sektor icin bir kisitlama gelecegini dusunmuyorum. Hukumet dolar bulmak icin ulke ulke dolasiyor, KKM, swap, super bonolar havada ucusuyor. Net ihracatci olan bizim sektorun tam tersine onunu daha da acacaklardir. Zaten Rusya’dan bugday akisi son surat devam ediyor, bir tedarik sikintimiz yok diger ulkeler gibi. Hukumetin Rusya’nin yaninda olmasinin sebeplerinden bir tanesi de Rusya ile olan ticaretimizin bozulmamasi. Gayet iyi yonetiyorlar sureci.
Turkiye yaklasik 18-20milyon ton bugday uretiyor. Sektorun net ihracati olan 3milyon ton toplam uretim icinde %15-20 gibi kucuk bir oran. Zaten devlet TMO eliyle yurticinde bugday fiyatlarini regule ediyor. Gecen sene TMO bugday fiyatini 2.5TL/kg olarak aciklamisti. Bu sene ciftci birlikleri 5.5-6TL/kg fiyat beklentisi var TMO’dan. Ciftci yaklasik %100 fiyat artisi istiyor. Ulkede son 1 senede fiyati %100 altinda artan bir urun yok sanirim. Domates, salatalik, ev, araba, diger sebze ve meyvelerin hepsinin fiyati 2-3 kat artti. Bugdayin, unun ve ekmegin fiyatinin 2 kat artmasi hukumet ve vatandas icin sasirtici bir durum degil. Zaten humuketin enflasyona birsey yapacak hali yok, sadece bizim gibi bekleyip izliyorlar. Bu arada biz Rusya’dan bugdayi 400$/ton civarina aliyoruz, TL olarak 6.5Tl/kg yapiyor guncel kurla. TMO bugday fiyatini 5.5-6TL/kg olarak belirlese bile bizim avantajimiza olur.
Ben Ulusoy Un ve sirketimiz Soke Un icin butun olaylarin lehimize devam edecegini dusunuyorum. Bir onceki gonderimde paylastigim raporda sektorle ilgili guzel bilgiler var. Okumanizi tavsiye ederim.